Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='LeCoyotte']Ale szczęśliwa na tych zdjęciach:)
A co do kamienia nazębnego.. nie ma innej opcji niż narkoza?[/QUOTE]

Ona jest tam na wsi najszczęśliwsza :loveu:
Tak jak Ewa napisała, ale wszystko zależy od umiejscowienia, ilości, psa dodatkowo - Ewy psy są tak totalnie bezstresowe, że pewnie nie sprzeciwiały się za bardzo, Gasska miała jedynie na kłach - a pomyśl - pies, który się wierci, niecierpliwy, miniatura, która ma kamień na trzonowcach a jest tam z tyłu tak mało miejsca że cięzko nawet szczoteczką sięgnąć do końca (wiem po sobie).
Pozatym często problemem jest fakt, że kamień jest też pod dziąsłem. Często jest zapalenie dziąseł, co psa po prostu boli i co? Władujesz mu się z czymś do pyska jak go wszystko w środku boli?

[quote name='malawaszka']ale jak usuwają ultradźwiękami też niszczą? czy tylko jak mechanicznie?[/QUOTE]

Tak czy siak trzeba umieć.. Sądzę że ultradźwiękami mniej, albo prawie wcale, ale jak ktoś nie umie to i tym może spartolić - czasem bardziej niż ktoś doświadczony mechanicznie. Choć przyznam, że mechanicznie sobie nie wyobrażam skrobania zęba.. Brrr..

[quote name='malawaszka']ech no pewnie większość weci się uczą sami metodą prób i błędów... bo u nas ciężko o specjalistów - kazdy musi być od wszystkiego :shake: poza tymi dużymi ośrodkami akademickimi[/QUOTE]

Oj waszko, aż tak źle nie jest, że każdy musi być od wszystkiego. Znam sporo takich weterynarzy, którzy każdego dnia przyjmują jako specjaliści w innej klinice/przychodni i od dawna nie są już 'od wszystkiego'
Ja mam aspiracje nie być takim 'od wszystkiego' - a co z tego wyjdzie - zobaczymy ;)

Posted

[quote name='Justa']
Oj waszko, aż tak źle nie jest, że każdy musi być od wszystkiego. Znam sporo takich weterynarzy, którzy każdego dnia przyjmują jako specjaliści w innej klinice/przychodni i od dawna nie są już 'od wszystkiego'
[/QUOTE]

w Stolycy, a "na prowincji"?

Posted

[quote name='malawaszka']w Stolycy, a "na prowincji"?[/QUOTE]

No co zrobić.. Na prowincji pewnie też by się znaleźli, ale z czego by wyżyli? :shake:

Posted

[quote name='eria']Justa, a od czego chcesz być ? :)[/QUOTE]

No właśnie eria, to jest bardzo dobre pytanie.. Chciałam iść w stronę denramtologii, ale mi przeszło jakiś czas temu, choć znów się zastanawiam.. Ale to jeszcze dużo czasu, bo studia trzeba skończyć, potem podyplomowe i dopiero ;)

Posted

[quote name='Justa']No właśnie eria, to jest bardzo dobre pytanie.. Chciałam iść w stronę denramtologii, ale mi przeszło jakiś czas temu, choć znów się zastanawiam.. Ale to jeszcze dużo czasu, bo studia trzeba skończyć, potem podyplomowe i dopiero ;)[/QUOTE]

ja w przyszłości jak się uda dostać [:diabloti:] to chyba chirurgia :)

Posted

[quote name='klaudusia0219']ja w przyszłości jak się uda dostać [:diabloti:] to chyba chirurgia :)[/QUOTE]

Chirurgia jakoś mnie nie pociąga.. Ale pewne Ty też zmienisz jeszcze zdanie z 10 razy ;) Mnie co chwilę coś innego interesuje, potem przestaje, potem znajduję coś nowego.. Jest w czym wybierać w tej dziedzinie - to najważniejsze ;)
A swoją drogą mają otwierać nowe wydziały w Krakowie i jeszcze gdzieś, więc za te parę lat się zagęści nowych lekarzy oj zagęści, a miejsc pracy nie przybywa :shake: Cieszę się, że będę końcyć wydział w czasie, gdy są jeszcze tylko te 4.

Byłyśmy wczoraj z Galeństwem u naszej Pani Doktor z jej brzydką skórą. Okazało się, tak jak podejrzewałam, że ma zapalenie skóry. W międzyczasie z lędźwi rozniosło się na kark, więc dobrze, że dość szybko interweniowałam. Dostała cefalosporynkę, były testy na jedzenie - wszystko ok, fronline, patę to zębów, odżywkę, krople na sierść, pyłki, no i wyszło - szampon ! a właściwie płyn antyseptyczny z chlorxexydyną :mdleje: Czyli generalnie zaczęły się problemy ze skórą, chciałam psinie ulżyć, wykąpałam ją w hexodermie i zrobiłam jeszcze gorzej :mdleje:
Ale mamy nowy szamponik, wczoraj piesek został wyprany, fajnie się pieni, nie pachnie i co najważniejsze zmył większość syfu ze skóry. Jak wróci z działki będzie kolejna kąpiel.
Przy okazji pokazałam te jej łapy, które są pozabwione właściwie długich włosów, dostałyśmy na to koncentrat witaminowy w znacznie lepszym stężeniu niż efa olie i podobno jest rewelacyjny - efekty za miesiąc, zobaczymy ! Zapomniałam nazwy i nigdzie nie mogę znaleźć go w internecie, więc zapytam jak będę na powtórce antybiotyku i kontroli za 2 tygodnie.

Posted

[quote name='Justa']Chirurgia jakoś mnie nie pociąga.. Ale pewne Ty też zmienisz jeszcze zdanie z 10 razy ;) Mnie co chwilę coś innego interesuje, potem przestaje, potem znajduję coś nowego.. Jest w czym wybierać w tej dziedzinie - to najważniejsze ;)
A swoją drogą mają otwierać nowe wydziały w Krakowie i jeszcze gdzieś, więc za te parę lat się zagęści nowych lekarzy oj zagęści, a miejsc pracy nie przybywa :shake: Cieszę się, że będę końcyć wydział w czasie, gdy są jeszcze tylko te 4[/QUOTE]

podobno chyba własnie w 2013 mają w Krakowie otwwierać ;) no ja własnie nie wiem dokładnie chociaz na 1000% weterynaria :) może choroby psów i kotów.. nie wiem zobaczymy :) no właśnie najgorsze jest z miejscami pracy :) nowi weterynarze, a miejsc nie ma wcale i jak tu się rozwijać? :shake:

Posted

[quote name='klaudusia0219']podobno chyba własnie w 2013 mają w Krakowie otwwierać ;) no ja własnie nie wiem dokładnie chociaz na 1000% weterynaria :) może choroby psów i kotów.. nie wiem zobaczymy :) no właśnie najgorsze jest z miejscami pracy :) nowi weterynarze, a miejsc nie ma wcale i jak tu się rozwijać? :shake:[/QUOTE]

Wiesz, dla Ciebie to jeszcze bardzo odległe - 4 lata do matury, potem 5,5 roku studiów, pół roku stażu - więc lekko licząc 10 lat w przyszłość. Ja studia kończę za 2,5 roku :mdleje: Już mnie lekki stresik łapie jak to z pracą będzie..
Trzeba się starać i rozwijać we własnym zakresie - to na pewno :p

Posted

[quote name='Justa']Wiesz, dla Ciebie to jeszcze bardzo odległe - 4 lata do matury, potem 5,5 roku studiów, pół roku stażu - więc lekko licząc 10 lat w przyszłość. Ja studia kończę za 2,5 roku :mdleje: Już mnie lekki stresik łapie jak to z pracą będzie..
Trzeba się starać i rozwijać we własnym zakresie - to na pewno :p[/QUOTE]

pare latek jeszcze mam ;)
moim zdaniem praca mgr jest najgorsza z tego wszystkiego :)
trzeba robic to co się lubi :) wiadomo :D

Posted

[quote name='klaudusia0219']pare latek jeszcze mam ;)
moim zdaniem praca mgr jest najgorsza z tego wszystkiego :)
trzeba robic to co się lubi :) wiadomo :D[/QUOTE]

Na wecie nie ma czegoś takiego jak praca mgr

Posted

[quote name='klaudusia0219']mówiłam ogólnie z całego studiowania gdziekolwiek :)
a co jest na wecie ?[/QUOTE]

póki co - zdany ostatni egzamin w ostatniej sesji = dyplom , ale kto ich tam wie, może wprowadzą egzamin jak na medycynie..

Posted

[quote name='Justa']póki co - zdany ostatni egzamin w ostatniej sesji = dyplom , ale kto ich tam wie, może wprowadzą egzamin jak na medycynie..[/QUOTE]

czyli nie trzeba pisać pracy ? :)

Posted

wiem, że był w ogromnej butli i zaczynał się na K "karbo.." "karba.." a może jakiś inny był ten początek, ale dowiem się bo jak będzie fajny efekt to będę kontynuować !

waszko, pamiętasz Galcię z 2005r? Oglądałam dzisiaj Galerię sznaucerów, aż mi się łezka w oku zakręciła ;)

Posted

[quote name='malawaszka']kerabol????

hah Galusia futrzak = czasem zaglądam tam na stare fotki :lol: szkoda, że część poznikała :([/QUOTE]

O widzisz waszko, tak ! to ten, tylko nie ten z biowetu, tylko equistro :p i jak widzę jest zarejestrowany dla koni i tylko w 1l pojemnikach.. Chyba Cię ozłocę :loveu:

Niestety niestety.. Ale coś tam się zachowało, a jak siebie poczytałam to mi kopara opadła jaki ja dzieciak głupi byłam :lol:

Posted

Jaka fajna futrzasta mala Galina:loveu::loveu:
Witaminy equistro sa baaardzo fajne, kolezanka zachwalala (podajac koniom oczywiscie), ciekawa jestem efektow u Twojej malej, koniecznie daj znac.

Posted

[quote name='Agnes']Jaka fajna futrzasta mala Galina:loveu::loveu:
Witaminy equistro sa baaardzo fajne, kolezanka zachwalala (podajac koniom oczywiscie), ciekawa jestem efektow u Twojej malej, koniecznie daj znac.[/QUOTE]

Nie taka mała, bo 2latka, ale futrzasta to ona była :loveu: I całkiem inna, nawet nieźle zbudowana, chociaż klaty zero :p
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam z tym preparatem.. aczkolwiek wydaje mi się, że pamięć wzrokową to ja mam :roll:

[quote name='ariss']Jaka Gala cudna była! co nie znaczy, że teraz już nie jest;)

Justa w poniedziałek jestem w wawie:cool3:[/QUOTE]

Teraz jest mniejszy świrek. Całą drogę do lekarza grzecznie przesiedziała, nie jęczała, nie kręciła się, nie trzęsła - a z przesiadkami jechałyśmy godzinę !
Patrzę na to zdjęcie.. i jak nie mój pies ;)

Próbuję się dobić od kilku dni do Ciebie na gg, a tu zero odzewu :placz:
ODEZWIJ SIĘ !!!

Posted

Ale Gal się zmieniła, człowiek sobie nie zdaje z tego sprawy, dopóki starych zdjęć nie przeglądnie :p
Ciachnij jej brodę to wygłodnieje znów :cool3::diabloti:

W ogóle to chciałam powiedzieć, że jestem w szoku, nie pamiętam kiedy ostatnio było tyle zdjęć na raz ! w tym wątku i kiedy Ty byłaś tu taka aktywna :evil_lol: