Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam 8-letnią suczkę, po sterylizacji, waga ok. 23 kg. Ma niedoczynność tarczycy i jest na małych dawkach Eltroxinu. Jest bardzo aktywna, dużo biega, chodzi na długie spacery, dużo pływa.

W tej chwili jest na Purinie Dog Chow Senior na zmianę z Pedigree Adult, ale wiem że są to karmy kiepskiej jakości i chciałabym przestawić ją na coś lepszego. Suczka przez praktycznie całe swoje życie była na suchych karmach, niekiedy dla odmiany gotowałam ryż lub makaron z mięsem z puszki lub zwykłym, gotowanym. Kości nie jada, wymiotuje po nich.

Wiele karm dla seniorów ma obniżoną wartość energetyczną, a suczka ma bardzo dużo ruchu i mimo niedoczynności tarczycy i sterylizacji nie ma problemów z nadwagą.

Rozważam suchą karmę: Royal Medium Mature lub Eukanuba Mature Small & Medium Breeds przypadły mi do gustu - co o nich sądzicie? Może ktoś poleci dobrą karmę dla aktywnego seniora (nie light) o dobrej jakości, a w nieco niższej cenie? Myślałam też o BARFie, ale to starszy pies, przyzwyczajony do karm, i nie wiem czy taka drastyczna zmiana rodzaju pożywienia wyjdzie mu na zdrowie. A może ktoś ma sprawdzony przepis na domowe gotowanie odpowiednie dla aktywnej starszej suni?

Posted

Ja mam aktywnego ONka, 8,5 roku z mielopatia zwyrodnieniowa kregoslupa.

Pies duzo pracuje, glownie skupiamy sie nad tropieniem, ale takze agility 2x w tygodniu (na niskich hopkach, bo mu wysoko skakac juz nie wolno) i treningi posluszenstwa. Oprocz tego spacery, plywanie, ganianie za pilka, po szkoleniu ganianie z innymi psami.
Na karme typu senior przeszlismy gdy okazalo sie ze jest chory. Na poczatku dostawal eukanube, ale wtedy byl mniej aktywny (to bylo tuz po wykryciu choroby, nie wiedzielismy jeszcze w jakim stadium jest choroba itepe.) Bylo ok, ale on strasznie marudzil, nie smakowala mu ta karma (generalnie niejadek z niego). Potem przeszlismy na karme RC, to byl okres kiedy juz zwiekszalismy mu dawke ruchu, ale jeszcze nie trenowal. Tez bylo dobrze. Chetniej jadl ta karme niz eukanube. Gdy byl jeszcze na tej karmie, zaczal ruszac sie tyle co obecnie i generalnie bylam zadowolona. Kolejna karma (jest na niej do dzis) jest purina pro plan salmon&rice i to byl strzal w dziesiatke!! Pies jest w super kondycji, chetnie ja je, ma duzo energi. W miedzyczasie przetestowalismy bento kronen, ale nie zauwazylam ze jest to karma light i bardzo mi "siadl" na tej karmie, nie mial energii, chcal biegac, ale nie mial sily. Dlatego dodawalalm mu troszke acany extreme, ktora jje moj drugi pies i bylo ok. Oprocz pro plana, sredio co drugi dzien dostaje jakiegos gratisa, w postaci wolowej surowej kosci (przecietej, zeby mogl wylizywac szpik, super sprawa, kaloryczna i bardzo odzywcza), porcje rosolowa, jajko z mlekie, smietana lub twarogiem, oraz dwa razy w tygodniu lyzke miodu.

Posted

[quote name='Martens']Witam

Mam 8-letnią suczkę, po sterylizacji, waga ok. 23 kg. Ma niedoczynność tarczycy i jest na małych dawkach Eltroxinu. Jest bardzo aktywna, dużo biega, chodzi na długie spacery, dużo pływa.
Kości nie jada, wymiotuje po nich.
Wiele karm dla seniorów ma obniżoną wartość energetyczną, a suczka ma bardzo dużo ruchu i mimo niedoczynności tarczycy i sterylizacji nie ma problemów z nadwagą.
Myślałam też o BARFie, ale to starszy pies, przyzwyczajony do karm, i nie wiem czy taka drastyczna zmiana rodzaju pożywienia wyjdzie mu na zdrowie. [/quote]
Barf odpada -jeśli nie toleruje kości mogą być problemy
Proponuję karmę Orijen - jej specyficzny skład jest świetny dla starszych, aktywnych psów - jest lekkostrawna i "bogata" zarazem

Posted

Z tego co czytałam, doszłam do wniosku, że najzdrowszym jedzeniem dla psa jest właśnie BARF (choć oczywiście mogą być psy, którym akurat taka dieta nie odpowiada, np. owczarki u których nadmiar białka może powodować problemy z sierścią). Kłopoty suczki z kośćmi wynikają według mnie z tego, że ona nigdy dokładnie ich nie gryzła - wymiotowała później kawałkami. (A jak znajdzie na spacerze, to sobie nie odmawia i nieraz coś tam schrupie zanim zdążę jej zabrać :cool1: ) W wątku BARFa czytałam, że kości można psu mielić - mieli się np. najmłodszym szczeniakom i starszym psiakom bez zębów. Z tym że ja za bardzo nie miałabym jak tych kości mielić, a mielonych nie mam gdzie kupić. BARFa więc w jej przypadku jednak sobie daruję.

Kupiłam małe opakowanie Eukanuby Mature i przetestujemy, jak to będzie wyglądało. Tylko dawkowanie jest bardzo małe - na mojego psa wychodzi około 200 g dziennie i zastanawiam się jak to możliwe, żeby ona po takiej ilości była pełna energii :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam do was podobne pytanie, jeśli można. Mam tez starsza sunię- ponad 13 latale nie jest zbyt aktywna. Zastanawiam się nad kupnem preparatu witaminowego i mam na oku 2 : Dr Seidla Flawitol oraz Beaphar Senior Cal. Myślałam tez o kupnie karmy Royal Canin Mini Mature. Co byście mi polecili? prosze was o poradę. Moja suczka jest w dobrej kondycji i jest po sterylizacji. Nie ma nadwagi i je od niedawna 2 mniejsze posiłki dizennie ( gotowane mięso+ ryż lub makaron + marchewka) i czasem dostaje jeszcze trochę Pedigree (niedużo- raczej jako przekaska niż posiłek) , wcześniej miała tez Royala i chyba znowu do tego wrócę.

Posted

Moja Duszka jest ponad 12-letnią spaniellą - w dobrej formie, ma średnią ilość ruchu.Na RC Mature się spasła przez kilka zimowych miesięcy.... od wiosny (2005)przeszłam na Acanę senior (wówczas to była A. senior light, teraz 'senior') i tak trzmymamy - ku obopólnemu zadowoleniu - 3-ci rok :cool1: Obecna Acana senior ma niezłe proporcje białka (29%) i tłuszczu (10%), a mnie łatwo utrzmać suniaka w dobrej formie. I jeszcze jedno..... nie powala ceną :evil_lol: Dla smaku dodaje jej czasem orijena seniora (traktuję to jako smakołyk)
Chocolate - byłabym za preparatami dr. Seidla (są smaczniejsze ) lub np. prod. Mikity --> Geriadog - przetestowałam na swojej suńce (nie podaję jej ciągle, bo jest na dobrze zbilansowanej suchej karmie)

Posted

Ja na razie z Eukanuby jestem zadowolona, suczka już nie puszcza bąków, kupki mniejsze i to 1-2 razy na dzień, i może odrobinkę wyszczuplała (ale to tylko na plus przy niedoczynności tarczycy) i ma lepiej natłuszczoną sierść (też przy tarczycy ważne). Tylko przez pierwszych kilka dni wyglądała na strasznie głodną bo Eukanuba ma małe dawki. Jeśli będę zmieniać karmę, to przetestuje własnie Royala, Bento Kronen albo Purinę Pro Plan. Myślałam o Orijen, ale cena miażdży, zwłaszcza że już Eukanuba czy Royal to nieźle naciągnięta górna granica moich możliwości finansowych. Ale czego się nie robi dla psiaka :eviltong:

Posted

W zeszłym tygodniu kupiłam jej preparat Fitmin Gastro , który wcina razem z gotowanym jedzonkiem bardzo chętnie. Dziś albo jutro przestanę jej to dawać na jakiś czas, bo jak na opakowaniu jest napisane - podawać przez 5-7 dni. Dziś idę po zamówionego w sklepie zoologicznym Royala Mini Mature.

Posted

[quote name='Chocolate']Ja mam do was podobne pytanie, jeśli można. Mam tez starsza sunię- ponad 13 latale nie jest zbyt aktywna. Zastanawiam się nad kupnem preparatu witaminowego i mam na oku 2 : Dr Seidla Flawitol oraz Beaphar Senior Cal. Myślałam tez o kupnie karmy Royal Canin Mini Mature. Co byście mi polecili? prosze was o poradę. Moja suczka jest w dobrej kondycji i jest po sterylizacji. Nie ma nadwagi i je od niedawna 2 mniejsze posiłki dizennie ( gotowane mięso+ ryż lub makaron + marchewka) i czasem dostaje jeszcze trochę Pedigree (niedużo- raczej jako przekaska niż posiłek) , wcześniej miała tez Royala i chyba znowu do tego wrócę.

RC jest uznawana przez wielu ludzi jak jedna z najlepszych karm, do których właściwie witamin nie potrzeba, ale jeśli pies je toleruje to jak najbardziej ;-) Dobrze, że urozmaicasz jej dietę właśnie tymi posiłkami gotowanymi. No i od czasu do czasu możesz użyć saszetki Pedigree jako urozmaicenia suchej karmy ;-)

Posted

Wszystkie karnmy typu senior są z założenia odtłuszcone, ze wzgleduna to że psy starsze mniej się ruszają i mniej energii zużywają. W tej sytuacji polecał bym coś dla psów wrażliwych np. nutra lamb&rice lud red mills supreme (karma zdodatkiem śledzia). Karmy te są łatwiej trawione a co zatym idzie orgaizm otrzymuje wikszą orcje substancji odżywczych. Dodatkowo jednak postarał bym się zadbać o stawy np dolfos arthrosan.

Posted

Oczywiście że nie są to ypowekarmy light ale dla psów które są starsze a jednocześnie aktywn ponad przecietnie są niewystarczjące. Do tego u psów starszych procesy przemiany materii przebiegają zupełnie inaczej niż u młodych psów więc typowe karmy energetyczne w tym wieku również opadają. Moim zdaniem najlepszym wyjsciem są w tej sytuacji karmy które są przeznaczone dla psów z wrażliwym układem pokarmowym (lamb&rice, sensitive, z rybą) nie obciązają organizmu jak karmy energetyczne, a jednocześnie organizm uzyskuje więcej substancji odżywczych ponieważ są to karmy łatwostrawne.

Posted

Ale jesli dodamy co nieco do tej karmy, to mamy juz karme zbilansowana, dla aktywnego, starszego psa.

pro pan salmon&rice senior 29 bialka, 15 tluszczu,
pro plan lamb&rice 27, 17
pro plan adult 27, 17

nutra nugets lab&rice25, 15,
nutra nugets adult large 23, 13
nutra nugets senior 18, 8

Wiec jak widac, wszystko zalezy od marki. W jednej karmie roznice miedzy lamb&rice a senior sa niewielkie, w innych senior jest typowa karma light. Moim zdaniem karma senior, ktora nie jest karma ligh jest calkowicie odpowiednia dla starszego, aktywnego psa, bo nawet jesli jest to pies aktywny, to raczej nie ma az tyle ruchu, zeby dostawac karme wysokoenergetyczna, zawsze mozna dac wiecej karmy, lub dorzucic do jedzonka cos ekstra, a karma senior przecierz jest wlasnie robiona tak, zeby byla jak najlepiej przyswajana przez starszego psa.

• 7 months later...
Posted

karma (sucha lub mokra) dla aktywnego seniora (może też być poprostu dla dorosłego) wielkości owczarka niemieckiego i o podobnych do niego gabarytach nie przekraczająca 100 zł za 10 kg. (w przypadku mokrej 6 zł zA 1250 g.

Posted

Ile psiak ma lat, co konkretnie robi, czy ma jakieś problemy zdrowotne?
Lepiej, gdybyś podała cenę worka 15 kg, bo takie przważnie są dostępne.

Ja byłam zadowolona z RC Mature (w Twoim przypadku Mature Maxi), z tym, ze ze względu na rakotwórcze BHA nie polecałabym stosować tej karmy na stałe.

Dodam, że moja suka dla której został założony ten temat, odnalazła się na Barfie ;) Jest pełna energii, nie tyje, poprawiła jej się sierść. Po gotowych karmach dla seniorów zawsze albo tyła (mimo wydzielania bardzo skromnych dawek), albo brakowało jej energii.

Posted

Bosh my friend, mało słyszałam opinii na temat tej karmy, niestety negatywne. A brit jest ze średniej pułki, niektórzy zachwalają (większość) inni zaś nie. Znam osobiście pare osób które karmią swoje psy britem i psiakom nic sie nie dzieje.