Jasiek Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 YoungLADY napisał(a):kobiety również mogą urodzić dziecko w wieku 12lat... co wcale nie oznacza, że jest to wiek odpowiedni do zachodzenia w ciążę:cool1: wręcz przeciwnie:roll: A czy ja napisałem że 7 miesieczna suke nalezy rozmnażać.?Nie!!!Jak jestes hodowca to zapewne wiesz ze należy to zrobic nie wczesniej jak okolo drugiego roku zycia bo wtedy suka jest juz dojrzala nie tylko fizycznie ale i psychicznie.Odstepstwa od tej zasady są w rasach wielkoglowych gdzie zaleca się wczesniejsze krycie suki. Quote
YoungLADY Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 pisaliśmy, że pierwsza cieczka występuje po ok. pół roku, a najwcześniejszym momentem na poród jest 2-3rok życia:roll: po czym nastąpiło Twoje wystąpienie z "głupotami" i... powtórzenie tego, o czym mówiono wcześniej:cool1: po prostu nie rozumiem Twojego uniesienia... Quote
xxxx52 Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 YoungLady-Jasiek -nie tylko na tym watku sie "unosi"- Quote
niceravik Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 [quote name='xxxx52']YoungLady-Jasiek -nie tylko na tym watku sie [SIZE=2]"unosi"- "All raise up must comes down" Jest jeden wyjątek: "głupota". Tu gwarancji nie ma. Wręcz przeciwnie :eviltong:. Quote
Katica Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 [quote name='Jasiek']A tu cie boli- Kasa.Zajmij sie hodowlą a zobaczysz jak ta kasa (ktos juz tu to napisał)wypłynie CI ciurkiem z kieszeni ekspercie od spraw hodowlanych:evil_lol:.I powtorze jeszcze raz -suka jest zdolna fizycznie do rodzenia szczeniat od pierwszej cieczki ale zanim uzyska oceny wystawowe ktore bedą ja kwalifikowac do hodowli będzie miałą około 2 lata i wtedy ma pełne uprawnienia do rozrodu a nie zdolności.KPW??? Drogi Jaśku... oczywiście że suka może rodzić już od 1 cieczki... czyli nawet od 6 miesiąca, ale może w znaczeniu biologicznym, tak samo i kobieta może zajść w ciąże przy pierwszym jajeczkowaniu/po pierwszym okresie- co nie znaczy że każda zachodzi- chyba niewiele mamy matek np 10 latek...( zostańmy przy polskim podwórku) Chodzi nam o to, kiedy NAJLEPIEJ sukę pokryć 1 raz... z uwzględnieniem wielkości danych ras... Moim zdaniem psy typu bull, a od tego rodzaju psów wyszedł ten temat, powinny najwcześniej móc być pokryte w wieku 2,5 - 3 lat, w zależności od osobnika/osobniczki. Quote
felisa Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 amstaffka1978 napisał(a): ale jedna z wyzej wymienionych hodowli oszczedza na kosztach krycia gdyz oba mioty sa po tym samym psie, ktory jest w posiadaniu tejze wlasnie hodowli ( tak jak pisalam wczesniej miot jest bardzo zimreedowany, matka suki i ojciec psa to miotowe rodzenstwo), A mi sie cos innego skojarzylo-moze nieslusznie zakladacie celowe dzialania hodowcy???? :razz: Moze miot jest owocem niedopilnowania zwierzat? Urodzilo sie jedno szczenie-sytuacja nietypowa. Dlatego, ze suka nie doszla jeszcze do siebie i jest mniej plenna, czy moze kryta malo skutecznie (data, nie powtarzanie krycia)???? Jesli sie ma wiele zwierzat i nie poswieca im zbyt duzo czasu, to mozna nie zauwazyc cieczki w niespodziewanym terminie? A dopiero zachowanie samca wylapano.... To jest prowokacja do dyskusji!!!! :diabloti: ps. jakiej plci jest szczylek? Quote
Katica Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 szczylek to sunia :) sliczna zresztą... Z tego co ja się orientuję, to hodowle prowadzą dwie osoby i rep jest u jednej z nich suka u drugiej także o "przypadek" ciężko :) ale mogę się mylić ... Quote
felisa Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 wiec taka teoria nie bardzo ma racje bytu... hmm... zastanawiam sie nad sensem takiej dyskusji-o ekspoloatowaniu zwierzaka przez wlasciciela. Skoro potrafi zrobic swojej wlasnej suczce krzywde-kryjac ja tak czesto, nie wzrosza go zdania innych. Wiec nie o to chodzi. Ale mozna w pewien sposob 'pomoc' jego suczkom informujac potencjalnych nabywcow szczeniat o praktykach w tej hodowli. Moze beda zainteresowani. Tak mi sie wydaje... Ale wtedy nie piszcie o pewnej hodowli z suczka x, ale otwarcie. A moze hodowca sam sie odnajdzie na forum i porozmawia, wytlumaczy astowiczom dlaczego tak robi. Moze ma jakis plan, powod-i wcale nie chodzi o tlumaczenie sie na dogomani, ale zawsze mozna cos wspomniec na stronie-bezposrednio zainteresowani dotra do tego :) Quote
Smile of Red Witch Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 Ok a wiec szczylek to suczka, jak narazie de facto bardzo ladna, matka szczylka jest Voda **********, ojcem Ginger z Samotni Christa a hodowla to Red Pearl in Ginger, natomiast druga hodowla, ktora po 4 miesiecznej przerwie po porodzie pokryla swoja suke ( Big Star Salamanka Hera Boginii Wojny) to hodowla Immness. Hodowca jest na forum, jak rowniez na naszym zielonym forum terierow typu bull i jak narazie nie wypowiedziala sie ani slowem, wiec watpie zeby tutaj to zrobila. Quote
Tecia Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 To i ja dodam swoje trzy grosze. Oczywiscie krycie cieczka w cieczke jest dla mnie czyms niedoprzyjecia. Jedyna sytuacja w ktorej dopuszczam takie krycie jest fakt pojawienia sie w zasiegu doskonalego reproduktora jednakze pod drugim warunkiem iz nie jest to kolejny z licznych miotow ktore dala suka. A co do czestotliwosci cieczek to uwazam ze nie ma to wiekszego znaczenia bo z regoly cieczki raz w roku wystepuja u psow ras duzych a te z kolei zwykle daja liczne mioty a wiec obciazenie organizmu jest rownie duze jak nie wieksze. Ale chcialam poruszyc jeszcze jedna kwestie ktora mnie osobiscie boli rownie jak krycie cieczka w cieczke a mianowicie ilosc miotow ktore daje jedna suka. Uwazam ze suka dajaca w miocie średnio 8-12 szczeniat (i nie mowie o ilosci odchowanej tylko urodzonej) nie powinna rodzic wiecej niz 4 razy. (oczywiscie mowie o swojej rasie) Zakladajac iz do rozrodu jest w miare gotowa w wieku 2 lat (choc jeszcze nie jest na 100% dojrzala - setery dojrzewaja pozno) to wychodzi miot co 2 lata. I jesli zastosowalibysmy ta metode ilosci miotow w trakcie zycia (rozrodowego) psa to juz od hodowcy zalezalo by czy np w wieku 3-5 lat pokryc dwa razy z rzedu bo w tym czasie organizm jest najsilniejszy czy kryc w rownych odstepach. Quote
xxxx52 Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 Tecia-z reka na sercu,powiedz ,ktory hodowca takie krycie przestrzga?:crazyeye: www.zweirzakiuwandy.ovh.org Quote
jovanna Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 Tecia napisał(a):. A co do czestotliwosci cieczek to uwazam ze nie ma to wiekszego znaczenia bo z regoly cieczki raz w roku wystepuja u psow ras duzych a te z kolei zwykle daja liczne mioty a wiec obciazenie organizmu jest rownie duze jak nie wieksze. Tu cie rozczaruje. Mam suczke beagle'a a to maly piesek. Taki do kolan jesli nie wiesz. I natura jej dala cieczke raz w roku. (Z czego ogormnie sie ciesze.) Beaglowe mioty zdarzaja sie tez liczne ale standardem jest 6-8 szczeniat w miocie, a wiec calkiem normalnie... Tyle o beaglach. Wspomne tylko ze jej obie corki z poprzedniego miotu maja po 11 miesiecy i zadna jeszcze nie dostala cieczki... Quote
Tecia Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 jovanna napisał(a):Tu cie rozczaruje. Mam suczke beagle'a a to maly piesek. Taki do kolan jesli nie wiesz. I natura jej dala cieczke raz w roku. (Z czego ogormnie sie ciesze.) Beaglowe mioty zdarzaja sie tez liczne ale standardem jest 6-8 szczeniat w miocie, a wiec calkiem normalnie... Tyle o beaglach. Wspomne tylko ze jej obie corki z poprzedniego miotu maja po 11 miesiecy i zadna jeszcze nie dostala cieczki... Nie rozczarowalas mnie bo zupelnie swiadomie napisalam ze z regoly a wyjatki (takie jak np Twoja sunia:)) potwierdzaja tylko regole. Co do beagli to trudno nie wiedziec jak wygladaja. Znam rowniez suki i wsrod seterow ktore maja cieczki co pol roku. Oczywiscie ilosc 6-8 szczeniakow nie jest mala ale co bys powiedziala na 16 szt? I nie jest to abstrakcja, matka mojego kawalera w pierwszym swoim miocie urodzila 16 zdrowych szczeniat i wszystkie odchowala oczywiscie z pomoca hodowcy. Miot byl liczny, szczeniaki super ale kolejne krycie dopiero po 3 latach. Suka w pelni odpoczela, zregenerowala sie, dolozyla kilka sukcesow wystawowych i dopiero powtornie zostala pokryta. Drugi miot rownie liczny 13 szczeniakow, z tego co wiem wszystkie poszly w rece wystawcow. Suka obecnie ma 7 lat i z tego co wiem wiecej kryta nie bedzie. Nie musze chyba dodawac ze to nie opis polskiej hodowli niestety:( Quote
Tecia Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 xxxx52 napisał(a):Tecia-z reka na sercu,powiedz ,ktory hodowca takie krycie przestrzga?:crazyeye: www.zweirzakiuwandy.ovh.org No niestety ubolewam ze ze swieca takich szukac. Ja jednak swojej suki nie pokrylabym wiecej jak 3 razy, wiec z pewnoscia powieksze to nieliczne gorno:) Aktualnie jest w ciazy (lada dzien bedzie rodzic), bedzie to jej pierwszy miot a ma niespelna 4 lata. Quote
Apbt_sól Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Moze miot jest owocem niedopilnowania zwierzat? Urodzilo sie jedno szczenie-sytuacja nietypowa. Dlatego, ze suka nie doszla jeszcze do siebie i jest mniej plenna, czy moze kryta malo skutecznie (data, nie powtarzanie krycia)???? to moze bylo czas sie zajac pilnowaniem zwierzat? swoja droga to chyba suki z tak mocnym inbreden raxczej rodza dosc czesto male mioty , i nawet czasem nie donosza ciazy . Jednak jesli hodowla ta o ktrej mysle , to zenada... ale klaski sa na prawo i lewo tylko w imie czego ? w imieszczeniaczka bo matk to raczej "kalp" "klap" nie chce a odpoczynku .... tym bardziej ze do konca nie wiadomo coz niosa ich geny.... Quote
cockermanka Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 xxxx52 napisał(a):Tecia-z reka na sercu,powiedz ,ktory hodowca takie krycie przestrzga?:crazyeye: Na szczęście znam takich hodowców :multi: - zresztą my także kryjemy rzadko,a nie wyobrażam sobie krycia co roku (zgodnie z regulaminem),podobnie jak nie wyobrażam sobie krycia 18 miesięcznej czy też ośmioletniej suczki...:shake: Według mnie 3 mioty w życiu to maximum. Quote
xxxx52 Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 cocermanianka-taka wlasnie hodowczynie chcialabym sklonowac:evil_lol: Quote
gops Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 my poznalismy przedwczoraj astke rodowodowa ktora ma 5 lat i byla kryta 4 razy...i wlasciciel ma zamiar dopuscic znowu za kilka miesiecy ...ostni miot miala pol roku temu... probowalam mu wytlumaczyc ze zle robi ale on udawal madrzejszeg i nic nie zrozumial :roll: Quote
xxxx52 Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 gops-nie mozna cos w tym kierunku zrobic? juz lepiej nie mysle w jakie rece wydaje ten rozmnozyciel?:mad::mad::mad: czy ZK jest poinformowany? Quote
Agnieszka K. Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Jesli suka nie jest zarejestrowana w zwiazku, to związek nic do tego nie ma (a tak jest chyba w tej sytuacji). Jesli zas jest zarejestrowana, i ma jeden miot z papierami, a jeden bez, to jak najbardziej mozna to zgłosic do ZK. A czy ZK z tym cos zrobi - to juz inna sprawa. Quote
gops Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 niewiem czy mioty sa zajerestrowane .. kryje zawsze psami z rodowodem tak mowi i pewnie sprzedaje jako psy po rodowodowych rodzicach...to sa tylko podejzenia jak jest to niewiem ale napewno jak pana spotkam to z nim porozmawiam jeszcze na ten temat :roll: Quote
cockermanka Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 xxxx52 napisał(a):cocermanianka-taka wlasnie hodowczynie chcialabym sklonowac:evil_lol: :cool3: heh..muszę powiedzieć,że moje podejście do krycia nie znajduje zrozumienia u mojego szefa sekcji :shake: - cóż,zasada "kryć,kryć,kryć" zupełnie jest mi obca...a na dodatek "wyrzucam kasę" na różne dziwne badania..dysplazja,Optigen,oczy,serce...:evil_lol: ... a jak już kryję,to szukam psa za granicą,a nie za miedzą...ba! nie wykorzystuję swoich psów z uprawnieniami :evil_lol: Dla mnie nasze psy to przede wszystkim domownicy i przyjaciele,a nie źródło szczeniąt... Quote
xxxx52 Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 cocarmanianka-jestem tego samego zdania mam dwie suczki z rodowodem i metryka ,naleze do klubu,ale moja sczka nigdy nie miala malych (ma 9 lat)-sznaucerka,druga wykupilam od hodowcy ,miala 6 lat i tylko rodzila,siedziala tylko w klatce,jest ciezko chora,ale jest u mnie 2 lata i ciesze sie ,ze zyje przy pomocy tabletek .Moj piesek to ofiara wykorzystania jej tylko dla rozrodu.Raz rodzila i miala szczeniaki z papierami ,drugi raz bez papierow.Bylam ze skarga w ZK,i szef powiedzial ,ze to jest Okey.:mad::shake: Quote
cockermanka Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 xxxx52 napisał(a):Raz rodzila i miala szczeniaki z papierami ,drugi raz bez papierow.Bylam ze skarga w ZK,i szef powiedzial ,ze to jest Okey.:mad::shake: O matko...jakie Okey...:angryy: nigdy nie zrozumiem takiego podejścia :shake: Quote
Recommended Posts