grazyna9915 Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Bączek nie wiadomo co przeżywał Alfik, zanim trafił do schroniska. Ja nigdy nie spotkałam tak chudego i zabiedzonego psiaka. Przepraszam, oprócz Alfika widziałam jeszcze chudziutką sunię, którą pracownicy z powodu choroby nazwali świerzbówka. Mam nadzieję, że Alfik szybko wróci do zdrowia. Quote
Bączek Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Jak nie urok to sraczka. Jak Alfik ma się lepiej to znalazłam małego kotka, takiego może dwumiesięcznego. Siedział sobie przy asfalcie, to go wzięłam, zanim zabije go samochód. Ja podejrzewam czyj on może być, takich sąsiadów do to biorą kociaki i psiaki jak leci, dla dzieci do zabawy, później głodzą, a później gdy sie znudzi to pies na łańcuch lub siekierą w łeb. Tym sposobem w ciągu roku "zdechło bo było chore" z pięć psów. Kotów nie zliczę. Jedne pchła na tym kociaku, waży ze 20 deko, rudo-biały, włochaty jak po persie, (jest taki kocur we wsi) oswojony i przytulaśny. Córka już ryczy, że przyjdą i odbiorą. Może nie , to zostanie, choć czekają mnie cieżkie czasy. Bo jak takiego maluszka ochronić przed Alfem. Boję się, żeby mu nie zrobił krzywdy. Jutro wezmę go do Krakowa, do weta, żeby dał mu cos na robaki i na pchły zanim rozlezą sie po całym domu. Już mi koleżanka mówiła o kociakach na działkach, że zima idzie i nie ma się nimi kto zaopiekować. Miałam jechać w sobotę po jednego ale starszego a nie takiego malucha. Teraz jest wysyp kotków. Ludzie zjeżdżają z działek do miasta a "zabawki" zostawiają. Koledze z pracy zostawiono kociaki w pudle na balkonie. Alf śpi.:multi: Quote
kaja555 Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Bączek napisał(a):Kociak nasikał do łózka.:shake: niestety zanim trafi do kuwety.... to wszytko się może zdarzyć Quote
Bączek Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Przychodzę dziś z pracy a tu niespodzianka. Alf radosny, uśmiechnięty, głowa do góry, ogon tez, głodny, że az strach. Obszczekał kota to znaczy wraca do zdrowia. I naprawdę nie kuleje. Kociak od weta dostał stronhold. Ma pchły, świerzb i robaki. Zamykam go w pokoju z córka, na razie. Jest uroczy, co tam, że sika gdzie popadnie. Śpał z nami w łóżku, choć ten świerzb to syf. Ale jutro juz będzie po sprawie. I tym sposobem tydzień konczy sie happy end-em. Quote
Mada:) Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 Bączek napisał(a):Przychodzę dziś z pracy a tu niespodzianka. Alf radosny, uśmiechnięty, głowa do góry, ogon tez, głodny, że az strach. Obszczekał kota to znaczy wraca do zdrowia. I naprawdę nie kuleje. Kociak od weta dostał stronhold. Ma pchły, świerzb i robaki. Zamykam go w pokoju z córka, na razie. Jest uroczy, co tam, że sika gdzie popadnie. Śpał z nami w łóżku, choć ten świerzb to syf. Ale jutro juz będzie po sprawie. I tym sposobem tydzień konczy sie happy end-em. Świetnie!! :) Trzymam kciuki za Alfika i za kociaka! :loveu: Quote
grazyna9915 Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Oby więcej dobrych wiadomości.:lol: Quote
anovip1 Posted November 8, 2008 Posted November 8, 2008 Bączek jesteś cudowna ,trzymam kciuki za Alfika. Mam nadzieję, że z Alfikiem coraz lepiej i każdy tydzień kończy się happy end-em . Co u Was słychać ,czy wszystko w porządku? Quote
Bączek Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Z Alfikiem wszystko w porzadku. Próbuje wstawić zdjęcie, ale zmieniła sie szata graficzna Fotosiku i mi cos nie wychodzi. Alfik je, tyje, szczeka i robi wszystko to co porządny pies powinien robić. Z kotem się troche juz zaprzyjażnił, muszę tylko uważac przy jedzeniu, bo wtedy zachowuje sie w stosunku do niego agresywnie. A maluch czeka na razie na piętrze i rośnie. Bogu dzięki przestał sikać do łóżka. Pozostałych psów sie nie boi ( a jest ich pięć, trzy moje dwa mamy na weekend), więc Alfa też by sie nie bał, ale ja się boję o niego, więc na razie nie mają kontaktów. Kociaka też sfotografowałam, więc jak przebrnę przez nowy fotosik to wkleję tez jego zdjęcie. Quote
Mada:) Posted November 9, 2008 Author Posted November 9, 2008 Czekamy na foteczki! I cieszymy się ze zdrówka zwierzaków! :loveu: Quote
Bączek Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 [IMG]http://<a href=http://www.fotosik.pl target=_blank>[IMG]http://images28.fotosik.pl/293/6dd9d4e35f654b93.jpg[/IMG] Nie moge tego rozwinąć. za żadne skarby świata. Musze to zostawic, bo mnie diabli wezmą. Quote
anovip1 Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Cieszę się ,że z Alfikiem wszystko w porządku :multi: Cały czas kibicuję by u Was wszystko układało się pomyślnie. Bączek jeśli potrzeba pomocy z wklejeniem zdjęć,chętnie pomogę . Daj tylko znak . Alfik to wspaniały i piękny psiak,a po metamorfozie u Bączek wprost prześliczna przytulanka się z niego zrobiła. Quote
anovip1 Posted November 19, 2008 Posted November 19, 2008 Bączek ,please :-( Co u was słychać? Jak Alfik -Pluszak się miewa ? Quote
Bączek Posted November 19, 2008 Posted November 19, 2008 Alfik miewa sie nieźle. Porasta nowymi włosami, ta choroba skóry właściwie ustępuje. Przestał nawet kuleć. Niestety, rzuca się z zębami do kotów. I przy tym jest nieprzewidywalny. Cały dzień potrafi nie zwracać na kota uwagi aż nagle ni z gruszki ni z pietruszki startuje i co najgorsze gryzie. Co prawda oba koty nauczyły sie go juz omijać ale maluch jeszcze nie jest dość ostrożny i dlatego Alf musi chodzić w domu w kagańcu. Ale specjalnie mu to nie przeszkadza. Wyraźnie był nauczony nosić kaganiec. Całe szczęście, że nie umie takźe wejść na poddasze, stąd góra jest dla kotów a dół dla psów. Nawet z karmieniem kotów przeniosłam się na piętro. Ale chodzić po schodach umie, więc nie wiem dlaczego nie wchodzi ani na poddasze ani do piwnicy. Poza tym jest dośc grzeczny. szaleje tylko przy jedzeniu, więc michę wynoszę do przedpokoju. Wogóle z jedzeniem trzeba uważać, bo rzuca sie też na psy, nie daj Boże jak spadnie coś na podłogę, jak wystartują wszystkie na raz to awantura pewna. Ale ogólnie - mogło być gorzej. Nie jest agresywny do ludzi i to jest najważniejsze. I chrapie w czasie snu. Quote
anovip1 Posted November 30, 2008 Posted November 30, 2008 Oj, Alfiku :mad:Domek twój,to i kotki twoje ,nie trzeba ich gniać. Miejmy nadzieję że zachowanie jego w stosunku do kociaków po jakimś czasie się unormuje. Znajoma miała podobną sytuację .Początkowo psy na parterze,a pięterko dla kotów.Po jakimś czasie ,stosunki się unormowały. Może zwierzęta nie są wobec siebie zbyt wylewne,ale się tolerują . Cieszę się ,że pod wspaniałą opieką swej Pani ,problemy zdrowotne Alfika mijają. Quote
grazyna9915 Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 [quote name='magda222']Dziś wszędzie upominam się o fotki...No i tutaj też...Będą?[/quote] Ale maruda jesteś. :evil_lol: Chociaż i ja bym pooglądała.:p Quote
magda222 Posted February 8, 2009 Posted February 8, 2009 Dziś wszędzie upominam się o fotki...No i tutaj też...Będą? Quote
Bączek Posted February 11, 2009 Posted February 11, 2009 Fotek na razie nie będzie, bo Alf nie wygląda najlepiej. Niestety to była krótkotrwała poprawa. Teraz Alf wyłysiał i schudł okropnie, pomimo, że go dobrze karmię. Szaleje, niszczy materace, gryzie sie z psami i tarmosi koty. Na spacerze idzie przed siebie w siną dal, więc nie mogę go puszczac ze smyczy a ciągnie niemiłosiernie. Jestem bezradna, weterynarz jest bezradny. Ech byle by do wiosny. Quote
grazyna9915 Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Bączek, fotki zawsze można wstawiać. Jak jest źle to coś wspólnymi siłami musimy wymysileć. Magda222 Pan Roman ze Szczecina miał problem ze swoim psiakiem, on był cały łysy. Masz link do jego wątku? On sobie świetnie poradził z problemem, może warto coś podpatrzyć? Martwi mnie też zachowanie psiaka, czy to nie jest stres itp.? Dogomaniacy co radzicie??? Quote
Bączek Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Najgorsze, że Alf się strasznie gryzie z psami i pomimo, że ma wyłamany jeden kieł potrafi dotkliwie pogryźć. Najbardziej sie gryzie z tym, z którym uprzednio żył w przyjaźni. No i boję sie o koty bo kilkakrotnie jego atak zagroził ich życiu . No cóż charakteru mu już nie zmienię, zamykam go w przedpokoju, ale serce mi sie kroi jak on się dobija żeby wejść do środka. Na razie nie mam możliwości, ale na wiosnę może coś poprzerabiam, tak żeby je odizolować od siebie. I zmienię weterynarza. Mam nadzieję, że nowy nie każe go kąpać bo tak naprawdę to ja się go trochę boję. Jak go czeszę, to mruczy a ja nie wiem czy na mnie czy na psa. Już nie raz pies mnie pogryzł, ale wolałabym unikać takich sytuacji. Quote
grazyna9915 Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 Bączek, a może spróbować na początek z kagańcem jak jest w domu z innymi psami? Wiem, że w schronisku nigdy nie wykazywał agresji w stosunku do ludzi, ale schronisko to schronisko i pies zawsze może zmienić zachowanie. A charakter psiakowi zawsze można zmienić, uwierz mi! Niestety czasami jest do długotrawała praca.:shake: Ludziska, mądrzejsi dogomaniacy radźcie coś. Quote
Bączek Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Wreszcie nabrałam nadzieji, że uda się wyjaśnić, co temu psu jest. Po trzykrotnej zmianie weterynarza, trafiłam wreszcie do takiego, który oprócz podstawowego badania krwi, zlecił także inne. Wykluczył trzustkę, tarczycę, cukrzycę, grzybicę, nużyce i zatrzymał się na jądrach. Alf ma powiększone jedno jajko i prostatę. Mam iść na usg. Nadczynność jajek daje ponoć takie objawy jak ma Alf. Mam nadzieję, że to się potwierdzi. A poza tym to Alf zrobił sie bardzo przytulaśnym psem, pozwala sie kąpać (kąpie go co tydzień w szamponie na łojotok, ale niewiele to daje), zakrapiac sobie oczy, prawie sie juz nie gryzie z psami, na koty też nie reaguje, ale one dobrze pamietają, że je tarmosił. Myślę, że jak sie potwierdzi diagnoza, to lekarz zleci kastrację. A wtedy sie uspokoi, bo teraz to testosteron tak buzuje, że od suki oderwac go nie można. Poza tym goni wokół domu jak satelita, dotad dokąd nie padnie ze zmęczenia. Quote
kaja555 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 wspaniałe wiadomośći!:multi: To może wreszcie jakieś zdjęcia? :razz: Quote
Recommended Posts