Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 300
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

i jeszcze mam pytanie czy ten miot co był na samym poczatku to był taki elkhundowy czy były rożne psiaki?
innymi słowy czy była pokryta celowo i np zostałą komuś skradziona czy sie błakałą i sie pusciła samodzielnie:)

Posted

Czesc.

To co piszesz apropo nie zaczewpnoscie wobec innych psow to typowe u naszej rasy. Nigdy nie zaczynaja, ale nei dadza sobie na glowe wejsc.

Wyglada na typowa suke.

Wiem ze w Czechach jest gosc co ma psy z hodowli Trollelgens w Norwegi. Kupil tez inny gosc samca szczeniaka od moich znajomych (Malenibo) ktorzy mieszkaja teraz w Francji. adle raczej niema oragnizowanej hodowli tej rasy ani w Polsce, ani w Czechach.

Naj wiecej poza Skandinawia w Europie jest W Angli, Irlandi, i wtedy w Holandii.

Moj znajomy Michal Jablonski w Warszawie (pracuje tam w Zoo) moze ma wiecej kontaktow w Polsce.

Posted

[quote name='Koperek']Nawet bardzo trochę tą rasę przypomina, tylko nie ta wielkość ;)

Jak na tydzień dasz DT to uratuje jej życie- tylko trzeba zebrać wszystkie możliwe siły i mózgi, żeby wymyśleć co dalej...

Suka Elghund ma typowo 49cm a okolo 20kg wagi, normalnie jest 2cm w dol czy gore, it take samo z waga.

Posted

napsałąm juz do p.Jabłońskiego.Zobaczymy co odpisze.Pies ma tatuaż a nie można znaleźć właściciela....Trochę mnie to rozjusza;/

Może Barelko wiesz w jakim państwie tatuuje sie dwoma cyframi i literą??

Posted

cechą charakterystyczną suni jest pbrak połowy ogona.Moze sie tak urodiła a może gdzies straciła...

W takim razie jak nic nie było robione z biodrami to idę w piątek na RTG w kierunku dysplazjii.

Posted

Podejrzewam ze moze stracila w wypadku samochodowym ogon i dlatego tez problem z tylna czescia.

Na szczescie zadko wystepuje dysplazja w tej rasie.

Ponad 90 procent osobnikow badanych w Angli rownalo by sie FCI kateogoria B lub lepiej. Ponad 20 procent wszystkich urodzonych osobnikow jest badanych (wszystkie co maja miec potomstwo lub niektore inne takze, mimo duzego kosztu).

Posted

to mam jej ie badać? Bo ja bym chciałą z nią na rower pojść,a jak ma coś z tylkiem to tak bez sensu.

Fajnie by było właściciela znaleźć, albo hodowce, zeby wiedzieć ile ma dziewczyna lat.:)

Posted

Jezeli jest tautaz to można sprawdzić czy była zarejstrowana przez własciciela we Wrocławskim oddziale. Jezeli tak to w sekcji napewno maja ksero rodowodu skad by on nie był.
No i jeszcze trzeba sprawdzić w PKPR czy to nie od nich pies.
We Wrocławiu mogę sprawdzic, do PKPR trzebaby napisac.
I dobrez by ustalic własciciela chociazby po to aby dowiesc ze nie szukał psa, czyli sie go pozbył. Wtedy mona by go zawiesic w organizacji kynologicznej, jezeli do jakiejś nalezy.
Wiadomo w jakich okolicznosciach była znaleziona?

Posted

No to chyba już mam prawdopodobna wersję.
Elkhundów parktycznie nie ma w Polsce nie przyjęły sie. Była jedna hodowla P. Cholszyńskiego we Wrocławiu. Jednak on od około 8 lat nie żyje. Byc moze syn przejał na jakis czas ale duze prawdopodobieństwo ze porozdawał psy. Jednego ELkhunda tez kiedys znaleziono w schronie chyba gdzies w Wieluniu. Ale to dawno było.
TA suka nie jest importem, ale byc moze jest po tej suce z importu o któej pisała Barbela. Tatuaz moze byc z Wroclawskiego oddziału, tylko P to nie P ale R. I wtedy wszystko by sie zgadzało. Czesto jezeli sa w danym oddziale rzadkie rasy, albo poczatkowe to przy dwóch numerach omija sie to jedno zero. Podobno dawno temu jakas kobitka zgłosiła sie do oddzialu aby jakas suke z odzysku zarejestrowac, ale kiedy usłyszała ze trzeba opłacic składke, juz sie nie pojawiła.
Obiecali ze poszukaja w archiwum jakis informacji o miocie. Ale o ile znajda pozwoli to jedynie na okreslenie w jakim wieku jest suka. Nie znajdzie sie juz własciciela bo jak po smierci hodowcy były rozdane psy to nikt napewno nie spisywał komu je oddają

Posted

To prsykro jest bo Teodor tak probowal rase zasadzic w Polsce, ale moim zdaniem zle robil bo probowal to od strony urzytkowej w srod mysliwych.

Pomimo ze udowodnil ze w Polskich warunkach klimatycznych to wspanialy pies, mysliw sa traditionalisci i trymaja sie tradycyjnych wyzlow i jamnikow.

Syn nie byl zainteresowany, if ze smiercia Teodora napewno musieli opuscic Lesnice.

To glupio ze ogolna opinia o rasie tylko ze pies urzytkowy, bo nadaja sie do mieszkanie i rodzinny o wiele lepiej i latwiej niz dudz szpicow, zwlaszcza zapregowych.

Sa krepe, nie za duze. Wlos obfity ale praktyczny (nie plata sie). Maja poczucie humory, i normalnie wychowany Elghund ma przyjazny charakter do ludzi i dosc tolerancyjna z innymi psami, raczej nie zaczyna, a jak przyjdzie do czego to tylko tyle aby utrymac honor. Nie jest zawistny.

Maja dosc podobny charakter do Szpica wilczego, lub Samoyeda.

Maja oczywiscie instinkt mysliwy ale nic gorzerj sie ich nie tresoje niz Teriera itd.

W Angli to jest wylacznie pies rodzinny, i takze w USA i Australii, i w Innych krajach Angilesko Jezycznych.

Sa dobre w sportcie Agility i zawodach tropienia. Tradycyjny "Obedeince" ich nudzi ale potrafia z dobrym trenerem dojsc dosc wysoko.

Posted

To ze jakas rasa sie przyjmie czy tez nie zalezy od wielu czynników a przede wszystkim od popularnosci jako pupil domowy. Jak dla mnie rasy pierwotne sa mało przydatne jako użytkowe. W agility jest pełno ras które beda się lepiej sprawdzac. W tropieniu też. W myslistwie pewnie też. Wogóle w sportach aktywnych typowo letnio-wiosennych rasa pierwotna tak ofutrzona sie nie sprawdzi
Zostaja jeszcze sporty zaprzegowe. No ale tutaj sa husky, malamuty i tez one sa coraz czesciej wypierane przez bardziej ciepłokrwiste eurodogi.
To tak na marginesie.
Dla suczki trzeba szukac domu. O włascicielu mozna zapomnieć. Jedyne co moge spróbowac sie dowiedziec to w którym roku była urodzona.

Posted

Agnieszka(Visenna) napisał(a):
Yoda bedzie sterylizowana w Schronisku ?

Schronisko do dwóch tygodni sterylizuje za darmo. Chociaz jak znajoma odbierała to mieli taka obsade ze musiała poczekac miesiac czasu. Ale chyba Negri da radę ja wepchnąć w kolejkę.
Powiem ze jestem pod wrazeniem tych darmowych sterylek we Wrocławiu

Posted

No przeczytałam cały wątek..myslę, ze najwazniejsze szukac domu, a nie własciciela...:roll:, fajnie jak by ja wysterylizowali w schronie.
Trzeba sie dowiedziec ile ma lat.;)

Posted

Negri napisał(a):
Gdzieś tam wepchnąć może i da radę ale z tego co Rozmawiałam z Rudą to on chce to sama zrobić nie korzystając ze schronu.

Najwazniejsze zdrowie sunki;)
Podnosimy!

Posted

W krajach polnocnych wiekszosc mysliwych psow to Szpice, i dlatego sie nadja bo z=sa dostosowane do terenu i maja wytrymalosc i ten pierwotny samodzielny rozum ktory pomaga im myslec.

Sezon Mysliwski jest zawsze jesienia/zima tak ze ufutrzenie niema nic do tego.

Podwojne futro u elghund pomaga go ochlodzic i ocieplic. Zaden pies nie znosi goraca dobrze bo ma malo gruczolow potowych, a psy ciemne z krotkim wlosem najbardziej.

Jako pupil domowy Elghundy maja sie wspaniale, co nie dziwne bo polowania trwaja krotko, a reswzte czasu pies musi byc latwy i mily w utrzymaniu i znajduje zajecie jako kompan dzieci, struz (szczeka ale raczej do gryzienia by treba go bardzo podbudowac czy zagrazac).

Najgorrza cecha jesli chodzi o warunki mieszkaniowe w polsece jest ze bez tresowania moze byc szczekliwy, ale ni gorzej niz ofczarek, czy inne psy ktore nie sa cichutkie.

Trzymaja ludzie w mieszkjaniach Akity, Malamuty i Husky ktore sa trudniejsze, bo sa albo bardziej dominujace, wieksze lub bardziej ruchliwe.

Elghund w domu sie stuli i jest raczej leniwy (procz jak jest jeszcze mlodziutki np do 18 mies), a okazuje swa zwawosc na spacerze.