Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Talia. napisał(a):
Tak sobie właśnie teraz pomyślałam, że Eukanuba mogłaby byc dobra, bo te pojemniki sa takie inne, prawda? :razz: Przynajmniej takie różowe jajowate są w zoologicznym, do którego chodzę.

purin pro plan chyba ma tez wezsze ale wyzsze - no cos za cos;) 15 kg sie musi jakos zmiescic;)

• Replies 208
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Talia. napisał(a):
Tak sobie właśnie teraz pomyślałam, że Eukanuba mogłaby byc dobra, bo te pojemniki sa takie inne, prawda? :razz: Przynajmniej takie różowe jajowate są w zoologicznym, do którego chodzę.

jajowate? to jak to stoi :diabloti: wańka wstańka :diabloti:

• 2 weeks later...
Posted

My na karmę mamy dwa pojemniki:
-jeden plastikowy z przykrywką,kupiony w markecie
-drugi firmowy Happy Dog z materiału,dodany jako gratis do karmy

Pierwszy jest o tyle lepszy,że jak jest mniej karmy w pojemniku to "trzyma fason" w przeciwieństwie do drugiego;)
Do kolekcji brakuje nam tylko jakiegoś fajnego blaszaka:evil_lol:

Posted

My na karmę mamy dwa pojemniki:
-jeden plastikowy z przykrywką,kupiony w markecie
-drugi firmowy Happy Dog z materiału,dodany jako gratis do karmy

Pierwszy jest o tyle lepszy,że jak jest mniej karmy w pojemniku to "trzyma fason" w przeciwieństwie do drugiego;)
Do kolekcji brakuje nam tylko jakiegoś fajnego blaszaka:evil_lol: Choruję gdy widzę czarny z psiakami z Puriny Pro Plan hihi.

Posted

ja zawsze kupowalam karme na wage :roll: ale teraz zamowilam 13,5kg i wlasnie zastanawiam sie jak to trzymac... pewnie zapach bedzie w calym domu ...
czy w ikei lub jakis marketach typu kaufland znajde jakies zamykane wiadra /pojemniki ? bo jak zamowie przez net to bede czekac niewiadomo ile a zapachu karmy nie znosze

Posted

[quote name='gops']ja zawsze kupowalam karme na wage :roll: ale teraz zamowilam 13,5kg i wlasnie zastanawiam sie jak to trzymac... pewnie zapach bedzie w calym domu ...
czy w ikei lub jakis marketach typu kaufland znajde jakies zamykane wiadra /pojemniki ? bo jak zamowie przez net to bede czekac niewiadomo ile a zapachu karmy nie znosze[/QUOTE]

a jaka karma tak.. brzydko pachnie?:cool3: Ja trzymam w oryginalnym worku, co jakiś czas odsypuję 1kg do małej puszki i jest git:cool1:

Posted

[quote name='LeCoyotte']a jaka karma tak.. brzydko pachnie?:cool3: Ja trzymam w oryginalnym worku, co jakiś czas odsypuję 1kg do małej puszki i jest git:cool1:[/quote]

acana,mi sie zapach nie podoba ;)
no i taki duzy wor tez za ladnie pewnie wygladal nie bedzie w kuchni...

Posted

[quote name='gops']acana,mi sie zapach nie podoba ;)
no i taki duzy wor tez za ladnie pewnie wygladal nie bedzie w kuchni...[/QUOTE]

kupiłem niedawno acanę (l&a )i prawie nie ma żadnego zapachu:crazyeye: Jak się wsadzi głowę do worka to cośtam można poczuć:evil_lol: A trzymam w schowku, a nie w kuchni na widoku

Posted

[quote name='LeCoyotte']kupiłem niedawno acanę (l&a )i prawie nie ma żadnego zapachu:crazyeye: Jak się wsadzi głowę do worka to cośtam można poczuć:evil_lol: A trzymam w schowku, a nie w kuchni na widoku[/quote]

ja kupuje dla szczeniakow i zapach ma mocny (chyba ze to ja mam tak czuly nos :roll:):mad: na szczescie to ostatni worek szczeniakowej nastepnym bedzie normalny i licze ze zapach tez inny ;) a ja musze trzymac worek w kuchni bo nigdzie indziej miejsca niema dlatego chyba jednak bede musiala sie przejsc poszukam jakiegos pojemnika

• 3 weeks later...
Posted

ja dostałem z workiem 1st Choice na promocji fajny pojemnik na karmę.

Jest to szczelny wykonany z jakiegoś podwójnego materiału tekstylnego pojemnik (widziałem, że podobne sprzedaje Trixie) , który się zapina na zamek błyskawiczny.

Obawiałem się ze będzie coś czuć , ale sprawdza mi się znakomicie i zajmuje mniej miejsca niż poprzednia puszka.

Mieści się ponad 18kg Large Breeda.

Posted

karma nie powinna stać zbyt długo po otwarciu oryginalnego opakowania, (...)' więcej niż miesiąc-1,5 karma nie powinna stać;)

W calym tym watku kilkakrotnie przewija sie taka opinia.

JA mam pytanie:

na jakiej podstawie wysnute jest to stwierdzenie, czy ktos moze mi podac jakies wiarygodne zrodla, ktore wyjasnia czemu i ile powinna stac sucha karma i co sie z nia dzieje, jesli stoi dluzej.

A moze na jakims worku suchej karmy jest napisane:

"po otwarciu zuzyc w ciagu..."?

Dzieki za pomoc.

Posted

Jak karma po otwarciu nie jest szczelnie zamknięta tluszcze zaczynają jełczeć.
Najlepiej jest przechowywać szczelnie zamkniętą w suchym i chłodnym miejscu.
Nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło, bo to tylko moje obserwacje i wiedza na temat przemian tłuszczu :lol: Wszystko co zawiera tłuszcz pod wpływem tlenu z biegiem czasu jełczeje.
Ja karmie BARFem ale zawsze w domu mam Royala (zawiera stosunkowo dużo tłuszczu), i taki Royal zostawiony bez zamknięcia już po tygodniu zmienia zapach na jeszcze bardziej intensywny.

Posted

Tak, tyle to ja wiem.
Ale mi chodzi o jakies konkretne dane. Co po jakim czasie i jak sie zachowuje.

Ja tez wiem, ze karma sucha traci swoje walory. Moj 15kg worek stoi kolo 2 miesiecy i obawiam sie, ze to troche za dlugo.
Moj maz twierdzi, ze sie czepiam i ze jakby tak bylo to producenci karm juz dawno napisali by to chocby na opakowaniu.

Dla tego prosze o namiary na jakis konkret, wywod, ktorym bede sie mogla obronic.

• 3 months later...
Posted

Orientuje sie ktoś może ile tej nowej Acany zmieści się do pojemnika acanowego?
Niedługo zamawiam i chce razem z kubłem:cool3:

Posted

Talia napisał(a):
Orientuje sie ktoś może ile tej nowej Acany zmieści się do pojemnika acanowego?
Niedługo zamawiam i chce razem z kubłem:cool3:

zmiesci sie normalnie 13,5 kg ale ja mam stary pojemnik to moze inny

Posted

[quote name='joanika']Znalazłam artykuł naukowy Evaluation of storage mite contamination of commer...[Vet Dermatol. 2008] - PubMed Result co prawda to jest samo streszczenie, ale wynika z niego że podczas złego przechowywania karmy (wyższa temperatura i wilgotność) namnażają się roztocza które mogą powodować alergie u psów.
Tak to prawda... roztocza namnażają się gdy jest stały dostęp tlenu... Można tego uniknąć ponoć np mrożąc karmę... Napewno trzymanie w szczelnym pojemniku w 100% nas od tego nie uchroni, ale zdecydowanie zminimalizuje.

Posted

gops napisał(a):
zmiesci sie normalnie 13,5 kg ale ja mam stary pojemnik to moze inny

Dzięki. W taki razie zaraz zamówię. ;)

Posted

A wiecie, ja chciałam kupić specjalną puszkę na karmę z Acany, ale moja mama uznała, że to można kupić taki zwykły kubeł i to wydaje mi się, że będzie taniej. Ale chyba to nie robi różnicy, czy z Acany czy zwykły, aby był szczelny prawda?

Posted

ewka122 napisał(a):
A wiecie, ja chciałam kupić specjalną puszkę na karmę z Acany, ale moja mama uznała, że to można kupić taki zwykły kubeł i to wydaje mi się, że będzie taniej. Ale chyba to nie robi różnicy, czy z Acany czy zwykły, aby był szczelny prawda?

No pewnie, że nie robi różnicy, ale nie wiem czy tak łatwo znaleźć taki kubeł...ale ja nigdy nie szukałam:evil_lol:

Posted

Dostałam dziś pojemnik Acany, jest spory, kurier przyniusł w nim cały worek karmy 13,5kg, ciastka i płyn do uszu. ;) Podoba mi się:eviltong::evil_lol: