Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 208
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Monika_Tarnów: i w ile czasu pies zjada te 15 kilo?:cool3:
Taka metoda nie jest specjalnie dobra, karma nie powinna stać zbyt długo po otwarciu oryginalnego opakowania, niezaleznie od sposobu przechowywania.
W każdym razie mój 35 kilogramowy pies zżera 15 kg w miesiąc, w takim razie mini sznaucer w ile????W trzy???^^' więcej niż miesiąc-1,5 karma nie powinna stać;)

Posted

Blow moja kolezanka ma chow-chow'a ktory je suche i gotowane. Zamawiaja 15kg worek ktory zjada przez 6 miesiecy. Nie wiem skad opinia ze 1,5 miesiaca, ale sucha karma jest wytrzymala i zreszta jej termin waznosci tez zawsze jest bardzo dlugi. Nie wiem jak u was, ale u mnie w zoologach sprzedaja karme na wage, ktora jest caly czas otwarta i z niej waza i jestem pewna ze niestoja one 1miesiac. Ja tez mam miniature i sredniaka i kupuje 15kg wory zeby miec sw spokoj z lataniem po jedzenie, kazdy ma inna karme wiec zjada swoj wor w swoim tempie. Jezeli nawet troche skladnikow wywietrzje to moje i tak jedza jeszce gotowane z warzywami miesem i witaminami, a sucha karma w zasadzie pelni role uzupelnienia, nie jest podstawa zywienia wiec moze troche postac i ewentualnie troche wywietrzec. Jezeli ma sie dobrze zamykany pojemnik (ktory chce nabyc) i dotego jakis zeby moc w niego zaladowac oj tygodniowa porcje to wg mnie nie ma problemu.

Posted

Blow napisał(a):
Monika_Tarnów: i w ile czasu pies zjada te 15 kilo?:cool3:
Taka metoda nie jest specjalnie dobra, karma nie powinna stać zbyt długo po otwarciu oryginalnego opakowania, niezaleznie od sposobu przechowywania.
W każdym razie mój 35 kilogramowy pies zżera 15 kg w miesiąc, w takim razie mini sznaucer w ile????W trzy???^^' więcej niż miesiąc-1,5 karma nie powinna stać;)

Ostatnio mialam PRO-PLAN 7.5KG zjadl w TRZY miesiace, teraz mamy 15-kg EUKANUBE, mysle ze z pół roku będzie.
Ale popatrz bo np. ja jak jestem w zoologi widze rozpoczete wory i stoja i stoja, nikt na to nie patrzy, sama nie wiem, mysle ze jesli bedzie dobrze zabezpieczone to powinno byc dobrze. No takie jest moje zdanie. Ja trzymam worek w chłodnym miejscu bez dostępu światła.:lol:

Posted

ja tez napisalam, ze moja karma schodzi w okolo 2,5 miesiaca - nigdy nie bylo z tego powodu problemow dlaczego? Bo jest w SZCZELNYM pojemniku na 15 kg i tak jak na poczatku karma "smierdzi" ;) tak i na koncu ;)

Posted

Blow dobrze pisze.

Po tym 1-1,5 miesiąca utleniają się kwasy tłuszczowe i karma nie jest tak wartościowa jak na początku.
I to nieważne, że pojemnik jest szczelny, bo przecież i tak go otwierasz, więc ma kontakt z powietrzem.
Skoro ktoś musi kupować karmę na 6 miesięcy to lepiej jak porozsypuje ją do kilku mniejszych, zamkniętych pojemników (np.3 kilowych) zamiast ciągle otwierać jeden worek/pojemnik.

LINK

Posted

Squ napisał(a):
I to nieważne, że pojemnik jest szczelny, bo przecież i tak go otwierasz, więc ma kontakt z powietrzem.

tylko ze u mnie taki pojemnik otwiera sie raz na tydzien - to chyba nie jest za czesto

Posted

Ja kupuję 7,5 kg a mam whwt.
I starcza nam to na ok. 2-3 miesiące. Robię tak, że przesypuję trochę to pojemnika (dość małego, mieści się tam karma na 8-9 dni) a resztę wora staram się szczelnie ścisnąć. I jak skończy mi się pudełko to przesypuję z worka.

A teraz czytam , że karma nie powinna stać więcej niż 1,5 miesiąca. To co myślicie? Czy robiąc tak jak opisałam, kiedy otwieram worek raz na te 8 dni to po półtora miesiąca już jest nadpsuta? :roll: Pies mniej chętnie je końcówkę worka niż na początku (rzucamy się na michę:cool3:) , to moze to ma jakiś związek? Ale z drugiej strony nie chce zamawiać co miesiąc 3 kg bo a)zapominam o tym b)jest drożej.
Może nie jest tak źle z tą karmą po 3 miesiacach...?

Posted

Bzikowa napisał(a):
A teraz czytam , że karma nie powinna stać więcej niż 1,5 miesiąca. To co myślicie?

robie tak z karma od...6 lat? nigdy nic sie nie dzialo - bez przesady ;) robie jak ty tylko karme trzymam w szczelnym pojemniku i tyle

Posted

Też karmię moje psy Acaną i trzymam karmę w firmowym pojemniku.
Nie wiem dlaczego,trzaski jakie wydaje pokrywa pojemnika przy jej zdejmowaniu doprowadza jedną z moich suń do szału.
Moje "czipsy" pochłaniaja 15 kg w 3 tygodnie.
Zazdroszczę tym którym taka ilość wystarcza na kwartał...

Posted

Termin waznosci na opakowaniu podany jest na zamkniety worek.

Karma ulega wietrzeniu, tluszcze jelczeniu, a to jest szkodliwe dla organizmu! Powoduje wzrost wolnych rodnikow, ktore sa jedna z teorii procesow starzenia sie i procesow nowotworowych.

Na karmie rozmnazaja sie roztocza i mikroorganizmy, przecierz to super pozywka!

Zamykanie w szczelnym pojemniku niewiele daje, bo raz, pojemnik i tak otwieramy, dwa do pojemnika, chociazby podczas przesypywania karmy dostaje sie powietrze, ktore jest jednym z glownych czynnikow prowokujaych jelczenie tluszczy.

Jesli ktos chce, prosze bardzo. Ludzie pala latami i nie maja raka pluc, co nie znaczy, ze palenie nie jest szkodliwe. Tak samo z podawaniem karmy, miesiace otwartej i jelczejacej.

Po to karmy sa pakowane w roznej wielkosci worki, zeby karma nie stala miesiacami, a ze zoologik chce sobie zarobic i sprzedawac na kg, to coz, nikt nie zabroni, popyt, podaz i te sprawy.

PS. ja bym jeszcze z jednego powodu nie kupowala karmy z otwartego worka: duza ilosc karm ma podobe granulki, skad mam wiedziec, ze np karma super premium nie jest "rozrzedzona" przez sprytnego sprzedawce karma z nizszej polki lub np karma tansza, nawet dobra, ale na ktora moj pies ma np alergie.

Posted

Ja NIGDY nie kupuję karm na wagę, na to bym się nie odważyła w życiu, zgadzam się z SaJo. Nie możemy być tak naprawdę pewni ile taka paczka stoi otwarta i zawsze przerażają mnie otwarte wory stojące na srodku sklepu...

Do tej pory worki 7,5 kg (i karmienie z nich tak jak opisałam) miałam 2 razy. Również uważam, że to kiepski pomysł (chociaż wygodny) , nawet patrząc po reakcji mojego psa, o czym pisałam - ze na początku jest ah i oh, a pod koniec już jemy bo musimy. I to nie jest tak, ze rodzaj karmy mu się znudził bo jak kupuję nową paczkę to znowu radocha.

Więc ogólnie pewnie wrócę do zamawiania 3 kg co miesiąc :roll:
Lepiej nie kusić losu.

Posted

A ja jeszcze nigdy się nie spotkałam z tym, żeby w zoologu sprzedzawali karmę na wage. A mam swoje 3 ulubione i zazwyczaj w nich kupuje.

Mój pies waży 3,5 kg. więc nie zjada za dużo. Dobrze by było kupić worek 7,5 kg lub więcej i mieć spokój na kilka miesięcy, ale czy tak będzie lepiej dla psa?
Tak więc jeśli już kupuje to po 3 kg.

Posted

W ikei można kupic specjalne worki na przechowywanie psiego/kociego jedzonka... Ja osobiście kupuje po 3 kg. i trzymam w worku i niema rzadnego zapachu

Posted

Trzymanie karmy za długo w opakowaniu nie jest za dobre ponieważ potrafi się do niej dobrać robactwo. Dlatego jednak ważne jest aby worki byłu dokładnie zamknięte.
Kiedyś kupowałem karmę na wagę w zoologu, ale po natknięciu się na mrówki po nasypaniu Hakerowi do miski suchego zrezygnowałem. Aktualnie dla swojego spaniela kupuję worki po 7kg i przechowuję w specjalnej torbie:
http://zoo-sklep.pl/index.php?p3470,trixie-torba-na-pokarm-mala-10kg-tx-24661
Moim zdaniem warto zainwestować kilka zł, tym bardziej że nie mam problemu z przenoszeniem pokarmu jak jedziemy z czarnuchem na działkę.

• 2 months later...
Posted

Ja trzymam karmę w metalowym pojemniku.
Na 2 psy 15kg starcza mi na 2 miesiące.
Nawet jeśli w tym czasie straci na wartosci, to i tak uwazam ze moje psy odzywiaja sie lepiej niz ja sama (ja od 5 lat jem tylko warzywa na patelnie, jajka i chleb z żółtym serem). ;)

Posted

Ja też nigdy nie kupuję karm "na wagę" bo Bóg jeden wie ile taka karma leżała otwarta. Kupuję 15 kg worek, który starcza nam na ok. 1,5 miesiąca i zgadzam się z tym że karma inaczej pachnie zaraz po otwarciu worka a inaczej pod koniec "użytkowania". No ale bardziej sie opłaca kupić duży wór na miesiąc niż dwa małe- w przypadku mojej karmy przepłaciłabym 50zł- a to już nowy gryzak, piłeczki itp.
Przechowuję karmę w nylonowej torbie,ale myśle że to bez znaczenia dla jej jakości, po prostu tak jest mi wygodniej i bardziej estetycznie dla mojego małego mieszkanka;)

Posted

Ja właśnie sie przerzuciłam na Acane, i zauważyłam(a dokładniej goście) od razu, że jednak rodzaj karmy i jej zapach inaczej unosi sie w powietrzu-i prawdopodobnie jest to związane z wydzielaniem sie związków z jedzenia-czyli traceniu składników odżywczych.W każdym badz razie zapaszek jest.
Więc od razu, jak szłam zamówić u mojego zoologa 15kg Acane, poprosiłam zeby hurtownika sie spytała, czy nie mają jakies puszki do przechowywania karmy na zbyciu. A ponieważ jestem stała klientka-a to naprawde jeden z lepszych sklepów zologicznych, stawiają zdecydowanie na jakość i nie ma u nich "szmelcu"-szefowa od razu za telefon i przy odbiorze w poniedziałek puszka/wiadro będzie :)

Posted

Zapytanie się ile karma stoi rozważona nie boli;) a jak w tym zoologiku kupujecie często to powinnni powiedzieć prawdę. Ja szukając karmy którami psa nie uczuli kupowałam małe 2-3 woreczki, jeden tak na 3-4 dni mi starczał i sprawdzałam, jak było ok to zamawiałam worek.;)

Posted

ceta napisał(a):

Przechowuję karmę w nylonowej torbie,ale myśle że to bez znaczenia dla jej jakości, po prostu tak jest mi wygodniej i bardziej estetycznie dla mojego małego mieszkanka;)

i juz masz odpowiedz czemu karma pachnie inaczej
male mieszkanie? kupujac pojemnik specjalny, na to dajesz poduszke i masz siedzisko, czy stolek - u nas tak to dziala. Na tym poduszka, zakryje przy okazji pojemnik

Posted

Pomysł całkiem fajny:cool3:dodatkowe krzesło:D
Ale zapach nie zależy od torby, ona jest na około 8 kg, resztę przechowuję w 15kg opakowaniu oryginalnym i tam też po jakimś czasie zapach nie jest taki jak na początku. To pewnie zależy od tych wszystkich przemian biochemicznych itp:D Psu to nie przeszkadza absolutnie, więc mi też nie.

Posted

ceta napisał(a):
Pomysł całkiem fajny:cool3:dodatkowe krzesło:D
Ale zapach nie zależy od torby, ona jest na około 8 kg, resztę przechowuję w 15kg opakowaniu oryginalnym i tam też po jakimś czasie zapach nie jest taki jak na początku. To pewnie zależy od tych wszystkich przemian biochemicznych itp:D Psu to nie przeszkadza absolutnie, więc mi też nie.

tak ale taki pojemnik jest bardzo szczelny - zdecydowanie bardziej od oryginalnego opakowania - wiem bo zawsze jak otwieram pojemnik to doslownie smierdzi ;)