Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja tam kupuje 15kg worki i trzymam w worku, raz dostalam puszke do karmy dla kota ale ztwierdzilam,ze w puszcze robi sie sucha bardzo szybko.

15kg moj szczeniak zjada w miesiac :)

• Replies 208
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to masz bardzo dziwna puszke myslalm ze puszka lepiej chroni pokarm przed wysuszeniem

Posted

Buldog, ja daję swojemu pieskowi ANF i nawet nie wiedziałam, że lepiej jest otwierać worek od dołu. To nawet rozsądne. Bo ANF jest pakowane bez tlenu - próżniowo. Sunię karmię Royalem. A karmę przesypuję do takich 5-kilowych wiader po EuroPremium, przykrywam pokrywką i trzymam w szafce w kuchni (szafka tylko dla psów). Worki zawijam i trzymam w przedpokoju w garderobie. Nie capi.

• 1 month later...
Posted

Ostatnio kupowałam Royal Canin i jest promocja. Do każdego worka 15 kg dodają wiadro (takie duuuże, akurat na 15 kg), bardzo szczelnie zamykane, nie ma możliwości, żeby roznosił się zapach. Tak więc pytajcie w sklepach, bo może sprzedawca "zapomni" o promocji.

• 2 weeks later...
Posted

Właśnie dzisiaj zakupiłam kolejny worek Royal Canin Maxi junior 7,5 kg i dostałam wielki pojemnik (na 15 kg) do przechowywania karmy :D - więc promocja jeszcze trwa.

Jestem zadowolona bo skończy sie wieczne zawijanie worka i używanie zapinek :wink:

Pozdrawiam :hand:

Posted
u mnie to jest jakies 14 dni bo Cerry zjada ok.1000gram dziennie........Raz wiecej raz nieco mniej 8)

:o no, no... niezły apetycik :lol:

stawka sie zmienila i teraz jest to srednio 1200-1300gram :lol:

:hand:

PS.apropo trzymania,jako ze nie mamy wiader itp itd trzymamy to w worku tyle ze Bosch nieco strukture opakowania zmienil.....Totez karma jest swieza i zawsze tak samo smierdzaca :wink: A zamykamy na takie klamry :roll:

• 4 weeks later...
Posted

Tak jak pisałem wczesniej. Zamykanie pokarmu nie ma tylko na celu eliminację capienia, ale głównie odcięcie swobodnego dopływu powietrza, żeby się karma nie utleniała (wietrzała). Z tego by wynikało, że trzymanie np 3 kg pokarmu w 15 kg wiaderku jest bez sensu. Nadal lepszym rozwiązanie jest zwijanie i klipsowanie worka. No ale jeżeli ktoś dostał za darmo i w promocji bajeranckie wiaderko i chce, żeby wszyscy to widzieli to niech zwinięty worek z karmą włoży do tego wiaderka ale niech nie przesypuje do niego karmy.

• 1 year later...
Posted

ja mam takie wielki plastikowy kosz ktory kiedys byl przeznaczony na rzeczy do prania..
dotychczas nie przesypywalam do niego karmy tylko wkladalam z workiem...pudlo ma przykrycie wiec czy moge bezposrednio wsypac czy lepiej w worku zostawic 15 kg?

Posted

Jeżeli mieści Ci się worek w tym koszu to lepiej zostawić karmę w worku. Przy przesypywaniu napowietrzysz karmę, czyli dostarczysz jej dodatkowego tlenu, co przyśpieszy jej starzenie .

• 2 years later...
Posted

Moze ktos jeszcze sie wypowie jak dlugo przechowujecie sucha karme? Chce kupic worek 15kg, ale to starczy mojej sucz na 4,5 miesiaca :roll: ... troche dlugo, nie? Nie zaszkodzi to karmie? Pewnie skutki utlenienia odczuja tylko gorne warstwy karmy;)

Posted

W takim razie lepiej kup mniejszy worek. Mi 15 kg (Eukanuba) starczało na 2,5 miesiąca i myślę, że już to było za długo. Teraz kupuję po 10 kg (RC vet size) i starcza nam na trochę ponad miesiąc .

Posted

Kupuje 15 kg ktore starcza na ok 1,5 miesiaca i trzymam w specjalnym wiadrze ktore jest niesamowicie szczelne. Natomiast co tydzien napelniam mniejsze wiaderko z ktorego codziennie biore jedzenie. Dzieki temu w wielkim wiadrze karme mam dlugo swieza, bo nie za czesto je otwieram :)

• 2 weeks later...
Posted

Ja trzymam karmę w puszce po Redds'ie bodajże :cool3: Bardzo ładna i kolorowa... Mieści się na pewno 2 kg a może i więcej, muszę to jeszcze sprawdzić.
Myślę jednak nad zakupem jakiejś w temacie, ale na razie to tylko plany, plany...

dadiii - radzę śledzić allegro, czasami trafiają się fajne okazy niedrogo ;)