Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• jamnicze

4406

• Asiaczek

1444

• taxelina

1033

• M&S

800

Top Posters In This Topic

Posted

jamnicze napisał(a):

W opisie u Ady było coś takiego: brak koorynacji w ruchu między mózgoczaszką a kufą. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?

Sędzia ma chyba mocną fantazję. Mózgoczaszka to zespół KOŚCI ochraniających mózg. Miło by było jakby się douczył, że mózgoczaszka z kośćmi kufy jest na stałe zrośnięta i nijak nie można tym ruszać.

Posted

Mogło byc i tak, że sekretarz ringowy nie za bardzo zrozumiał, co sedzia mówi i tak napisał, jak mu bylo wygodnie...
Przy zagranicznych sedziach to norma, że tłumacz jest albo nieprzygotowany albo nie rozumie i cos tam po swojemu powie. ale przy polskich sedziach, to podejrzewam raczej sekretarza ringowego....

pzdr.

Posted

[quote name='jamnicze']
W opisie u Ady było coś takiego: brak koorynacji w ruchu między mózgoczaszką a kufą. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
Zresztą ocenę poznałam dopiero z karty, a gdy spytałam co jest nie tak u Ady, to powiedział, że ma jeszcze zbyt spiczasty pysk, ale się pewnie jeszcze rozwinie.

[/QUOTE]

Przychylam się do zdania Asiaczka, pewnie sekretarz czegoś nie zrozumiał i zrobił "skrót myślowy" - nie podejrzewam tego sędziego o brak znajomości anatomii psa.:roll:

Domyślam się że powinno być "brak koorynacji w ruchu" (tu pewnie przecinek) a potem jako druga część dotycząca głowy może chodziło o brak proporcji między mózgoczaszką a kufą. Brak interpunkcji w odpowiednich miejscach zmienił sens zdania.

Co do oceniania psów przez p. Redlickiego to uchodzi on chyba za najbardziej surowego w Polsce, ocenia psy "tu i teraz" czyli jak wygląda i zachowuje się w danym momencie (nie patrzy na tytuły zdobyte wcześniej) - i tu go popieram. Nie rozdaje tutułów na lewo i prawo (co robią inni polscy sędziowie od piątki - byle piesek miał "rączki i nóżki" :evil_lol:).

Jeśli chodzi o ogon u akity to powinien on być skręcony w odpowiedni sposób, Japończycy dokładnie określili wygląd akity japońskiej (w tym ogona) w swoim komentarzu do wzorca - ilustując to rysunkami. Kiedyś w PSIE była publikacja tego komentarza.

Ja zawsze mówię - jazda po ocenę do Redlickiego należy do odważnych.

Pzdr

Posted

[quote name='Korenia']Sędzia ma chyba mocną fantazję. Mózgoczaszka to zespół KOŚCI ochraniających mózg. Miło by było jakby się douczył, że mózgoczaszka z kośćmi kufy jest na stałe zrośnięta i nijak nie można tym ruszać.[/QUOTE]
No właśnie, coś mi tu nie pasowało, jaki brak koordynacji jak to jest zrośnięte ze sobą, ale może Asiaczek i bety mają rację i jest to raczej wina sekretarza, który takie bzdury pisał.
[quote name='Asiaczek']Mogło byc i tak, że sekretarz ringowy nie za bardzo zrozumiał, co sedzia mówi i tak napisał, jak mu bylo wygodnie...
Przy zagranicznych sedziach to norma, że tłumacz jest albo nieprzygotowany albo nie rozumie i cos tam po swojemu powie. ale przy polskich sedziach, to podejrzewam raczej sekretarza ringowego....

pzdr.[/QUOTE]

[quote name='bety']Przychylam się do zdania Asiaczka, pewnie sekretarz czegoś nie zrozumiał i zrobił "skrót myślowy" - nie podejrzewam tego sędziego o brak znajomości anatomii psa.:roll:

Domyślam się że powinno być "brak koorynacji w ruchu" (tu pewnie przecinek) a potem jako druga część dotycząca głowy może chodziło o brak proporcji między mózgoczaszką a kufą. Brak interpunkcji w odpowiednich miejscach zmienił sens zdania.

Co do oceniania psów przez p. Redlickiego to uchodzi on chyba za najbardziej surowego w Polsce, ocenia psy "tu i teraz" czyli jak wygląda i zachowuje się w danym momencie (nie patrzy na tytuły zdobyte wcześniej) - i tu go popieram. Nie rozdaje tutułów na lewo i prawo (co robią inni polscy sędziowie od piątki - byle piesek miał "rączki i nóżki" :evil_lol:).

Jeśli chodzi o ogon u akity to powinien on być skręcony w odpowiedni sposób, Japończycy dokładnie określili wygląd akity japońskiej (w tym ogona) w swoim komentarzu do wzorca - ilustując to rysunkami. Kiedyś w PSIE była publikacja tego komentarza.

Ja zawsze mówię - jazda po ocenę do Redlickiego należy do odważnych.

Pzdr[/QUOTE]

Pewnie macie rację dziewczyny, bo to było dla mnie dziwne jak to czytałam aby sędzia z wieloletnim stażem takie bzdury pisał.

Posted

[quote name='M&S']Cześć
Witam, witam :)
[quote name='unikatowydiament']hej,mizianki ślemy:)
Dzięki, właśnie wróciliśmy ze spaceru na którym były szaleńcze biegi, także nasze, bo Saidi znalazła kość i zwiewała nam aby oczywiście się nie podzielić :diabloti::mad:

Posted

[quote name='Buszki']Zabawy na śniegu są super,żeby tylko ten śnieg był trochę cieplejszy :evil_lol:.

Widzimy się z Adusią na wystawie za tydzień ;).[/QUOTE]
A ja się z nią widzę jutro :eviltong::lol:

Posted

Dzisiaj też był spacer w psim towarzystwie. Sajda biegała z 2 kolegami: Brusem i Edkiem :)
I bździągwa jedna znalazła sobie jakąś śmierdzącą kość i tyle ją widzieli :mad:. Oczywiście o przyjściu w tym momencie nie ma mowy .... . No to zrobiliśmy nagonkę na basenji :diabloti:. Było też podstępne łapanie Edka, bo Pancia postanowiła mu w trakcie spaceru dopiero założyć kubraczek - a on oczywiście miał inne zdanie na ten temat :evil_lol:. Ale uprzejmie donoszę, że ludzie górą! A psy szczęśliwe po spacerze udają aniołki :loveu: