Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Asiaczek']Matko, ale gwiazdy.... W zyciu takich nazw nie słyszałam. Człowiek jednak całe zycie sie uczy, hahaha...

pzdr.[/QUOTE]
no wiesz mój Krzyś i brat interesowali się kiedyś astronomią, nawet mieliśmy w domu całkiem spory teleskop, ale obecnie siedzi w piwnicy, bo za dużo miejsca zajmował. Dwie z tych gwiazd są z gwiazdozbioru Wielkiego Psa, jedna z Lwa, a czwarta nie pamiętam, no i oczywiście nie wiem która z którego :lol:
[quote name='Asiaczek']Ja juz mam imiona, ale o ile pierwsze jest trafione w 100 %, o tyle drugie - jeszcze na dopracowaniu;)
pzdr.[/QUOTE]
A napisałaś je już u siebie? Też jestem bardzo ciekawa, mi się Twoja pierwsza sunia baaaardzo podoba :loveu:
[quote name='Korenia']Mnie się imiona bardzo podobają ;) Lubię takie 'inne' ;) Ja osobiście średnio przepadam za angielskimi, ot takie zboczenie, kocham polski język i się nie wstydzę używać go ;) Moim idolem jest Pimpuś sadełko Brzdąc :loveu:[/QUOTE]
[quote name='Asiaczek']Ja też jestem fanka języka polskiego, ale.... jest kilka wyjatków, do których m.in. należy wybór psich imion;)
Moja psiaki sa duzo pokazywane poza granicami i chciałam zawsze, aby te imiona "coś" znaczyły,mówiły o charakterze psa, o moim nastroju itp...
Natomiast staram się unikać nadawania imion np. "Doskonała jak zawsze". Dlaczego? Bo może się okazać, że suczka wcale nie jest taka doskonała i będzie tylko z tego imienia popelina...
Pzdr.[/QUOTE]
Ja właśnie nie przepadam za angielskimi czy w innym nowożytnym języku imionami dla psów. Zresztą i tak ich nie rozumiem więc ich znaczenie mi nie robi ;)
Dla mnie ma znaczenie wydźwięk imienia. Lubię nawet wymyślać zbitki literowe bez znaczenia ale fajnie brzmiące (mój pierwszy miot, czy chociażby Saidi - ciągle ludzie się mnie pytają co to znaczy?, a ja, że nic :eviltong: ). Albo z języków martwych np. z łaciny (mój drugi miot). W zanadrzu mam też język elfów np. ALQUA (łabądź), czy ANDUNE (zachód słońca). W każdym razie zabawa z wymyślaniem imion jest przednia :)
[quote name='ewtos']Dobry wieczór
Przyszłam z galerii Asiaczka .Uzupełniając zaległości napotkałam na nowiny:lol:, GRATULACJE!!!!!!!!! maluchy:loveu: są cudne , niech zdrowo rosną.[/QUOTE]
Serdecznie witam, spotkałyśmy się już na wystawie, zdaje się, że to był Sopot. Bardzo się cieszę, że maluszki się podobają :loveu:

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• jamnicze

4406

• Asiaczek

1444

• taxelina

1033

• M&S

800

Top Posters In This Topic

Posted

Oooo i tu mogę pogratulować :multi:
:klacz::klacz::klacz:GRATULUJĘ!!!:klacz::klacz::klacz:

ciekawy miot:cool3:
wszystkiego dobrego:Rose:

p.s.
dziękuję, że mogłam zobaczyć okrągłego Sajdelka, twarzowo jej w tym stanie :cool3:

Posted

[quote name='jamnicze']
Ale taka informacja w imieniu? Nie za bardzo to widzę.
[/QUOTE]

A ja widzę np. tak:
A czyli imię i dalej:
* birthday boy
* birthday girl
* birthday gift
* birthday for you

Posted

A mi w brzmieniu podobaja sie imiona elfickie ale byłabym za polskimi - tylko nie w tej zabawnej wersji co podałaś :evil_lol: Raczej jednoczłonowe i jakieś przyjemne dla ucha ;)
Co osoba to inne zdanie :diabloti:
A może powertrować encyklopedię z hasłami na literę A ? :cool3:

Posted

Zestaw trzeci imion śmieszny, ale zgadzam się z M&S

[quote name='M&S']

a co do imion, hę.......ja nie chciałabym, zeby mój pies miał takie imię w papierach.

W akitach amerykańskich mamy miot w jednej hodowli gdzie były Upadła Madonna i Ugryź Pana - i co Wy na to.

[quote name='jamnicze']
No dobra, to może jednak ujawnię moje gwiazdeczki, tylko TZ chyba wyrzucił mi kartke gdzie je wypisywałam (były tam opcje zamienne,więcej niż 4 oraz gwiazdozbiory z których pochodzą). Została mi tylko ta z pierwszej selekcji:
ADHERA
ADHAFERA
ALUDRA
AVIAR

Drugie kolanko też ma białe, ale nie całe udko ;)

Gwiezdne imiona super.

[quote name='jamnicze']

Ja właśnie nie przepadam za angielskimi czy w innym nowożytnym języku imionami dla psów. Zresztą i tak ich nie rozumiem więc ich znaczenie mi nie robi ;)
Dla mnie ma znaczenie wydźwięk imienia. Lubię nawet wymyślać zbitki literowe bez znaczenia ale fajnie brzmiące (mój pierwszy miot, czy chociażby Saidi - ciągle ludzie się mnie pytają co to znaczy?, a ja, że nic :eviltong: ). Albo z języków martwych np. z łaciny (mój drugi miot). W zanadrzu mam też język elfów np. ALQUA (łabądź), czy ANDUNE (zachód słońca). W każdym razie zabawa z wymyślaniem imion jest przednia :)

Dla mnie mogą być imiona po angielsku itp. ale niezbyt długie - bo czasem robi się z imienia całe zdanie i nijak to zapamiętać. :evil_lol:

Najbardziej to mi się podobają takie imiona "tematyczne" jak te astronomiczne albo elfickie albo z mitologii (różnych) przynajmniej wiem skąd się takie imię wzięło. ;)

A kluski fajniusie. :)

Pzdr

Posted

[quote name='deer_1987']http://i709.photobucket.com/albums/ww94/jamnicz/Saidi/007-12.jpg
cudne male!!

Imiona w sumie mi sie podobaja :)
Aż oczy od nich trudno oderwać :)
[quote name='Bundustar']Oooo i tu mogę pogratulować :multi:
:klacz::klacz::klacz:GRATULUJĘ!!!:klacz::klacz::klacz:

ciekawy miot:cool3:
wszystkiego dobrego:Rose:

p.s.
dziękuję, że mogłam zobaczyć okrągłego Sajdelka, twarzowo jej w tym stanie :cool3:
Ja ją jednak wolę w wersji odchudzonej :).
Bardzo bym chciała aby maluszki trafiły do wystawowych domków i trochę pokazały się na ringach. No ale to jest marzenie chyba każdego hodowcy ;)
[quote name='Błyskotka']A ja widzę np. tak:
A czyli imię i dalej:
* birthday boy
* birthday girl
* birthday gift
* birthday for you
Bardzo fajne i faktycznie ciekawy pomysł, tylko że ja nie chcę dawać imion w obcym nowożytnym języku, ale muszę przyznać, że pomysł mi się podoba.
[quote name='lourdnes']A mi w brzmieniu podobaja sie imiona elfickie ale byłabym za polskimi - tylko nie w tej zabawnej wersji co podałaś :evil_lol: Raczej jednoczłonowe i jakieś przyjemne dla ucha ;)
Co osoba to inne zdanie :diabloti:
A może powertrować encyklopedię z hasłami na literę A ? :cool3:
Ale polskie jednoczłonowe to jakie? Garnek i Rondelek? Można nazwy kwiatów Aster i Stokrotka. Ale na 1 literę byłoby trudno i jakoś nie za bardzo kwiatki pasują mi do basków :evil_lol:.
[quote name='bety']Zestaw trzeci imion śmieszny, ale zgadzam się z M&S

W akitach amerykańskich mamy miot w jednej hodowli gdzie były Upadła Madonna i Ugryź Pana - i co Wy na to.

Gwiezdne imiona super.

Dla mnie mogą być imiona po angielsku itp. ale niezbyt długie - bo czasem robi się z imienia całe zdanie i nijak to zapamiętać. :evil_lol:

Najbardziej to mi się podobają takie imiona "tematyczne" jak te astronomiczne albo elfickie albo z mitologii (różnych) przynajmniej wiem skąd się takie imię wzięło. ;)

A kluski fajniusie. :)

Pzdr
Otóż to, więc muszę skupić się na temacie. Gwiazdy, to był pierwszy pomysł i na "A" jest ich całkiem sporo i można coś fajnego wybrać, to już z "B" jest gorzej, no chyba że damy Beta....., Beta ..... . Ale można też Alfa ...., Alfa ... :evil_lol:. I tak sobie przeleci grecki alfabet ;)
[quote name='Asiaczek']Jeszcze co do imion. Ja tez lubię bawic się w zbitki literek i musze się pochwalić, że np. imię jednej z suczek u zielonej (ALYA), to mój wymysł;)

Pzdr.
Bardzo ładne :)
[quote name='unikatowydiament']dzieńdoberek:)
Cześć :)

Posted

Jak wymyślisz tak będzie dobrze- ważne żeby sie Tobie podobało . Tak naprawde to tylko kwestia gustu a na swoje szkodniki i tak kazdy woła jak chce. Moj Armanek ma bardzo ładne imie a i tak wołam Maniuś :)

Posted

Podejrzewam, że na razie to za bardzo nie ma co opowiadac o malcach. Jedza,spią, pomrukuja lub piszczą.... Ciekawe wieści to zaczną się pojawiać tak ok. 2 tygodni (otwieranie oczek), po miesiącu ( wychodzenie z kojca na spacerki)....

Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Podejrzewam, że na razie to za bardzo nie ma co opowiadac o malcach. Jedza,spią, pomrukuja lub piszczą.... Ciekawe wieści to zaczną się pojawiać tak ok. 2 tygodni (otwieranie oczek), po miesiącu ( wychodzenie z kojca na spacerki)....

Pzdr.[/QUOTE]
Jeszcze siq i kup :evil_lol:

Posted

Maluchy mają się dobrze, jedzą, śpią i przybierają na wadze :)
Są coraz bardziej silne i ruchliwe. Pełzają już po całym kojcu.
A jak nie mogą znaleźć Sajdy, a są głodne, to się drą, a jak już ją znajdą i dorwą się do cyca, to też się drą ;)

Ja nie wiem, czy u innych szczeniaki też tak marudzą podczas ssania?

Posted

Takie suchutkie,to są fajniusie :).Widać chociaż kolorki.
Spoko,moje też cały czas dyskutowały ;).Teraz jak śpią,to boję się do pokoju wchodzić,bo każdy dźwięk Je budzi i zaczyna się szaleństwo :).