Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• jamnicze

4406

• Asiaczek

1444

• taxelina

1033

• M&S

800

Top Posters In This Topic

Posted

Asiaczek napisał(a):
Alez tu smyczek;)
http://i709.photobucket.com/albums/ww94/jamnicz/11-103.jpg

Kradnę fotkę z Ofikiem, OK?

pzdr.

Zasmyczkowało się, to fakt :)
Na zdrowie Asiaczku, mi też się tu podoba ustawienie Ofika :)
deer_1987 napisał(a):
A Sajdi gdzie w tych zapasach?

Asiaczek napisał(a):
Sajdi pewnie stała z boku i pilnowała, aby młodziez za bardzo się nie rozhulała;)

pzdr.

Dokładnie jak napisała Asiaczek :) Sajducha była tam najstarsza, stała z boczku i tylko burkała na młodzież jak się za bardzo rozbrykali ;)
Buszki napisał(a):
http://i709.photobucket.com/albums/ww94/jamnicz/009-27.jpg
Odsuń się młoda,jak chłopaki walczą :).

Ona bardzo chciała do nich dołączyć :)
Błyskotka napisał(a):
A jakie wrażenia z sędziowania pani sędziny ?

Trudno powiedzieć. Ocena przebiegała bardzo sprawnie, ale to raczej zasługa gospodarza ringu, który ustawiał juz 2 psy do przodu w kolejce ;). Nie było tłumacza na polski i opis mam po angielsku, ale dość ładny, średniej długości. Przyglądała się każdemu psu i szybko dokonywała wyborów. Myślę, że nie lubi stawiać słabszych ocen, sunia z klasy otwartej (była sama w kl.) otrzymała doskonałą bez CWC. Mi jak zwykle brakuje wyjaśnienia przy porównaniach, no ale to widziałam u niewielu sędziów (w tym u żadnego z naszej grupy :()
lourdnes napisał(a):
Ale fotek ,rety jak ja to wszystko ponadrabiam ... buuu

po kolei najlepiej, jedna po drugiej :evil_lol:

Posted

bety napisał(a):

Raczej rozbawione :)

Czytam właśnie książkę "Wilk i filozof", gdzie facet opisuje swoje spostrzeżenia z wychowywania w domu wilka i oczywiście niektóre porównuje do psich zachowań. Jak to czytam, to widzę, że basenji faktycznie przejawiają dużo pierwotnych cech. Oczywiście o nieszczekaniu i cieczkowaniu raz w roku wszyscy wiedzą, ale zauważyłam to też właśnie w ich zabawach. Najlepszą zabawą basenji jest pogoń zakończona powaleniem zdobyczy i oczywiście zapasy. Najczęściej łapią za gardło i kark. Natomiast zdecydowanie trudniej nauczyć baska aportowania, bo to co już nie ucieka przestaje być atrakcyjne.

Posted

jamnicze napisał(a):

Czytam właśnie książkę "Wilk i filozof", gdzie facet opisuje swoje spostrzeżenia z wychowywania w domu wilka i oczywiście niektóre porównuje do psich zachowań. Jak to czytam, to widzę, że basenji faktycznie przejawiają dużo pierwotnych cech. Oczywiście o nieszczekaniu i cieczkowaniu raz w roku wszyscy wiedzą, ale zauważyłam to też właśnie w ich zabawach. Najlepszą zabawą basenji jest pogoń zakończona powaleniem zdobyczy i oczywiście zapasy. Najczęściej łapią za gardło i kark. Natomiast zdecydowanie trudniej nauczyć baska aportowania, bo to co już nie ucieka przestaje być atrakcyjne.

Bardzo podobnie jest u AA - aportowanie je nudzi i z ich punktu widzenia nie ma sensu, uwielbiają zapasy i polowania na wszystko co się rusza (oczywiście jak im się na to pozwoli)
Pzdr

Posted

jamnicze napisał(a):

Ja zauwazyłam, że moje bardzo chętnie łapia się za ogony podczas biegów. Nie podoba mi się to, ale.... to ich wybór;)

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Ja zauwazyłam, że moje bardzo chętnie łapia się za ogony podczas biegów. Nie podoba mi się to, ale.... to ich wybór;)

Pzdr.

Jogi często łapie Pinę za ogon jak chce się bawić, a czasem z nudów biega za swoim.
Muszę się w ogóle pochwalić Jogurcik w końcu przytył oraz już prawie całkiem pozbył się szczotkowatej sierści. Zrobił się z niego naprawdę ładny chłopak. Niedługo będzie szansa to ocenić na grillu :)

Posted

Asiaczek napisał(a):
To znaczy chcesz go upiec? Będziesz sprawdzała, ile tłuszczyku wytopi się z Jogiego? Nooooo, Cienka......;)

Pzdr.

No co ty zjeść mojego syneczka, nie w tym kontekście mi chodziło. Po prostu jeszcze w jak byliśmy w Ustce to Jogi wyglądał koszmarnie i teraz dziewczyny będą miały okazję sobie porównać i ocenić wygląd Jogusia.
No jak mogłaś nawet pomyśleć, że chciałam zjeść Jogusia:mad:

Posted

bety napisał(a):
Bardzo podobnie jest u AA - aportowanie je nudzi i z ich punktu widzenia nie ma sensu, uwielbiają zapasy i polowania na wszystko co się rusza (oczywiście jak im się na to pozwoli)
Pzdr

To znam z Hachiko :razz:

Posted

[quote name='Cienka']No co ty zjeść mojego syneczka, nie w tym kontekście mi chodziło. Po prostu jeszcze w jak byliśmy w Ustce to Jogi wyglądał koszmarnie i teraz dziewczyny będą miały okazję sobie porównać i ocenić wygląd Jogusia.
No jak mogłaś nawet pomyśleć, że chciałam zjeść Jogusia:mad:
Ano tak se pomyślałam:) A co!

[quote name='Metheora']ale ona pięknie stoi... piękna postawa...piękna sunia:loveu: (ale sie powtarzam tylko co tu innego powiedzieć :eviltong: )
Fakt, Sajdunia tutaj naprawde pięknie się ustawiła:)
http://i709.photobucket.com/albums/ww94/jamnicz/19-85.jpg

Pzdr.

Posted

Saidi też łapie inne psy za ogon, ale jak ją któryś capnie, to się okropnie złości :evil_lol:
Niestety swój ogonek też czasem goni i pogoń kończy cięciem :shake: I zamiast ładnej kitki ma czasami przyciętą własnozębnie mietłę, oj muszę ją z tym pilnować, na szczęście jeszcze żaden sędzia mi się do tego nie przyczepił :lol:

Metheora, dzięki :) Ja też jak widzę Twoje gudzinki, to ciągle bym piała z zachwytu :loveu:
Co do postawy, to cały czas ćwiczymy i zawsze jest co poprawić :cool3:. Pamiętam nasze pierwsze próby:flaming:. Nie miałam z kim ćwiczyć, więc czasem jak uprosiłam TZ robił zdjęcia, a Asiaczek, Matusz i panienkabubu dawali mi na DOGO instrukcje co i jak poprawić.
A tak to wyglądało :evil_lol:
.... :angryy::angryy::angryy:

chciałam tu pokazać z 2 fotki z naszych pierwszych prób, ale ....:angryy::angryy::angryy:
Po pierwsze nie chcą się wstawić, dogo się buntuje
po drugie wcięło część zdjęć z przodu mojej galerii, a nie likwidowałam albumu, co jest grane :mad:

Posted

[quote name='Błyskotka']Ja pamiętam panią sędzinę z dokładności, nie szastania tytułami, uprzejmości :)
Wszystko się zgadza, tylko nie wiem jak z tą uprzejmością, bo nic nie rozumiałam :evil_lol:. Zresztą ona nic nie mówiła;). A oceniała bardzo szybko i nie próbowała nawiązywać żadnego kontaktu z wystawcą.
[quote name='deer_1987']Ja te na poczatku widze, a na ktorj stronie wcielo?
Nie pamiętam, a teraz nie mogę znaleźć

Na razie może tak pokażę nasze pierwsze próby z ustawiania (Saidi miała wtedy jakieś 3 miesiące ;))
http://img177.imageshack.us/img177/9384/50997139dl0.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/2669/29790383so4.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/49/64348722jp5.jpg

Przy okazji laurdnes możesz zerknąć u mnie na 58 i 59 stronie są fotki z zawodów hipicznych :)