jamnicze Posted November 24, 2010 Author Posted November 24, 2010 A ja nie przepadam za merlakami, musi naprawdę być wyjątkowo ładnie rozłożony kolor aby mi się spodobał. Ale jak pisałam fajnie, że są skoro niektórym się podobają :) Quote
Asiaczek Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 W sumie to też jamnik, prawda? A że kolor nieco inny - co kto lubi:) Pzdr. Quote
betka-sp Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 piękne fotki basków ;) a ja mam pytanie...czy sa jakieś kolory które w baska wystepują a są wadliwe ?? nie dopuszczalne na wystawie....czy nie spotyka sie takich?? Quote
Asiaczek Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Są, a jakże! Ostatnio dużo rodzi się tzw. trindli czyli trikolor pręgowany. U mnie w hodowli urodziły się 2 takie pieski. Jeden mieszka w W-wie, drugi - w Gdańsku. Poniżej link do Galerii Morka:) http://www.dogomania.pl/threads/129061-Basenji-Morek-i-Aziz-dwa-rozrabiaki-%29 Są jeszcze m.in. takie nieuznane kolory: marmurkowy piaskowy biały/kremowy czaprakowaty sobolowy ... ... Pzdr. Quote
jamnicze Posted November 24, 2010 Author Posted November 24, 2010 [quote name='Asiaczek']W sumie to też jamnik, prawda? A że kolor nieco inny - co kto lubi:) Pzdr. Dokładnie tak :) [quote name='betka-sp']piękne fotki basków ;) a ja mam pytanie...czy sa jakieś kolory które w baska wystepują a są wadliwe ?? nie dopuszczalne na wystawie....czy nie spotyka sie takich?? Sa, są, już Asiaczek opisała poniżej. Mi się trindle bardzo podobają, może kiedyś doczekają się uznania. [quote name='Asiaczek']Są, a jakże! Ostatnio dużo rodzi się tzw. trindli czyli trikolor pręgowany. U mnie w hodowli urodziły się 2 takie pieski. Jeden mieszka w W-wie, drugi - w Gdańsku. Poniżej link do Galerii Morka:) http://www.dogomania.pl/threads/129061-Basenji-Morek-i-Aziz-dwa-rozrabiaki-%29 Są jeszcze m.in. takie nieuznane kolory: marmurkowy piaskowy biały/kremowy czaprakowaty sobolowy ... ... Pzdr. jest tego trochę Quote
betka-sp Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 o mamo...to jak tego tyle jest tych niepoprawnych kolorów;)) to ile jest poprawnych...bo tak jak patrzy laik to niewiele;) i wiekszość basków tak do siebie podobna że trudno rozróżnic który jest który;)) hahahaahahahhahah Quote
betka-sp Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Asiaczek']Są, a jakże! Ostatnio dużo rodzi się tzw. trindli czyli trikolor pręgowany. U mnie w hodowli urodziły się 2 takie pieski. Jeden mieszka w W-wie, drugi - w Gdańsku. Poniżej link do Galerii Morka:) http://www.dogomania.pl/threads/129061-Basenji-Morek-i-Aziz-dwa-rozrabiaki-%29 Pzdr. czyli pręgowany tri-kolorek nie jest uznawany ale pregowany z białym tak ??? Quote
jamnicze Posted November 24, 2010 Author Posted November 24, 2010 Obecnie są 4 :) Rudy z białym czarny z białym pręgowany (oczywiście też z białym) i tricolor wszystkie muszą mieć białe końcówki łap i ogona, biały brzuch i przedpiersie. Kryza jest opcjonalna, długość skarpet też ;) Quote
betka-sp Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 jamnicze napisał(a):Obecnie są 4 :) Rudy z białym czarny z białym pręgowany (oczywiście też z białym) i tricolor wszystkie muszą mieć białe końcówki łap i ogona, biały brzuch i przedpiersie. Kryza jest opcjonalna, długość skarpet też ;) ło mamo...tylko 4 ?? czyli tych "be" jest wiecej niz tych "cacy" ;)) ?? znaczy odmian;)) Quote
gosiaja Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Asiaczek']Są, a jakże! Ostatnio dużo rodzi się tzw. trindli czyli trikolor pręgowany. U mnie w hodowli urodziły się 2 takie pieski. Jeden mieszka w W-wie, drugi - w Gdańsku. Poniżej link do Galerii Morka:) http://www.dogomania.pl/threads/129061-Basenji-Morek-i-Aziz-dwa-rozrabiaki-%29 Są jeszcze m.in. takie nieuznane kolory: marmurkowy piaskowy biały/kremowy czaprakowaty sobolowy ... ... Pzdr. To ja tylko sprostuje że Morasty mieszka w Gdyni Quote
Asiaczek Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='betka-sp']ło mamo...tylko 4 ?? czyli tych "be" jest wiecej niz tych "cacy" ;)) ?? znaczy odmian;)) Jest tak, jak piszesz:) A dla ciekawości, kolor rudo-biały pręgowany został uznany dopiro w 2001 r.! Przed tym rokiem były tylko 3 uznane kolory... [quote name='gosiaja']To ja tylko sprostuje że Morasty mieszka w Gdyni Oj, gosiaja, przepraszam. Widzisz, nawet w rozmowie telefonicznej (wczorajszej) tez nie pamiętałam, gdzie mieszkasz... pzdr. Quote
jamnicze Posted November 25, 2010 Author Posted November 25, 2010 betka-sp napisał(a):ło mamo...tylko 4 ?? czyli tych "be" jest wiecej niz tych "cacy" ;)) ?? znaczy odmian;)) Niestety, i to się właśnie nazywa rasizm ;) gosiaja napisał(a):To ja tylko sprostuje że Morasty mieszka w Gdyni E tam, to tylko większa dzielnica Gdańska :eviltong: Quote
Cienka Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Eee najlepiej powiedzieć, że w trójmieście :cool3: Quote
gosiaja Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 jamnicze napisał(a): E tam, to tylko większa dzielnica Gdańska :eviltong: Gdynia jest ładniejsza Quote
betka-sp Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 hahahah...to może zaczniemy rozważania nad "wielkością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" ;)) spoko.. kurcze...z tymi kolorkami u basków to widze jakiś "meksyk" ;) ..całe szczęście, że u nas większość jednak to kolory uznawane....a nieliczne np. flowers /czyli łaciate/ są niedopuszczone do wystaw i hodowli / ale w USA są;)/ :eviltong::eviltong::eviltong: Quote
Darianna Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 A u nas zgodnie z nazwą jest tylko jeden słuszny kolor ;) Dopuszczalne są białe znaczenia na piersi, gardle i palcach, jak również mała gwiazdka na czole lub wąska strzałka na kufie lub czole. A reszta tylko mahoń :) Quote
betka-sp Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 ale to co ?? nie rodzią sie te nieporządane kolorki ?? jest taka eliminacja genów przenoszacych niepowołany kolor >>?? Quote
Asiaczek Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Rodza się, rodzą, ale nie wszyscy się przyznają oficjalnie do tych kolorów, bo... (możesz sobie wpisać, co chcesz). Oczywiście, że można wyeliminować lub przynajmniej próbować wyeliminować niepożadane kolory. Trzeba sobie rozpisać geny i inne takie i zorientować się, co może wyjść... Pzdr. Quote
Cienka Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Asiaczek napisał(a):Rodza się, rodzą, ale nie wszyscy się przyznają oficjalnie do tych kolorów, bo... (możesz sobie wpisać, co chcesz). Oczywiście, że można wyeliminować lub przynajmniej próbować wyeliminować niepożadane kolory. Trzeba sobie rozpisać geny i inne takie i zorientować się, co może wyjść... Pzdr. Ale to moim zdaniem to chyba zabawa dla kogoś po zootechnice. Ja nawet tych krzaków w HTMLu nie rozumiem:-o. Quote
Asiaczek Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 W te klocki to bawi się zielona. Robi to super! Pzdr. Quote
Cienka Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 [quote name='Asiaczek']W te klocki to bawi się zielona. Robi to super! Pzdr. No to nawet się nie pomyliłam:cool3: z tego co mi wiadomo to jest zootechnikiem:eviltong: czyli właściwy człowiek na właściwym miejscu Quote
Asiaczek Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Rozkminiła te geny, genotypy, kolorki i co tam jeszcze trzeba i do niej, jak w dym można uderzać:) pzdr. Quote
jamnicze Posted November 29, 2010 Author Posted November 29, 2010 [quote name='betka-sp']hahahah...to może zaczniemy rozważania nad "wielkością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" ;)) spoko.. kurcze...z tymi kolorkami u basków to widze jakiś "meksyk" ;) ..całe szczęście, że u nas większość jednak to kolory uznawane....a nieliczne np. flowers /czyli łaciate/ są niedopuszczone do wystaw i hodowli / ale w USA są;)/ :eviltong::eviltong::eviltong: W USA wszystko jest inaczej i stąd nowe rasy cocker spaniel amerykański, akita amerykańska itd. A np w sznaucerach popsuli włos. Ale to już są ewidentne zmiany w rasie, a tu tylko chodzi o kolor który nie wpływa na nic innego. [quote name='Darianna']A u nas zgodnie z nazwą jest tylko jeden słuszny kolor ;) Dopuszczalne są białe znaczenia na piersi, gardle i palcach, jak również mała gwiazdka na czole lub wąska strzałka na kufie lub czole. A reszta tylko mahoń :) Ale wyodrębniła się rasa irlandów biało-czerwonych. A swoja drogą zdażają się u was szczenięta innych maści? [quote name='betka-sp']ale to co ?? nie rodzią sie te nieporządane kolorki ?? jest taka eliminacja genów przenoszacych niepowołany kolor >>?? [quote name='Asiaczek']Rodza się, rodzą, ale nie wszyscy się przyznają oficjalnie do tych kolorów, bo... (możesz sobie wpisać, co chcesz). Oczywiście, że można wyeliminować lub przynajmniej próbować wyeliminować niepożadane kolory. Trzeba sobie rozpisać geny i inne takie i zorientować się, co może wyjść... Pzdr. Otóż to, wielu hodowców gdzie rodzą się wadliwe szczenięta usypia je(to sprawa indywidualna) ale co gorsza nie przyznaje się do tego, a to już sprawa hodowli całej rasy, bo nie wiadomo, że takie skojarzenie było niewłaściwe i jakie ewentualnie niesie geny recesywne. Co zdecydowanie mogłoby być wskazówką do innych kryć. [quote name='Cienka']Ale to moim zdaniem to chyba zabawa dla kogoś po zootechnice. Ja nawet tych krzaków w HTMLu nie rozumiem:-o. Ja też niespecjalnie ;) Ale mam nadzieję, że jak przyjdzie na nas pora, to zielona mi pomoże :) Quote
jamnicze Posted November 29, 2010 Author Posted November 29, 2010 Powrót do Krakowa :) Po ocenie na ringu czas na relaks i bliższe poznanie zakopiańczyków Julianek Czarek Quote
Recommended Posts