Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• jamnicze

4406

• Asiaczek

1444

• taxelina

1033

• M&S

800

Top Posters In This Topic

Posted

Ja myślę, że to taka głupawka nie tylko psiowa. Moje psy tez jak przyjda goście, to wariują. Zachowują się zupelnie nie tak, jak normalnie...
A dzieci? Tez dostaja głupawki jak sa Goście, prawda?

pzr.

Posted

[quote name='gosiaja']w sumie saidi ma rację jak goście przychodzą to niech też zajmą się nią
coś w tym jest chłopaki też szaleją bardziej niż zwykle
A pewnie, przychodzą nowe rączki do głaskania i podgryzania :)
[quote name='Asiaczek']Ja myślę, że to taka głupawka nie tylko psiowa. Moje psy tez jak przyjda goście, to wariują. Zachowują się zupelnie nie tak, jak normalnie...
A dzieci? Tez dostaja głupawki jak sa Goście, prawda?

pzr.
Coś w tym jest.
[quote name='Błyskotka']No to dużo zdrówka :).
Bardzo się przyda bo z gardła mam wiór, a głowa mi po prostu pęka.
[quote name='gosiaja']więcej miejsca do biegania

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,7624069,Coraz_wiecej_wybiegow_dla_gdanskich_psow.html
Coś mi się nie chce otworzyć ten link, ale z tytułu rozumiem, ze powstają nowe wybiegi dla psów. Oby tylko były lepiej utrzymywane niż ten nasz w parku.

Posted

Jeszcze w tym roku powstanie pięć nowych wybiegów dla psów. Ale na tym nie koniec. Kolejne dwa są w opracowaniu. Nowość: mieszkańcy sami zdecydują, gdzie będą zlokalizowane

Wybieg dla psów przy ul. Za Murami

To okazja dla mieszkańców np. Żabianki, gdzie nie ma jeszcze żadnego wybiegu.

- Najbliższy znajduje się na Zaspie lub na Przymorzu - mówi Teresa Radecka, mieszkanka bloku przy ul. Pomorskiej. - Korzystanie z nich bywa uciążliwe.
W Gdańsku - od 2001 r. - powstało już dziewięć wybiegów. Każdy wyposażony jest w automat z jednorazowymi torebkami do sprzątania nieczystości przez właścicieli psów oraz kosze.

- W ten sposób staramy się nauczyć mieszkańców sprzątania po swoich pupilach oraz dajemy możliwość do swobodnej zabawy z psem w miejscu, gdzie można go spuścić ze smyczy bez kagańca - mówi Maciej Lorek, dyrektor wydziału środowiska gdańskiego magistratu.

W całym Trójmieście obowiązuje zakaz wyprowadzania psa bez smyczy i kagańca (dotyczy raz agresywnych) oraz nakaz sprzątania psich kup. W obu przypadkach za niepodporządkowanie się przepisom grozi mandat w wysokości od 20 do 500 zł. Choć to nic w porównaniu z Genewą, gdzie za pozostawienie psiej kupy trzeba zapłacić 2,8 tys. franków, czyli ok. 8 tys. zł.

- Z wybiegami dla psów jest jeden problem - zauważa Hanna Szymańska z Głównego Miasta w Gdańsku. - Przy każdym deszczu zmieniają się w błotnistą kałużę. Czemu nie wyłożyć ich żwirem?

Dyrektor Maciej Lorek: - Koszt budowy wybiegu, to - w zależności od rozmiarów - 20-40 tys. zł. Żwir to dodatkowe kilka tysięcy złotych. Ale rozważymy tę podpowiedź.

Tymczasem wydział środowiska czeka na propozycje lokalizacji dwóch kolejnych wybiegów. Można je przysyłać na adres Wydział Środowiska UM, ul. Nowe Ogrody 8/12, Gdańsk 80-803 lub wosr@gdansk.gda.pl.
Tu twój pies może pobiegać:
* Park Strzyża
* Park Reagana (dwa wybiegi)
* na terenie zieleni przy ul. Krosienki za Pocztą Polską
* przy ul. Za Murami/Podwale Przedmiejskie
* Park Millenium przy ul. Leszczyńskich
* Park Bema
* Park Akademicki
* Park Zaspa im. Jana Pawła II
W 2010 r. pojawi się pięć kolejnych wybiegów:
* teren przy ul. Białej
* przy ul. Ciasnej
* na placu przy ul. Zabłockiego
* na placu pomiędzy ul. Wyróbka i Czecha
* na Suchaninie 4.
Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

Posted

[quote name='gosiaja'] wosr@gdansk.gda.pl.
[B]Tu twój pies może pobiegać:

* Park Strzyża
* Park Reagana (dwa wybiegi)
* na terenie zieleni przy ul. Krosienki za Pocztą Polską
* przy ul. Za Murami/Podwale Przedmiejskie
* Park Millenium przy ul. Leszczyńskich
* Park Bema
* Park Akademicki
* Park Zaspa im. Jana Pawła II
W 2010 r. pojawi się pięć kolejnych wybiegów:
* teren przy ul. Białej
* przy ul. Ciasnej
* na placu przy ul. Zabłockiego
* na placu pomiędzy ul. Wyróbka i Czecha
* na Suchaninie 4.
Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto
Dzięki gosiaja :)
Fajnie, że powstaje więcej takich wybiegów, tylko same ich stawianie nie wystarczy, należałoby je jeszcze utrzymywać. Niestety, ten wybieg w Parku Jana Pawła gdzie chodzimy wygląda coraz gorzej, a w drugim już od 2-3 lat nie ma furtki, obecnie już również jednej ściany. Zamiast stawiać nowy mogli ten naprawić, na pewno wyniosłoby taniej. To przykre, że w Polsce więcej się robi "na odwal" (postawiony, więc zaliczony, można odfajkować) niż aby działało.
[quote name='deer_1987']Kiedys sie pytalas jak sledzic nasze losy - to teraz mam odpowiedz:
http://dirdib.blogspot.com/
Hejka, byłam zobaczyć, ale tam prawie nic mi się nie otwiera, nie widzę żadnych zdjęć, tylko stronę tytułową.
[quote name='Błyskotka']Witam :) Miłego weekendu życzę :).
Weekend pod znakiem kurowania chorubska, ale czuję się już ciutek lepiej więc w poniedziałek oczywiście pędzę do pracy.
[quote name='Asiaczek']Takie wybiegi dla psów - super sprawa!

pzdr.
Bardzo fajna, zwłaszcza dla młodych psów. Oczywiście pod warunkiem, że są dobrze zrobione i utrzymane. Niestety ten nasz jest niesprzątany, i nie chodzi mi o właścicieli, bo Ci w większości, a zwłaszcza na początku sprzątali po swoich psach, tylko o służby parkowe, które nie opróżniają przeładowanych śmietników w "ogródku", zielsko też nie jest koszone, chociaż po parku jeżdżą i chodzą z kosiarkami.

Posted

Dobrze, że u Was chociaż myślą o wybiegach - u nas to tylko każdy skrawek zieleni zamieniają na budowę bloków albo parkingów (które potem świecą pustkami).

Pzdr

Posted

anetta napisał(a):
Sporo tych wybiegów macie. A to że nie ma furtki czy ścianki to zapewne robota wandali :mad::shake:

Gratulacje za CWC :multi:

Pewnie tak ale jak rozmawiałam z psiarzami, to już wielokrotnie ten fakt był monitowany i nic to nie dało. Wybieg bez furtki nie nadaje się do użytku, a po pewnym czasie zaczęły też znikać inne części ogrodzenia. Za to trawa na nim była skoszona, nie to co na wybiegu z którego korzystają psy.
deer_1987 napisał(a):
Bo na razie tylko strona tytulowa byla, nie mam od 4 tyg czasu na neta.. ale dzis mam wolny dzien od praktyk wiec przedstawie mieszancow

To poczekam aż będzie cosik więcej :)
bety napisał(a):
Dobrze, że u Was chociaż myślą o wybiegach - u nas to tylko każdy skrawek zieleni zamieniają na budowę bloków albo parkingów (które potem świecą pustkami).

Pzdr

Też się cieszę, tam Saidi na początku puszczałam i byłam spokojna, że mi nie zwieje ;). Tereny mamy fajne i na prawdę jest gdzie stawiać te ogrodzenia, mogłoby być ich śmiała więcej i większych. Gdyby tylko ludzie potrafili to uszanować...

Posted

Co do tych wybiegów.
W W-wie byłam jeszcze z Agabasskiem na Żoliborzu, tam był (a może i jeszcze jest) wybieg dla psów. Na obrzeżu parku. Ale i tak przeszkadzał okolicznym mieszkancom, bo niby smród itp. Na wybiegu nie widziałam luxno leżących kup ani świeżych ani starych. Więc, co im smierdziało...?
Ludzie zbierali kupy z wybiegu i tam było naprawde czysto. Ciekawe, czy tenwybieg jeszcze tam jest...?

A klamki, futka i każda inna metalowa część przyda się do sprzedaży jako złom... Agabassek zawsze miała pod ręką jakis sznurek i tym sznurkiem związywała furtkę z ogrodzeniem...

Pzr.