Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No właśnie - wiadomo, że BARF składa się z kości z mięsem, podrobów no i warzywnej papki, ale oprócz tego są jeszcze dodatki. Jakie podajecie i w jakich ilościach? Z tego co się doczytałam, dodawać należy na przykład oleje, siemię i algi. Gdzieś obiły mi się o uszy także mielone skiełkowane ziarna zbóż oraz miód.

Planujemy podawać właśnie algi oraz na zmianę tran i olej z pestek winogron (lniany podobno często powoduje alergię). W jakich ilościach podawać to psu? Może ktoś poleci nam coś jeszcze?

I jeszcze jedno - czy przy barfie stosujecie jakieś "sztuczne" dodatki witaminowo-mineralne? (Oczywiście nie licząc zalecanej przez weta suplementacji przy danych schorzeniach).

Posted

Ja olej (różny zmieniam co butelkę- teraz chce lniany, ale w sklepach nie ma :roll:) daję do papki - 2 razy w tygodniu- 4 łyzki na 2 koondle.

Dodatkowo biały ser jedna dostaje 1/3 kostki druga 2/3, kefir, maślanka, jogurt naturalny czy czasem śmietana, zazwyczaj po polowie duzego kubka na glowe :).

No i dodatkowo moje psy dostają glukozamine .

Posted

Biały ser, jaja, kefir akurat wliczam w skład diety, tylko nie wspomniałam o nich w pierwszym poście :)

Ja papkę będę podawać mniej więcej raz w tygodniu.

W ogóle jakie oleje stosujecie? Doczytałam się, że najlepiej stosować jakiś roślinny (pestki winogron, lniany) na przemian ze zwierzęcym (tran, foczy), tzn. łyżka tego, łyżka tego.

No i co z czosnkiem? Raz czytam, że to trucizna, gdzie indziej, że w niewielkich ilościach to doskonały naturalny antybiotyk :roll:

Posted

Martens napisał(a):

W ogóle jakie oleje stosujecie?

Ja do tej pory używałam: rzepakowy, kukurydziany i z pestek winogron.

Martens napisał(a):
No i co z czosnkiem? Raz czytam, że to trucizna, gdzie indziej, że w niewielkich ilościach to doskonały naturalny antybiotyk :roll:

Ja podaję czasami :). Zależy czy mi się też przypomni, jak przygotowuję papkę :lol:.

Posted

O rzepakowym, słonecznikowym i innych dostępnych w sklepie czytałam nie za ciekawe opinie. Dobre miał tran, wszelkie oleje rybne i focze oraz olej z pestek winogron. Lniany też, ale ponoć czasem uczula.

Posted

Z roślinnych:rzepakowy, lniany, z pestek dyni, orzechowy. Bura pisała,że lepiej przyswajalne są rybne i foczy. Możesz podawać na zmianę raz z żyjątka raz z roślinki;).

Posted

Martens napisał(a):

Tak, ale w niewielkich!! Za dużo powoduje chemolizę krwii!!! Nie wolno też podawać tabletek ludzkich z wyciągiem z czosnku bo tam jest to w b. dużych ilościach. A poza tym... pies po czosnku trochę capi.... U mnie to genialnie na pchły działa, ale jak psa kąpiesz.. to tragedia bo smród aż po oczach daje...

Posted

paczanga napisał(a):
Z roślinnych:rzepakowy, lniany, z pestek dyni, orzechowy. Bura pisała,że lepiej przyswajalne są rybne i foczy. Możesz podawać na zmianę raz z żyjątka raz z roślinki;).

To tak jak z białkiem. Pies nie jest roślinożercą a mięsożercą i lepiej przyswoi zwierzęce oleje. Rybne są najlepsiejsze podobno. Dla Malamuta i psów północy foczy jest jak znalazł.

Posted

Masz rację, to brzmi bardzo rozsądnie.
Ja jednak stosuje oleje roślinne obok tranu, by umilić mojemu futrzakowi doznania smakowe podczas konsumpcji papki warzywnej:cool3:
Tranem jakoś bestia nie potrafi sie delektować.

Posted

paczanga napisał(a):
Masz rację, to brzmi bardzo rozsądnie.
Ja jednak stosuje oleje roślinne obok tranu, by umilić mojemu futrzakowi doznania smakowe podczas konsumpcji papki warzywnej:cool3:
Tranem jakoś bestia nie potrafi sie delektować.

Tranu nie powinno się podawać, a najwyżej naprawdę rzadko bo witaminy tam zawarte są rozpuszczalne w tłuszczach i ich kumulacja uszkadza wątrobę. Nawet podając u ludzi daje się to np 2 miechy plus miesiąc przerwy, a najlepiej tylko w okresie jesiennym. Tran a olej z mięśni ryb (ten zalecany) to dwie bardzo różne rzeczy!!!!

Posted

Hmm a jak wygląda ten olej z mięśni ryb, możesz podesłać jakiegoś linka?
Aktualnie mój dostaje co kilka dni toto, ja to tranikiem nazywam http://www.interlek.pl/omega3-forte-kapsulek-naturcaps-p-222.html
Kiedyś tam dostawał czasem coś takiego:
http://lu-lek.pl/produkt/0952079967.html
Rzeczywiście ADE można przedawkować ale nie wydaję mi się, ze przy podawaniu psu co kilka dni -kapsułki tranu do niego dojdzie.
Zresztą jeśli chodzi o ludzi (pewnie z psami jest podobnie) większość suplementacji powinno sie podawać okresowo lub nieregularnie ( i ja jakoś preferuję tą opcję zarówno u siebie jak i u psa:p).

Posted

To drugie to tran. Ja tranu w ogóle nie używam. Jeśli już to w okresie wymiany włosa olej z mięśni ryb taki jak ten pierwszy z Twojego postu. Ale ja mam wypróbowany z firmy Olimp najwięcej procentowo omega 3/6 na kapsułkę wychodzi.

Posted

Co do czosnku to miałam na myśli jakieś pół ząbka tygodniowo, i na pewno świeży.

A czy psu stanie się krzywda przykładowo od łyżki tranu na 2-3 tygodnie? Czy jest on w jakiś sposób szkodliwy, czy jest ok, tylko trzeba uważać z ilością?

Posted

Martens napisał(a):
Co do czosnku to miałam na myśli jakieś pół ząbka tygodniowo, i na pewno świeży.

A czy psu stanie się krzywda przykładowo od łyżki tranu na 2-3 tygodnie? Czy jest on w jakiś sposób szkodliwy, czy jest ok, tylko trzeba uważać z ilością?

Tak rzadko, to nie. Tu jest tylko kwestia hiperwitaminozy ale jak dajesz rzadko to spoko.

Posted

Aha, czyli ok. Bo papkę warzywną przewiduję raz w tygodniu, i myślałam olej z pestek winogron dodawać do niej za każdym razem, a tran tak co drugi-trzeci raz. Tak będzie w porządku?

• 3 weeks later...