Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cześć,

będę wdzięczny za każde informacje. Przygarneliśmy miesiąc temu psiaka. Można o tym przeczytać tu ----> http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104371

Musimy go nauczyć dwóch rzeczy. Nie ciągnięcia na spacerach, znaczy kiedy nie ma w okolicy żadnych innych psów, czy ludzi Budda idzie spokojnie, ale jak zobaczy jakiegoś innego psa, czy jakiś ludź mu się spodoba to wtedy strasznie ciągnie. O ile ja daję sobie radę, to moja żona już raczej nie. Dzisiaj podczas spaceru kiedy to wystartował do jakiegoś psa złamał żonie palec, tragedia + zniszczenie obrączki ślubnej, bo trzeba było ją rozcinać z opuchniętego palca. Tak więc proszę o porady. Jak możemy dwuletniego psa oduczyć takiego zachowania, czy jedynym rozwiązaniem jest kolczatka?

Druga sprawa. Zostawanie samemu w domu. Jak dotąd zostawiliśmy Buddę parę razy, były to krótkie okresy czasu. Podczas nich troszkę rozrabiał, podrapał drzwi, rozszarpał wiszącą kurtkę na wieszaku, porozrzucał parę rzeczy. Dzisiaj musiał zostać dłużej sam, musieliśmy jeżdzić po szpitalach i lekarzach ze złamanym palcem. Kiedy wróciliśmy okazało się, że Budda wziął się bardzo mocno za drzwi, mieliśmy je obite gąbką i skórą dość grubo... mieliśmy, bo już obicia nie ma, Budda do połowy zjadł, rozszarpał, rozerwał?
Tak więc pytanie, co w takiej sytuacji można zrobić, aby w przyszłości było inaczej? Kupić mu jakieś zabawki? Czy karać go po przyjściu do domu? Jak tak to w jaki sposób, czy będzie wiedział o co chodzi? Macie jakieś rady?

pozdrawiamy

PS: Orientuje się ktoś gdzie takie obicia się zamawia, kto je robi? Kompletnie nie wiem gdzie szukać, a musimy to zrobić bo mieszkanie wynajmowane. ;)

Posted

nie kolczatka, to wbrew obiegowej opini nie jest najlepszym narzędziem do uczenia.
Polecam lekturę strony listy dyskusyjnej kliker. Lub tutaj http://members.westnet.com.au/b-m/rozdzial_04/rozdz04e02.htm#d17
może szelki? I duużo jedzenia w kieszeniach, żeby psiak chciał być blisko?

Nie karać po przyjściu do domu - pies nie będzie wiedział za co.
Zostawiaj zabawki, może konga pełnego jedzenia, super smakołyki,kości prasowane - coś co zajmie psa. I wybieganie psa przed zostawieniem może pomóc. Jeśli zabawki i smakole nic nie dają warto kupić klatkę - wydatek spory, ale odpada koszt niszczonych rzeczy. Do klatki trzeba psiaka przyzwyczaic - nie jest to nigdy kara, tylko zaciczne schronienie gdzie pieski śpią i dostają dobre rzeczy;)

Obicia chyba w budowlanych - akiś leroy merlin czy inne obi i castorama, głowy nie dam.

Posted

Jeśli chodzi o zostawanie w domu to ja bym się zastanowiła nad klateczką dla pieska. Tutaj bardzo fajny artykuł na ten temat http://karusek.com.pl/poradnik-kennel-klatka.php
Co do ciągnięcia to myślę, że koniecznie halti (obroża uzdowa). Ona oczywiście nie sprawi, że piesek nauczy sie ładnie chodzic na smyczy ale w przypadku żony, która (jak wspomniałeś) nie radzi sobie z pieskiem bardzo wam ułatwi życie. No a oprócz tego ćwiczenia na luźną smycz. Artykuł o obroży uzdowej http://karusek.com.pl/poradnik-obroza-ozdobna.php

Posted

weź poprawkę że to pies po przejściach - jeśli stresuje się zostawaniem w domu to jak zniesie karcące objęcie kufy przez halti? Ja bym postawiła na szelki żeby pies się nie dusił i naukę chodzenia na luźnej smyczy.

Posted

od samego poczatku jak do nas trafił chodzi w szelkach. Co do klatki to musiałaby być chyba wielkości pokoju, ciężko zamknąć psa pod którym spokojnie przeraczkowuje mała dziewczynka w klatce.

Posted

A dacie radę zabezpieczyć jedno pomieszczenie tak żeby pies nie miał co zniszczyć i zagrodzic je bramką/zamknąć drzwi? Bo to druga opcja która mi przychodzi na myśl po klatce. Tylko że ciężka do zorganizowania.

Guest Mrzewinska
Posted

Owczarek niemiecki, pod ktorym tez przeraczkowywalo male dziecko, miescil sie w klatce - kennelu domowym. Nie moge zrorientowac sie ze zdjec, jak duzy jest pies - jak kaukaz czy jak owczarek niemiecki?
Co do chodzenia na smyczy - pies tej wielkosci i sily wymaga szkolenia, najlepiej w grupie, aby nauczyl sie nie reagowac na inne psy.

Halti nie uczy chodzenia, uniemozliwia ciagniecie, a moze powodowac stres. Jesli prawidlowo kilkakrotnie uzyta kolczatka okaze sie lepsza w opanowaniu sytuacji, to ja bym sie nie przejmowala przesadnie, ze psu sie stanie krzywda z tego powodu, znacznie gorsza krzywda bedzie, jesli wlasciciele nie poradza sobie szybko z silnym zwierzeciem. On teraz uczy sie, co jest dozwolone, co nie i nie ma mowy o tylko pozytywnym szkoleniu, po prostu nie ma na to czasu, kazde dzialanie niepożądane musi byc natychmiast skutecznie zastopowane i musi sie wskazac czynnosc zastepczą, ktore dopiero moze byc zaakceptowana i nagrodzona. Pierwszy miesiac doroslego psa ze schroniska w nowym domu bywa decydujacy dla wszelkich dalszych jego losow i wzajemnych stosunkow - to jest czas, kiedy pies MUSI poznac zasady, jakie go obowiazuja. Nie wolno tego odkladac na przyszlosc, jak sie przyzwyczai do nowego domu - bo sie przyzwyczai wlasnie do blednych decyzji na wlasna lape.
Jesli nie klatka, to konieczne co najmniej dwa tygodnie urlopu i uczenie psa pozostawania w spokoju. Zobojetniania drzwi, korytarza, wychodzenia, powrotu. Na minute, dwie minuty, piec. Wchodzenie i wychodzenie, z psem i bez psa.
Karcenie za zniszczenia po powrocie do domu nie da nic.
Czy jest w okolicy psia szkola?

Zofia

Posted

Słyszałam ze mozna oduczyć psa gryzienia domowych rzeczy poprzez spryskanie ich substancja gorzka lub nieprzyjemna dla psa w smaku np chilli. W momencie próby wziecia jej do pryska jest natychmiastowa kara.
W sklepach sa specjalne gorzkie srodki do tego typu rzeczy. Pies przrz nieprzyjemne doświadczenia nie bedzie tego robił.

Guest Mrzewinska
Posted

Znacznie latwiej jest nauczyc psa, co ma ROBIC w jakiejs sytuacji, niz czego ma NIE ROBIC. To podstawa wszelkiego szkolenia. Spryskanie preparatami stresu nie znosi. To dzialanie psa jest wynikiem stresu, psa trzeba zobojetnic na sytuacje wychodzenia wlascicieli, aby wiedzial, ze ma spokojnie czekac na ich powrot. Nauczenie tylko dwoch rzeczy - nieciagniecia i pozostawania to o wiele za malo. Pies musi miec zajecie, musi wiedziec, czego czlowiek oczekuje, musi miec mozliwosc rozumienia wymagan czlowieka. Przez zajecie sie szkoleniem, reagowaniem na hasla, przez nagradzanie reagowania na hasla znosi sie stresy, pies, ktory ma w sobie bodaj odrobine cech ras pracujacych musi miec zajecie!!!!

Zofia

Posted

Budda jest większy niż większość spotykanych owczarków niemieckich, do kaukaza mu brakuje. W Toruniu, ani okolicach nie ma żadnych psich szkół. Udało mi się zdobyć telefon do faceta ze związku kynologicznego w Toruniu, spróbuję do niego zadzwonić i umówić się na spotkanie.

Posted

Ja mialam problem ze szczekaniem- bardzo uciazliwym dla sasiadow.
Jak wchodzimy do domu pies oczywiscie sie cieszy ale jest odeslany na poslanie. Naogol powitanie nastepuje jak juz zdejmiemy buty, usiadziemy i przywolamy psa.

Druga zasada nuczenie psa ze nie wazne co sie dzieje- przychodza goscie, ja szykuje jedzenie itd- jak ma cierpliwie poczekac robi to na swoim miejscu w naszej obecnosci....odelsnaie pozniej psa na miejsce przed wyjsciem nie sprawia juz problemu. Swoj kocyk kojarzy ze spokojnym poczekaniem.

Druga sprawa ze nic tak nie buduje relacji jak szkolenia, treningi, wyjazdy spacerowe itd. nauka wspolnej zabawy w roznych wariantach (roznych bo pies sie wtedy nie przyzwyczaja do rytualnej kolei czynnosci) jest bardzo podobna).

Na tej zasadzie ze latwiej nauczyc jak pies sie ma zachowac w danej sytuacji niz jak ma sie nie zachowywac- to co napisala Pani Mrzewinska) wlasnie nauczylam Wyzla z pasja ignorowania kwaczacych i zrywajacych sie do lotu kaczek :cool3:. A kaczuszki to jest to co pies kocha najbardziej.;).

Guest Mrzewinska
Posted

Malroy, na ile masz mozliosci pojechac dalej raz na tydzien? Tak zeby Cie trener nakierowal?
W Gdansku jest pelny wybor szkol i kilka z nich znam.

Zofia

Posted

Mrzewinska napisał(a):
Malroy, na ile masz mozliosci pojechac dalej raz na tydzien? Tak zeby Cie trener nakierowal?
W Gdansku jest pelny wybor szkol i kilka z nich znam.

Zofia

skontaktowałem się z facetem, o którym pisałem wcześniej. I powiedział, że jutro po zajęciach mogę podjechać pogadać, opisał mi miejsce spotkania, to jest taka wielka polana koło Wisły, powiedział, że poznam gdzie bo zobaczę dużą ilość psów, więc może jednak coś w Toruniu się dzieje. Dam znać jutro.

Jak w ogóle z cenami za szkolenie? Jakie to są koszta, 300 zł czy 500, 1000? W ogóle się nie orientuję.

Guest Mrzewinska
Posted

To zalezy tylko od szkoleniowca, nie ma jednej stawki. Zalezy czy indywidualnie czy w grupie. I czego chcesz nauczyc.
Jesli nie szkoliles nigdy psa, spraw sobie na dzien dobry ksiazke Corena Tajemnice psiego umyslu.
Po tej lekturze latwiej bedzie Ci korzystac z jakichkolwiek poradnikow szkoleniowych i z porad trenera, tak sądze.

Zofia

Posted

PATIszon napisał(a):
A Bydgoszcz to nie okolica Torunia?:cool3:

heheh, nie żebym miał cos do Bydgoszczy ;)

Dobra, jesteśmy po spotkaniu z wcześniej wspominanym Panem - szkolenia są i odbywają się w weekendy. Polecił kupić zamiast szelek łańcuszek uciskowy i zamiast naszej 10 metrowej linki (która się przyda na szkoleniach) smycz 120 cm. W przyszłym tygodniu zaczniemy szkolenie, wierzę, że Budda będzie pojętnym uczniem.

Co do zostawania samemu w domu poradził to co było napisane wyżej. Symulowane wyjścia, wpier na parę minut, później coraz dłużej. Nie wietać się z psem od razu w dzwiach, a dopiero po rozebraniu się.

Będę informował o postępach.

Posted

Jestem zmartwiona,bo Budda narozrabiał.:crazyeye:Z tymi drzwiami - to najlepiej taką pracę zlecić tapicerowi.Facet będzie znał się na rzeczy i zrobi to szybko i fachowo.No i i jak tam ten palec u żony? ( w gipsie?).
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.