Karola_Milka Posted May 5, 2004 Posted May 5, 2004 jaki wiek psa jest odpowiedni do rozpoczecia agility?? podobno duże rasy moga dopiero po 15 miesiącu za zgodą weta. :-? Quote
Robull Posted May 5, 2004 Posted May 5, 2004 Ten temat był już wałkowany... zapraszam na http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=11027 Quote
saJo Posted May 6, 2004 Posted May 6, 2004 U mnie cwiczy tosa inu w wieku 7 miesiecy.Bardzo dobrze jej idzie, ale oczywiscie przeszkody sa dostosowane do niej:niziutkie plotki, palisada rozlozona na bardziej plaska itd. Podobnie husky w wieku 5 miesiecy. Quote
Davie Posted May 6, 2004 Posted May 6, 2004 No z tym "haszczakiem" to sobie możecie poczynać śmielej. Szybko dorastają i warunkach naturalnych (czyt.: na dalekiej północy) :) wcześnie zaczynały pracować, i tak jest do dzisiaj. Quote
Ajrisz Posted May 6, 2004 Posted May 6, 2004 Husky zaczynaja prace w zaprzegu juz od ok. 6 miesiaca zycia, wiec z agility nie ma problemu. Moja zaczela treningi w wieku 6 miesiecy. Quote
Ula Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Husky powinny zaczynac ciagniecie w wieku 12 miesiecy.No chyba ze ktos chce narazac na szwank stawy swojego pieka,ale co to za wlasciciel... :-? Agillity mozna zaczac dosc wczesnie,ale bardziej przeszkody typu tunel,niskie(niziutkie)plotki,tzn.przeszkody nie wymagajace jakiegos duzego wysilku. :) Quote
Robull Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Husky powinny zaczynac ciagniecie w wieku 12 miesiecy.No chyba ze ktos chce narazac na szwank stawy swojego pieka,ale co to za wlasciciel... :-? Agillity mozna zaczac dosc wczesnie,ale bardziej przeszkody typu tunel,niskie(niziutkie)plotki,tzn.przeszkody nie wymagajace jakiegos duzego wysilku. :) Oczywiście, że agility można zaczynać bardzo wcześnie. Dyskutowaliśmy o tym już na topiku, do którego dałem linka powyżej, ale powtórzę, że moim zdaniem agility można zacząć ze szczeniakiem bezpośrednio po kwarantannie. Znam osoby, które nawet olewają kwarantannę i biorą na plac szczeniaki od razu po odebraniu z hodowli. Nie znam przy tym przypadku, aby któremuś psiakowi to zaszkodziło.Do wymienionych przez Ulę przeszkód dodam jeszcze slalom i płską (jeśli to możliwe, to poziome) kładkę, palisadę i lekko podniesioną huśtawkę. Quote
Davie Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Husky zaczynaja prace w zaprzegu juz od ok. 6 miesiaca zycia, wiec z agility nie ma problemu. No właśnie Mami, tak to zawsze było z tą rasą. Widziałam nie raz młode pieski podpinane do zaprzęgu żeby załapały o co chodzi... Nie są wielkie, raczej lekkie, rasa nie obciążona dysplazją, i jezeli pies jest zdrowy, to myślę że spokojnie można narzucić trochę szybsze tempo w treningach niż np. takiej tosie inu. Jeśli chodzi o tę rasę, to w ogóle, nawet później, odradzałabym skakanie na pełnej wysokości, za duże, za ciężkie psy. Quote
Ajrisz Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Husky powinny zaczynac ciagniecie w wieku 12 miesiecy.No chyba ze ktos chce narazac na szwank stawy swojego pieka,ale co to za wlasciciel... Nonsens. Rozmawiajac z zawodnikami otrzymalam zupelnie inne informacje na ten temat. Odpowiedz jest prosta - 6 miesiecy, czasem 7 - zaraz po przeswietleniu stawow (choc naturalnie, nie kazdy sie na to decyduje). Zaczynajac z psem 12 miesiecznym na pewno mialabys pewne problemy z przyzwyczajeniem. Quote
Ajrisz Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 BTW, Ula czy to Ty mialas problemy z przyzwyczajeniem swojego psa do roweru? A konkretnie fakt, ze praktycznie wcale go ciagnac nie chcial? I zaczynalas w wieku 12 miesiecy? Tu bowiem tkwi haczyk. Quote
duda Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Ja mam psiaka troszkę mniejszego niż husky, może nawet o 20 cm...kiedy miała 2 lata zaczeła ciągnąć sanki...jaki cięzar jest odpowiedni dla psa w wieku 3 lat? Quote
Ula Posted May 29, 2004 Posted May 29, 2004 Po pierwsze.Ja zaczynalam z Anukiem kiedy mial 3 lata,bo wczesniej nie mialam pojecia ze jest taka konkurencja jak velo. Po drugie.Moj pies ciagnie,ale nie sam tylko w grupie.I nie ciagnie sam nie dlatego ze za pozno go uczylam,tylko dlatego ze taki ma charakter ze sam ciagac nie umie. Po trzecie.Znam duzo psow husky,ktore zaczynaly prace w wieku 1 roku i maja sie siwtnie i dobrze ciagaja. A poza tym chyba ktos tu nie umie czytac.Ja mowie o ciaganiu,a nie o biegu.6 miesiecznego huska mozna zapiac do zaprzegu na takiej lince zeby nie mogl mocno ciagnac,ale zeby biegl:pies oswaja sie z zaprzegiem i nie nadwyreza stawow. Wiec please,ale na drugi raz czytaj moje posty dokladnie. :-? PS.Tak sie madrzysz,ze az nasuwa sie pytanie.Masz husky i zaprzeg?Z tego co wiem to masz BC a nie SH :-? A co do agility.Niskie przeszkody mozna zacac dosc wczesnie,z wyzyszymi trzeba poczekac az psu sie do konca wyksztalca sta :) wy. Quote
Ajrisz Posted May 30, 2004 Posted May 30, 2004 PS.Tak sie madrzysz,ze az nasuwa sie pytanie.Masz husky i zaprzeg? Nieprawda. Nie "madrze sie". Nie mam husky. Gdyby nie pewien przypadek, mieszkalaby ze mna zloto -biala suczka. Pierwszy raz zainteresowalam sie ta rasa dwa lata temu, i przed kupnem, niemal pochlanialam informacje. Naturalnie moj dzisiejszy zasob wiedzy o husky, jest niewielki (wrecz malutki), niemniej jednak mialam okazje porozmawiac z hodowcami i milosnikami psow tej rasy. I zaufaj mi, decydujac sie wczesniej na takiego psa, mialam podstawowe informacje, i wiedzialam co to jest VELO. :wink: BTW, wiesz jaka rasa sa BC, ile pracy potrzebuja? Bo akurat w "wymaganiach" sa do husky bardzo podobne. Quote
Ula Posted June 1, 2004 Posted June 1, 2004 abs,nie znam sie na BC,chociaz bardzo mi sie podobaja,ale z tego co wiem BC jest psem pasterskim i raczej jesli nie ma mozliwosci psienia to z reguly trenuje sie z nim rozne cuda typu agillity,flyball,frisbee itp. Wiesz,ja sie interesuje husky od ponad 6 lat,wiem o nich tez malutko i uwierz mi,tez rozmawialam nieraz z milosnikami i wlascicielami husky i zawodnikami,i ci z ktorymi rozmawialam zawsze mowili:ciaganie od roku. :) Aha,jak ja kupowalam psa to byl rok 1998 i wtedy wyscigi nie byly tak dostepne dla ludzi z jednym psem,bo gdyby byly to bym startowala.A ze w tamtym okresie ogolnie husky i zaprzegi nie byly tak popularne jak teraz to nie wiedzialam co to jest VELO. Zreszta niech kazdy robi co chce,to w koncu jego pies nie moj,ale ja gdybym miala drugiego psa to zaczal by pracowac w wieku 1 roku. :) Pozdrawiam :) Quote
Recommended Posts