Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 152
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie mogę wstawić całości postu oraz mojego tłumaczenia,nie wiem co się dzieje.????

@Gorzała

Widzę że się nie rozumiemy ty napisałeś o wzroście więc poprzej to odpowiednimi dowodami OK zaciekawiło mnie to ,wiesz gdzie szukać więc będzie szybciej .

Posted

lolsferros napisał(a):
Pascual Asensi Peinado sędziował mojego psa na klubie 2004,wtedy była z nim rozmowa na temat właśnie typu bull.

@lolsferros

Proszę o relacje z rozmowy;)

Posted

Powiedział że większość naszych psów które w tym czasie były wystawiane to mieszanka Rosyjska,ten niski wzrost ,typ bull,itp.był rozczarowany,więcej nie słyszałam bo musiałam szykować Kanara do wystawiania.

Posted

[quote name='lolsferros']Powiedział że większość naszych psów które w tym czasie były wystawiane to mieszanka Rosyjska,ten niski wzrost ,typ bull,itp.był rozczarowany,więcej nie słyszałam bo musiałam szykować Kanara do wystawiania.

@lolsferros

Wiesz że podobnego określenia użył Sergio Gual ???kiedy sędziował w Moskwie typ(Polsko-Rosyjski)

Posted

Od tamtej pory widzę dużą poprawę w rasie,naprawdę hodowcy się starają,wiadomo że odrazu się to nie zmieni,ale są starania hodowców i to się najbardziej liczy,lecz powiem szczerze że sporo tych Hiszpańskich cdb mi się nie podoba,wyglądają jak szczury,we wzorcu jest jasno napisane,obwód głowy większy niż wysokość w kłębie,a z tego co widzę na pewnych zdjęciach to te psy są większe niż ich obwód głowy,bardziej przypominają ca de bestiar.

Posted

gorzała napisał(a):
@Janusz 45

...przepraszam, ale Ty nie Wiesz gdzie szukać? dlaczego więc zabrałeś się za reklamę opracowania, którego autorem nie jesteś...

dlaczego nie opisujesz książki, która powstała wcześniej i jest autorstwa hiszpańskiego specjalisty i sędziego?...

jaki jest cel promowania rosyjskiej opcji w temacie hodowli CdB w taki sposób jakby to właśnie Rosja była wykładnią tego co dobre w rasie...tak nie jest i nie było, dlatego też jestem odrobinę zaskoczony...

niedługo będzie dostępna książka Sergio Guala i jeżeli będą w tej książce opisane obiektywnie psy tej rasy inne niż tylko jego to może być do ciekawe opracowanie...

@Gorzała

Normalnie jesteś arcyciekawy egzemplarz:mad:ty napisałeś o wzroście tych psów więc podaj cytaty ze źródeł, na podstawie których wyciągnąłeś taką opinie w przeciwnym razie to tylko i wyłącznie [PIERDOŁY]

Posted

gorzała napisał(a):
@Janusz 45
niedługo będzie dostępna książka Sergio Guala i jeżeli będą w tej książce opisane obiektywnie psy tej rasy inne niż tylko jego to może być do ciekawe opracowanie...

@Gorzała

O wydaniu książki przez Sergio Gual słyszałem pierwszy raz trzy lata temu ,dobrze by było zapoznać się z innymi dodatkowymi materiałami o rasie Ca de Bou.Jak już wydanie będzie dostępne , to też "będę ją promować":evil_lol:

Posted

lolsferros napisał(a):
Od tamtej pory widzę dużą poprawę w rasie,naprawdę hodowcy się starają,wiadomo że odrazu się to nie zmieni,ale są starania hodowców i to się najbardziej liczy,lecz powiem szczerze że sporo tych Hiszpańskich cdb mi się nie podoba,wyglądają jak szczury,we wzorcu jest jasno napisane,obwód głowy większy niż wysokość w kłębie,a z tego co widzę na pewnych zdjęciach to te psy są większe niż ich obwód głowy,bardziej przypominają ca de bestiar.

@lolsferros

Interesująco piszesz,owszem są starania hodowców ale czy nie przypadkiem spowodowane tym iż Świat znacznie poszedł do przodu a im zaczyna uciekać grunt spod nóg.Pisałem o podziale rasy na dwie odrębne,uważam to za najwłaściwsze działanie w rasie Ca de Bou.
W Hiszpańskim Ca de Bou są niedoskonałości taK samo w jak w Polskim czy Rosyjskim to wszystko jest spowodowane niedoskonałościami odbudowy rasy.

Posted

gorzała napisał(a):
@Janusz 45

Napisałem o tym właśnie zainteresowany Twoim komercyjnym PR-em na temat rosyjskich produkcji, które rozpleniły się po świecie i europie będąc pośrednią przyczyną powstania sytuacji z jakiej każdy chce wybrnąć jak najszybciej...To Ty opierasz się na bardzo dyskusyjnym i jednostronnym opracowaniu...

@Gorzała

Z tego co napisałeś to wnioskuje że przeczytałeś te (bardzo dyskusyjne i jednostronne opracowanie:evil_lol:)

Posted

@Gorzała

Pomijając poprzednie nasze wypowiedzi ,nie uważasz że to dziwne ,że Hiszpanie -mam na myśli Club nie wydali żadnego opracowania o rasie w formie książkowej przecież oni mają (względnie powinni mieć wszelkie DOWODY z tym związane) myślę że takie wydanie wyjaśniło by główne problematyczne zagadnienia dotyczące rasy między innymi(prawidłowości typu):???:

Posted

gorzała napisał(a):
@Janusz 45

Jak to nie wydali. Wydali kilka z tego co widziałem w tym jedno bardzo ciekawe w języku majorkańskim, że tak to ujmę...bardzo dawno temu.
Artykuły w informatorach klubowych, artykuły w pismach takich branżowych jak Perro, jest tego trochę...to, że Rosjanie wydali jedną czy drugą książkę nie oznacza nic poza tym, że wydali książkę...ich klub i cała hodowla ma wymiar niemalże przemysłowy nie mający nic wspólnego z rasą, to interes, a w Rosji psy to bardzo dobry interes, a ludzie, którzy się nim zajmują i są na topie to jedni z najbardziej bezkompromisowych ludzi jakich poznałem...dlatego zawsze to będzie rasa hiszpańska, ponieważ Hiszpanie nawet jeżeli by chceli nie potrafią tak jechać jak w kołchozie...

@Gorzała

W tej książce o której piszesz jest wyjaśnione dlaczego z premedytacją dali na Polskę i Rosję typ bull dla dalszego rozwoju rasy Ca de Bou??????

Napisz co tam na ten temat napisano umieram z ciekawości.

Posted

gorzała napisał(a):
@Janusz 45

Nie no ja Ciebie proszę, tylko mi tu nie pisz o jakiejś nowej teorii spisku...jaka premedytacja, to niby kto kupował te psy niepiśmienni wieśniacy nie mający pojęcia o psach czy kynolodzy z mega doświadczeniem...nie osłabiaj mnie prosze takimi teoriami...nikt tu nikomu na siłę psów do hodowli nie wciskał...każdy kto to kupował mógł się zapoznać z wzorcem rasy uznanej już ponad 40 lat temu, a nie w latach 90 tych...Rosjanie to zawsze grają takich pokrzywdzonych...jasne ahahahaha

@Gorzała

Zgadza się wzorzec rasy był w połowie lat 90-tych ogólnie dostępny,ja nie wnikam w to czy znali ,powinni znać:cool1: ale im nie wybierał okazów człowiek nie mający zielonego pojęcia o rasie ale ówczesny Prezydent CLUB ESPANOL DEL CA DE BOU któremu z racji zajmowanego stanowiska powinno zależeć by Ca de Bou były zgodne ze wzorcem i w preferowanym przez Club typie.Przy tej okazji chciałbym zapytać ciebie, dlaczego w przeszłości znając doskonale wzorzec rasy tak źle pisałeś o takich samych psach które wstawiłeś jako prawidłowy typ :evil_lol:
Czy po kupnie Chimy przeszłeś jakąś metamorfoze czy tylko zwyczajnie najwyższy zesłał troszkę rozumu.Widzisz to jest tzw.siła sugestii może podobnie było z Rosjanami ???????