Argat Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 W Tomaszowie Maz jest sunia jamnikowata. Sunia jest nieufna w stosunku do ludzi, ponieważ mieszkała w lesie, a potem w szopie. Potrafi pokazać zęby, choć stale się oswaja i teraz nawet chętnie daje się głaskać. Sunia, mieszkając w szopie, oszczeniła się. Urodziła 7 szczeniąt. Gdy ludzie dostrzegli szczeniaki, zadzwonili do schroniska, aby odłowiło sunię i jej dzieci. W tym momencie szczeniaki mają już domy (jeden DT), a sunia lada dzień trafi, ze "szczeniakarni", do boksu zewnętrznego, gdzie przy tej pogodzie, ma malutkie szanse na przeżycie. Sunia jest chuda i wycieńczona macierzyństwem. Ona nie przetrwa w budzie. Prosimy o dom lub chociaż DT. Sunia jest trochę wyższa i większa od jamnika. Ma już siwy pyszczek, co sugeruje, że nie jest najmłodsza. Może mieć około 5-6 lat. Teraz czeka na sterylkę, ale lepiej by było gdyby mogła na nią poczekać w ciepłym domu. Dlatego pilnie potrzebuje chociaż DT, żeby tego zabiegu doczekała.. W tej chwili Mona jest u mnie w DT. Jak się okazało, ma najwyżej 2-3 lata. Jest pełną energii, kochaną i przytulaśną sunią. Do ludzi przywiązuje się bardzo szybko. Mimo swojej nienajcviekawszej przeszłości jest pełna ufności. Czasami tylko przestraszy się jakiegoś gwałtownego gestu lub podniesionego głosu i przywiera do ziemi. Jest inteligentna, szybko pojmuje co jej wolno, a czego nie. Uwielbia koty, do innych psów na początku podchodzi z rezerwą, ale po jakimś czasie zaczyna zaczyna się nimi bawić, nie wykazując cienia agresji. Quote
GrubbaRybba Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Argat, dziękuję za założenie wątku. Quote
Argat Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 [quote name='GrubbaRybba']Argat, dziękuję za założenie wątku. [SIZE=2]Najważniejsze żeby sunia przeżyła. Czy wiadomo o niej coś więcej? Chociażby to, jak reaguje na inne psy? [SIZE=2]Dobrze że chociaż szczeniaki znalazły domu. Quote
Monia70 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Jejku, wszędzie zimne kafelki :-(. Ja wiem , że i tak cieplej niz na zewnątrz :shake: Quote
Ola164 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Zrobiałam banner: zdolności to ja nie mam :/ Quote
Argat Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 [quote name='Ola164']Zrobiałam banner: zdolności to ja nie mam :/ Dzięki :loveu: Banerek już wstawiam do podpisu. Quote
Ola164 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Banner robiłam w paincie :( hmmm... ja też sobie wstawię... Quote
Argat Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 Ola164 napisał(a):Banner robiłam w paincie :( hmmm... ja też sobie wstawię... Banerek jest w porządku. Przecież nie chodzi o to żeby był jakiś super-wymyślny. Tak zimno, a suczka marznie. Boje się że ona długo w schronisku nie wytrzyma. Jutro postaram się ją poogłaszać. Quote
Argat Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 Ola164 napisał(a):ja mogę ogłosic na forum pies i ja ;) Ok. O taką suczke to się domy powinny bić. Quote
Ola164 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 jutro jeszcze pomyślę... a i jeszcze jamniki.tv.pl Quote
Isadora7 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Sliczna sunia, dołożyłam user-bara - mam nadzieję ze znajdzie domek Quote
Argat Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 Isadora7 napisał(a):Sliczna sunia, dołożyłam user-bara - mam nadzieję ze znajdzie domek Bardzo dziękuję, umieściłam go w pierwszym poście. Quote
Isadora7 Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Witaj śliczna. To zdjęcie jest rozczulające. Quote
GrubbaRybba Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Niewiele o niej wiadomo tak naprawdę. Wiem, że żyła "na dziko", oszczeniła się gdzieś w opuszczonej szopie. Na początku (gdy ją poznałam - 4 tygodnie temu) warczała i pokazywała zęby. Teraz, w weekend, gdy byłam w schronie, dała się pogłaskać. Była dużo ufniejsza. Sunia jest chuda, widać je wszystkie żebra, wystające kości miednicy. Mimo, że jest dobrze karmiona, to macierzyństwo nie pozwoliło jej przytyć. W schronisku budy są stare, nieogrzewane i zdecydowanie za duże (takie na ONka). Przy takiej niedowadze, ona tam zamarznie pierwszej nocy. :placz::placz::placz: Myślę, że jeśli znajdziemy dobry, sprawdzony DT, kierownik wyda sunię bez sterylki (o ile DT zobowiąże się wysłać zaświadczenie o sterylce lub przyjedzie na sterylkę do schronu w wyznaczonym terminie). Zatem PILNIE szukamy DT!!! Quote
papudraczek Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 jejku jaka bida!! może ktoś da jej szansę przeżycia??? Quote
Argat Posted February 19, 2008 Author Posted February 19, 2008 Szkoda że suczka jest tak daleko ode mnie. Gdyby nie odległość może udałoby mi się coś więcej dla niej zrobić. Ta suczka nie ma szans by długo przetrwać w schronisku. PILNIE DT!!! Quote
GrubbaRybba Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Napisałam maila do szybszego od dyliżansu. On szuka jamnika dla znajomego. Może się uda. Quote
Argat Posted February 19, 2008 Author Posted February 19, 2008 GrubbaRybba napisał(a):Napisałam maila do szybszego od dyliżansu. On szuka jamnika dla znajomego. Może się uda. Oby. Tak zimno dzisiaj... Quote
Isadora7 Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Trzymam kciuki mocno, mocno aby się suni udało złapać już domek Quote
Argat Posted February 19, 2008 Author Posted February 19, 2008 Gdyby nic się nie znalazło to w ostateczności mogłabym jej zapewnić DT. Tylko że pozostaje cały czas odległość. Więc mam nadzieje że znajdzie się coś innego.. Quote
Recommended Posts