Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a mi sie wydaje ze te nozki sa cale tluste ;) bo skora to chyba odrazu do wyrzucenia, tzn po ugotowaniu - no nic chyba bedziemy musialy sprobowac, bo lapek nadal ni mo :(

• Replies 341
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pamietajcie tylko, że w kurzych łapkach jest bardzo dużo fosforu. Więc dla psów które mają podwyższony poziom P, nie są wskazane.

Ja teraz poszukuje grdyk i nóżek cielęcych. Macie moze jakies namiary?

Posted

Agnes napisał(a):
a mi sie wydaje ze te nozki sa cale tluste ;)

Dobrze Ci się wydaje, Agnes! :wink: Z tego też względu nie powinno się jednak podawać nóżek wieprzowych - lepiej pozostać przy kurzych :D

Posted

Gosia a czytalas co pisalam? :-? jasno napisalam, ze nie mam w ogole kurzych lapek i dlatego chcialam zrobic jedzenie dla psa na wieprzowych - zeby byla galareta ktora jest istotna na stawy - a to nam sie przyda.

• 3 weeks later...
Posted

No dobra 8)
Dałam się namówić i kupiłam dzisiaj nieco kurzych łapek. Dorzuciłam do gara, w którym gotuję resztę psiego mięcha, rosołek będzie bogatszy... Niech ma suka, jeśli jej to pomoże na te cholerne łapy :)

Ale czy dostanie do zjedzenia te łapy to jeszcze się waham... :-? Nie wyglądają one zbyt apetycznie... w dodatku ciągle się nie wiem, czy wyciąć kość i pazury czy dać w całości... Tak czy siak, najpierw zrobię sekcję ugotowanej łapy i zobaczę co tam jest w środku :roll:

Kupiłam po 1,30 zł za kg, to dużo czy mało? :wink:

A może lepiej jednak gotować osobno galaretkę, zamiast dorzucać do gara ogólnego? To chyba bez różnicy :hmmmm:

Posted

Nie wyglądają one zbyt apetycznie...

Dla ciebie może nie wyglądają, ale dla Twojej suczki i owszem :wink:
w dodatku ciągle się nie wiem, czy wyciąć kość i pazury czy dać w całości...

Zrobisz jak uważasz :) Ja zawsze obcinam pazury i wyjmuje kość długą.

Kupiłam po 1,30 zł za kg, to dużo czy mało?

Cóż.. :roll: Dawno nie kupowałam, bo miałam zapasy w zamrażarce, ale w sklepie płaciłam 1zł za 1kg, a w hurtowni jak się ładnie pouśmiechałam to nawet za 030zł za 1kg dostałam :wink:

Posted

No, rosołek rzeczywiście jest przedni, nawet ciepły jest gęsty :)
I wcale nie smierdziało podczas gotowania 8)

Sekcja wypadła niezbyt korzystnie dla łapki, wycięłam pazurki, wszystkie kostki i kosteczki, i suka dostała tylko chrząstki i skórkę, jakoś nie mogę się przekonać do tych kosteczek :roll:

Z refleksji nad łapkami dodam jeszcze, że początkowe obrzydzenie minęło, jak tylko zaczęłam w łapce dłubać :evilbat:

Posted

Dalmati&Maja napisał(a):
Ja jeszcze nie dawałam mojej małej kurzych łapek... (okropność :evil: )
Dostaje kości, które chętnie wcina i traktuje jak zdobycz :lol:

Dalmati & Maja

Kurze lapy to okropnosc ...ale gnat z prosiaczka, krowki,cielaczka to mniam palce lizac, co? 8)

Dziewczyny..z tego co widze wiekszosci waszym psiakom smakuja i gotowane i wedzone.....moje uwielbiaja wedzone....z gotowanymi trzeba uwazac..zeby sie z ich papka nie zrobila bo trzeba bedzie pozniej sitem wylawiac :wink:

Posted

Kupiłam po 1,30 zł za kg, to dużo czy mało?

Cóż.. :roll: Dawno nie kupowałam, bo miałam zapasy w zamrażarce, ale w sklepie płaciłam 1zł za 1kg, a w hurtowni jak się ładnie pouśmiechałam to nawet za 030zł za 1kg dostałam :wink:

Musisz miec zniewalajacy ten usmiech :lol: 8)

Posted

[quote name='coztego']No, rosołek rzeczywiście jest przedni, nawet ciepły jest gęsty :)
I wcale nie smierdziało podczas gotowania 8)

Sekcja wypadła niezbyt korzystnie dla łapki, wycięłam pazurki, wszystkie kostki i kosteczki, i suka dostała tylko chrząstki i skórkę, jakoś nie mogę się przekonać do tych kosteczek :roll:

Z refleksji nad łapkami dodam jeszcze, że początkowe obrzydzenie minęło, jak tylko zaczęłam w łapce dłubać :evilbat:

...w lapce dubac? :o

ty bestyjo! :evilbat:

Posted

Dziewczyny..z tego co widze wiekszosci waszym psiakom smakuja i gotowane i wedzone.....moje uwielbiaja wedzone

ale wedzone to jako przysmak, gotowane jako "lecznicze" - to calkiem co innego

coztego mysle ze mozesz spokojnie dawac te male kosteczki - Kreska nie jest wielkosci jamnika i sobie poradzi ;) Pazurow tez nie wyjmuje, to pies w koncu...a nie sa one ostre wiec napewno nic sie nie stanie - wyjmuje tylko dluga kosc, reszte dziabie na malutkie kawalki

Posted

Tora napisał

ja słyszałam tylko o wedzonych, które mój pies uwielbia... ehhh, ile o nowych rzeczy można się dowiedzieć na tym forum

Wszystkie wędzonki są szkodliwe na nerki dla naszych futrzaków :evil: Zawierają za dużo soli !
Natomiast wywar (galareta) z łapek gotowanych zawiera cenny dla każdego żywego organizmu kolagen. W odróżnieniu od świńskich ten z kurzych nie jest tłusty !! Jeśli ktoś nie chce podawać do zjedzenia ugotowanych łapek to chociaż raz w tygodniu dla zdrowia i prawidłowego rozwoju kości , mięśni itd powinien podawać galaretę z ryżem lub innym zapełniaczem.
pozdrawiam serdecznie
avii

Posted

Ja place kolo 2,30 za 1 kg lapek :( Pazury wycinam, pozniej trzymam za ta gruba kosc, a psy odgryzaja juz sobie same, co chca - te "palce" powiedzmy :D

Posted

No 8)
Poza tym zdobycie u mnie kurzych lapek graniczy z cudem - towar bardziej chodliwy niz parowki w PRLu :o :lol:

Wiec czasami zamiennie kupuje ogony z nutrii i daje surowe - bardzo fajne sa :)

Posted

Oj, to strasznie drogo macie... :roll:
Pierwszy raz kupowałam wczoraj i byłam zaskoczona, ze to takie tanie. I to u mnie w osiedlowym sklepie. Już parę razy je widziałam i się zastanawiałam, czy nie kupić. Jacyś Azjaci z okolicy kupują łapki w dużych ilościach i pewnie dlatego zawsze je mają w tym sklepie. 8)

Posted

a dlaczego ja tutaj dopiero teraz trafiłam :o

Naczelny barfowy sterydziarz czyli LUGER 8) zjada CAŁE surowe łapki kurze i ma się świetnie !
Zamienniekiem do łapek kurzych mogą być lotki z indyka...to do baliry :wink:
Co do skrzydełek...również świetny element kostno - mięsny, zwłaszcza w przypadku kiedy trzeba psiaka "podtuczyć", efekty widoczne już po kilku dniach.

Łapki kupuje po 1,50 zł. / kg , lotki indycze po 1 zł. / kg

Posted

Agnes - jestem z Bielan, jakbyś chciała za tę cenę to mogę ci kupić - tylko powiedz ile byś chciała

ew. jakbyś była w okolicach to jest to sklep Foodmax przy ul. Przy Agorze na roku Wrzeciona (koło apteki) - niestety nie pamiętam numeru ale to jest bliżej Marymonckiej a nie Kasprowicza

Posted

hm...to kurcze kawalek drogi ode mnie...a nie bywasz czasem bardziej w moich okolicach? nie chodzi mi dokladnie o sam urysnow, ale tak ciut blizej?:)
Takiego sklepu nie kojarze...

Posted

Agnes - moi rodzice mieszkają neidaleko Metra Ursynów i czasami u nich bywam - odezwę się na Tlenie żeby nie zaśmiecać topiku

Złośnica - a jak wyglądają te lotki indycze (ja też karmię barfem)

Posted

skrzydło składa się z 3 części :
1 - najgrubsza z największą kościa i obrośnieta mięsem
2- węższa część z 2 kostkami i małą ilością mięsa
3 - ostatnia, najwęższa, właściwie sama kość ze śladowymi ilościami mięsa

i właśnie Lotka to ta 3 część :D