Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ZAMIAST FISKUSOWI DAJ AMSTAFFOWI
PRZEKAŻ SWÓJ 1% NA RATOWANIE BULLOWATYCH

Jak przekazać 1%?

To podatnik decyduje o przeznaczeniu 1% swojego podatku. Zamiast do budżetu państwa, trafia on do konkretnej organizacji pożytku publicznego.
Począwszy od tego roku zmieniona została procedura przekazywania 1% dla OPP.
W ubiegłych latach to podatnik dokonywał przelewu pieniężnego bezpośrednio na konto OPP. W tym roku to urząd skarbowy zadba o przekazanie odpowiedniej kwoty na konto wskazanej przez podatnika organizacji.

Jak to wygląda w praktyce?

Wystarczy w odpowiedniej rubryce zeznania podatkowego za rok 2008 podać nazwę Organizacji Pożytku Publicznego, jej numer KRS oraz podać wysokość wnioskowanej (zadeklarowanej) wpłaty, która nie może przekroczyć kwoty odpowiadającej 1% podatku należnego. Fiskus w drukach PIT dodał rubrykę w której można uszczegółowić cel przekazania 1%.
PIT 28 poz. 133
PIT 36 poz. 309
PIT 36L poz. 109
PIT 38 poz. 62

FUNDACJA AZYLU KOCI ŚWIAT (KRS: 208157), postępując zgodnie ze statutem wesprze nasze działania do wysokości darowizn jakie otrzyma z dopiskiem "AMSTAFFY".

Podmiotem dokonującym wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego jest Naczelnik Urzędu Skarbowego. Na mocy art. 45 ust. 5c updof, na wniosek podatnika organ ten jest zobowiązywany przekazać na rzecz jednej Organizacji Pożytku Publicznego kwotę w wysokości nie przekraczającej 1% podatku należnego wynikającego z zeznania podatkowego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.

Instrukcja wypełniania PIT
W formularzu PIT należy wypełnić pole "Wniosek o przekazanie 1% podatku..." (pod koniec formularza) i wspisując tam pełną nazwę Fundacji:

Nazwa OPP: FUNDACJA AZYLU KOCI ŚWIAT
Numer KRS: 208157
Wnioskowana kwota: (nie większa niż 1% obliczonego wyżej podatku należnego)
Cel: AMSTAFFY

Tylko kwoty z oznaczonym dopiskiem „AMSTAFFY” zasilą działania na rzecz ratowania bezdomnych bullowatych. Mamy więc nadzieję, że wielu z Was wspomoże nasze działania swoim 1%.

Wizualizacja poprawnie wypełnionego PIT36:

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przygotowaliśmy także banery, które mają na celu rozpowszechnienie zbiórki. Mamy szczerą nadzieję, że wielu z Was dołączy do tej inicjatywy i zamieści banner przekierowujący na swojej stronie, swoim podpisie itp.

Posted

Kasia podaj kody do bannerów, bo jak daję właciwości to mi tylko jpga wywala a sam jpg nie przekieruje na stronę fundacji.

Jest szansa żeby w razie czego ktoś podrzucił klatkę? Bo my oboje z mężem zdychamy aktualnie z gorączką (już mniejszą, bo zaledwie 38-39 :/ )i czarno widzę tachanie tego ustrojstwa środkami teleportacji wiejskiej.
I błagam pomyśl kogo by można wysłać do Mińska, albo może ktoś sensowny znajomy z Dogo bytuje w tamtych okolicach, bo obiecałam państwu w sobotę, że sprawę postaram się w miare szybko załatwić i od soboty sie do nich nie odezwałam bo nie mam dla nich żadnych pomysłów :( Wydawali się sympatyczni, dzieci na razie nie planują, psica miałaby ogród z dala od tak ją denerwujących jeżdżących samochodów (z tego co mówili koło nich z rzadka coś przejeżdża, jeśli już to główną a tego ponoć praktycznie nie słychać), pani gada nawet do myszek, a jak uprzedziłam, że psica lubi spać w łózku to "całe szczęście łózko mamy duże". Mają co prawda psa ale płci męskiej i w ogóle bardzo żałowali, że młodej nie mogą zabrać od razu. Nawet jej dzikie ciągnięcie na smyczy nie zrobiło na nich wrażenia. Pan skomentował, że jak się wybiega w ogrodzie i wybawi to i nie będzie pewnie tak rwać do przodu, bo jej ruchu po prostu trzeba.

Posted

To doopa :( jak Raszyn to w ogóle nie ma szans, żebyśmy się wybrali. To ja już nie wiem co robić :(
Państwo z Mińska dzisiaj dzwonili i się przypominali. Przy okazji dowiedziałam się, że wysłali przez stronę Fundacji w niedzielę jakiś formularz.

Posted

makatka napisał(a):
To doopa :( jak Raszyn to w ogóle nie ma szans, żebyśmy się wybrali. To ja już nie wiem co robić :(
Państwo z Mińska dzisiaj dzwonili i się przypominali. Przy okazji dowiedziałam się, że wysłali przez stronę Fundacji w niedzielę jakiś formularz.

Szkoda, że z tymi ludźmi nie było wiadomo w sobotę. Mogłam podjechać przy okazji odwożenia Tajgi. Patrzyłaś na mapie Dogo kto jest z Mińska? Może ktoś by podjechał.

Posted

Było wiadomo właśnie w sobotę koło 15, bo o tej porze państwo wyjechali ode mnie. Tyle, że nie wiedziałam, że ktos akurat w sobotę się tam wybiera ;)
A z Mińska są Rybon i Alex. Do Rybon poszło PW, a Alex sama się zdeklarowała więc tez czym prędzej dostała PW ;) Teraz w sumie pozostaje trzymać kciuki, że się nie pomyliłam i Ci Państwo są tymi, którzy dadzą małej ciepły dom ;) Lepiej w sumie dla niej żeby miała dom z ogrodem jak u nich, przynajmniej nie będę się denerwować , że kiedys komuś się wyrwie i pogna ulicą za samochodami tak jak mnie jak zerwała karabińczyk od smyczy.

Posted

jejku... a wiecie ze kompletnie nie pomyslalam : ) zrobilam kubek zdecydowanie dziewczynski a nie pomyslalam ze przeciez tu same baby ktore by chlopu kupily : ) trza bylo w trupie czachy robic albo jakies samochody. hyhyh

Posted

[quote name='blue.berry']jejku... a wiecie ze kompletnie nie pomyslalam : ) zrobilam kubek zdecydowanie dziewczynski a nie pomyslalam ze przeciez tu same baby ktore by chlopu kupily : ) trza bylo w trupie czachy robic albo jakies samochody. hyhyh[/quote]

:evil_lol: no przydałyby się i takie :evil_lol:

ale ja tez bym na to nie wpadła gdyby nie myśl "eee...chyba nie kupie go TZ-towi" :evil_lol:...a potem olśnienie - jak nic innego jeszcze nie kupił, to poprosze o taki kubeczek :multi: :lol: