Kasiek944 Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Hejka, mam szczeniaczki Yorki i nie mam doświadczenia w ich pielęgnacji :oops:. Mam kilka pytań: 1) Jak prawidłowo czesać Yorkowi kucyka?? 2) Czy i jak przycinać włoski na łapkach, uszkach?? 3) Czy rozczesywać sierść psa przed kąpaniem?? Jeśli ktoś zna odpowiedź na chociaż jedno pytanie proszę o pomoc :) Dzięki ;) Quote
rokoko Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Na temat pielęgnacji możesz poczytać tutaj http://www.ulubiency.wp.pl/kat,83286,artykuly.html A tutaj tylko na temat yorków www.yorkland.pl Quote
natalia31 Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Kasiek944 napisał(a):Hejka, mam szczeniaczki Yorki i nie mam doświadczenia w ich pielęgnacji :oops:. Mam kilka pytań: 1) Jak prawidłowo czesać Yorkowi kucyka?? 2) Czy i jak przycinać włoski na łapkach, uszkach?? 3) Czy rozczesywać sierść psa przed kąpaniem?? Jeśli ktoś zna odpowiedź na chociaż jedno pytanie proszę o pomoc :) Dzięki ;) Hej, odpowiem Ci na wszystkie pytania:) Kto pyta nie bładzi i to bardzo dobrze 1. Kucyk: zbierasz włosy z przodu głowy, z nad oczu, nasady uszu upinasz gumka silikonowa, mozesz sobie pomóc takim grzebieniem ze szpikulcem ,żeby piesek nie mial za ciasno spietych włosu i mu oczy na wierzch nie wyszły:)szpikulcem poluźniasz włoski nad oczami , spinasz nastepnie drugiego kucyka zbierając wlosy za uszami , na koniec łaczysz te dwa kucyki w jeden. Tak powstałego kucyka mozna zagiać tworząc tzw.top - knota i upiać spinka kokardka. 2.Włoski na uszkach przycinasz od poczatku ,żeby odciażyc uszy aby ładnie staneły, strzyze sie uszy formujac trójkacik na 1/3 ich wysokosci (patrzac od góry ucha). Jeżeli jednak tego nie robilas lepiej idź gdzies na to przyciecie.Trzeba to zrobic pewna reka, sprawnie i delikatnie.Jesli ma dużo włosków w kanale słuchowym wyrywa sie je pojedyńczo tak żeby psu nie sprawić niepotrzebnie bólu. 3. Psa yorka kapie się raz na 7-10 dni i koniecznie rozczesac trzeba sierść przed kapiela. Czesać psa musisz codziennie ale nie na sucho tylko spryskujac odżywka w sprayu do rozczesywania. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts