Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakieś tam niebezpieczenstwo jest zawsze, zalezy pewnie sporo od podejscia pozoranta i konkretnego osobnika, ja nie zamierzam za wszelka cene robić całego, bede robić dopóki bedzie sprawiało suce zabawe, narazie widze ze ją to strasznie cieszy nie włącza agresji.

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dorplant napisał(a):
Axusia czemu mialaby byc agresywna jesli robia ja na lupie ?
wrecz przeciwnie suka sie wyciszy i nabierza pewnosci ,tylko musza uwazac z obciazeniami .

No ja nie wiem, ja Was pytam czy sie nie zrobi agresywna :lol: :roll:
Po za tym myślałam, że Nanami zrobi całą Obrone z IPO, myślałam, ze bedą używać do tego agresji. Tak tylko se myślałam no .. ;)

Teraz mi wpadło do głowy.
Czy w takim razie suka z agresją lękową moze pracować łupowo na klinie ?

Posted

Agresja lękowa sie włącza kiedy suka poczuje strach - to znaczy dopóki traktuje pozoranta jako partnera do zabawy i ma z tego ubaw (pracuje na popedzie na łup) to w czym problem? ;) Chodzi o to by nie obciazyc jej na tyle, by nie dała sobie rady, bo wtedy sie "włączy" agresja.

Posted

Nanami napisał(a):
Agresja lękowa sie włącza kiedy suka poczuje strach - to znaczy dopóki traktuje pozoranta jako partnera do zabawy i ma z tego ubaw (pracuje na popedzie na łup) to w czym problem? ;) Chodzi o to by nie obciazyc jej na tyle, by nie dała sobie rady, bo wtedy sie "włączy" agresja.

Aha, czyli zabawa musiałaby wyglądać tak jak zabawa z piłką. Gonienie, łapanie troszke szarpania.

Guest Mrzewinska
Posted

No coz, ogladalam ostatnio filmiki, na ktorych jak na dloni bylo widac, ze z niejednego szkolenia w Polsce, rzekomo na lup, absolutna korzysc finansowa odniesie tylko szkolka.
ON-ki na tych filmikach nie bawily sie ani troche - albo staly zupelnie obojetne, albo cofaly sie z wyraznym lękiem przed podchodzacym pozorantem usilujacym im rozpaczliwie wetknac klin w pysk, lub bolesnie uszczypac. Albo po uszczypaniu atakowały nogi odwroconego pozoranta.
Wiec ja bym najpierw radzila wlascicielom tych psow, ktorzy maja niewiele doswiadczenia - pojezdzic po swiecie, poobserwowac, sciagnac rozne kasety szkoleniowe, dowiedziec sie czegos - a potem wydawac kase na wspomozenie szkolki.
Bo u nas szkolke draznienia zwierzatek pod chlubnym tytulem - "szkolimy na lup" moze zalozyc kazdy, absolutnie kazdy. I ile kiepsko prowadzona nauka sladow krzywdy otoczeniu raczej nie przyniesie - pies nie znajdzie na sladzie walizki i tyle - to nieumiejetnie prowadzone szkolenie obrony przyniesie szkody szybko.
A im mniej wlasciel wie, tym latwiej go przekonac, ze to najlepsze, wspaniale i budujace dla jego psa.
Wiec albo pozoranci w takich szkolkach dzialaja z cynicznym wyrachowaniem - "co mam w kieszeni to moje, co mnie obchodzi zmarnowany pies", albo nie maja pojęcia o swojej pracy, nie wiem co gorsze.
Moze sportowcy, ci z najwyzszej polki, zaloza jakis klub dajacy wlasne rekomendacje - nie wiem.
W kazdym razie propagowanie szkolenia IPO dla ludzi, ktorzy sami nie potrafia ocenic - moj pies sie do tego nie nadaje!!! = przynosi moim zdaniem wiecej szkody jak korzysci. Dla psow takze.

Zofia

• 1 year later...
Posted

[quote name='saJo']tylko trzeba trafic w gust sedziego :p Bo wiesz, inaczej brzmi szczekanie: "no daj mi juz rekaaaawiiiiiik", a inaczej "sproboj sie k**** ruszyc, to Cie ugryze". Na lupowym tego drugiego nie zrobisz, a pies w kryjowce ma oszczekiwac i OSACZAC!!, pilnowac pozoranta.

asher
Jak to powiedzial MM na semi w sopocie: nie mozna sie bac slowa agresja.

Mozna nazwać to "praca w trybie obronnym" :cool1:.

Dorplant

KATJA Cevaro

Dorplant
LUTHIEN Dorplant

YouTube - Demon syn Vata Cevaro
DEMON

Na palcach jednej ręki policzyłbym bym psy z którymi robię,robiłem IPO z dodatkiem agresji.Dlaczego z agresja...?
Bo lubię,bo te psy lubią,bo IPO wtedy lepiej wygląda,bo IPO to też selekcja psow dla służb mundurowych.
Pozostałe dziesiątki psów[a zwłaszcza nie swoje] robię bazując tylko na popedzie łupu.Dlaczego...? Bo bezpiecznie i komfortowo dla przewodnika,psa i otoczenia,.