H5N1-TO-JA Posted February 15, 2008 Posted February 15, 2008 mam do was pytani czy ktoś spotkał się z kamienicą nerkową u haszczaka . Polarow właśnie stwierdzono i przechodzi leczeni jestem ciekawy jak długo to może potrwać i czy tak jak jemu objawia się nie spodziewanie krwiomoczem . Czy jest może jakaś konkretna dieta dla takiego pacjenta . I coś bardziej przyziemnego czy wiecie czym odczyścić krew z dywanów i tapicerki Quote
Ela i Luna Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 H5N1-TO-JA Ta choroba to kamica nerkowa a nie kamienica nerkowa ;) Poszukałam trochę w swoich notatkach i znalazłam, że doskonałe dla psów ze skłonnością do kamieni w pęcherzu są surowa wołowina, jagnięcina, drób i wieprzowina ponieważ mają niski poziom wapnia i umiarkowanie niski magnezu. Oprócz tego możesz podawać od czasu do czasu siemię lniane, ponieważ zawiera kwas alfa-linolenowy i ligniny, które wspomagają leczenie przewlekłych chorób nerek. Wiem, że kiedy taka choroba występuje u ludzi należy dużo pic czystej wody, ale trudno zmusić psa do picia kiedy sam nie chce. Bardzo pomocna jest tzw serwatka. Jeśli masz znajomego weterynarza spytaj się, czy psom też pomaga. A może pomocny będzie kefir? Jeśli Twój Polar ma skłonność do tej choroby, prawdopodobnie będziesz musiał uważać na to, czym go karmisz. Nawet po wyleczeniu, ponieważ takie kamienie tworzą się od czasu do czasu, jeśli organizm ma do tego skłonność. Bardzo ważna jest dieta. Jeśli chodzi o te plamy krwi to chyba najlepsza jest zimna woda ze środkiem do czyszczenia dywanów. Quote
H5N1-TO-JA Posted March 16, 2008 Author Posted March 16, 2008 no troszkę nas nie było bo było leczenie kamyków u polara udane leczenie kamienie rozpuszczone . Polar ma się dobrze co prawda podłoga do wymiany a dokładnie wykładziny . A obyło się bez interwencji chirurga:multi: Zdrowie wróciło wiec szalejemy po lesie . Quote
jolka11 Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Bardzo dobra wiadomość.:multi: Życzę, aby zdrówko dopisywało ,przez cały czas pozdr Quote
Huskuś Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 H5N1-TO-JA napisał(a):no troszkę nas nie było bo było leczenie kamyków u polara udane leczenie kamienie rozpuszczone . A możesz napisać na czym polegało leczenie? Rozpuszczanie czym? Życzę zdrówka Hania Quote
H5N1-TO-JA Posted March 17, 2008 Author Posted March 17, 2008 Huskuś napisał(a):A możesz napisać na czym polegało leczenie? Rozpuszczanie czym? Życzę zdrówka Hania dostawał keflex morboryl cerutin cyclonamine nie podaje dawek bo to zbędne do tego pojenie prawie na siłę i bieganie pan stracił parę kilo i niema brzuszka:angryy: Quote
troglodytes Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 H5N1-TO-JA napisał(a):mam do was pytani czy ktoś spotkał się z kamienicą nerkową u haszczaka . Polarow właśnie stwierdzono i przechodzi leczeni jestem ciekawy jak długo to może potrwać i czy tak jak jemu objawia się nie spodziewanie krwiomoczem . Czy jest może jakaś konkretna dieta dla takiego pacjenta . I coś bardziej przyziemnego czy wiecie czym odczyścić krew z dywanów i tapicerki Tak, po pierwsze, to nie kamienica tylko - kamica. Czym karmisz swojego psiaka ? Czy pokarmy zawierają sól ? Czym go poisz ? Wodą z kranu ? Psy pierwotne są bardzo wrażliwe na twardą wodę. Jeśli do tego dołączymy pokarmy zawierające sól to możliwe jest wystąpienie kamicy nerkowej - u starszego psa. U młodego raczej niemożliwe. Krwiomocz może oznaczać zapalenie dróg moczowych, nie kamicę. Bardzo dobrym, starym i sprawdzonym środkiem, jest FURAGIN ( dawkę trzeba dobrać w zależności od wagi psa ). Skonsultuj to z wetem. Krew z dywanów oczyścisz, bez problemu, roztworem : szklanka wody i szczypta soli ( podobne stężenie do roztworu fizjologicznego, bez problemu rozpuszcza zakrzepłą krew - sposób sprawdzony na bloku operacyjnym ). Jeśli chcesz więcej wiadomości - zapraszam na PM Quote
troglodytes Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 H5N1-TO-JA napisał(a):dostawał keflex morboryl cerutin cyclonamine nie podaje dawek bo to zbędne do tego pojenie prawie na siłę i bieganie pan stracił parę kilo i niema brzuszka:angryy: Dziwię się bardzo, że ktoś zalecił Mu cyklonamine. Ten lek nie leczy, hamuje tyko objawy. Bardzo dziwne ......:shake: Quote
H5N1-TO-JA Posted March 18, 2008 Author Posted March 18, 2008 troglodytes napisał(a):Dziwię się bardzo, że ktoś zalecił Mu cyklonamine. Ten lek nie leczy, hamuje tyko objawy. Bardzo dziwne ......:shake: A raczej zatrzymuje krwawienie działa jak witamina k . Na to miast co do leczenia to nie dyskutuje bo kolega który go leczy jest znanym weterynarzem z tytułem doktora i pracuje na akademii rolniczej w lublinie i prowadzi swoja praktykę z tak dobrym rezultatem ze ma kolejki kilku dniowe więc pozostawmy ten temat mądrzejszym od nas . No chyba ze jesteś lekarzem lub doktorem weterynarii wtedy mogę podać namiary na kolegę i podyskutujcie :mad: . Co do błędu w tytule to sie zgadza masz rację ale ktoś przed tobą to zauważył i chyba nikomu korona z głowy nie spadła z tego powodu czepianie się pierdołek nie prowadzi do niczego dobrego . Co do wody to prawda pije kranówkę bo innej nie chce pić tak został nauczony w schronie i w czasie kiedy się włóczył nie mając domu . :mad: Quote
troglodytes Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Czuję sie pokonany. Zupełnie nie wiem jak mam odpowiedzieć na :mad: :mad:. P.S. Moja mama szkoląc lekarzy często mawiała : "Gdyby Pan ( Pani ) był stażystą to powiedziałabym, że źle Pan leczy ale skoro jest Pan lekarzem z kilkuletnią praktyką powiem, że dziwnie Pan leczy" :cool3: Quote
troglodytes Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Tak dla własnej nauki : W jakiej dawce podawany był "morboryl" ? :oops: Quote
H5N1-TO-JA Posted March 18, 2008 Author Posted March 18, 2008 troglodytes napisał(a):Tak dla własnej nauki : W jakiej dawce podawany był "morboryl" ? :oops: napisze ci wszystko jak leci z wypisu Polara keflex 2x500 dwa tygodnie morboryl 1,5ml zastrzyki 6 sztuk cyclonamine2x1 tab dwa tygodnie witamina c 500g tabletka 30 dni tak to wyglądało do tego dwa rtg i usg tego nie liczę bo do znudzenia kamienie były jak dzwony i niema wiesz napisze ci tak jak informatyk każda metoda jest dobra jeśli jest skuteczna tak samo z leczeniem . :evil_lol: Quote
Recommended Posts