Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej,

czy ktoś ma może razem asta i bullika? Jeśli tak to może podzieli się swoimi wrażeniami na forum? Jak poprawią mi się warunki mieszkaniowe to może mojej suni (ast) dobrałbym koleżankę lub kolegę bullika, bo bardzo lubię te psiaki, więc tak trochę jestem ciekawy jak te pieski się tolerują nawzajem

pozdrawiam,

Posted

Nigdy nie spotkałem sie z takim przypadkiem, ale to jak kazda sprawa - wszystko zalezy od tego jakie nastawienie ma twoja suczka na nowego mieszkanca jej domu :D Z tego co wiem twoja suczka jest młodziutka. Powiedz jak jest z jej stosunkiem do innych psów. Jesli mowisz o bulliku to powiedz co bys wolal - doroslego psa czy szczeniaczka?? Chcesz miec psa czy suczkę? To czy pies czy suczka chyba nic nie robi, bo suczka z psem i suczka z suczką zwykle sie dogaduja. Gorzej z dwoma psami.

Wydaje mi sie, ze jesli zdecydowałbyś się, na drugiego psa to najlepiej by bylo gdybys zrobil to zanim twoja sunia osiagnie dojrzalosc. Wtedy bedzie jeszcze przyjaznie nastawiona, przynajmniej tak mi sie wydaje, ale poczekajmy na odpowiedzi innych.

Posted

moja kumpela ma AST suczke ma ok. 2 lat i ona świetnie sie dogaduje z półroczną bullką. Nie ma między nimi żadnych sprzeczek heh tylko się razem bawią :D to słodkie :D

Posted

Mag, a jaką masz konfigurację (wiek, płeć) i czy były razem od małego, czy jakoś dołączałaś jedno do drugiego? Ja mam asta więc dla mnie kwestia jest głównie taka czy nie byłoby lepiej z jakiegoś względu dodać asta do asta niż bulika do asta, no i kwestia wieku, bo moja sunia jest lekko zaborcza (mimo, że bardzo grzeczna i spokojna), więc nie jestem pewien jej reakcji jeśli nagle pojawiłby się nowy pies/ suka. Poza tym kwestia do jakiego wieku mojej suni mogę jej dodać towarzystwo i jakiej płci według Ciebie powinno ono być.

pozdrawiam,

Posted

Gosia

z dnia na dzien coraz lepiej. Przyjazn kwitnie :D

Ikonsul

pies AST prawie 5lat, sunia bulek 11 miesiecy.

AST byl pierwszy i to dobrze, bo jemu bardziej zalezy na rzadzeniu.

Na poczatku byl wsciekly, balismy sie, ze szczaniaka zagryzie. Strasznie to przezyl. Zeby mu poprawic samopoczucie i zapewnic, ze szczeniak w niczym nie eprzeszkadza trzeba bylo sie mocno starac.

Po ok pol roku bylo juz calkiem niezle a teraz maja sporo swoich wspolnych spraw, chodza wszedzie razem. Fajnie to wyglada jak w ogrodzie sobie spaceruja i wspolnie obszczekuja koty albo sie gonia.

Jest jeden duzy minus posiadania dwoch psow. Mlodszy jest w starszego zapatrzony jak w obrazek.

• 2 months later...
Posted

Moj znajomy ma 3 letniego AST i 8 miesiecznego bulla. Czasami chapna sie przy jedzeniu ale generalnie sie dogaduja bull to suczka a Ast pies moze dlatego sie nie gryza...

Posted

Jeśli Twoja AST-ka ma skłonności do żądzenia w tym stadzie (i tak ma zostać :wink: ) to przy wyborze bulika musisz zwrócić uwagę, aby nie był to ewidentny osobnik alfa (= dominujący - niezależnie pies czy suka) bo w momencie dorastania będziesz miał wojnę, która się skończy dopiero jak bulik kompletnie zdominuje AST-kę lub do kńca życia - ten typ tak ma. :wink:

Chyba, że wiesz, że Twoja sunia od razu się podporządkuje.

Ja ćwiczyłam "inny układ rasowy". tzn dorosły niekryjący bull bez walki podporządkował sobie stado 3 suk z bokserem-reproduktorem, natomiast ten sam bokser z drugim bullem-reproduktorem mi się czasem "łapały" - bo trudno tu mówić o walce - wkraczałam ja z mokrą ścierą (ściera jest najważniejsza w stadzie... :wink: :D )

Posted

Nio tak dominująca AST-ka 4 latka i dominujący staffik 1 rok, to całkiem duże wyzwanie :D

Mały jest z nami od miesiąca i próbował sobie usalić, że będzie kierownik, a co :wink:

Przechodzi mu powoli ale wygląda jak ser szwajcarski, bo ma wygryzione dziurki w sierści :lol:

Dobrze, że tylko tyle bo ja na miejscu Lotki pewnie bym mu głowę odgryzła :evilbat: czasami...

Szczerze mówiąc obawiałam się, że będzie gorzej. A co do kopiowania zachowań, to świwęta racja jest, niestety :-?

A CHI u nas też ściera rulez :D

Posted
A CHI u nas też ściera rulez :D

U nas klapek, taki na basen.

Na szczescie potrzebny byl do tej pory tylko kilka razy, bo powazniej kloca sie tylko o ekstra jedzenie i kosci. :-) Wtedy mala traci rozum i calkiem odwaznie startuje do starszego.

Do reszty klotni sie nie wtracam.

Posted

Mam bullka i Stafforda (starszy o 1.5 roku) bullek jest traszny zaczepiaka i zabardzo niedaje sie ulozyc, ale powiem ci ze niemam problemow z nimi moze dlatego ze jestem prawie caly czas z nimi i kontroluje ich oraz traktuje ich na rowno by niebyl jedenod drugiego zadrosny a reszta juz sie nieprzejmoj