ARKA Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Na spacery musi byc wyprowadzany caly boks psow-po ile jest psow w boksie? Fakt, nie dobrze jest jak psy siedzą tylko w boksach, jak duze sa te boksy? A nie mozna tam zrobi osobnego wybiegu dla psow? Quote
Fruzia Posted February 25, 2008 Author Posted February 25, 2008 Arka, co mozna tam zrobic a co nie można to kompletnie nie leży w naszej gestii, my nie jestesmy nawet wpuszczani na teren schroniska![quote name='Mrzewinska']A ja mam pytania - jaka wiedzą - oprocz dobrej woli - dysponuje wolontariusz z tej organizacji? Czy organizacja najpierw szkoli swoich wolontariuszy w zakresie niezbednej wiedzy z zoopsychologii, wiedzy o zachowaniach psa, o sygnalach przekazywanych cialem, o zmianach, jakie w zachowaniach powoduje schronisko, o psychicznej rehabilitacji zwierzecia? Tak, aby naprawde realna byla pomoc przy decyzji o adopcji? Zofia Odpowiadam-NIE, nie mamy zadnego teoretycznego przygotowania do tego, aby kogokolwiek uczyć postepowania z psem. Jedyne co posiadamy, to własne doświadczenia z układania i pracy z naszymi własnymi podopiecznymi. Ale dyskusja poszła nieco za daleko, bo rozważamy jakąś teoretyczna, wyidealizowaną sytuację, o zaistnieniu której nie ma mowy. Natomiast naszym celem jest sprawdzenie, czy adoptujący spęłnia podstawowe kryteria, czyli to, o czym pisała Sajtka- czy nie trafił do pseudo-hodowli, czy nie jest trzymany na zbyt krótkim łańcuchu, czy nie jest skandalicznie zaniedbywany...Do tego naprawde nie otrzeba specjalnych kwalifikacji, a jedynie odrobine empatii i zdrowego rozsadku...Rozumiem również podejście Berka- wiem jakie pani Kasie, czy Danusie ma na mysli. My również w naszej pracy zbieramy pokłosie działań nawiedzonych "obrończyń zwierząt", które przynoszą więcej szkody niż pożytku...... Quote
Guest Mrzewinska Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Proponowalam kiedys krakowskim wolontariuszkom spotkanie, z udzialem mojej suki, by na pewnym, wyszkolonym psie przetrenowaly "rozmowę" ze zwierzęciem, ale nie spotkalam sie z zainteresowaniem. Chyba czas, by podjac dzialania o zmiane uwarunkowan prawnych - zakaz trzymania psow na lancuchach. To w Holandii chyba jest od 40 lat. Zofia Quote
Mraulina Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Z naszymi ..... się nie poradzi. Toto i tak będzie psy na łańcuchach więzić. A jeżeli idzie o naszych wolontariuszy, to jest spora rotacja, szkolenia musiałyby być powtarzane dosyć często. Quote
sajtka Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Mrzewinska napisał(a):Proponowalam kiedys krakowskim wolontariuszkom spotkanie, z udzialem mojej suki, by na pewnym, wyszkolonym psie przetrenowaly "rozmowę" ze zwierzęciem, ale nie spotkalam sie z zainteresowaniem. Chyba czas, by podjac dzialania o zmiane uwarunkowan prawnych - zakaz trzymania psow na lancuchach. To w Holandii chyba jest od 40 lat. Zofia my się "nie boimy" nowych doswiadczeń; proszę przyjechać do nas; zapewne poznamy cos przydatnego...? a propos, mój jeden pies ma tzw. czynne odruchy obronne, wiec ja doskonale wiem , kiedy mu przychodzi ochota na atak ( zawsze mam czas na reakcję) itp; z kolei drugi mój pies ( suka) , jako, że jest po przejsciach ( PRAWDZIWYCH) , to muszę przyznać, że w wieku 9.m-cy była tak wycofana, że nawiązałam z nią dobry kontakt dopiero ... wyszczekując komunikaty ( dzieki ci Boże za słuch); teraz dla podtrzymania więzi rodzinnych... często razem wyjemy ( suka ma takie potrzeby); za miesiąc będę mieć w domu kolejny "nowy pasztet"..., inną sukę po co najmniej 5 latach łańcucha, bitą...głodzoną; jesli będę miec extra-problemy zwrócę się pomoc do Pani? zawsze dobra rada jest warta wysłuchania, bo nie chcę popełnić żadnego błędu i w domu "jatek"... Quote
Guest Mrzewinska Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Jesli Pani przyjedzie do Krakowa - ja tu mieszkam - mozemy sie spotkac. Zofia Quote
sajtka Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Mrzewinska napisał(a):Jesli Pani przyjedzie do Krakowa - ja tu mieszkam - mozemy sie spotkac. Zofia niestety , wiem, że nie przyjadę; może kontakt mailem? Ale może Pani będzie kiedys w Zakopanem? Zapraszamy... Fruzia, wybacz ,za prywatę:razz: Quote
Recommended Posts