Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.Jakiś czas temu zakupiłam sznaucera miniature po rodowodowych rodzicach pieprz i sól,w tym samym czasie 2 suczkę wzieła moja koleżanka.Pieski są u nas już 2 mc ((mają teraz 5)) ale jej piesek ma całkiem inną sierść dużo dłuższą i gęściejszą((obydwie w wieku 3 mc były ostrzyżone)),nie wiem dlaczego taka duża różnica czy to może wina jedzenia karmy jaką jej daję czy uwarunkowanie genetycznie.Nawet umaszczenie mają inne jak je braliśmy obydwie były ciemnawe teraz tamta jest typowa pieprz i sól a moja bym powiedziała bardzo ciemna choć obydwie są po bardzo jasnych rodzicach,co dziwniejsze moja jest dużo miejsza,myślałam że podrośnie wyrówna się,ale różnica nadal jest znaczna.
Piesek jest bardzo gardy do jedzenia,na początku jadła z wielkim apetytem a teraz zgroza kostek nie jada puszka też nie,najlepiej lubi kasze manne na mleku( daje jej z racji tego że mam małe dziecko które 2 razy dziennie ją pije)) mięsko gotowane też jej nie kusi nieraz zje troche zupki i tyle.Sama nie wiem co dawać jej jeść a powinna dostawać 3 razy dziennie, nprawde je bardzo mało,słyszałam taką opinie że dać kostki i nie dawać nic innego,dotąd aż zje.Bardzo prosze o rade

Posted

A co to znaczy ,ze pies jest "gardy do jedzenia" ? Pogardza czy jak ? Pytam bo nie zrozumialam tego.
A czym konkretnie karmisz,bo to wymienilas kostki ,zupki -to niezbyt.Kaszka z mleczkiem tez tylko do pewnego wieku ,bo potem pie straci zdolnosc przyswajania mleka.Puszki z karma musza byc naprawde wysokiej jakosc ,dobrej firmy ,te z supermarketu to trociny z dodatkami zapachowymi i sosem.
Kup w sklepie zoologicznym jakiejs dobrej karmy polecanej dla mlodych psow ,odstaw inne przekaski i bedzie dobrze.
Albo kup mieska mielonego "dla ludzi" , kluski psie ,jarzynki i zrob domowe jedzenie ale dla psa bez przypraw itp
Mieso mielone kosztuje dajmy na to ok. 14 zl za kg , wiec latwo sobie przekalkulowac ,ze jak puszka psia kosztuje np 3 -6zl za 800g to niewiele w niej miesa.Mlody pies musi jesc pelnowartosciowe rzeczy bo rosnie ,musi jesc mieso ,nabial bo potrzebuje skladnikow budulcowych.
Roznice w umaszczeniu ,wzroscie i ofutrzeniu wsrod rodzeninstwa z jednego miotu moga byc znaczne .To genetyka ,nierowny rozklad genow ,nie ma na to recepty .