Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Siema

Chciałabym sie dowiedzieć w jakim wieku najwcześniej sie kastruje lub sterylizuje psy. Pewnie jush o tym była mowa nie raz ale jakoś tak nie mogłam tego tematu znaleść (pewnie źle szukałam) więc z góry dzieki jęsli ktoś mi odpowie :D

Posted

na vetserwisie pisze ze od 7-12 miesiecy, pisze tez ze mozna wykonac ten zabieg nawet na 8-tygodniowych szczenietach, ale jest tam zaznaczone ze potrzebny jest specjaliostyczny sprzet..

Posted

Zabieg mozna wykonać na bardzo młodych zwierzętach, ale zalecane jest przeprowadzenie go u suk po pierwszej cieczce. U samców w okolicach roku...

Posted

Powiedziałabym, że większość wetów zaleca sterylizację suk przed pierwszą cieczką. Ci, którzy polecają po cieczce nie potrafią podać racjonalnych argumentów, więc raczej ufam tym pierwszym.

Posted

Wklejam cytat z podręcznika weterynaryjnego....

"W pewnej liczbie przypadków po upływie dłuższego lub krótszego czasu moze pojawić sie też nie kontrolowane oddawanie moczu, co zdarza sie głównie w czasie snu. Powikłanie to występuje częściej u suk ras dużych. Dolegliwośc pojawia sie znacznie rzadziej, jeśli kastracja została dokonana po pierwszej cieczce..."

Dość racjonalnym argumentem jest również pozwolenie psu/suce dojrzeć fizycznie i dopiero po tym przeprowadzić zabieg. Kastarcja/ sterylizacja zatrzymuje rozwój zwierzęcia (tak np. bardzo rzadko zdarza sie aby pies zbyt wcześnie wykastrowany osiągnął masę przewidzianą dla dorosłego psa swej rasy, jak również trudno sie w nim doszukać tzw. "piętna płci")

Posted

Ja się zastanawiam nad wysterylizowaniem mojej prawie rocznej suczki sznaucera miniturowego. GALA ma w tej chwili pierwszą cieczkę i zastanawiam się kiedy byłoby najlepiej zabieg wykonać?

JAkie są jego koszty?

JAkie jest ryzyko ewentualnych powikłań?

Nio i ile pies dochodzi do siebie po takim zabiegu (w końcu to poważna ingerencja chirurgiczna)...

Słyszałam, że wysterylizowane psy mają skłonności do tycia... Czy musza być później jakoś specjalnie żywione?

JusT@ & GALA

Posted

Cytuję za vetserwisem

"Nietrzymanie moczu jest innym, negatywnym zjawiskiem, które może zdarzyć się po sterylizacji. Dotyczy ono ok. 2% wysterylizowanych suk (...). Wiek psa w chwili sterylizacji nie ma wpływu na wystąpienie tego zjawiska."

oraz

"Sterylizacja nie hamuje wzrostu czy dojrzewania. Wbrew pozorom hormony płciowe nie mają dużego wpływu na rozwój suki".

Posted

Każdy ma na ten temat swoje zdanie....

Nie umiem powiedzieć w procentach ile suk nie trzyma moczu :) ale jedną taką znam, a to na przestrzeni tych 2% to troche dziwne...

Jeśli chodzi o dojrzewanie, tu będe sie spierać. Widziałam kilka psów za wcześnie wykastrowanych. Np. dogi wyglądające jak harty. Moja siostra jest włąścicielką jednego z nich...

Justa, nigdy nie sterylizowałam/kastrowałam swoich psów więc nie mam pojęcia ile to moze kosztować, i jak długo psy do siebie dochodzą...

Na pewno trzeba ostrożnie dawkować jedzenie bo moze się psiakowi zachcieć tyć :) są karmy light i takie sa proponowane dla kastratów...

Posted

Ja swojego psiaka wykastrowalam w wieku ok 2 lat ( teraz ma 7 lat)Wczesniej byl chudzielcem, między innymi dlatego że nie jadł w czasie rui suk, nieraz nawet 2-3 dni. Po zabiegu przytył ale dlatego że nawet nie to że je więcej ale że nie traci tej energi uzyskanej poprzez jedzenie na amory ;) . A to że przytył to nawet pozytyw bo wczesniej niekorzystnie wyglądał. Teraz więcej się ruszamy więc nie ma problemu z zachowaniem dobrej kondycji (psa nie mojej ;)). To są moje doświadczenia, nie wiem jednak jak to przebywa u suk.

Kurcze chyba to 10 raz pisze już na róznych topicach :D

Posted

Czy zmienia się charakter psa, jego usposobienie po takim zabiegu? Czy jest bardziej ospały?

Rozumiem dlaczego sterylizuje sie suki, ale po co kastrować psy? czy dlatego, ze co jakiś czas ida w Polskę na "baby"? :)

Posted
Czy zmienia się charakter psa, jego usposobienie po takim zabiegu? Czy jest bardziej ospały?

Rozumiem dlaczego sterylizuje sie suki, ale po co kastrować psy? czy dlatego, ze co jakiś czas ida w Polskę na "baby"? :)

Nie zauwazyłam, aby moje psy były ospałe :D

Są tu osoby, które znają moje psiaki i chyba potwierdzą. Psiury skaczą, brykają i są pełne energii (chociaż nie zawsze tej dobrej :wink: ).

Myślę, że jeśli pies z natury jest powolny, to może się to pogłębic po sterylizacji, ale jeśli jest energiczny, to ospałość mu raczej nie grozi.

Wydaje mi sie, że największym problemem psów są ich właściciele, którzy nie mają czasu lub chęci, aby psy wybiegać, a później wszystko można zrzucic na skutki sterylizacji.

Posted

Jak wspominałam wyżej juz kilka dobrych topiców było na ten temat, poszukajcie na starych stronach

A po co kastruje sie psy? zapytaj mohego czy mu z tym dobrze ;)

Nie rozprasza się na spacerach, nie robi sobie głodówek, nie wyrywa mi ręki bo akurat chce do suni, spacery wyglądają normalnie a nie na zasadzie "czuję ją gdzieś, zaraz ją znajdę" ;) jest posłuszniejszy,i wiem że nie przyczyniam sie do wzrostu populacji niechcianych psów. Poza tym jak masz w pobliżu kilkanaście suk to "nie co jakiś czas ida w Polskę na "baby"" ale trochę częściej ;)

Pozdrawiam

Posted

Co do zmiany charakteru to już masz odpowiedź.

a po co kastrować psy? a wyobrażasz sobie dwa psy w mieszkaniu, które nie mogą się dogadać co do dominacji, ciągłe awantury/ Może lepiej zapłacić za kastrację niż za szycie ranek tfu tfu. To rozwiązuje problem "ważności" psa

Posted

Magda, czyzbyś przymierzała się do sterylizacji Sagi?

Zajrzyj na stronkę CAVANO, tam fikają nasze wysterylizowane dziewczynki - Drachma, Kenia, Kobra, Monia. Jeśli masz jakieś wątpliwości, to pytaj. :lol:

Posted

Nie, raczej do macieżyństwa. Właśnie zbieramy wystawy, żeby została uprawomocniona pania matką :D

Jak wspomniałam o sterylizacji, to rodzina chciała mnie wypisać ze swoich szeregów i oświadczyła, że oni planują szczeniaki. OK

Ale 2 miesięczna ospałość pocieczkowa mnie dobija, jeśli chodzi o treningi. Naszczęście przechodzi jej. Uf

A co myślicie o zastrzykach hormonalnych, zapobiegających cieczce. czy one tez powoduja ospałosć i osłabienie temperamentu.

O sterylizację pytam, bo przymierzam się do drugiego psa i decyzji co to ma być i jakiej płci.

Posted

Moim zdaniem NIE. Suczki, które znam są bardzo energiczne i żywiołowe (zaglądałaś na naszą stronkę? czy zauważasz tam jakąś ospałą królewnę? :wink: ). Jak już jednak pisałam, wydaje mi się, że ta ospałość po sterylce to są mity, bardzo wygodne dla osób, których psy mają za mało ruchu. Każdy z nas zna psy zapasione i mało ruchliwe wcale nie wysterylizowane. Wiele zależy od właścicieli. Trzeba dbać o pieski i dostarczać im nie tylko pożywienia, ale również możliwości spalenia kalorii.

Posted

Magda i Saga

Oki... więc i ja napiszę "enty" raz to samo co na innych topikach :wink:

Nasza Saba do ruchliwych nie należała. To znaczy na przykład wołała wylegiwać się na słoneczku niż bawić z naszą drugą psicą :roll: Do tego dochodziły urojone ciąże i obolałe cycochy, więc wcale jej się nie dziwię :roll: No bo jak tu biegać jak cycoszki bolą :roll:

Po sterylizacji odmłodniała o kilka lat. Bryka z naszą drugą psicą, gania po górkach (kiedyś ledwo właziła :roll: )... ogólnie nie ta sama suka :D Czasami zachowuje się jak szczeniak :wink:

Co do jedzenia - Saba zawsze była łakomczuch. Trzeba dawać jedzenia tyle ile trzeba ... i już ... I nie ma "wpadania w smętne oczęta" i dokarmiania. :wink:

Nasza Saba schudła :) Przede wszystkim zniknęły powiększone cycoszki ... przez które Saba wyglądała jakby karmiła non-stop małe :roll:

Posted

Mokka czytałam relacje z zawodów-bardzo zabawna. Mam nadzieję, że wkrótce się spotkamy na sem w Forcie, to sobie pogadamy.

Ja walczę z ospałością Sagi ruchem i mniejszym karmieniem. Zasuwamy dwa razy więcej. Na spacerze za rowerem, to ona ospała nie jest, tylko na treningach po 10 min. stwierdza, ze wystarczy i idzie spać.

To jej druga cieczka i poprzednio było to samo. Po ok. 2 miesiącach przechodzi i pies wraca do "żywych". Teraz właśnie jest ten moment. (Mam nadzieję) Jutro trenujemy, więc będę miała rozeznanie. I na sem. to już chyba całkiem się obudzi, śpiąca królewna. Jak nie to sie rozejrzę za królewiczem. :D

Sprawa sterylizacji czy kastracji jest jeszcze daleka, ale wezmę sobie wasze uwagi do serca. Dzięki wszystkim.

Posted

Ja tez mam zamiar wysterylizować sunię. Jak się dowiadywałam o wiek to usłyszałam, że rasy duże powinno się poddawać takim zabiegom po 2 cieczce. Inaczej może wystąpić nie trzymanie moczu. :(

Posted

dzięki za wasze odpowiedzi :D ale i tak dalej heh nie wiem kiedy wystarylizowac moge sunie czy przed czy po pierwszej cieczce :D jeszcze raz to sobie poukładam we łbie :) thx