Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):

Mi się wielbłąd podoba, nie zrobię tak psu bo mam krótkowłosego szczura ale gdyby była pudlem...:evilbat:

Zrobiłabyś z niego wielbłąda lub pawia ??

Jak pierwszy raz zobaczyłam to zdjęcie to pomyślałam :
'' A gdzie jest pies na tym zdjęciu..." :evil_lol:

Posted

filodendron napisał(a):
Ja wiem - ta pani na pewno nie daje mu wody do picia, tylko każe pobierać ją z garbu.... :eviltong:

kwik! Aż zaplułam ekran:lol::lol:

Zuza tak ostrzygłabym na wielbłąda bo 'garb' w niczym by jej nie przeszkadzał, paw nie - pawie pióra w tyłku mogły by nam utrudnić niektóre zabawy z frisbee:cool3:
Uwielbiam ją, będę uwielbiać każdego mojego psa i nie jest to powód aby go nie ufarbować. Tak jak mój irokez - dla funu i tyle.

Kredka i tak się gapią i tak, niech chociaż mają lepszy powód niż to że mój pies reaguje na komendy:p

Posted

A ja bym tak scieła psa jakbym miała taakie zdolności groomerskie i dupla nie dobka:evil_lol:. Fajnie wygląda...

Kurrdee... czemu nie mieć jakiegośoryginałka? Komu to przeszkadza? Psu na pewno nie, o ile fryzura jest wygodna;).

Posted

Karilka napisał(a):
A ja bym tak scieła psa jakbym miała taakie zdolności groomerskie i dupla nie dobka:evil_lol:. Fajnie wygląda...
I jeszcze na IPO z nim pójść :evil_lol:

Posted

zuza:D napisał(a):
Sama nie zrobiłabym tego psu i nikomu tego nie polecam.:shake:
Pies jest piękny taki jakiego go mamy:Dog_run:

Też mam takie zdanie, ale niektórzy widać potrzebują z psa zrobić farbowaną małpę. Ciekawe, czy gdyby taką paniusię zaciągnąć do fryzjera, obsmyczyć ją i trzasnąć na głowie jakiś walący w oczy róż, albo seledyn, to czy bardzo by się sobie podobała? :roll:

I co oni z tych biednych sznupków zrobili?? :mad:

Posted

Mi się podoba, myśle, ze pies ma gdzieś fakt ze ma garba lub udaje rekina itp.
To tak jakby mój pies wstydził, się że ma kropki a jego koledzy nie mąją :-( biedactwo, a jakby był biały i bym mu dorysowała te kropki to pewnie miałyby psy na osiedlu powód do smiechu! Też nie widze co to komu przeszkadza :) Gdybym miała takie zdolności i psa nie wystawowego to pewnie bym mu zrobiła jakąś super fryzure :evil_lol: A na ta chwile moge ich tylko zafarbować na różowo itp. Chociaż gdy mam dużo nauki to chodza z serduszkami na czole,łapach itp (siedząc nad książką z różowym flamastrem i głową psa koło siebie nie daje rady się powstrzymać :oops:)

mala_czarna psy nie mają świadomości własnego wyglądu! W tej sytuacji na wystawach suczki wpadałyby w depresje widząc swoje zgrabniejsze koleżanki, albo pies bez łapki do końca życia uciekałby przed innymi psami, bo by sie wstydził swojego wyglądu.

Posted

Talagia napisał(a):

mala_czarna psy nie mają świadomości własnego wyglądu!

I co z tego? Czy to jest powód, żeby robić z niego wariata? ;)
Ja ktoś chce mieć pstrokaciznę w domu to może lepiej na papugę się zdecydować?

Posted

Ja tam tylko żałuję, że moja Birma nie ma do końca pudlowej sierści i u niej nie da się aż tak robić fryzur :placz:... ale jak mi się nudzi to też potrafię ją ścinać dziwnie - nie przeszkadza jej to w najmniejszym stopniu :cool3:

Posted

filodendron napisał(a):
A jak ktoś chce pstrokatego psa a nie papużkę? :cool3: I na własnej głowie różowy czub do kompletu, to nie wolno mu?
:diabloti:

Ależ ja nie napisałam, że nie wolno!:roll:

Posted

A jak ktoś chce pstrokatego psa a nie papużkę? :cool3: I na własnej głowie różowy czub do kompletu, to nie wolno mu?
Jak ta komuna w ludziach siedzi - wszystkim po równo i niech nikt się nie wychyla :diabloti:

Posted

filodendron napisał(a):
To są dwa różne zagadnienia - za widzenie kolorów odpowiadają wspomniane wyżej czopki a lepszą zdolność widzenia w ciemności psy zawdzięczają jakiemuś dodatkowemu elementowi w oku (nie pamiętam nazwy) - to rodzaj membrany, jakby lustra, które umieszczone jest za siatkówką i odbija nieprzechwycone przez fotoreceptory światło z powrotem na siatkówkę. To właśnie to dodatkowe "lustro" świeci w ciemności, gdy zaświeci się psu latarką w oczy. Podobno niektóre rasy północne nie mają tego dodatkowego elementu w oku - możliwe, że z powodu stosunowo jasnych nocy w śnieżnych warunkach. Chyba też Coren o tym pisał.

tak jak ludzie psy maja czopki i preciki ;)

moj pies chyba sam czuje potrzebe bycia innym... wytarzal sie w jakiejs farbie czy emulsji do scian... czerwonej... do teraz nie przeszlo a siersc sie klei powolli schodzi...

Posted

mala_czarna napisał(a):
Też mam takie zdanie, ale niektórzy widać potrzebują z psa zrobić farbowaną małpę. Ciekawe, czy gdyby taką paniusię zaciągnąć do fryzjera, obsmyczyć ją i trzasnąć na głowie jakiś walący w oczy róż, albo seledyn, to czy bardzo by się sobie podobała? :roll:

I co oni z tych biednych sznupków zrobili?? :mad:

Ale dlaczego przeszkadza Ci to że ktoś coś robi ze swoim psem (i nie robi mu przy tym krzywdy oczywiście!)?
Nie przeszkadza mi to - sama bym poszła, TŻ nie byłby szczęśliwy gdybym mu się pokazała w np. różowym irokezie ale nie byłby to powód do np. rozstania. Kocha się za to że ktoś jest a nie za to jaki jest.

nie chodzi tylko o czopki i pręciki - jeszcze hm to pod pręcikami, błyszczące takie. To co sprawia że boimy się ujrzeć takie błyszczące ślepia w ciemnym lesie;) to poprawia zdolność widzenia w ciemnościach.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Ale dlaczego przeszkadza Ci to że ktoś coś robi ze swoim psem (i nie robi mu przy tym krzywdy oczywiście!)?

A z czego wnioskujesz, że mi przeszkadza?:roll:
Wyraziłam tylko swoje zdanie w temacie. Dla mnie to właściciel, jesli chce i mu się podoba, może pomalować pieskowi pazury, zawiązać kokardkę na końcu ogonka i założyć łańcuch z choinki na szyję.
Absolutnie mi nie przeszkadza. Trwam po prostu na stanowisku, że pies to po prostu pies, a nie nasza zabawka do upiększania.

Posted

filodendron napisał(a):
Ciekawy pogląd, zwłaszcza w kontekście wystaw psów :cool3:

Nie widziałam jeszcze wystawy, na której prezentują się farbowane pieski, ale być może się mylę :roll:

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
nie chodzi tylko o czopki i pręciki - jeszcze hm to pod pręcikami, błyszczące takie. To co sprawia że boimy się ujrzeć takie błyszczące ślepia w ciemnym lesie;) to poprawia zdolność widzenia w ciemnościach.

Zdjęłam Corena z półki - on to nazywa "makata"

Posted

mala_czarna napisał(a):
A z czego wnioskujesz, że mi przeszkadza?:roll:Trwam po prostu na stanowisku, że pies to po prostu pies, a nie nasza zabawka do upiększania.

Ciekawy pogląd, zwłaszcza w kontekście wystaw psów :cool3:

Posted

Filodendron - dzięki! Właśnie to słowo mi uciekło:oops:

Mala_Czarna bo wypowiadasz się bardzo negatywnie.
Bardzo się mylisz - jestem ciekawa ilu piesków na wystawę się nie poprawia w taki czy inny sposób. Farbami też.:lol: tylko ze maskuje się np. nieprawidłowe ubarwienie, a nie rysuje różowe serduszka.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Absolutnie mi nie przeszkadza. Trwam po prostu na stanowisku, że pies to po prostu pies, a nie nasza zabawka do upiększania.

Jeżeli pies to pies, to po co w ogóle wystawy psów?? Albo może skoro pies to pies, to jak się wytarza (no w końcu to pies i jego prawo), to nie kąpiesz? Albo sznaucer skoro nie do upiększania to zarośnięty, nietrymowany, a co tam, niech wygląda jak szmata. Niech sobie będzie brudny (no bo pies to pies i kąpieli nie lubi) i niech sobie będzie psem. Tylko, że my od tego niegdysiejszego psa jesteśmy daleko daleko. Zyjemy w miastach, stworzyliśmy rasy psów po to, aby cieszyć się ich różnorodnością i pięknem, a to, że ktoś strzyże czy na pawia czy na konika czy wielbłąda... Czy i ludzi tak oceniasz? Jak ma irokeza, to debil bo sobie takie coś zrobił? Albo może od razu kryminalista? Jak dla mnie, widząc jak wiele się u psów poprawia, ile można nawet u takiego Malamuta poprawić (zdziwilibyście się, gdtbym opisała Wam ile się "robi" Malamuta na wystawę, pudel to przy tym pestka, tylko ostrzyc, wyprostować, trochę lakieru i hajda).

Uważam, że jeśli ktoś dobrze zajmuje się psem, jest on szczęśliwy, to nawet jak mu pawia wymaluje to nic takiego się nie stanie. Sierść nie ręka, odrośnie, a skoro właścicielowi sprawia to radość to czemu nie?