Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

arrakis napisał(a):
A jak wygląda ta druga wersja:cool3: ? Chyba nie każą totalnie " zielonemu" psu czołówki robić?

no co ty ??:crazyeye:
jak pies nie zna rekawa to ma zachowywac sie bez strachu ,moze sie cieszyc do pozoranta :evil_lol:
na tych testach wogole nie ma czolowki :shake:, tylko gryzienie albo i nie na lince :angryy:.

• Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

arrakis napisał(a):
Chyba nie każą totalnie " zielonemu" psu czołówki robić?

dorplant napisał(a):

Takie rozrywki są w Polsce tylko dla dobków przewidziane:evil_lol:

Posted

dorplant napisał(a):
jak pies nie zna rekawa to ma zachowywac sie bez strachu ,moze sie cieszyc do pozoranta :evil_lol:

a można sie odzywać do psa?Wystarczy ze powiem magiczne"KTO TU BYŁ?" piskliwie i Aicha już tego kogoś bajdzio kofa.:evil_lol:nawet gdyby mnie mordowali:cool1:
Drugie magiczne to "Idz zobacz czy jest mici"(kot).To leci na swój fotel co ma pod oknem ustawiony i wypatruje zwierza:evil_lol:

Posted

mam pytanko czy ktos z was ma owczarka z ciezka dysplazja??? Chodzi mi o to jak z nim pracujecie jakie macie pomysły na to zeby goscia zmeczyc ale zeby nie nadwyrezyc stawow???? przyznam sie szczerze, ze to moj pierwszy Onek duzo czytam ale wszystko co jest napisane dotyczy psow zdrowych a ja mam sunie ktora ma chore stawy ale nie charakter i dusze. jest bardzo energicznym psem, ktory w dziecinstwie nie był socjalizowany. Tu nalezy pogratulowac "hodowcy" wiedzy o tym co hoduje i jak. Chetnie dowiem sie jak wykanczacie milusinskich tych specjalnej troski zeby domu nie rozniosły.
Pozdrawiam

Posted

Moj łonek inwalida zasuwa kilometrowe slady codziennie. Do tego duzo plywania, agility na niskich plotkach, bez slalomu i strefowek i posluszenstwo. Ale on taki nie do konca inwalida, z drugiej strony ja nie do konca stosuje sie do zalecen weta, bo wychodze z zalozenia, ze liczy sie nie tylko dlugosc, ale rowiez (przede wszystkim!) jakosc zycia.

Posted

saJo napisał(a):
Moj łonek inwalida zasuwa kilometrowe slady codziennie. Do tego duzo plywania, agility na niskich plotkach, bez slalomu i strefowek i posluszenstwo. Ale on taki nie do konca inwalida, z drugiej strony ja nie do konca stosuje sie do zalecen weta, bo wychodze z zalozenia, ze liczy sie nie tylko dlugosc, ale rowiez (przede wszystkim!) jakosc zycia.

Ło rzesz Ty niedobra:evil_lol:kalekę,do wody i na płot,coby wysechł?:crazyeye::cool3::evil_lol:

Posted

cyganka napisał(a):
mam pytanko czy ktos z was ma owczarka z ciezka dysplazja???

Moja niuniusia jak miała 6 miesiecy (teraz ma 3 lata)miała stwierdzona silna dysplazje ze wskazaniem na operacje w wieku roku. Bierze stale arthro-costam, do roku stale cielęce giczki, wywar z kurzych łapków (brrrr), galaretkowe wywary i inne bzdety. Obecnie staramy sie ćwiczyć rekawek, biega z kumplami i jest OK. Tak na rozum lajkonika to musi miec wyrobione mięsnie żeby trzymały uszkodzone stawy w miejscu. Ale nie wiem jaki jest stan twojego psiaka i nie moge nic radzić.

Posted

Moja suncia ma D/E ale poki co jest sprawna, chodzi i biega z kolegami, ktorzy nie sa wymagajacy. Szkolenie miala w wieku 7 miechow ale w tej chwili juz nie bo to co moglysmy cwiczyc odstawiamy bo mala sie rozkrecila i zaczyna hamowac w biegu a to dla niej niezdrowe. nawet zwykla komenda do mnie jest juz w tej chwili niebezpieczna dla niej. Oczywiscie mala jest pod stala opieka bierze odzywki itd.:

Posted

cyganka napisał(a):
Moja suncia ma D/E ale poki co jest sprawna, chodzi i biega z kolegami, ktorzy nie sa wymagajacy. Szkolenie miala w wieku 7 miechow ale w tej chwili juz nie bo to co moglysmy cwiczyc odstawiamy bo mala sie rozkrecila i zaczyna hamowac w biegu a to dla niej niezdrowe. nawet zwykla komenda do mnie jest juz w tej chwili niebezpieczna dla niej. Oczywiscie mala jest pod stala opieka bierze odzywki itd.:

to może postaraj się dla dziewczynki o zajecia z rekawkiem. jak Noras widzi rekawek to wychodzi z futra z radochy. śladziki pewnie tez sa fajna zabawa jak nie może za duzo kicac ale pewnie znowu bedzie burza bo wyjdzie na to że najlepsze dla ONka jest IPO :evil_lol::diabloti::diabloti:
zapomniałam siem pochwalić!!! a w zasadzie nie siem tylko Norasa! wczoraj po raz pierwszy Noras nie zapomniała z euforii zamknać paszczy na rekawku!! treserunio zrobił 43 kilowym futrem wiuuuuu.

Posted

cyganka napisał(a):

ale bieganie z kolegami psimi wg mnie jest bardziej szkodzące dla psa dysplastyka niz sensowny trening

Posted

Wiesz jego kolega z ktorym biega to piesio stateczny oni razem chodza niuchaja itd. ze wzgledu na brak socjalizacji ona musi przebywac z psami i bawic sie z nimi bo inaczej to musialabym ja zamknac w klatce. Ona jak widzi psa to sie rzuca na niego. Przebywanie z psem dla niej bardzo wskazane a poniewaz to madry i zrownowazony psiunio ona od niego uczy sie relacji miedzy zwierzakami, odczytywania sygnalow itd. Jest juz duza ale nie zmienia to faktu ze przy tym psie bardzo sie wycisza i zupelnie inaczej reaguje na otoczenie. Ale poprosze o ten sensowny trening - jak by to mialo wygladac???

Posted

Zoran po resekcji, no to bez stawu, no to mamy najcięższą dysplazję jaka może być:diabloti: Co robi Zoran? Zoran dużo kłusuje, dużo chodzi, pobiegać też sobie pobiega, pobiega za piłką, patykiem, flaszką, listkiem, trawką etc. Zoran rekreacyjnie sobie trenuje pt, obedience, taka sztuka dla sztuki radosna. Przewodniczka Zorana (meine Mutter:mad:) jest bita po głowie z brzmiącym w powietrzu hasłem ŚLADY! Póki co ma zajob w robocie, ale jak się jej skończy to im żyć nie dam:evil_lol: Jak jest ciepło to Zoran pływa w bajorze, bo pływanie dla inwalidy jest najlepsze:megagrin: Były plany IPO dla Gamonia, za radą mch wymęczyłam piłeczkowaniem, posłuszeństwem, piłeczkowaniem, truchtaniem, piłeczkowaniem i obserwowałam łapsko. Niestey nie podołał, tzn. za bardzo jak dla mnie kulał biedak:-( A wiadomo w IPO w C pies na rękawiku patataja radośnie na tylnych kończynach, więc są bardzo obciążone...

Sensowny trening... Wydaje mi się, że taki, kiedy ma się psa pod kontrolą "ruchową", obciąża ćwiczeniami różnymi tylko tyle ile psa zmęczy, ale nie zmieni to sprawności bioder. Psy z natury nie dają po sobie znać, że je coś boli, dopiero kiedy boli, że olaboga, dają znać, więc jak zacznie kuleć bardziej tzn. że się przesadziło... Powtórzę za saJo - śladowanie jest najlepsze dla psów sprawnych inaczej:razz::evil_lol:

A dysplastycy ruch mieć muszą, by wyrobić sobie mocne mięśnie, które to odciążają stawy przejmując poniekąd rolę "trzymacza" kości;) Więc ćwiczenia wyrabiające te partie mięśni z możliwie minimalnym obciążeniem stawów. Tak myślę i wnioskuję z Zoranowego...

Posted

Wracając do aktywności to z moich obserwacji wynikło iż np. na posłuszeństwie psiak się tak nie koncentruje, rozgląda się za Pańcią/Pańciem,w zależności kto akurat z nim ćwiczy,natomiast w części polowanie na łup,Hamraty zapomina o całym otoczeniu,nie ma znaczenia czy któreś z pańciów łazi sobie i nie trzyma się stada,cała uwaga skierowana jest na przedmiot pożądania, czyli łup

Posted

lisica napisał(a):
Wracając do aktywności to z moich obserwacji wynikło iż np. na posłuszeństwie psiak się tak nie koncentruje, rozgląda się za Pańcią/Pańciem,w zależności kto akurat z nim ćwiczy,natomiast w części polowanie na łup,Hamraty zapomina o całym otoczeniu,nie ma znaczenia czy któreś z pańciów łazi sobie i nie trzyma się stada,cała uwaga skierowana jest na przedmiot pożądania, czyli łup

A posłuszeństwa nie robicie na łup?
Wiem, wiem, na "zwykłym" posłuszeńswie nie rozbudza się w psie aż takich emocji. Ale kiedyś w końcu i w ćwiczeniach z pozornatem trzeba przecież będzie psa wyciszać, żeby jednak trochę uwagi na pancia/pancię skierował? :hmmmm:

Posted

Posłuszeństwo robimy gdzie indziej a pozorant był na drugim końcu miasta u kogo innego.Jest to oswajanie z pozorantem,bo sprawdziliśmy go czy zrestartował na zawodach IPO boxiów:loveu:
Na posłuszeństwo składa się OBEDIENCE,troszkę Agility,taka mieszanka,generalnie jest zachwycony jak jedzie na hopki ale widac ze jego pasją jest praca z pozorantem,lubi gryźć,na szczęscie pacyfikacja mu się wyłączyła,nie wiem czy to zasługa kastracji czy pracy z nim,bo odczulania było co nie miara.Ale teraz fajne psiontko się zrobiło

Posted

[quote name='lisica']Ale teraz fajne psiontko się zrobiło

Super! :)
Naprawdę chylę czoła, bo pamiętam twoje posty sprzed kilku miesięcy ;)

A w moim poprzednim poście chodziło mi o to, że przecież nie trzeba chyba trenować z pozorantem, żeby rozbuchac w psie popęd łupu i potem go zaspokoić?

Posted

A łupowy to on był zawsze,wręcz nalezy go hamować tylko jak patrzę z jaką pasja pracuje z pozorantem to:loveu:,wcześniej miał opcję"Uwalić pozoranta,i nie ma znaczenia co w ręku trzyma".Generalnie założenie jest takie że Młotkowski idzie w kierunku IPO,bo to dla niego jest frajda i najlepiej pracuje.Gdyby nie rozwałka psychiczna to myślę ze już jedyneczkę by miał,ale co się odwlecze to nie uciecze:lol:.Troszkę mnie jego masa przeraża,bo jednak na szybkosci traci,choć ostatnio Danusia (szkoleniowiec)stwierdziła że fajnie zasuwa na komendę "do mnie":cool3:a jeszcze fajniej reaguje na komendę "do nogi"z takim podskokiem

• 2 weeks later...
Posted

Czytam wasze posty i coraz bardziej się gubię :eviltong: może mało rozumna jestem, ale po przeczytaniu tych z kilku pierwszych stron, dalej nie wiem jaki sport jest najlepszy dla onka, a właśnie mnie to interesuje ^^
Od razu mówię, że interesuje mnie to tylko jako zabawa dla psa, owiec ani nic w tym rodzaju nie posiadam, żadnego jeziora w pobliżu nie ma, więc wodne też odpadają.
Najwięcej słyszałam o frisbee ale ony są ciężkawe, no a mój jeszcze młody, i stawy mógłby obciążyć.

Posted

Najwazniejsze jest to, zeby z ONem robic cos konstruktywnego. Czy nauczysz go noszenia kapci, czy regulaminowego aportu, to w sumie bez roznicy wielkiej, tylko daj psu konkretne zadania, konkretne wymagania i robcie to razem (ty i pies).

Posted

saJo napisał(a):
Najwazniejsze jest to, zeby z ONem robic cos konstruktywnego. Czy nauczysz go noszenia kapci, czy regulaminowego aportu, to w sumie bez roznicy wielkiej, tylko daj psu konkretne zadania, konkretne wymagania i robcie to razem (ty i pies).

aha :)
a jakie proponujecie zabawy w których pies musiałby pomyśleć? :eviltong:

• 2 weeks later...
Posted

Może szukanie? Albo jakieś tropy. Można też kupić, taką piłkę co się do niej smaczki wsypuje i pies musi wytężyć umysł, jak wyjąć jedzenie. ^^

Posted

Zdecydowanie używanie nosa! Ograniczenia nie ma, no chyba że własna wyobraznia. Z moja sie bawie tak, ze chowam jej ukochana zabawke gdzies w pokoju, a ona czeka pod drzwiami, wpuszczam i suka ma ogromna radoche. Albo biore 3 kubeczki i pod jednym jest smakołyk i bawimy sie w przestawianie kubeczków i ma mi wskazac gdzie smakol :eviltong: Albo na dworze w wysoka trawe rzucic ulubiona zabawke, zgubić "przypadkiem" na początek np. skarpetke z kieszeni (chodzi o to, by była przesycona zapachem własciciela) i po przejsciu parunastu metrów poprowadzic psa wstecznym sladem zeby znalazł, potem mozna mniejsze zeby jak monety, klucze (metal tez gorzej przejmuje zapach). Aportowanie kapci, moich butów przed spacerem, miski by dostała dokładki... Na początek oczywiscie tworzymy takie sytuacje, by pies z łatwoscia osiagnał sukces, nagradzamy. Kiedy juz wie "o so chodzi" to mozna wprowadzac utrudnienia - ważne, by zawsze do konca wszystko zrobic i nagrodzić.

Kinguska, kong (ta zabawka ze smakołykami) jest dobra o ile sie gdzies wychodzi, pies sam sie nia zajmuje, wiec nie tworzy sie jakas szczególna wiez z włascicielem podczas tej zabawy.