Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kinguska napisał(a):
Może szukanie? Albo jakieś tropy. Można też kupić, taką piłkę co się do niej smaczki wsypuje i pies musi wytężyć umysł, jak wyjąć jedzenie. ^^

:evil_lol: No chyba, że piłkę piesek pożera razem z zawartością. A drugi piesek leżących piłek nie tyka, bo piłka musi latać. Najlepiej do wody. Najlepiej często. I daleko, żeby popłynąć za nią można było. :evil_lol:

• 4 weeks later...
  • Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak to nie kumają -obrona jest po to, żeby taki ON obronny był na podwórku, nie? ;) :evil_lol: Agresywny znaczy. Jedna z największych i najbardziej znanych hodowli w Polsce wykręca swoim psom nosy mocno ściskając, żeby ufne za bardzo nie były, bo ONa ludzie biorą do pilnowania posesji, a jak nie jest agresywny to przychodzą do niego z reklamacją. Hodowca sam mi to powiedział stojąc przede mną...

Posted

Axusia napisał(a):
A do czego nawiązujesz ? :razz:

do czego nawiazuje ?
do filmikow na stronach hodowli, do zachowania psow i ich wlascicieli na wystawach .....do ich wypowiedzi na temat obrony .....itd ....itp......
ogladam film podpisany agresywne zachowanie pozoranta i odpowiedz psa na nie .......:crazyeye::crazyeye::crazyeye:to chyba zarty , ten wlasciciel chyba nie widzial agresywnego wydrazniania .......poza tym pies wchodzacy na plac , a juz wogole pies wydrazniony, oka nie powinien spuscic z pozoranta , owszem powinien lezec spokojnie jak pozorant zachowuje sie neutralnie ale wzrok na pozoranta, dla mnie to norma i tyle !
dobra koncze bo to i tak nic nie da :shake:

Posted

dorplant napisał(a):
do czego nawiazuje ?
do filmikow na stronach hodowli, do zachowania psow i ich wlascicieli na wystawach .....do ich wypowiedzi na temat obrony .....itd ....itp......
ogladam film podpisany agresywne zachowanie pozoranta i odpowiedz psa na nie .......:crazyeye::crazyeye::crazyeye:to chyba zarty , ten wlasciciel chyba nie widzial agresywnego wydrazniania .......poza tym pies wchodzacy na plac , a juz wogole pies wydrazniony, oka nie powinien spuscic z pozoranta , owszem powinien lezec spokojnie jak pozorant zachowuje sie neutralnie ale wzrok na pozoranta, dla mnie to norma i tyle !
dobra koncze bo to i tak nic nie da :shake:

Czy aby dobrze mi sie wydaje, ze chodzi o pewien filmik ktory ostatnio został 'reklamowany' własnie tu na Dogo ? ... kilka tematów nizej ? :razz:
Rzeczywiscie czasem dla hodowców ich psy są idealne, a w rzeczywistosci daleko im do ideału a taki laik jakby na to popatrzył to pewnie pomysli, ze faktycznie psiak super wszedł w rekaw ... ;)
No coż, nic sie na to nie poradzi .. są ONki, DONki i .. Młotki :lol:

Posted

Axusia napisał(a):
Czy aby dobrze mi sie wydaje, ze chodzi o pewien filmik ktory ostatnio został 'reklamowany' własnie tu na Dogo ? ... kilka tematów nizej ? :razz:
Rzeczywiscie czasem dla hodowców ich psy są idealne, a w rzeczywistosci daleko im do ideału a taki laik jakby na to popatrzył to pewnie pomysli, ze faktycznie psiak super wszedł w rekaw ... ;)
No coż, nic sie na to nie poradzi .. są ONki, DONki i .. Młotki :lol:

Tylko nie Młotki,Młotkowski to by łeb miał zgwintowany naokoło jak by pozorant mu orbity robił,wejście w rękaw też by miał, smoka,a to przerośnięty kłaczak:evil_lol:
Filmy miały posłużyć reklamie a tu co?Obsuwa :evil_lol:

Posted

dorplant napisał(a):
dokladnie ,tylko nie mlotki :eviltong:,Mlotek jest fajny :loveu:

Potwierdzam. Bardzo fajny :loveu: I przy zapale Lisicy niejedno jeszcze pokaże :multi:

• 1 month later...
Posted

Witam.
Coprawda to jest dział on a ja mam młodego don'ka ale w dziale don'a nei ma takiego ruchu a pozatym to praktcznie ta sama rasa (donki są troche większe)
Został tu poruszony temat wycieczek rowerowych z psem, dlatego chciałem sie zapytać na jak długie takie wycieczki można zabierać już ukształtowanego dorosłego don'a/on'a zakładając że stopniowo będzie miał wprowadzany ruch na coraz dłuższych trasach (np. przy joggingu) to czy w wieku 2 lat wycieczki rowerowe 10-15km z prędkością 15km/h jakaś przerwa na odpoczynek i powrót tą samą trasą nie bedzie dla niego zbyt dużym obciążeniem? (Wiem że rasa ta może mieć problemy ze stawami jeśli będą zbyt eksploatowane, zwłaszcza w młodym wieku.) Może będzie mógł biegać na jeszcze dłuższe dystanse?

Nie chodzi mi o to czy pies przebiegnie, bo na pewno przebiegnie tylko czy nie odbije sie to na jego zdrowiu?

Pozdrawiam :)

Posted

Ja nie wiem, ale znajoma suka (*) - uzytek - biegala przy rowerze codziennie po 20km jako czesc treningu i miala sie dobrze. Suka miala 2 lata, a bieganie NIE odbywalo sie po asfalcie, tylko po ziemi i trawie.
Moj biega pewnie z 5 km, moze ciut wiecej, bo jego pancia jest leszczem i wsiadla na rower pierwszy raz od 25lat pewnie, a teren pagorkowy przez las, wiec tylek boli i nogi drza ze zmeczenia:oops::oops::oops:

• 2 weeks later...
Posted

A ja mam problem z moją suką, bo gdy rzucam jej frisbee, to ona owszem, złapie, jednak gdy frisbee już spadnie, ale za żadne skarby nie chce go oddać. Pewnie nabrała tego przyzwyczajenia, bo lubi biegać za kamieniami i też nie oddaje.
Jak nauczyć ją oddawania? Do skutku jej wydzierać? Jestem słabą kobietą, łapy mi czasem odpadają ;)

Posted

No tak, ale ona i tak nie przyniesie i mi nie odda.
Nie umiem nauczyć jej przynoszenia. Może mam za mało zapału, cóż ;)
W dodatku sprawę komplikuje fakt, że drugi pies, też owczarek, ma taki paskudny zwyczaj i łapie Dorę w miejsce, z którego wyrasta ogon, gdy ona biega.

Posted

evilminded napisał(a):
No tak, ale ona i tak nie przyniesie i mi nie odda.
Nie umiem nauczyć jej przynoszenia. Może mam za mało zapału, cóż ;)
W dodatku sprawę komplikuje fakt, że drugi pies, też owczarek, ma taki paskudny zwyczaj i łapie Dorę w miejsce, z którego wyrasta ogon, gdy ona biega.

Drugi talerz musisz w garści trzymać to powinna przybiec.Rzucasz dopiero jak przybiegnie.Tego drugiego do drzewa przytroczyć na czas nauki suni

Posted

A ja zostawilabym frisbee i zaczela od pilki, bo i tak sunia nie traktuje ich jak talerzy latajacych.
Dwie takie same pilki i wyrzut raz jedna, a raz druga. I to pilki na sznurkach. Niech sunia uczy sie na razie przynoszenia. Moj pies na poczatku tez nie kumal lapania frisbee. Ale po jakims czasie zauwazylam, ze bawi go lapanie pilki z powietrza, zanim odbije sie od ziemi, wiec ponownie wyciagnelam frisbee. I kompletna zmiana, Balto z ONka zamienia sie w border colli i lata nad ziemia razem z talerzem.:evil_lol: Ale na to musialam poczekac ponad pol roku.

Posted

Ja potwierdzam słowa mimozy :) tez zaczełyśmy z Gama od piłki na sznurku. Teraz powoli przechodzimy na frisbee :) Maksymalnie wykorzystuję czas miedzy jedna a druga operacją ;) Niestety niewiele go zostało...
POWODZENIA! :)

Posted

Dalej kibluje w Szwecji, a pogode mam od kilku dni brytyjska...:placz:
Dzisiaj od rana deszcz, mgliscie i chlodno. Co z tego, ze wstalam wczesnie rano, jak nawet psy po wykopaniu na pierwsze potrzeby chybcikiem wrocily pod drzwi zebrzac o wpuszczenie do srodka. Nio to przespalismy pol dnia. Ale po poludniu wstyd mi sie zrobilo, ze Baltowskiego tak zapuszczam, wiec zaladowalam go do samochodu i pojechali my na wycieczke. Najpierw spedzilismy ponad godzine lazac po lesie. Lazenie po lesie to dla nas obojga nowosc. Dla mnie, bo smiertelnie boje sie pajakow (grupa gsd wie cos na ten temat), a dla Baltowskiego nowosc, bo nie ma rzucania pilki/patyka.
Bylo suuuuper!! Ubralam sie stosownie do pogody (gumowce z pianka neopronowa, spodzien dresowy, polar i kurtalka ortalionowy z kapturem), Baltowski ubrany jak zwykle zaledwie w obroze (czyli na przekor panujacym tu zwyczajom bez smyczy:evil_lol:). Baltus byl grzeczniutki (tylko raz nie wytrzymal i pognal za sarna, ale zaraz wrocil), trzymal sie w poblizu i nie zebral o patyk.
Potem znowu auto i na plac trningowy, gdzie w mzawce odbebnilismy troszke posluszenstwa, a w nagrode bylo rzucanie pilki, az do kompletnego padu psa. Pad trwal 10 minut, chlopak sie zregenerowal, wiec porzucalismy frisbee (mamy nowe KONGa, mieciutkie). A jak pies 'zdechl', to znowu auto, 15 minut jazdy autem i wyladowalismy na plazy dla psow. Bylo rzucanie pilki i plywanie w zalewajacych psa falach. Ubaw mial po pachy.
A potem malutki sladzik w tamtejszym lesie, po sladziku znowu pilka i wlasnie zjechalismy do domu. Po ciemku. Chlopak dostal zarcie, a teraz wgapia sie we mnie hipnotycznie, czyli znow by wyszedl. Potfffor moj kochany :diabloti:

Nie moge sie doczekac powrotu, bo strasznie bym chciala odwiedzic gsd, a z drugiej strony mieszkac w takiech warunkach (szwedzka wiocha) jak sie ma psa to jest naprawde genialne. Warszawa sucks!

Posted

mimoza a gsdowcy usychaja z tesknoty :cool3:.no ale rzeczywiscie...warsaw sucks:evil_lol:.zwlaszcza w taki upal:roll:.
ja dzisiaj bylam na treningu przy zarze z nieba i koszmarnej duchocie...niestety pieseczki postanowily byc baardzo radosne z powodu herr pozoranta wiec ja sie pryzlepilam komorkami do ubrania.koszmar.
potemna cwiczaku robilismy za stolowke dla stada komarow i po prostu bylo fajosko.:D

Posted

Z Baltowskim mamy spory problem od paru miesiecy, nie bardzo wiem, jak sobie z tym poradzic, wiec tym chetniej spotkalabym sie na pogadanke. A moze bym tak napisala na pw do ciebie, co? Nie wiem, czy powinnam cie nekac, czy poczekac do przyjazdu...

Edit: Jednak postanowilam cie pomeczyc. Masz pw.

Posted

mimoza-dzieki za danie znac ze cos takeigo sie dizeje.daaaawno sie nie widzialysmy i balto dobrze by bylo zeby ...no ktos to zobaczyl.albo ja albo po prostu podjedz do hodowczyni.w koncu ona jest tez szkoleniowcem i to nie "oplotkowym":cool1:.ja zapraszam jak tylko bedizesz w polsce.