Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asher napisał(a):

Wiecie co, jak zbadam Bugajskiemu kręgosłup i kasy wystarczy, to może rozejrzę się za pozorantem mającym wyczucie potrzebne do prowadzenia delikatnych psychicznie psów? :cool3:

i tak trzymaj asher:thumbs:

• Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

asher-ja cie nieustajaco zapraszam.jest pare psow ktore tylko buduje.przyjedz.prosze.wszystko ci pokaze,wytlumacze.ja iwem ze ja doopa a nie szkoleniowiec ale zapraszam z calego serca.:loveu:

Posted

ayshe napisał(a):
asher-ja cie nieustajaco zapraszam.jest pare psow ktore tylko buduje.przyjedz.prosze.wszystko ci pokaze,wytlumacze.ja iwem ze ja doopa a nie szkoleniowiec ale zapraszam z calego serca.:loveu:

doopa nie doopa ale fanatyk )))))

Posted

ayshe napisał(a):
tylko czekalam na tego bordera....
border pracuje na ipo majac na pierwszym planie obi i pt.

Ale co ma piernik do wiatraka. Przecierz ja nie neguje ze bc robi IPO. Co z tego, ze na pierwszym planie jest obi i pt, a potem IPO, border, wiec do owiec (zeby nie bylo niejasnosci, to ostatnie bylo ironia). W jakims temacie wypowiadalas sie na temat tego, jaki super wplyw ma IPO na psa. Kazdego psa, wiec to moooozna, ale....po co tak nie do konca Ci wychodzi, bo w innym temacie twerdzilas troszke cos innego. (ps. ale nie bede tego szukac, wiec olac temat).

ayshe napisał(a):
saJo-no prosze:cool1: litosci....
masz maline.moglas z nim wogole nie orbic ipo-po co robisz?:cool3:na cholere mu ten pozorant?i slad ipowski skoro trenuje agillity np.?:cool1:.

Gnojek zaczal robic IPO, bo mial byc reproduktor (tzn, jest reproduktor, tylko nieuzywany ;) ), a uwazam, ze kazdy mali (ONek i pare innych ras) powinny miec IPO, zeby je romnazac. Absolutnie nie bylo mowy o tym, ze mali musi robic IPO, bo musi zaspokoic wszystkie swoje popedy, czy cos w tym stylu. Z czasem MI spodobalo sie IPO, dlatego cwiczymy ten sport. Oczywiscie jemu tez sie podoba, ale NIE CWICZYLABYM IPO z nim, gdyby mnie ten sport nie krecil. Tak samo jak dluuuugo nie cwiczylam z Bolsem tropienia (pomimo ze go to zawsze bawilo) bo mnie to nie krecilo.

ayshe napisał(a):
pieeeknie podsumowala to wsyzstko na formum gsd jedna osoba opisuje stosunek niemieckiego sedizego do onow w klasie otwartej.sedizuje sie je wtedy jak ...rase ozdobna.

Wystawa jest kwalifikacja hodowlana i calkowicie sie z tym zgadzam, o czym pisalam w temacie na temat klasy uzytkowej i wystawiania ONka. Jednak kwalifikacje hodowlane, a zycie codzienne to ciutke cos innego.

Roznica w wypowiedzi Twojej i Zofii jest taka, ze w wypowiedzi Zofii nie ma cienia zlosliwosci (pomimo ze wiem, jak bardzo nie lubi IPO), a w Twoich wypowiedziach czuc takie: no nie musisz, ale jak nie robisz, to jestes beee i nie kochasz swojego ONka miloscia calkowita, tzn kochasz, ale tak troszke mniej niz Ci, ktorzy cwicza IPO.

EOT

Posted

saJo napisał(a):

Z czasem MI spodobalo sie IPO, dlatego cwiczymy ten sport. Oczywiscie jemu tez sie podoba, ale NIE CWICZYLABYM IPO z nim, gdyby mnie ten sport nie krecil. Tak samo jak dluuuugo nie cwiczylam z Bolsem tropienia (pomimo ze go to zawsze bawilo) bo mnie to nie krecilo.

no wlasnie a ten temat jest o tym co kreci najbardziej ONka ? czy jego wlasciciela ?

szczescie to pojecie względne , onek ma ogromną sile przystowowaczą do róznych stylow zycia , szczesliwy bedzie ten co ledwo chodzi z przejedzenia , i ten pracujacy w ratownictwie i ten latający za talerzem i strózujący itd itp. i gryzący rękaw i gryzący na serio też . mysle ze ja np na podstawie 2 psów nie moge generalizowac ,ale juz ktos kto tych psów ,przerzucil" ze tak powiem brzydko - sporo ,i zakosztowal wielu form rekreacji czy sportu (czy jak to se kto nazwie ) z onkami ,uwzględniając ich róznice charakterów ma szanse z duzym prawdopodobienstwem trafnie okreslic co daje najwiekszgo kopa normalnemu onkowi .

negowac dla samego negowania ? dla mnie bez sensu .

Posted

monisieczka
W moim poscie jest zero agresji.

ayshe
Mam jeszcze jedna prosbe (ktora byla w tym watku kilkukrotnie, nie tylko z mojej strony), odpowiedz prosze, jak sie ma pasienie jako alternatywa do IPO, ktore zaspokaja wszystkie popedy ONka?

A co do kwesti, ze mam mali i dlaczego robie z nim IPO, mam tez ONka, ktory IPO nie robi :eviltong: ;)

mch
Watek nie jest o tym, co najbardziej kreci ONka, tylko jaka aktywnosc jest najleprza dla ONka. Np mojego ONka najbardziej kreci (krecilo :loveu: ) ganianie za sarnami, ale watpie, zeby taka forma aktywnosci byla dla niego najleprza i z wiadomoch powodow mu na to nie pozwalam.

Posted

Nie moge sie polapac o co tutaj chodzi.
Sa ONki ktore lubia pracowac w IPO i sa ONki ktore za tym nie przepadaja.
Ja moje starty na zawodach zaczalem z sunia ON ARSA Ertona, takim brzydkim piornikiem.Chcialem koniecznie znia robic IPO.Egzamin IPO-1 zdala ale to nie bylo to... .Suka nie miala po prostu tej iskierki do IPO.Miala za to bardzo duzy poped lupu i to wykorzystalem w jej szkoleniu.Po nieudanym debiucie w IPO na Slowacji z ARSA, namowiaono mnie[Beatka Banaszak szkoleniowiec z Wrocka] do startow w posluszenstwie. Moj pierwszy start byl na Pucharowych zawodach w Lodzi.Zdobylismy tam 200 pkt na 200 mozliwych .Dobra passa z nia w posluszenstwie trwala ponad dwa lata dopoki mi sie nie znudzilo.Postanowilem poszukac dla siebie cos trudniejszego.
Kiedys podczas treningu z owa ARSA na moj plac szkoleniowy wlazlo kilka krow.Bylem pod ogromnym wrazeniem jak ta suka wtedy pieknie zaganiala te krowki trzymajac je w grupie.Bylem pod ogromnym wrazeniem tego co robila pierwszy raz zreszta.
Po raz kolejny nawiazuje do tego ze nie wszystkie ONki musza uprawiac IPO i z tym zgodzi sie na pewno Ayshe ktorej teorie ONkowe i szkoleniowe znam troche i pasuja do moich spostrzezen.Pomimo ze z Aysche sie nie znamy i nigdy sie nie widzielismy. Nie rozumiem tutaj najazdow na jej osobe.Zacytujcie jej slowa ktore swiadcza o tym ze cos z nia szkoleniowo czy ONkowo nie tak.
Uwazam ze nie mozna robic na sile IPO bo moze to nie pasowac psu lub przewodnikowi. Teraz pracuje z takim psem ktory z cala pewnoscia ma ta iskierke i to wykorzystuje jako szkoleniowiec.Chce byc wszechstronny a uprawianie IPO mi daje taka mozliwosc.W tym roku chce sobie utrudnic slad probujac sie zakwalifikowac do MSwIPO-FH.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam tez mloda suke KATJE Cevaro[siostrzenica mojego VATa] z ktora tez sie bawie w IPO.Ma dopiero pol roku ale praca w tej dyscyplinie z nia sprawia mi ogromna przyjemnosc tym bardziej ze ma to co ja lubie w psach IPOwskich czyli agresje ,cietosc i poped lupu.
Uprawiam IPO bo to az trzy trudne konkurencje ale szanuje tez sosby uprawiajace inne dyscypliny.
Ktos tu wspomnial o sztucznosci jaka jest w IPO.
A w jakim sporcie jej nie ma? W jakim...?
Pies ktory super idzie na sladzie sportowym bez problemu sprawdzilby sie w uzytkowym.Oczywiscie gdyby ten sam pies robil od samego poczatku zamiast IPOskiego slad uzytkowy.
Zreszta Maria Kuncewicz ktora jest wielkim fachowcem od tropienia twierdzi ze pies ze sladu sportowego moze przejsc w uzytkowy,odwrotnie nie.
Posluszenstwo jakie jest w IPO jest tez bardzo trudne z uwagi na popedy psa,nie wspomne o posluszenstwie w obronie gdzie pies widzi pozoranta.
Jezeli chodzi o konkurencje "C" w IPO czyli obrona to pies ktory traktuje pozoranta na powaznie [ z agresja] spokojnie by sie odnalazl jako pies do cywilki.
Wiec o jakiej sztucznosci mowimy?
Mnie cwiczenia w regulaminie IPO tez do konca nie psauja. Ale nie ma innych tylko sa jakie sa. Kazdy z nas w swojej dyscyplinie pewnie cos tam by chcial zmienic.

Posted

saJo napisał(a):
No fajnie miec takie podejscie, ale jednak jego brak nie swiadczy o braku znajomosci rasy itede. Wiesz, rownie dobrze mozna miec podejscie: mam bordera to niech tez pasie :diabloti: z tego co wiem masz bordera nie pasacego, a trenujacego ipo. Jak sama napisalas (na przykladzie wyzla) mozna ipo z bc tylko....po co?:diabloti:

Ps. zeby nie bylo, uwazam, ze skoro wlascicielke kreci ipo, to nic sie borderowi nie stanie trenujac ipo, wazne ze ma zajecia, a nie lezy na kanapie i pasie muchy na stole.

przede wszystkim jesli jzu ktos ma bordera to ja ;)))))a co do tego kogo kreci ipo - to przede wszystkim IPO kreci whoo !! a ja to jestem na 2 planie bo ja moge sobie za jaksi czas kupic ONka do IPO i wcale nie msuze go robic... za to whoo "musi" bo to kocha ;)

co do pasienia to sory ale nie masz racji - ow border pasie ;) moze obecnie nie owce ale kiedys mozliwe ze i to sie uda ;) ale niestety pasie baaardzo natretnie ;)

a po co robi sie ipo z borderem ? przede wszystkim by sprawic psu frajde ;) po za tym ? by zbudowac psa - whoo dzieki ipo jest bardziej pewna siebie i otwarta w kontaktach z ludzmi i innymi psami... skonczylo sie warkotanie na obcych czy unikanie glaskania... teraz to totalna wklejka jaka powinna byc ;) fakt whoo nie jest "sztandarowym" borderem... ma troche cech ktore np dla mnie stawiaja mocno pod znakiem zapytania hodowle - chocby przez to ze to typowy pracocholik...
ale dla niej ipo to zabawa, dowartosciowanie sie, mozliwosc realizacji na wielu plaszczyznach, wspolpraca z czlowiekiem przy silnych bodzcach, praca na lupie i... ambicja ;)

moze gdybym miala palstikowego bc nie robilabym z nim ipo ;) ale skoro moj bc pracowal sladowo od malego i to uwielbia... pracowal od malego na posluszenstwie i to tez uwielbia ... a do tego pracowal od malego na gryzaku co tez uwielbial to czemu nie zamienic malego gryzaka na wiekszy gryzak(rekaw) szczegolnie ze moj bc zdecydownie woli wiekszy gryzak :diabloti:?? i polaczyc wszystkie mile rzeczy w jedno IPO ? ;))))))

ayshe napisał(a):
tylko czekalam na tego bordera....
border pracuje na ipo majac na pierwszym planie obi i pt.niestety agillity itd odpada ze wzgledu na stan kolan shidy.w planach jest arbeit onek juz napewno do ipo.tak to wyglada.nie wiem czy whoo kiedykolwiek przystapi do egzaminu.i nie oto tu akurat chodzi.onki kotre nie praucja z pozorantem[ale orbia A i B]neisa gorsze odtych ktore pracuja tez w C.
nigdzie nie napisalam ze jakktos nie cwiczy zonem ipo to sie nie zna i jest gooopi;).saJo-no prosze:cool1: litosci....
masz maline.moglas z nim wogole nie orbic ipo-po co robisz?:cool3:na cholere mu ten pozorant?i slad ipowski skoro trenuje agillity np.?:cool1:.
tez shidzie zawsze puszczam oko do tego ipo z borderem i ona o tym wie.

hihi tez czekalam na tego bordera ;))) wiadomo wszystkim w oku biedny malutki borderek - niech lepiej pobawi sie w agility a nie tak "brzydko" wyglda na rekawie ;))))) tiiaaaaa ...

agility ???? a pal szesc moje kolana - gdyby whoo naprawde uwielbiala agility to by go cwiczyla !!! ale whoo duuuuuuzo bardziej woli IPO czy frisbee czy pasienie niz agility ;)))))))))))) bylam na torze a jakrze - pies sobie pocwiczyl..stwierdzil ze "no fajnie bylo" ale... mimo ze przydeptywala jezyka ze zmeczenia i upalu to po 1h zabawy na torze stwierdzila ze "nudno tu - chocby porobic cos fajniejszego" - to samo zaczyna byc przy zbyt dlugim rzucaniu pilki czy nawet frisbee na punkcie ktorego ma krecka... to nie jest pies do nudnych jednostajnych prac - musi byc wszechstronnie na duzym kontakcie z czlowiekiem i silnej wspolpracy ;) i ambitnie ;)

pewnie zaraz sie zacznie ze to nieprawda ze ja tylko nie potrafilam pokazac jej jakie to agility jest super itd i ze to moje widzimisie... coz... jak ktos zna i widzial whoo to wie co jest prawda ;))) ze to pies ktory naprawde lubi posluszenstwo... lubi slady...i uwielbia pozoranta ;))) lubi tez skakac czy lapac frisbee ale no to nie to co jest najfajniejsze na swiecie ;) najfajniejszy jest pozorant ;)

a zeby podenerwowac jeszcze troche to dodam ze wedlug mnie powinno byc jak najweicej borderow cwiczacych ipo !!!! pracujacych nosem na sladzie ... gryzacych szmate,gryzaki, kliny, rekawy !!!! nie musza zdawac ipo ale niech pracuja nad budowaniem psa i wykorzystywaniem jego popedow ! bo za wiele mamy agresywnych lekliwych i do tego plastikowych borderow ;)

...no to teraz sie zacznie ;))) hihi ;) fanatycy gora !!! ;)

Posted

shida
Uwazam dokladnie tak jak Ty :multi: Dlatego nie zgadzam sie, ze tylko IPO moze dac ONkowi radoche :eviltong: Skoro border moze miec radoche na IPO, to dlaczego ONek nie moze miec radochy np z tanca czy ringu, czy z jakiejkolwiek innej sensownej aktywnosci :eviltong:

Posted

saJo napisał(a):
shida
Uwazam dokladnie tak jak Ty :multi: Dlatego nie zgadzam sie, ze tylko IPO moze dac ONkowi radoche :eviltong: Skoro border moze miec radoche na IPO, to dlaczego ONek nie moze miec radochy np z tanca czy ringu, czy z jakiejkolwiek innej sensownej aktywnosci :eviltong:

z tego samego powodu z jakeigo border jej (radochy) nie ma na agility czy tancu ????

bo widzisz moj broder ma radoche z ipo ale z nudnego agility juz nie za bardzo - owszem zrobi bo lubi pracowac ze mna ale nie daltego ze lubi agility jako takie ;) moze gdyby nie miala innego wyboru to i agility by ja cieszylo ale... wlasnie ma wybor ;) i wiekszosc psow ktore poznaly ipo bedzie wolala ipo niz co innego ;)))) oczywiscie psow majacych jakie takie popedy ;)

wiec jednak nie uwazamy tak samo - bo dla mnie onek ktory woli co innego niz IPO to albo kanapowiec bez popedow albo pies ktory byl kiedys zle potraktowany.... bo dziiiiwne dla mnie by bylo gdyby pies z popedami zamiast lupu wolal skakanie przez przeszkody ktore jest nuuuuudne ;)))
a dla mnie ONek to rasa uzytkowa wiec powinien miec popedy przede wszystkim - to tak jak nie lubie kanapowych eksterierowych borderow ktore obecnie sa wiekszoscia populacji... wiec dla mnie ONek=IPO...

Posted

Kto tu mowi ze ONkowi tylko IPO moze dac radoche? Jakos moje slowa w postach sa calkowicie pomijane.
Pisalem przeciez ze bywaja ONki ktorym IPO moze nie pasowac ale za to mozna z nimi robic wiele innych fajnych rzeczy.
A co do osoby Ayshe to powiem tylko ze chcialbym miec tak wielka wiedze ONkowa jaka ona posiada ,dotyczacej psychiki jak i anatomi owczarka.
Tylko tyle.

Posted

jackdaw napisał(a):
A co do osoby Ayshe to powiem tylko ze chcialbym miec tak wielka wiedze ONkowa jaka ona posiada ,dotyczacej psychiki jak i anatomi owczarka.
Tylko tyle.

powiem ci w tajemnicy że czasem mnie krew zalewa:cool1:, jak Norka juz ma mnie w dooopalu, nie chce nawet spojrzec w moja strone to bezczelana do granic mozliwości Ayshe
w pół sekundy udowadnia mi ze moją kluchowata niuńka jest pełnym dynamiki psem gotowym do wszystkiego! Jakos ciumknie, mlaśnie, zakreci seksownie tyłeczkiem a mój pies robi co ona chce..... to tylko sie zastrzelic:lol:

Posted

jackdaw
Bo z zalozenia dyskutuje sie z osobami, ktore maja odmienne zdanie, a poniewaz w tym temacie masz zdanie podobne do mnie (nie tylko IPO dla ONka) to z Toba nie dyskutuje. Bo o czym ;)
saJo: ja mam racje, nie tylko IPO dla ONka :evil_lol:
jackdaw: nie, ja mam racje, nie tylko IPO dla ONka :evil_lol:

shida
Caly czas jest mowa o IPO jako calosci, ale dyskusja jakos toczy sie non stop wokol pozoranta, ktory jest tylko czescia tego sportu. IPO to trzy dzialy, wiec jesli zalozmy ONek woli pozoranta bardziej niz skakanie, ale woli skakanie bardziej niz slad to...jest prawdziwy ONek czy nie prawdziwy? Nooooooo bo raz IPO jest fajniejsze niz agility, a innym razem agility jest fajniejsze niz IPO.

Posted

saJo napisał(a):

shida
Caly czas jest mowa o IPO jako calosci, ale dyskusja jakos toczy sie non stop wokol pozoranta, ktory jest tylko czescia tego sportu. IPO to trzy dzialy, wiec jesli zalozmy ONek woli pozoranta bardziej niz skakanie, ale woli skakanie bardziej niz slad to...jest prawdziwy ONek czy nie prawdziwy? Nooooooo bo raz IPO jest fajniejsze niz agility, a innym razem agility jest fajniejsze niz IPO.

hm widisz jakos to do mnei nie dociera bo dla mnie wszystko co sie opiera na lupie i instynktach bedzie psa bardziej ciekawilo niz glupie skoki ;)))

to tak jak przeszkoda w ipo - jest fajna o tyle o ile jest aport przez przeszkode...samo skakanie "po nic" jest nudne ;)))) tak samo agility samo w sobie jest nudne dla psa...

i jakos cieeezko mi wyobrazic sobie psa z popedami ktory woli tylko skakac niz robic wszystko z czym sie wiaze ipo ;) czy to slad czy to pozoranta... a wiele psow tez baaardzo lubi typowe posluszenstwo jako prace z czlowiekiem... ale patrzac po calosci to jednak ipo jest "fajniejsze" i lepsze bo wlasnie daje wieksze spektrum mozliwosci niz tylko agility - wiec jest lepsze dla wszechstronnego psa a takim ma byc ONek ;)

wiec przykro mi ale dla psow uzytkowych wszechstronnych to ipo jest najlepsze i to nie tylko dla ONka ale nawet i dla bordera ;)

Posted

shida napisał(a):
hm widisz jakos to do mnei nie dociera bo dla mnie wszystko co sie opiera na lupie i instynktach bedzie psa bardziej ciekawilo niz glupie skoki ;)))

Nawet, jeśli za te "głupie skoki" jest nagroda oparta na łupie?

Agility to - może nawet przede wszystkim? - wspólpraca przewodnika i psa. Zazwyczaj w sytuacji dośc mocnego pobudzenia psa, większego niż np. na treningu do obi, czy PT.

Posted

Sajo ty jakby nie rozumiesz istoty wypowiedzi .
Nie ma idealnych psow . Jeden jest lepszy w tym, drugi w tym, i ,moim zdaniem, to wlasnie IPO "podciaga"On-ka w gore poniewaz daje mu sie wykazac w trzech dziedzinach .Owszem w jakiejs moze byc gorszy,i zwykle jest, i po to wypracowujemy to w czym jest gorszy.
Ten idealny ON-ek bedzie suuuuper i w sladzie i w posl i w obronie !!
To jest wybor wlasciciela czy chce wlasnego psa "podciagnac"w tej gorszej dziedzinie, czy nie !!Czy chce psa wszechstronnego czy wyspecjalizowanego w jednym.Tylko sladzie ,tylko posl czy tylko w obronie.
I to wlasciciel ogranicza psa do jednej tylko dyscypliny.albo daje mu pelny rozwoj.
I bardzo prosze o nie odbieranie tego postu jako zarzutu czy cos,bo nie oto mi chodzi !

Posted

Ten sie bedzie dobrze wypowiadal o IPO i uprawial ta dyscypline kto ma psa z popedami potrzebnymi w IPO. Co nie znaczy ze wszystkie ONki musza miec agresje i wszystko inne potrzebne w IPO.Mozna miec przeciez psa rodzinnego,psa do pasienia,psa skocznego,szybkiego do agility itd,itd.Takie ONki tez musza istniec. Chociaz ja wole te z wysrubowanymi popedami i z agresja.
SaJo czy nie dlatego robisz IPO???????????
Zabron mu gryzienia pozoranta jezeli sie myle co do jego popedow.

Posted

jackdaw napisał(a):
Ten sie bedzie dobrze wypowiadal o IPO i uprawial ta dyscypline kto ma dobrego psa z popedami potrzebnymi w IPO.
SaJo czy nie dlatego robisz IPO???????????
Zabron mu gryzienia pozoranta jezeli sie myle co do jego popedow.

Jackdaw, ale nie o tym jest ten wątek. Ten wątek wziął się ze stwierdzenia ayshe, że dla każdego onka najlepsze jest IPO.

A co do pierwszego zdania Twojego posta, to też nie jest prawda. Znam psy z bardzo dobrymi popędami potrzebnymi w IPO (i od razu zastrzegam, że nie mam na myśli mojego własnego psa, żeby się zaraz na mnie "harpie" nie rzuciły :cool3:), które IPO nie robią, bo po prostu ich właścicieli to nie interesuje. I odwrotnie - znam psy z bardzo miernymi popędami potrzebnymi w IPO, które IPO robią, bo ich właścicieli to kręci. Znam też takie psy i takich właścicieli, gdzie IPO nie kręci ani właściciela, ani psa, ale IPO robią, bo ktoś im wmówił, że powinni. :evil_lol:

EDIT: Pisałam w momencie, gdy Ty edytowałeś swojego posta. Właśnie o to się burzę w wypowiedziach ayshe. Że KAŻDY onek ma wg niej robić IPO, dla KAŻDEGO wg niej IPO jest najlepsze, KAŻDY będzie wg niej nieszczęśliwy, jeśli nie będzie robił IPO, a jeśli nie będzie nieszczęśliwy, to wg niej nie jest normalnym onkiem. Od tego zaczęła się ta dyskusja.

Guest Mrzewinska
Posted

Jackdaw, mialam, mam, i szkolilam do obrony psy o wystarczajaco silnych popedach.
Nie wyrazam sie zle o ludziach, ktorzy ten sport lubia, choc ja go przestalam lubic od jakiegos czasu, moj problem, dlaczego.
I jest dla mnie po prostu obrzydliwe sugerowanie, ze czyjas niechec do IPO to dlatego, ze nie ma odpowiedniego psa. a jakby mial - to kochalby od razu.
Mialam psa z 4 CaCIB-ami uzyskanymi na 4 kolejnych wystawach, i przestalam wystawiac, bo nie lubie wystawiac. Wolno mi?
Wolno mi nie lubic IPO, choc mam psa o wystarczająco silnych popedach????

Proponuje abys tak lekkomyslnie nie klasyfikowal cudzych zwierząt i cudzych pasji.

Zofia

Posted

jackdaw
Juz pisalam dlaczego cwicze IPO: bo Gnojek mial byc reproduktor, a uwazam, ze mali, ONek (i kilka innych ras) do hodowlanki powinny miec IPO. Sport mi sie spodobal, dlatego uprawiam go nadal. Nie jest to kwestia popedow, mam psa, ktory sredniawo nadawaje sie do agility (Bols), a jednak trenuje z nim ten sport, bo oboje mamy z tego radoche i kiedy byl zdrowy startowalam z nim na zawodach (zreszta, nawet nie dawno wystartowalam z nim w klasie weteranow, gdzie przeszkody byly przystosowane dla psow sprawnych inaczej). Gnojek cwiczy ipo i agility. Nie robi tragedii jesli jakis czas nie gryzie, pod warunkiem, ze moze sie wyszalec w inny sposob, np guuuuuupim skakaniem ;)

dorplant
Ale czy wyspecjalizowanie w jednej dziedzinie jest jakas "krzywda" dla psa?

shida
Moze nalezaloby troszke "wglebic" sie w inne sporty. Agility nie jest skakaniem dla samego skakania, to nie jest "glupie" skakanie. Pies skacze, zeby dostac lup. Pracuje na lupie. Co za roznica, czy pies widzi rzucany lup (przeszkoda w IPO) czy tylko wie, ze ten lup bedzie po skoku? Wiec rozumiem, ze jak Gnojek skacze przeszkode na treningu posluszenstwa to jest super dla niego, bo uprawia wszechstronny sport, ale jak skacze na agility to uprawia glupie skakanie? Pomimo, ze i to o to cwiczenie konczy sie tym, ze pies dostaje lup?
Nigdzie nie twierdze, ze pies ktory zna pozoranta, wybierze skakanie zamiast pozoranta, ale nie mowimy o pozorancie, tylko o CALYM ipo. Gnojek z pewnoscia wybralby hopki niz tropienie. Ide sie pociac, mam beznadziejnego psa. A mial byc uzytek z dobrymi popedami :mdleje:

Posted

a jesli chcesz miec psa do rodziny to po kiego ci ONek ? jesli chcesz miec psa do agility to po co ci ONek ? jak kupujesz jakas rase to po to by miec go do tego do czego ta rasa byla stworzona wiec kazdy ONek powinien byc w stanie robic ipo bo wlasnie pod ta rase bylo pisane i rasa byla pod ipo ksztaltowana ;) i lubic to ;) chyba ze robimy plastikowe kanapowce o wygladzie ONka to prosze cie bardzo tylko po co ??????????? rasa uzytkowa ma byc do pracy a nie na kanape...

tak samo bordery - po kiego kupowac brodera jesli nei bedzie sie z nim nic robilo ? na kanape ? to lepiej kupic sobie inna rase - grupa psow ozdobnych tez jest ;)

Posted

[quote name='shida']jak kupujesz jakas rase to po to by miec go do tego do czego ta rasa byla stworzona wiec kazdy ONek powinien byc w stanie robic ipo bo wlasnie pod ta rase bylo pisane i rasa byla pod ipo ksztaltowana ;) i lubic to ;)

Wiec po kiego grzyba robisz IPO z borderem?