Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ayshe napisał(a):
.gosiu-kjazdyczytajakchcejak zauwazylas i szafuje cytatami jak chce byle tylko pasowalo pod jego wersje mojej osoby.:roll:.to specyfika rozmowy na forach.

To tez, gorzej gdy zakalda sie, ze czytajacy to idioci i mozna komus przywalic z zawoalowanej formie....albo forma nie nadaza za mysla :evil_lol:

aaa napisze tylko:nie ma to jak IPO jak ma sie ona:diabloti:.
Gaga-czy ty wiesz ze oddajesz cheia w rece tepej fanatyczki IPO?ooo bieeedny wilczak:razz::evil_lol:.masz szczescie ze ja tylko tak z onami mam na full.

Sugerujesz, ze powinnam sie ponownie zastanowic? :)

O matko! pisalysmy w jednym czasie..ja sie NAPRAWDE powinnam zastanowic !:D

• Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

poniewaz BeataG wspomniala o mnie w kwestji fanatykow;),powtorze,
uwazam ze dla ON-ka najlepsze jest IPO,co nie znaczy ze nie lubie wystawiania (bo lubie),ze nie lubie tropienia uzytkowego (bo lubie),ze nie bede robila obiedience zON-ka (bo bede,po zrobieniu IPO,lub rownolegle),nie znam sie na agility ale zamierzam zbudowac tor dla chetnych i sprowadzic im instruktora znajacego sie na rzeczy,mam wielu znajomych szkolacych roznorakie tropienie(od poszukiwania do tropienia mysliwskiego) i z kazdym z nich sie dogaduje,szanujemy swoje poglady, sznujemu swoja prace.Moj pies trenujacy IPO bardzo dobrze sobie radzil w grupie poszukiwawczej ,zrezygnowalam ze wzgledu na obciazenia ktorym ja moglabym nie sprostac, nie pies.
Doskonale rozumiem co chce przekazac ayshe ze "normalny"(chodzi o wszystkie popedy)ON powinien cwiczyc IPO.IPO to jakby trzy konkurencje w ktorych ON-ek sie sprawdza.
owszem w IPO trenuje sie zmudne detaliki i przechodzenie z popedu w poped ,zonglowanie tymi popedami, jakiekolwiek "przegiecie " w pracy moze spowodowac trudno odrabialne bledy i dlatego jest to takie ciekawe .
Trzeba nie lada mistrza z suuuper wyczuciem zeby IPO zrobic doskonale.Trzeba doskonale "widziec i czuc"psy .
A co do ON-ka , jesli ma wszystkie popedy "na miejscu" to napewno lubi IPO.
Trzeba mu tylko dac sprobowac.:lol:
To jest moje zdanie .

Guest Mrzewinska
Posted

Proponowalabym nieśmiało tylko jedna malenka korekte:
Zamiast pisac - uwazam, ze dla ON-ka (lub innej rasy) najlepsze jest IPO (lub cokolwiek innego), mozna napisać: uwazam, ze dla MOJEGO ON-ka (lub jakiegokolwiek innego MOJEGO psa) najlepsze jest IPO (lub cokolwiek innego). I już:-))

Zofia

Posted

Ja się wyłączam z dyskusji. Bo czegokolwiek nie napiszę i tak będzie to odebrane, jako czepianie się i dokopywanie. Dokopywanie ayshe, jak mniemam, choć w sumie pewna nie jestem, może innym też dokopuję?
A jak zgodzę się z kimś, napiszę, że ma rację, to pewnie będzie to "dokopywanie w zawoalowanej formie"?
Czas jakiś temu, po którejś z kolei "gorącej dyskusji" wysłałam ayshe priwa - żeby nie odbierała moich słów osobiście. Bo to, że się z nią nie zgadzam w tej, czy innej kwestii nie oznacza, że chcę jej dokopać. Ale to pewnie była tylko taka zmyłka z mojej strony, chciałam uśpić czujność, żeby móc potem dokopać jeszcze mocniej?
W pewnym momencie przestałam nawet, dopytując sie o jakieś intrygujące mnie kwestie, pisać wprost, że chodzi o kwestie poruszone przez ayshe. Właśnie po to, żeby moje dopytywanie się nie zostało odebrane, jako czepianie się. Ale to pewnie nic innego, jak perfidia z mojej strony?
Tylko jedno mnie zastanawia, jakie ja mam motywy? Dokopuję z jakiegoś konkretnego powodu, czy może robię to czysto bezinteresownie?

Całkiem niedawno dyskutowałam w wątku "ACE - PKPR". O zgrozo i tam pozwoliłam sobie się nie zgodzić. Nie z ayshe tym razem, a... z BeatąG (między innymi :lol:). Nie zgadzałyśmy się w kwestii zahaczającej o prawo - chodziło o interpretację określenia "organizacja kynologiczna".
BeataG jest prawnikiem. Ja nie. Mimo to, ani razu nie zostałam skwitowana w duchu "cóż ty, malutki żuczku, wiesz o przepisach prawnych i ich interpretacji". Ani razu nie padło ze strony BeatyG oskarżenie mnie o atak na jej osobę. Choć ostro broniłam swojego zdania.

Jako, że i tak jestem uznana za perfidną i wredną osóbkę, to na koniec pozwolę sobie na zacytowanie sentencji, którą wyczytałam w podpisie znajomej na innym forum: "Gdzie wszyscy myślą podobnie, tam nikt nie myśli zbyt wiele".

Posted

aaaaa...rozmyslilam sie...
ale zeby bylo o czym pisac to napisze:
moim zdaniem dla onka najlepsze jest ipo.:diabloti:
ps.dorplant-to bezcelowe.:D.
Gaga-zastanow sie.mowie ci.powiedz cheiowi jak bedzie robil kolejny slad uzytkowy ze chodzi to fanatyka ipo.niech uwaza.moze sie przyczailam.:D.bieeedny wilczak:D

Posted

:evil_lol:
Normalny onek lubi pracowac, lubi wygrywac, lubi byc nagradzany.
IPO jest sportem, w ktorym onek sie sprawdza. W wielu innych rodzajach aktywnosci onek tez sie sprawdza.
Inną sprawą jest to, w czym sprawdza się przewodnik :evil_lol:
No i czy w ogole chce przewodnik chce sie sprawdzic :evil_lol:

Bo IPO to trudny sport, jako, ze sklada sie z 3 konkurencji. Wymaga od przewodnika wiele pracy nad psem, ale i nad sobą samym. A to ma odbicie w wielu dziedzinach zycia- ta konsekwencja, umiejetnosc utrzymania spokoju i nerwow na wodzy, wywazenie w ruchach, nie mowiac o wysiłku fizycznym :lol:

Wniosek: IPO jest tez najlepsze dla przewodnika :evil_lol: :diabloti:

Aaaa, zapomniałabym - to tylko MOJE PRYWATNE zdanie :loveu:

Posted

jak juz tak niesmialo mozna to napiszę , mam dwa psy , jeden mysle z tych tak czasem tu opisywanych plastikowych , troche gryzie, troche wącha , dobrze aportuje rzeczy rózne , brak jej twardosci , boi sie strzałów ,kocha jedzenie wiec w B jest dobra . idealny pies do towarzystwa .
drugi pies na codzien pierdoła , stabilna i mocna ale *******a , pełnie swych mozliwosci pokazuje tylko przy pozorancie i wąchaniu . pies owszem przezywa przerwy w treningach bez bólu ,ale po paru dniach zaczyna go nosic , i smiem przypuszczac ze gdyby nie więź która nawiązala sie miedzy nami (oraz moje nieudolne próby wykorzystania jej w wąchaniu) miedzy innymi na placu byłby doskonałym materialem na łobuza osiedlowego i w rozrabiając wyzwalałby swoją energie i utwierdzałby co niektórych w tym ze dzisiejsze ONki są głupie ,złe i agresywne . praca do IPO daje mu szanse wykazania sie , bez szkody dla otoczenia utwierdzenia go w tym ze swiat nalezy do nas (nie musi sie w tym upewniac atakując psy czy ludzi spotykanych) . to dlatego uwazam ze IPO jest super dla ONka , nie dlatego ze nie mysle i tak seee powtarzam po kimś.

Posted

A dodam jeszcze na własnego psa przykładzie, ze pies z bardzo silnym instynkcie łupowym jest... nooo, krnąbrny nieco.
Nie bawią go nagrodki, przysmaczki. W ostatecznosci nagrodą moze byc piłka, ale dopiero obietnica dostania pozoranta w nagrodę powoduje prawdziwą mobilizację do wykonywania cwiczen z posłuszenstwa :evil_lol:
Nie mowię o precyzji wykonywania, ale tu jeszcze przewodnik jak swego czasu powiedziała dorplant "przewodnik nie dorosł do psa" :oops:

Posted

monisieczka napisał(a):
Ara, juz za późno.....

dla nas na pewno:drink1:

ayshe napisał(a):

Gaga-zastanow sie.mowie ci.powiedz cheiowi jak bedzie robil kolejny slad uzytkowy ze chodzi to fanatyka ipo.niech uwaza.moze sie przyczailam.:D.bieeedny wilczak:D

Ayshe, ciesz się, że nie robisz na młodych ludziach takiego wrażenia jak ja:evil_lol::evil_lol::evil_lol: poczytać o sobie na forach to nic... to co usłyszałam dzisiaj... bezcenne:ylsuper::ylsuper::ylsuper:

Posted

ayshe napisał(a):

Na szczescie Ty nie musisz sie bac, ze Cie oszczeka :D

Asher- o wycieczkach, mniej lub bardziej zawoalowanych nie bylo do Ciebie - nie wnikajac w meritum dyskusji bo ja nie od Onkow- zareagowalam na wyjatkowo niska probe zdyskredytowania adwersarza.
Uczciwiej jest powiedziec komus "jestes glupi"...jak u Kwinto, zlodziej par excellance :)

Posted

Nie uważam ayshe za głupią, gdyby tak było, to w ogóle nie odzywałabym się w tym temacie. Gaga, ja pamiętam ayshe sprzed 2,5 roku i pamiętam, jaką miała wtedy opinię na temat IPO. I jej posty świadczą o tym, że ona też to pamięta.

Guest Mrzewinska
Posted

A ja pamietam jedną chyba z pierwszych kaset Reisera dostepnych w Polsce, kupilam za ciezkie wtedy dla mnie pieniadze bodaj w Gdansku, przy okazji MP psow obronczych, sedziowalam slady. No i Reiser tlumaczyl dosc dokladnie, jak negatywne skutki niesie dla organizmu psa kumulowanie napiecia bez mozliwosci rozladowania. Byl tam nawet chyba rysunek kociolka, z ktorego para nie moze ujsc. Bylo to na pewno rewelacyjnie nowatorskie podejscie do problemow szkolenia obrony.
Ciekawe, czy obecnie ktos prowadzi badania na temat obciazania psa przy obecnych metodach i wymaganiach. Byc moze - niekoniecznie ale moze - za kolejnych iles tam lat przyjdzie kolejny Reiser i powie - jednak nie tędy droga, to nie jest najlepsze dla psa... Hmm - dopuszczacie taką mozliwość Państwo dyskutujący w tym wątku?
Bo ja akurat jestem pelna wątpliwosci wobec wszelkich stwierdzen, ze cos jest absolutnie pewne i stuprocentowowo udowodnione w badaniach nad innymi od nas stworzeniami. I nie jestem pewna, czy mamy naprawde stuprocentowe szanse wiedziec lepiej, co jest najlepsze dla tych innych stworzen.

Zofia

Posted

Co do obciazania psow, umiejetnie dawkowane jest budujace dla psa,nie dolujace!
pobudzamy pewien poped, pies wykonuje zadanie ktore mu dajemy do wykonania, i zaspakajamy ten poped .Po zaspokojeniu jest "pelnia szczescia" dla psa .
Kilka razy czytalam ze IPO nie jest "naturalne",pewnie ze nie jest, w naturze zwierze czesto doznaje porazki, jest sfrustrowane i glodne nie mowiac o poranieniu.
A tu psu wywazamy, obciazenie-nagroda,sukces, spelnienie!! ZAWSZE wychodzi zwycieski !!To jak to moze byc dla niego szkodliwe? Owszem musi sprostac obciazeniom (stopniowanym),ale ZAWSZE ma sukces,nagrode!!
Po to mamy rozum i umiejetnosc obserwacji swojego psa zeby mu umiejetnie dawkowac obciazenia .Nie przekraczac gornej kreski tylko do niej dochodzic!IPO to posluszenstwo w trzech konkurencjach ,a czyz dla ON-a nie jest najwazniejsze zaspokoic swoje popedy zadowalajac jednoczesnie przewodnika?Szczesliwy pies i szczesliwy pan.O to w tym wszystkim chodzi!
Staram sie uzasadniac(jak i wielu zwolennikowIPO) ,dlaczego uwazam ze IPO dla ON-ka najlepsze a nie pisac tylko ze najlepsze.Moze zwolennicy innych sportow tez sprobowali by uzasadnic dlaczego uwazaja te sporty za najlepsze dla ON-ka???Co one "daja" ich psom czy im ??
Nie oburzajcie sie tez ze i ja i ayshe piszemy ze dla "prawdziwego ON-ka"najlepsze IPO ,tak uwazam, ON-ek ze wszystkimi popedami na swoim miejscu bedzie kochal IPO, i teraz od wlasciciela zalezy czy mu da mozliwosc spelnienia sie w tym,czy nie !Czy wybierze cos innego,bo sam nie lubi IPO;),lub lubi inny sport bardziej !

Posted

a ja tak o aktywnosci;p bieg przy rowerku, gdzie w przerwie peisek wymsuza zabawe z pilka bo bieganie smao nudne jest, bieganie wpsolne ojj fajne, tylko jak mlody luzme to trzeba troche pokrzyczec "naprzod" w momencie gdy sie rozglada za mala.. bo gotow jest wrocic sie i ja pogonic w jego wykonaniu pomamlac ja..., spacerki, na ktorych musi cos miec w pysku... bo jak nie ma to wymusza na mnie pilke;p poprzez napad na mala;p spokojne spacery z wachaniem trawki odpadaja.. chyba, ze
pies juz wybawiony to moze sie zajac szukaniem myszy w trawie..

tak wiec, aportowanie, zwykle cwiczenia we wlasnym zakresie, bieganie, rowerkwoanie i plywanie.. to kazdy ONek powinien lubic;p

Posted

dorplant napisał(a):
Moze zwolennicy innych sportow tez sprobowali by uzasadnic dlaczego uwazaja te sporty za najlepsze dla ON-ka???Co one "daja" ich psom czy im ??

Uwazam, ze dla zadnej rasy nie ma czegos takiego, jak najleprzy sport. Dopoki pies jest zadowolony,ma mozliwosc wyladowac energie i potrzebe wspolpracy z czlowiekiem (odpowiednia dla rasy) bez nadmiernego obciazenia zdrowotnego dopoty dana aktywnosc jest dla danego psa najleprza.

Wszystkie popedy...wiec ja mam pytanie, gdzie w hgh sa te wszystkie popedy? Ktore ayshe podala jako alternatywe dla zaspokajajacego wszystkie popedy IPO?

Bols w swim zyciu cwiczyl/cwiczy posluszenstwo, tropienie, sporty zaprzegowe, agility. IPO nie cwiczyl bo najpierw nie znalalam tego sportu i mialam mylne spojrzenie na sprawe agresji w tej dyscyplinie, potem z braku pozoranta, potem z powodu zdrowia. Nie uwazam, abym skrzywdzila go tym.

Posted

[quote name='Mrzewinska'] I nie jestem pewna, czy mamy naprawde stuprocentowe szanse wiedziec lepiej, co jest najlepsze dla tych innych stworzen.

Zofia

IZofio i ja pewny nie jestem tego.
Ale na pewno owczarek to pies wszenchstronny ktory uwielbia byc zmeczony w pracy.
Posiadam wiele materialow Raisera od najstarszych jak jeszcze Raiser jako mody czlowiek pozorowal po najnowsze czyli ostatnie jego seminarium w ktorym uczestniczylem.
Bylem tez na ostatnim seminarium z niemickim szkoleniowcem M.Manhartem[MistrzSw IPO].On dla rozladowania emecji psa w obronie daje psu rekaw a ten moze znim robic co mu sie podoba.
Tylko nie wiem juz czego dotyczy ta dyskusja.Nikt przeciez z pasjonatow psiego sportu nie czyni psom zle nizaleznie od uprawianej dyscypliny sportu,wiec w czym problem????? Mam okazje widzec na codzien te zmeczone a zarazem usmiechniete od pracy pyski naszych czworonogow.pracujac z nimi nie tylko w dni weckendowe.ale na codzien.
W IPO sie sprawdza u psa nos,wspolprace z czlowiekiem i obrone[trzy dyscypliny].
Nie kazdy owczarek niemiecki sie do tego nadaje i cale szczescie.

Nie rozumiem tutaj w dyskusji najezdzania na IPO. Nas jest przeciez tak malo,nie jestesmy zadna plaga.
Teraz powiem troche ostrzej i zdanie to dotyczy osob ktre nie znaja sie na IPO i nigdy tego sportu nie uprawiali.
IPO to bardzo trudna sztuka nie osiagalna dla wielu, ze wzgledu chocby na ciezka prace jaka trzeba wykonac w tej dyscyplinie.pomijajac cechy wrodzone psa[slad,posluszenstwo,obrona].
Ja osobiscie jestem pelen pdziwu dla przewodnikow kazdej dyscypliny gdzie daje sie mozliwosc wyzwolenia energgi w psach.
szczesliwy pies to zmeczony "od pracy" pies.

www.rewir.strefa.pl

Posted

jackdaw
Nikt tu nie najezdza na IPO, tylko co niektorzy nie zgadzaja sie z twierdzeniem, ze ONek koniecznie musi trenowac IPO, aby byc w pelni szczeliwym psem, ze IPO jest NAJLEPRZE dla ONa. Przyklad brutalny ale...skoro psu nalezy zapewnic mozliwosc spelnienia sie we wszystkich popedach to...nalezy zalegalizowac walki psow ;) Bo te wszystkie pitty, asty itede strasznie nieszczesliwe sa, a ich wlasciciele nieodpowiedzialni.

Posted

saJo napisał(a):
jackdaw
Nikt tu nie najezdza na IPO, tylko co niektorzy nie zgadzaja sie z twierdzeniem, ze ONek koniecznie musi trenowac IPO, aby byc w pelni szczeliwym psem, ze IPO jest NAJLEPRZE dla ONa.

Najezdza,najezdza dajc do zrozumienia ze IPO tolatwizna.Wroc do postow chocby na 3ej stronie tej dyskusji.
Nikt tez tu nie twierdzi ze IPO jest najlepsze dla ONka ktory koniecznie musi ta dyscypline uprawiac a reszta dyscyplin to sie nie liczy.

Posted

nikt tu nie napisal ze, kazdy ON-ek koniecznie musi trenowac IPO, tylko ze IPO najlepsze(to moje zdanie), a to malenka roznica.
Coz w tym strasznego ze kilku pasjonatow probuje zarazic do tego sportu innych ?
Jackdaw, milosnik IPO, caly czas mnie namawia zebym z jednym moim ON-kiem uprawiala obiedience, a z drugim IPO FH (poniewaz maja b.duze predyspozycje do tego).Wiec jakie to "zaslepienie "i fanatyzm ?
My po prostu lubimy inne sporty ale kochamy IPO

Posted

a ja za tydzien mam schh2 z chita-egzamin:cool1::placz:.juz jestem zielona.
saJo-roznica pogladow rzecz swieta.dlatego podkreslam zwrot"moim zdaniem":diabloti:.z pittami to juz patologia wiec nie przesadzajmy.:roll:.nikt neineguje innych sportow lub pracy z onami.a juz najmniej ja.po prostu moim zdaniem w oparciu o ...swoje zycie z onami oraz pogladami osob ktore sa dla mnei autorytetami takie zdanei sobie mam.:eviltong::evil_lol:.z onkiem mozna nawet polowac,robic co dusza zapragnei.ale po prostu fajnie miec takie podejscie:no dobra,mam ona,niech popracuje tez w ipo:diabloti:.a w sumie najwazniejsze i tak jest zeby z psem pracowac prawda?:cool3::p.
ps.a mi przyjedzie pozorant dopiero we wtorek:(.wiec mi psy czubieja z nadmiaru energii.nie ma to jak pare czolowek zeby spuscic pare.:D.

Posted

ayshe napisał(a):
ale po prostu fajnie miec takie podejscie:no dobra,mam ona,niech popracuje tez w ipo:diabloti:.

No fajnie miec takie podejscie, ale jednak jego brak nie swiadczy o braku znajomosci rasy itede. Wiesz, rownie dobrze mozna miec podejscie: mam bordera to niech tez pasie :diabloti: z tego co wiem masz bordera nie pasacego, a trenujacego ipo. Jak sama napisalas (na przykladzie wyzla) mozna ipo z bc tylko....po co?:diabloti:

Ps. zeby nie bylo, uwazam, ze skoro wlascicielke kreci ipo, to nic sie borderowi nie stanie trenujac ipo, wazne ze ma zajecia, a nie lezy na kanapie i pasie muchy na stole.

Posted

jackdaw napisał(a):
Nikt przeciez z pasjonatow psiego sportu nie czyni psom zle nizaleznie od uprawianej dyscypliny sportu,wiec w czym problem?????

Kolejny raz podpisuję się wszystkimi czterema kończynami ;)
Problem w tym, że chyba jednak nie wszyscy uważają tak samo. A jeśli uważają, to nie umieją wyrazić się dostatecznie jasno.

Ja też nie odpowiem na pytanie Dorplant o najfajniejszą dziedzinę sportu. Uważam, że nie można z góry określić jaki rodzaj aktywności będzie najlepszy dla psa takiej, czy innej rasy. Nie zamierzam agitować za żadną z dyscyplin.
Trenujmy to, co sprawia frajde nam i naszym zwierzakom i nie zarzucajmy sobie nawzajem unieszczęśliwiania psów :multi:

mch napisał(a):
praca do IPO daje mu szanse wykazania sie , bez szkody dla otoczenia utwierdzenia go w tym ze swiat nalezy do nas

Bardzo pięknie to napisałaś. Naprawdę, bez cienia złośliwości ;)
Ale... o ile dobrze kojarzę, treningi obrony zaczęłaś z Ziabą dość wcześnie? Nie wiadomo więc, czy bez takiego kierunkowego szkolenia popęd walki (nie wiem, jak to zachowanie fachowo nazwać?) rozwinął by się tak silnie. Być może zaspokajałyby go zwykłe zabawy łupem z Tobą?
A gdybyś z Klarką od malego ćwiczyła IPO, to może dla niej właśnie ten sport byłby szczytem szczęścia? ;)

Wiecie co, jak zbadam Bugajskiemu kręgosłup i kasy wystarczy, to może rozejrzę się za pozorantem mającym wyczucie potrzebne do prowadzenia delikatnych psychicznie psów? :cool3:

Posted

tylko czekalam na tego bordera....
border pracuje na ipo majac na pierwszym planie obi i pt.niestety agillity itd odpada ze wzgledu na stan kolan shidy.w planach jest arbeit onek juz napewno do ipo.tak to wyglada.nie wiem czy whoo kiedykolwiek przystapi do egzaminu.i nie oto tu akurat chodzi.onki kotre nie praucja z pozorantem[ale orbia A i B]neisa gorsze odtych ktore pracuja tez w C.
nigdzie nie napisalam ze jakktos nie cwiczy zonem ipo to sie nie zna i jest gooopi;).saJo-no prosze:cool1: litosci....
masz maline.moglas z nim wogole nie orbic ipo-po co robisz?:cool3:na cholere mu ten pozorant?i slad ipowski skoro trenuje agillity np.?:cool1:.
tez shidzie zawsze puszczam oko do tego ipo z borderem i ona o tym wie.tak samo jak puszczam oko komus z onem kto cwiczy ...hmmm...dog dancing.no mozna.dlaczego nie?ja przelkne wszystko-naprawde:diabloti:.dlaczego uwazam ze dla ona najlepsze jest ipo-juz napisalam.jak niezrozumiale-sorry,to juz ,ze tak powiem, kwestia interpretacji slowa pisanego.:roll:.niebede przeciez 300razy pisac teog samego-po co?chyba juz wsyzscy napisali swoje stanowisko a pisanie 1000 stron o tym samym to....ja wymiekam.niezmienei zdania imamdo teog prawotak jakwy przy swoim zostaniecie i przypominam bardoz madre slowa Zofii:kazdy zostanie przy swoich zabawkach-i dobrze.byle nikt mnei nie nazywal fanatykiem i td.
ps.pieeeknie podsumowala to wsyzstko na formum gsd jedna osoba opisuje stosunek niemieckiego sedizego do onow w klasie otwartej.sedizuje sie je wtedy jak ...rase ozdobna.ale to juz wogole nei na temat psow rasy on nieywstaiwanych i nie hodowanych.tak mi sie przypomnialo bo dla mnie to po prostu piekne.i to jak chce ot podkrecic Reiser.
podkreslalam wielokrotnie ze mam radykalne poglady wobec rasy on.i coz?to na lincz zasluguje?:evil_lol:.hmm.ciekawe.:cool1: