Bura Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Moi drodzy, może Wy pomożecie? Szukam karmy suchej, kryterium pierwsze powyżej 25% białka i poniżej 10% tłuszczu, drugie: karma bez pszenicy (czy jakiegokolwiek jej śladu otrąb itp.). Jak na razie to tylko Acana. Pomóżcie bo potrzeba conajmniej 2 różne. Przetrząsnęłam net i nic nie znalazłam. Quote
paczanga Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Ledwo, ledwo Brit Lamb & Rice by się łapał: 24% białka, 10% tłuszczu. Quote
Zwierz Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Brit ma w składzie pszenicę. Dla jakiego psa taka kompozycja jest potrzebna i z jakiego powodu? Quote
paczanga Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Gdzie tutaj widzisz pszenicę? BRIT Adult Lamb & Rice Skład: mięso jagnięce i produkty pochodzenia jagnięcego (min. 30 %), ryż, pulpa buraczana, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E. Analiza składu: Białko - 24 % Tłuszcz - 10 % Wilgotność - 10 % Popiół - 8 % Błonnik - 3 % Wapń - 1,3 % Fosfor - 0,9 % Miedź - 15 mg Witamina A - 15 000 IU Witamina D3 - 1 500 IU Witamina E - 130 mg Quote
Bura Posted February 7, 2008 Author Posted February 7, 2008 Zwierz napisał(a):Brit ma w składzie pszenicę. Dla jakiego psa taka kompozycja jest potrzebna i z jakiego powodu? Wyższe białko zalecenie weta, plus alergia na pszenice. Quote
Martyna_ Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Niektóre karmy Bento-Kronen spełniają to kryterium. www.bento-kronen.pl Quote
Bura Posted February 7, 2008 Author Posted February 7, 2008 Ta karma light o której piszesz ma za mało białka. 20% to za mało. Ma być powyżej 25%. Tą karmę akurat przeglądałam i niestety, nic nie pasi. Quote
Katica Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Ale dlaczego ma być taki niski poziom tłuszczu?? Pies będzie bez energii! Odchudzasz go czy?? Quote
Bura Posted February 7, 2008 Author Posted February 7, 2008 Katica napisał(a):Ale dlaczego ma być taki niski poziom tłuszczu?? Pies będzie bez energii! Odchudzasz go czy?? Tak właściciel go odchudza. Takie zalecenia weta, który nie chce karmy co w większości skład to kukurydza czy ryż tylko na mięsie ale mniej tłusta plus wysyko białkowa. Quote
Katica Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 No ok, ale zazwyczaj odchudzając psa ograniczamy białko i tłuszcz :) choć ja osobiście uważam że najlepszym wyjściem jest dotychczasowa karma, ale zmniejszenie jej ilości, a zdwojenie dawki ruchu :) Quote
Martyna_ Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Arion Adult ma 14% tłuszczu (trochę powyżej wymaganej normy) i 26% białka. Orijen Adult ma aż 40% białka, ale 16% tłuszczu. Karma Satisfaction ma 26% białka i 14% tłuszczu MERA DOG Premium Brocken ma 9% tłuszczu i 24% białka Nigdzie nie można znaleźć składu Royal'a Hypoallergic. Quote
Bura Posted February 8, 2008 Author Posted February 8, 2008 [quote name='Martyna_']Arion Adult ma 14% tłuszczu (trochę powyżej wymaganej normy) i 26% białka. Orijen Adult ma aż 40% białka, ale 16% tłuszczu. Karma Satisfaction ma 26% białka i 14% tłuszczu MERA DOG Premium Brocken ma 9% tłuszczu i 24% białka Nigdzie nie można znaleźć składu Royal'a Hypoallergic. Arion, Satisfaction i Orijen odpada bo za tłuste, a Mera dog ma zboża i to jako pierwszy składnik. Czyli zapakowany jakąś mieszanką niewiadomych zbóż. Niestety opada. Royala poszukam. Dzięki. Quote
BeataG Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Bura napisał(a):Arion, Satisfaction i Orijen odpada bo za tłuste, a Mera dog ma zboża i to jako pierwszy składnik. Czyli zapakowany jakąś mieszanką niewiadomych zbóż. Niestety opada. Royala poszukam. Dzięki. Przykro mi, znalazłam skład Royala Hypoallergenic - ma 21% białka i 19% tłuszczu. Quote
puchu Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 A zwykły RC Light? Mini 30% białka, 11% tłuszczu, medium i maxi 27% białka i 11 % tłuszczu SKŁADNIKI: suszone mięso drobiowe, pulpa buraczana, ryż, tran - źródło kwasów tłuszczowych Omega 3, olej roślinny, fruktoologosacharydy, gluten kukurydziany, kukurydza, jęczmień, drożdże, celuloza oczyszczona, witaminy, minerały Quote
eska87 Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 A może Fish4Dogs - Finest Fish4Dogs i Finest Salmon4Dogs? analiza: białko 26%, tłuszcz 11%, popiół 9%, włókno 2,5%, witaminy: A-15000jm/kg, D3 1500jm/kg, E 125mg/kg, miedź 18mg/kg, zaw. soli 0,73% Składniki (ponad 55% ryby) Finest Fish - dorsz 30,5%, Finest Salmon - łosoś 30,5%, ziemniaki 30,5%, mączka śledziowa 21,4%, olej z łososia 7,6%, włókno z buraka 6,4%, drożdże browarnicze 2,1%, minerały 0,8%, witaminy 0,7% Minimalnie więcej tłuszczu, zero pszenicy. Quote
berneńczyk Posted February 17, 2008 Posted February 17, 2008 Witam mam 15 miesięcznego berneńczyka który ma dysplazje stawu biodrowego obecnie karmie go Puriną dog chow + arthroflex chciałbym przejść na jeszcze lepszą karmę z tej samej klasy co eukanuba tylko trochę tańszą myślałem o ACANA ale jeszcze nie wiem???? Prosze o szybką odpowiedź POZDRAWIAM Quote
Katica Posted February 24, 2008 Posted February 24, 2008 Eukanuba z wysoką klasą ma tyle wspólnego co maluch z mercedesem. Spójrz na skład tej karmy, w większości jej wersji na pierwszych miejscach są zboża... coż, może królika mamy tym karmić... zresztą w RC jest podobnie...i w Hillsie też... Jeżeli twój pies będzie tolerował Acanę, to czemu nie, napewno ma w składzie więcej mięska, a to dla psa ważne zrodło białka, a nie jakieś tam kukurydze czy soje. Ja ufam takim karmom jak Nutra Nuggets, Nutra Gold, Chicken Soup, Biomill, Bento Kronen, Orijen, Franks Pro Gold, Proformance, Purina Pro Plan (tak pół na pół). Quote
Astro&Marta Posted February 24, 2008 Posted February 24, 2008 Bura skoro acana pasuje to po co kombinować? To bardzo dobra karma, wydajna,smaczna, w super cenie. Też mam alergika i nie narzeka w dodatku był wybredny a acane wcina aż miło ;) Zgadzam się z Katicą, że eukanuba to nic ciekawego ostatnio(nieświadoma) chciałam się skusić ale spojrzałam na skład i powiedziałam dziękuje(ciekawe czemu taka droga?) już teraz wiem czemu chrupki z próbki były takie suche a pies nawet na nie nie spojrzał. Quote
Elga Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 FORZA10, która teraz wchodzi na polski rynek: puppy diet/maintenance- 30białka, 15 tłuszczu mini diet/maintenance- 26 białka, 13 tłuszczu, medium diet/maintenance- 24:11 maxi diet/maintenance-26:13 Quote
Katica Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Elga napisał(a):FORZA10, która teraz wchodzi na polski rynek: puppy diet/maintenance- 30białka, 15 tłuszczu mini diet/maintenance- 26 białka, 13 tłuszczu, medium diet/maintenance- 24:11 maxi diet/maintenance-26:13 Fajnie by było zobaczyć skład- bo same procenty nie świadczą o klasie, bo jeżeli to 30% białka wyciągniemy z soi, pszenicy i kukurydzy ze śladowymi ilościami mączki mięsnej gdzies na entej pozycji- to ja dziękuję za taką karmę. Quote
Elga Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 F10 Puppy diet: Skład: mączka rybna, kukurydza, ryż, olej kukurydziany, drożdże, pulpa buraczana, fruktooligosacharydy (FOS), węglan wapnia, fosforan dwuwapnia, juka Schidigera, owoce dzikiej róży, (wit. C), glukozamina, sproszkowany ananas, suchy ekstrakt żeń-szenia, witaminy z grupy B. Produkt konserwowany naturalnymi ekstraktami tokoferolu (wit. E). Analiza fizykochemiczna: wilgotność 8%, biało 30%, tłuszcze 15%, błonnik 2,3%, popiół 6%, wapń 1,3%, fosfor 0,9%, kwasy tłuszczowe W3 0,4%, kwasy tłuszczowe W6 6,6%. Zawartość składników w 1kg: wit. A 18 tys. I.U., wit. D3 1350 I.U., wit. E (w tym frakcja a 91%) 240mg, miedź (siarczan miedzi) 16mg. F10 Puppy maintenance: Skład: produkty zbożowe, ryby i uboczne produkty z ryb (min. 14%), ekstrakty biała roślinnego, tłuszcz roślinny (olej), uboczne produkty roślinne, drożdże, składniki mineralne, węglowodany (OSD), dzika róża. Produkt konserwowany ekstraktami tokoferolu (wit. E). Zawiera siarczan glukozaminy (470mg). Analiza fizykochemiczna: wilgotność 10%, biało 30%, tłuszcze 15%, błonnik 2,3%, popiół 6%, wapń 1,3%, fosfor 0,9%. Zawartość składników w 1kg: wit. A 18 tys. I.U., wit. C 200mg, wit. D3 1350 I.U., wit. E (w tym frakcja a 91%) 240mg, miedź (siarczan miedzi) 16mg. F10 medium diet: Skład: produkty zbożowe, mączka rybna (anchovy, śledź, makrela, tuńczyk), kukurydza, olej kukurydziany, pulpa buraczana, drożdże piwne, olej z ryb, witaminy i składniki mineralne, ananas, suchy ekstrakt żeń-szenia. Produkt konserwowany ekstraktami tokoferolu (wit. E). Analiza fizykochemiczna: wilgotność 8%, biało 24%, tłuszcze 11%, błonnik 2,7%, popiół 6%, wapń 1,2%, fosfor 0,8%. Zawartość składników w 1kg: wit. A 14 400 I.U., wit. D3 1080 I.U., wit. E ( a tokoferol) 180mg, miedź (siarczan miedzi) 16mg. F10 medium maintenance: Skład: kukurydza, mączka rybna, olej kukurydziany, pulpa buraczana, drożdże, fosforan dwuwapnia, węglan wapnia, fruktooligosacharydy (FOS), juka Schidigera, chlorek choliny (wit. B4), witaminy z grupy B. Produkt konserwowany ekstraktami tokoferolu (wit. E). Analiza fizykochemiczna: wilgotność 8%, biało 26%, tłuszcze 13%, błonnik 2,6%, popiół 5,7%, wapń 1,2%, fosfor 0,8%, kwasy Omega 3 0,8%, kwasy Omega 6 5,5%. Zawartość składników w 1kg: wit. A 14 400 I.U., wit. D3 1080 I.U., wit. E ( a tokoferol 91%) 240mg, miedź (siarczan miedzi) 16mg. F10 maxi diet: Skład: produkty zbożowe, mączka rybna (anchovy, śledź, makrela, tuńczyk), kukurydza, olej kukurydziany, pulpa buraczana, drożdże piwne, olej z ryb, witaminy i składniki mineralne, ananas, suchy ekstrakt żeń-szenia. Produkt konserwowany ekstraktami tokoferolu (wit. E). Analiza fizykochemiczna: wilgotność 8%, biało 26%, tłuszcze 13%, błonnik 2,6%, popiół 5,7%, wapń 1,2%, fosfor 0,8%. Zawartość składników w 1kg: wit. A 14 400 I.U., wit. D3 1080 I.U., wit. E ( a tokoferol) 240mg, miedź (siarczan miedzi) 16mg. F10 maxi maintenace: Skład: kukurydza, mączka rybna, olej kukurydziany, pulpa buraczana, drożdże, fosforan dwuwapnia, węglan wapnia, fruktooligosacharydy (FOS), juka Schidigera, chlorek choliny (wit. B4), witaminy z grupy B. Produkt konserwowany ekstraktami tokoferolu (wit. E). Analiza fizykochemiczna: wilgotność 8%, biało 26%, tłuszcze 13%, błonnik 2,6%, popiół 5,7%, wapń 1,2%, fosfor 0,8%, kwasy Omega 3 0,8%, kwasy Omega 6 5,5%. Zawartość składników w 1kg: wit. A 14 400 I.U., wit. D3 1080 I.U., wit. E ( a tokoferol 91%) 240mg, miedź (siarczan miedzi) 16mg. Quote
Katica Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Jak dla mnie karma z węglowodanami na pierwszym miejscu odpada. Pies to nie świnia! Quote
Elga Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Czemu twierdzisz, że węglowodany są na pierwszym miejscu. A co do żywienia świń, to musisz się jeszcze sporo na ten temat nauczyć...:shake: Quote
Katica Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 produkty zbożowe, mączka rybna (anchovy, śledź, makrela, tuńczyk), kukurydza, olej kukurydziany, pulpa buraczana, drożdże piwne, olej z ryb a jak nazwiesz produkty zbożowe??? Uważam że białko - które jest suma sumarum dla psa jednym z ważniejszych "składników" powinno pochodzić z mięsa. A jeżeli widzimy w karmie na pierwszym miejscu produkty zbożowe ( o ironio nawet nie napisane jakie to produkty) to jest więcej niż pewne że jest ich ponad 40%. Jest wiadome że kolejność składników na opisie składu nie jest przypadkowa, i to co jest na pierwszym miejscu jest w "znakomitej" większości :) Nie wyobrażam sobie żywić aktywnego psa kukurydzą i ryżem :) Użyłam przenośni pies to nie świnia- gdyż świnie generalnie można żywić np ziemniakami, zapewne nie tylko, a raczej mięso nie jest dla nich najważniejsze, a dla psa owszem. Jeżeli się mylę to wstaw sobie w miejsce słowa "świnia" jakiekolwiek inne zwierze które odżywia się głownie zbożami- konia, chomika czy świnkę morską :) nie zmienia to faktu :) Nie wiem jaka jest jakość tej karmy ale takie zestawienie mnie nie przekonuje do testowania. Quote
an1a Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Brałam pod uwagę tą karmę jak szukałam odpowiedniej dla swojego (alergia na mięso). Powiem szczerze że jak na taką cenę, to karma słaba... Właśnie te produkty zbożowe, a dodatkowo mączka rybna - w jednym opisie jest podane co zalicza się do tej mączki... Dawkowanie - wysokie Quote
Recommended Posts