Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja już od kilku lat używam na mojego psa olejek z drzewa Herbacianego.Kupuję go w ORIFLAME zawsze jak jest promocja.Fakt że mój pies ma bardzo krótką sierść.-3 kropli wylewam na kark psa i rozprowadzam po całym grzbiecie.I tak co 3 tygodnie.Środek naturalny psu się nic nie dzieje i narazie odpukać ale kleszczy nie miała do tej pory odkąd na ten pomysł wpadłam.Wypróbowane jest także na innych psach ale też z krótką sierścią i efekt taki sam koniec z kleszczami.Warto może spróbować koszt nie tak wielki kupuję zawsze jak jest na niego promocja i i jest tańszy niż zwykle,Przedtem od kleszczy odpędzić się nie mogłyśmy nawet po 7-8 po spacerze miała już w sobie powbijane.Teraz spokój.Tylko nie próbowałam tego na psach z dłuższą i gęściejszą sierścią.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

U mojej pierwszej suni (już za TM), przeważnie stosowałam frontline, a później przerzuciłam się na fiprex. Nigdy nie miałam żadnych problemów i przez ponad 7 lat jej życia nie miałyśmy żadnej przygody z kleszczami. Fakt faktem, że ze względu na jej stan zdrowia rzadko wypuszczałam się z nią na jakieś dłuższe spacery, zwłaszcza w rejony zagrożenia kleszczami, no ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby wystapiły jakieś powikłania po tych preparatach. Teraz przerzucę się na kiltixa dla Frotki, i kupię go jednak w lecznicy. Przy zalewie chińskiego chłamu nie zdecyduję się na zakup na allegro.

Posted

aga kom napisał(a):
Preventic został wycofany z rynku,zgodnie z mądrymi przepisami UE.Niedługo nam tylko czosnek zostanie...

wielka szkoda :/
My od roku zabezpieczamy się podwójnie : Ektopar +Preventic . Psa nie chciał dziabnąć żaden kleszcz. Spacerowały po nim ale to wszystko.

Ja osobiście preventica bardzo lubiłam ze względu na ten zapach :)

Posted

No u mnie w Warszawie (na białołęce) po każdym spacerze z psa po 15 kleszczy zdejmuję...
Fiprexu uzywam i muszę powiedzieć że tylko po nim chodzą bo wbitego nie miał żadnego(nawet po nocy jeden chodził mu po grzbiecie-nie wbił się, a wieczorem był sprwadzany po ostatnim spacerze).
jak na razie u nas działa....odpukać;-)

Posted

mala_czarna napisał(a):
Czy kiltix ma jakoś szczególnie nieprzyjemny zapach? Pytam, bo nigdy nie używałam :)

jak dla mnie bardzo nieprzyjemny...mocny intensywny chemiczny - calkiem inne niz Preventic

Posted

mala_czarna napisał(a):
Czy kiltix ma jakoś szczególnie nieprzyjemny zapach? Pytam, bo nigdy nie używałam :)

Dla mnie też zapach kiltix-u jest przykry.

Posted

Ja stosuję od wiosny do jesieni kropelki fiprex plus jedną na wiosnę i jedna na jesieni obrożę prefentic i jak na razie wszystko sprawdza się doskonale bo bywa tak że na mazurach po nas łaziły kleszcze a psiak ani jednego wbitego nie miał jak do tej pory :):):).
Może to też to że po warszawskich lasach z nim nie chodzimy a tu podobno większość kleszczy zakarzonych :(.
Moich teściów wilk złapał ze 100 kleszcze pod czas wakacji na działce ale nie zachorował a wystarczył jeden spacer po lesie bielańskim jeden kleszcz i babeszjoza :(:(
Obecnie ma tylko obrożę preventic ( zdąrzyłam ją zakupić w lutym) i zaraz na dniach go za krople .

Posted

Zadzwoniłam do Agro Vet, producenta Fiprexu. Produkcja rzeczywiście była chwilowo wstrzymana aż do wyczerpania zapasów i lada dzień rusza od nowa, w nowej formie. Zmienia się klasyfikacja preparatu z biobójczego na lek i w związku z tym teraz każda tubka będzie pakowana w osobny kartonik (pewnie wzrośnie cena) z ulotką zawierającą skład. Zmienia się więc klasyfikacja i opakowanie. Skład pozostaje bez zmian - to będzie ten sam fiprex. Zapytałam też o te chińskie podróbki - pan się szczerze pośmiał. Nie słyszał o podróbkach, ale wie, że konkurencja kopie pod nimi dołki i rozpuszcza różne plotki.

Posted

Agnezia napisał(a):
Rozmawiałam z moim weterynarzem. Preventic ma wstrzymaną produkcję do czerwca. Chodzi o jakieś względy proceduralne.

To jest potwierdzona informacja?

Posted

Ja mam na Kiltix paskudne uczulenie, Preventica nie ma i co ja mam psom kupić? Kropelek zapas mam, ale jedziemy po świętach na tereny kleszczowe (tam gdzie Hexa złapała zakażonego kleszcza) i nie mam pojęcia czym je zabezpieczyć... Są jeszcze jakieś skuteczne obroże?

Posted

Agnes mówię tak, bo czytałam gdzieś właśnie, że przedawkowano kropelki. Wystąpiły takie same objawy i piesek zmarł. Weterynarz potwierdził przyczynę śmierci po sekcji...

Ja używam frontline i nic się nie dzieje

Posted

Chantell napisał(a):
Agnes mówię tak, bo czytałam gdzieś właśnie, że przedawkowano kropelki. Wystąpiły takie same objawy i piesek zmarł. Weterynarz potwierdził przyczynę śmierci po sekcji...

Ja używam frontline i nic się nie dzieje

To świadczy, że preparat jest jednak wysoce toksyczny. Bossh, czasem myślę, że te nasze psy wykończą się z nadmiaru zdrowia - nie na babeszję, nie na wściekliznę, parwo, nosówkę i tak dalej, zęby będą miały białe, uszy czyste, włos pachnący, nieelektryzujący, a wątroba im siądzie od tej całej chemii albo system immunologiczny od nadmiaru szczepionek, eh.

Posted

Chantell moze...to i mozliwe, w sumie jak pisze filodendron ech ale tak samo my jestesmy "zagrozeni" przez ortaczajaca nas chemie.
Ale prawda jest tez taka, ze w internecie mozna napisac wszystko i wiekszosc z nas w to uwierzy - NIE chodzi mi o opisana tutaj sytuacje...

Posted

filodendron napisał(a):
Monia, może masz kogoś znajomego, kto karmi Britem? Bo na allegro jest karma z obrożą Preventic w komplecie ;)

Karmiłam Hexę Britem, ale kudły zaczęła gubić na potęgę i się zraziłam po tym trefnym worku. Nikt znajomy tej karmy nie kupuje :shake:. Będę szukać po sklepach i sprawdzać czy się gdzieś pojawią, bo na pewno się nie rozpłynęły nagle wszystkie ;).