Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tilia napisał(a):
L (20-40 kg) 37,50 za 3 pipety :)

Agnes, chciałam Preventic, ale ponoć na duże i kudłate może nie działać "do końca ogona", więc Preventic nosi tylko kundlica, a Szare i terierka są zakraplane Fiprexem. Do tego na spacery terenowe w kleszczowym okresie spray Pchełka.

cena podobna:eviltong: dzieki
my mamy preventica ale zaczela suka troche lapac kleszcze, dokupilam spray fiprex'a i super - kleszcz jeden zaschniety na wior
ale jak podliczylam to polaczenie to nie oplaca mi sie
wydaje wiecej niz na same krople - i tego chce sprobowac ;)
od obrozy u suki zrobila sie brzydka siersc na karku:shake:nosi ja w sumie caly rok

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nasza kundlica ma coś w sobie, że łapie kleszcze masowo- wszystkie wczepiają się jej w szyję, nie wszystkie usychają (a jeśli tak to po dłuższym czasie niż u reszty stada) i od razu robi jej się odczyn. Odkąd ma obrożę jest lepiej- ale ona mała i gładka, no i wczepiały się tam gdzie teraz ma śmierdzącą obrożę.

Ta Pchełka też jest dobra, kleszcze zdychają łażąc po spryskanej sierści. Potem znajduję na łóżku takie sucharki z podwiniętymi odnóżami (ależ jestem okrutna...). Teraz na szczęście pierwszy wysyp kleszczowy się skończył i na psach znajduję pojedyncze suche egzemplarze, a nie jak wiosną- nawet po kilkanaście...

Posted

Tilia napisał(a):

...Ta Pchełka też jest dobra, kleszcze zdychają łażąc po spryskanej sierści. Potem znajduję na łóżku takie sucharki z podwiniętymi odnóżami (ależ jestem okrutna...)...

Jesli chodzi o preparaty w spray'u, chcialam ulzyc swoim psiakom od komarow.Kiedys stosowalam taki ludzki, ktory mogl byc tez stosowany dla zwierzat-pomagal;)Pianko, czy jakos podobnie sie nazywal.
Teraz w teren wlasnie spryskuje psiaki dodatkowo Ixoderem z dr Seidla-jest to dodatkowa ochrona przed kleszczami, ale i komarzyskami, muchami itp. Oczywiscie poza tym maja podstawowa ochrone 1 psiak-fiprex 2-preventic.
Zastanawiam sie nad ta pchelka, tez chroni przed innymi wrednymi owadami???

Posted

[quote name='Agnes']allegro, sklep internetowe?
ale zerknij na allegro - mozna znalezc tanio:)
jak znajdziesz ze sklepu jakiegos to nie ma ryzyka co do tego co kupisz
od osoby prywatnej - niekoniecznie

no własnie na allegro nie ma:( moze sie pojawi bo chcialam dodatkowo tak do preventika w 3cim miesiacu jego działania...
w sklepiku int znalazlam na 4ro kg psa..:P a mam 6cio, 10cio i 30sto kg:P

Posted

Astro&Marta napisał(a):
no własnie na allegro nie ma:( moze sie pojawi bo chcialam dodatkowo tak do preventika w 3cim miesiacu jego działania...
w sklepiku int znalazlam na 4ro kg psa..:P a mam 6cio, 10cio i 30sto kg:P

tez zerknelam i fakt - nie ma
a moze fiprex? jest latwiej dostepny a jak ma to byc dodatek do obrozy
zreszta - obroza generalnie dziala tak samo przez 4 m-ce a przynajmniej powinna

Posted

Agnes napisała :"znalazlam advantix na allegro!:multi:taniej:multi:
pod nazwa "Advantage" obstawiam ze to to samo:eviltong:"
Niestety to nie to samo:shake: Advantage ma inny skład i nie działa na kleszcze, jedynie na pchły:shake:

Posted

[quote name='Muszelka']Agnes napisała :"znalazlam advantix na allegro!:multi:taniej:multi:
pod nazwa "Advantage" obstawiam ze to to samo:eviltong:"
Niestety to nie to samo:shake: Advantage ma inny skład i nie działa na kleszcze, jedynie na pchły:shake:

ale bym sie wkopala:eviltong:
dzieki;)
ale i tak znalazlam...advantix - dla psow 25-40 kg 70 zl za 4 szt i tak taniej niz u weta

Posted

no ja juz zamowilam w poniedziałek :P a fiprex niestety nie służy, frontline zreszta też(bo to chyba podobny sklad) a i preventic kurcze ...zdjełam z małej dwa kleszcze i to calkiem zywotne ;( Pozatym jedziemy sie pluskać i wydaje mi sie, że to jednak sie wyplukuje. Dlatego taka decyzja o advantixie i sprawdzimy czy rzeczywiscie 4ml sa bo mam zamiar na dwa psy to rozdzielic.

Posted

Ja mogę potwierdzić skuteczność działania obroży Kiltix. Moja suczka jest teraz juz trzeci tydzień na wakacjach w lesie, gdzie biega, tarza się w liściach i trawie. Do tej pory odkryłam na niej jednego martwego nie wbitego jeszcze kleszcza.

• 1 month later...
Posted

u nas spokoj...wiem ze warszawskie psy lapia kleszczy, my przeszlysmy na Fiprex i narazie cisza (tfu tfu!) Ale mam pytanie...suke mam 38-39 kg i nie wiem jaki preparat kupic czy dla psow 20-40 kg czy 40-60 kg:roll:

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Ja bym kupiła ten drugi, przez długi okres czasu zakrapiałam swojego psa ważacego 7-8 kg Frontlin'em dla 10-20 kg.

tak tez chce zrobic, tym bardziej ze roznica w cenie to 2 zl na tubce
pytanie czy tak duza dawka tego plynu nie ma zlego wplywu? na psa oczywiscie

Posted

sota36 napisał(a):
Moj briard wazy 42 kg, od 3 lat zakrapiamy Fiprexem do 40 kg:)

no i wlasnie...i nie wiem:roll: w warszawie duzo tego lazi wiec..teraz kupilam 20-40 i bylo dobrze, ale idzie jesien pewnie bedzie tego wiecej...a chcialabym kupic 3 sztuki - taniej;)

Posted

Kleszcze sie niestety chyba powoli na Fiprex uodparniaja.Mysle,ze ostatni razjestem na tym preparaie,choc do tego czasu bylam zadowolona. Zobaczymy na wiosne, skonsultuje to z wetem.

Posted

sota36 napisał(a):
Kleszcze sie niestety chyba powoli na Fiprex uodparniaja.Mysle,ze ostatni razjestem na tym preparaie,choc do tego czasu bylam zadowolona. Zobaczymy na wiosne, skonsultuje to z wetem.

tak? ja stosuje od 3 tygodni i nie widzialam ani jednego kleszcza ;) a maja okazje wlezc na suke

Posted

sota36 napisał(a):
No tak, ale kleszcze sa bardzo aktywne wiosna i wczesnym oraz pozniejszym latem,wiec u nas tez tez spokoj przed burza.

tak ale mowilam - u nas kleszcze sa wiem bo pies znajomej lapie

i w warszawie nadal sa kleszcze - wiec to raczej nie chodzi o ta "cisze";)

• 2 weeks later...
Posted

chciałam zapytać czy robicie przerwę w zakraplaniu na zimę? jeśli tak to od kiedy?
I jeszcze jedno: gdzie można kupić advantix w Bydgoszczy, ewentualnie w sklepie internetowym?

Posted

przerwe? mysle, ze mozna zrobic na ok 3 mies.. tzn podac preparat dzialajacy na pchly do 3 mies i jesli kleszczy lapac nie ebdzie to kolejna dawke po tych 3 mies... ja bym nie ryzykowala zostawiajac psa bez zadnego zabezpiecznia chcoiaz p. pchlom.. bo te zawsze sie gdzies znajda.. wiem po swoim bo jak go jakas uzre to pozniej robia mu sie ranki... wskoczy, uzre, zginie(preparat) a na psie widac slad,ze gdzies jakas byla na nim...