Agnieszka_ Posted May 17, 2004 Posted May 17, 2004 I jeszcze troche o UE na http://www.psy.pl/home/ci/?ID=147 Quote
leszek Posted May 17, 2004 Posted May 17, 2004 jest strasznie :evilbat: ale ... ja mam do Was jednak prośbę: nie głosujcie na SAMOOBRONĘ co ? :roll: proooosze :D Quote
Johny Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Wszystko ma swoje plusy i minusy,z jednej strony jesteśmy w Unii,ale Polska już nie jest państwem niepodległym,we wszystkim co chcemy sprzedać,kupić za granicą musimy pytać Brukseli,nie wiem czemu Gliwice tak rozkopali,wymieniają rury,itp.,może też coś dostali ? Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Poczekajcie z narzekaniem do Traktatu Konstytucyjnego wtedy będzie fajnie - akty UE będą legalnie ważniejsze od krajowych konstytucji. Ale to za parę lat, no i jest to minus, a nie zapominajmy, że jest też parę plusów Quote
asia40 Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Chętnie się dowiem jakich??? Nie jestem ksenofobem, ale robiąc zakupy dostaje apopleksji, stacja benzynowa doprowadza mnie do nerwicy. Ja wiem że to nie tylko Unia ma w tym swój udział ale chętnie poczytam co to dobrego mnie spodkało, bo na razie nic nie widze :roll: Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Nie no momento cena benzynki to zasługa jankesów w Iraku. USA się dogadały przed wojną iracką z którymś państw arabskich podobno co do cen roby, że będą stabilne. A teraz to państwo (njie pamiętam jakie) się na USA wypieło, bo tam też są fundamental;iści i w USA się zaczęli czepiać. Więc teraz benzynka skoczyła. A co do korzyści to największy problem nie polega na tym, że ich nie ma. Polega na tym, że te, które są dzięki naszej administracji państwowej spowija mgła. Jedyną grupą zawodową, która została solidnie poinformowana co do wyciągnięcia kasy z UE byli. o ironio losu, najbardziej narzekający rolnicy. A i tak tego nie wykorzystują bo trzeba 2 papierki wypełnić. Podkreślam papierki są naprawdę prooste. Co by nie mówić nasze państwo szkodzi nam bardziej jeśli chodzi o UE niż sama UE. Przecież to nie organizacja harytatywna tylko pewna szansa, a to jak ją wykorzystujemy to widać po działaniu naszych władz i bzdurach Giertysia Romka mojego ulubionego :) Quote
husky-regan Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 (...) to widać po działaniu naszych władz i bzdurach Giertysia Romka mojego ulubionego :) No to tak dla rozluźnienia i a propo Romcia G.: 02:00 w nocy - do drzwi Giertycha puka facet. Slucham pana , czego pan chce o tak poznej porze?! - pyta Roman - Chce wstąpić do LIGI POLSKICH RODZIN i to od zaraz - zakomunikowal. - Panie, jest druga w nocy, przyjdz pan jutro rano do biura poselskiego to sie pan zapiszesz, przynieś pan zdjecie i nie bedzie problemu, ale nie o drugiej w nocy... - Nie ma mowy, ja chce teraz i juz, od zaraz, zdjecie mam przy sobie... - Nie no, ale panie, daj pan spokoj - tlumaczy sie przewodniczacy - Nie mam w domu drukow, pieczatek itd., przyjdz pan do biura! - Nie rusze sie stad, do rana bede stal az zostane czlonkiem LPR... Przekomarzal sie tak bita godzine - w koncu Roman zmiekl, wyciagnal z szafki wszystkie niezbedne dokumenty, gosc je wypelnil, otrzymal legitymacje i zadowolony jak dziecko ju? mial isc do domu, ale przewodniczacy zatrzymal go i pyta, dlaczego mu tak zalezalo na wstapieniu w szeregi LPR... - A bo panie to bylo tak: Wrocilem wczesniej niz bylo planowane z delegacji, wchodze do domu, patrze, a tu zona na srodku pokoju bzyka sie z sasiadem, wchodze do pokoju corki, a ta ostro zabawia sie, z dwoma facetami na raz, z czego jeden byl Murzynem, wpadam do pokoju syna, a ten w najlepsze ze swoim kolega z lawki... Stanalem wiec na srodku domu i wrzasnalem na cale gardlo: - TO JA WAM K. . . . TERAZ WSTYDU NAROBIE Quote
asia40 Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 no specjalisto od UE to my może jako hodowcy zwierząt tez rolnicy? I nas dofinansują? Ja papierki mogę wypełniać, takie mam zboczenie, że to lubie :D Quote
szybszy_od_dylizansu Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Mając zarejestrowaną hodowlę psów stajemy się w pewnym sensie rolnikami. Nie musimy płacić składek ZUS a tylko składkę KRUS która jest kilkanaście razy niższa od ZUSowskiej. Quote
leszek Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Niestety :evilbat: spóźniliście się ... trzeba było te pomysły wprowadzić w życie przed kwietniem b.r. ;-) aktualnie trzeba świnki hodować i to nie morskie i na dodatek nie mozna robic nic zarobkowego ponadto ... to była zła wiadomość ... dobrej nie będzie :x tzn .. jest :D - przecież w końcu swinki są OK :D Quote
SH Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Dopłaty rolnicze są od hektara a nie od "głowy" :wink: A płacąc KRUS nie można prowadzić żadnej działalności tzw. gospodarczej, bo wtedy wpada sie do ZUS :lol: Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Niestety SH, ale można tylko że ci co tak robią mają wystarczająco dużo kasy żeby zapłacić adwokatom, którzy im powiedzą jak. To, że obecnie mówi się coraz częściej o podniesieniu KRUSU to efekt właśnie takich działań, a nie żeby dokopać rolnikom. Asia specjalistą nie stety nie jestem (może kiedyś będę :) ) ale mam pewne blade pojęcie na ten temat, no i mam skąd się dowiadywać takich ciekawostek :) A jak chcesz dofinansowania to zakładaj za radą Szybszego hodowlę, rolnikiem niestety nie będziesz, ale za to możesz trochę kasy wyszarpnąć z PHARE na rozwój "biznesu", tyle, że a)musisz wziąść kredycik(tzw. zabójstwo rolnika) i b)musisz się pośpieszyć bo PHARE to fundusz przed-akcesyjny i niedługo będzie koniec. Quote
SH Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Niestety SH, ale można tylko że ci co tak robią mają wystarczająco dużo kasy żeby zapłacić adwokatom, którzy im powiedzą jak czasem wystarczy poczytać :wink: Aby pozostać płatnikiem KRUS prowadząc działalność gospodarczą trzeba umieć udowodnić, że rodzaj prowadzonej działalności ma ścisły związek z rolnictwem i gospodarką wiejską. Może to być np. rzeźnia i wytwórnia wędlin przy hodowli świń :P Quote
Recommended Posts