husky-regan Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Jako Główny PIWOŻŁOP SIŁ BROWARSKICH DOGOMANI Nadany na I Zlocie dogomaniaków w Morsku mogę powiedzieć że tylko TYSKIE :drinking: To pisałem Ja WALDUŚ. Oj, myślę że w tej kwestii rośnie Ci dobry przeciwnik czyli ja ! eee tam, LECH is the best Zresztą ja właśnie w ten sposób wracam do korzeni, bo jestem wielkopolanką zakorzenioną na Śląsku Leszkiem też nie pogardzę, w sumie to gustuję w produktach KP więc i Dębowe i Pilsner też mi smakują. A z resztą każde piwko zimne i nie słodkie jest pychotka !!! No a jak jeszzce w odpowiednim towarzystwie, spiewy, tance to ho ho ! Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Znalazłem na wp poniższy tekst jeśli chodzi o psy i UE: Psy i koty w podróży po Unii Europejskiej PAP 16:50 Wejście Polski do Unii Europejskiej ułatwiło Polakom podróżowanie po Europie, natomiast ich domowym zwierzętom przeciwnie. Niebawem nasze psy i koty, aby pojechać z nami w podróż po rozszerzonej Europie, będą musiały mieć własne paszporty. Do 1 maja tzw. zwierzęta towarzyszące, czyli nasi pupile, wjeżdżały do Polski, gdy ich pan albo pani mieli świadectwo zdrowia zwierzęcia. Wyjazd z kraju też nie sprawiał większych trudności, o ile dany kraj, jak np. W. Brytania, nie wymagał kwarantanny. Zawsze trzeba było mieć świadectwo zdrowia i zaświadczenie o szczepieniu przeciwko wściekliźnie. W punktach weterynaryjnych na granicy dyżurny weterynarz wystawiał zwierzęciu takie świadectwo po zbadaniu i stwierdzeniu, że ma ono wymagane szczepienia. 3 lipca wejdzie w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy, które ureguluje kwestię podróżowania zwierząt domowych po Europie - poinformował radca głównego lekarza weterynarii Jacek Leonkiewicz. Do tego czasu każde z państw wspólnotowych stosuje własne przepisy - dodał. Leonkiewicz zaznaczył, że wspomniane rozporządzenie nie jest jeszcze kompletne i w niedalekiej przyszłości mają powstać do niego załączniki. I tak, od pierwszych dni lipca wewnątrz UE, z wyłączeniem trzech państw - W. Brytanii, Irlandii i Szwecji - wszystkie "zwierzęta towarzyszące" będą obowiązywać te same zasady. Po pierwsze, zwierzę będzie musiało mieć swój paszport, w którym lekarz weterynarii poświadczy, że było szczepione przeciwko wściekliźnie i zaświadczy, że zostało zbadane nie wcześniej niż 24 godziny przed podróżą. Po drugie, towarzyszące nam zwierzę będzie identyfikowane, np. dzięki specjalnemu tatuażowi lub elektronicznemu czipowi. Wymienione wyżej kraje uzyskały 5-letni okres przejściowy na te przepisy. Po 3 lipca oprócz psiego paszportu będą wymagały identyfikacji, ale tylko czipowej, i badania krwi w kierunku poziomu przeciwciał przeciwko wściekliźnie. Państwa te nie wykluczają zachowania kwarantanny. Jak powiedział Leonkiewicz, psie i kocie paszporty będą w Polsce wydawać lekarze weterynarii. Nie zostało jeszcze ustalone czy wszyscy, czy tylko wyznaczeni. Nie wiadomo też, ile będzie kosztować taki ujednolicony dokument. Od 1 lipca trudniej też będzie wwieźć nasze zwierzęta do tzw. krajów trzecich w Europie. We wspomnianym rozporządzeniu podzielono je na dwie grupy. W pierwszej znalazły się: Andora, Islandia, Liechtenstein, Monaco, Norwegia, San Marino, Szwajcaria, Watykan. W drugiej są pozostałe kraje, jeszcze szczegółowo nie określone - wyjaśnił Leonkiewicz. Aby do tych państw podróżować z pieskiem, trzeba będzie mieć na pewno psi paszport, zwierzę musi być wytatuowane lub zaczipowane, musi mieć też zbadaną krew na przeciwciała wścieklizny, ale badanie to musi być zrobione do 30 dni po szczepieniu i na trzy miesiące przed podróżą. Badania takie mają być wykonywane w laboratoriach uznanych przez Komisję Europejską. W Polsce nie ma takiego laboratorium - dodał Leonkiewicz. (reb) Quote
Manu Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Jako Główny PIWOŻŁOP SIŁ BROWARSKICH DOGOMANI Nadany na I Zlocie dogomaniaków w Morsku mogę powiedzieć że tylko TYSKIE :drinking: To pisałem Ja WALDUŚ. Kochanie, a weź Ty się osobno w końcu zaloguj, co ? :evil: :wink: To przecież jest Twój już trzeci post na forum ! :o :D Sama do siebie pisze, czy cóś...? :o :lol: Quote
andrew Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Sama do siebie pisze, czy cóś...? :o :lol: Ale Manu nie matrw sie bo to sie podobno juz leczy :lol: Quote
Manu Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Sama do siebie pisze, czy cóś...? :o :lol: Ale Manu nie matrw sie bo to sie podobno juz leczy :lol: Jasne ! Będę wyleczona, jak będe pisać do ...."Bociana" np. a nie do Manu... :lol: Quote
andrew Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Sama do siebie pisze, czy cóś...? :o :lol: Ale Manu nie matrw sie bo to sie podobno juz leczy :lol: Jasne ! Będę wyleczona, jak będe pisać do ...."Bociana" np. a nie do Manu... :lol: :wink: :lol: Quote
husky-regan Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Heh, ano leczy się, leczy, tylko że zazwyczaj kończy się taką bluzeczką z cholernie długimi rękawkami :D Quote
andrew Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Heh, ano leczy się, leczy, tylko że zazwyczaj kończy się taką bluzeczką z cholernie długimi rękawkami :D Dlugi rekaw ?? Fajnie bo przynajmniej cieplo jest :lol: Quote
SH Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Po pierwsze, zwierzę będzie musiało mieć swój paszport, w którym lekarz weterynarii poświadczy, że było szczepione przeciwko wściekliźnie i zaświadczy, że zostało zbadane nie wcześniej niż 24 godziny przed podróżą. Po drugie, towarzyszące nam zwierzę będzie identyfikowane, np. dzięki specjalnemu tatuażowi lub elektronicznemu czipowi. nu, nieźle :wink: I co teraz :-? Właścicielom "rasowych" i mixów na 100% przyjdzie się udać z milusińskimi na chipowanie :P Ciekawe czy nasze związkowe tatuaże będą uznawane czy też czeka nasze psiaki instalacja chipów :roll: A ile sobie zażyczą za paszport :-? Quote
husky-regan Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Dlugi rekaw ?? Fajnie bo przynajmniej cieplo jest :lol: Tak ! A jaszcze jak rękawki z tyłu zawiążą to już super ! Quote
andrew Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 nu, nieźle :wink: I co teraz :-? Właścicielom "rasowych" i mixów na 100% przyjdzie się udać z milusińskimi na chipowanie :P Ciekawe czy nasze związkowe tatuaże będą uznawane czy też czeka nasze psiaki instalacja chipów :roll: A ile sobie zażyczą za paszport :-? Nie wiem ile za paszport ale mysle ze w niedalekiej przyszlosci bedzie nas czekalo czipowanie psiakow. W koncu cywilizacja i do nas tez dotrze :lol: Quote
Manu Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Mnie już dzisiaj narkozowali, a Wy mi takich rzeczy jeszcze życzycie ? :o :evil: Och Wy...! :lol: Dobra, koniec offu, idziem z tym na Off Topik, jak chcecie... Quote
andrew Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 Niech się dzieje wola moda :lol: Ale z chipami to chyba tu zostaniemy :lol: Quote
husky-regan Posted May 7, 2004 Posted May 7, 2004 No właśnie ! Odnośnie rękawków ... tfu. ... chipów to takie pytanko : Gdzie, jak, w jaki sposób ? Quote
SH Posted May 8, 2004 Posted May 8, 2004 Odnośnie chipów zasięgałam informacji w mojego zaprzyjaźnionego weta i ... nic na razie nie wiadomo :roll: / jak to zawsze w Polszcze :lol: / Przepisy wykonawcze do wymogów unijnych nawet nie zaczeły się tworzyć, bo do lipca, czyli terminu wejścia przepisów UE w tej sprawie, zdaniem naszych urzędasów jeszcze kupa czasu :evil: Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 13, 2004 Posted May 13, 2004 łoj rany wracam jeszcze na chwilę do UE. sprawa wygląda tak, że UE zajmuje się sprawami gospodarczymi i bezpieczeństwa. tak, że mało prawdopodobne by wydano zbyt dużo przepisów dotyczących psów. Większość kwestii regulują państwa samodzielnie i Ue w to nie ingeruje. Co do cen na różne artykuły to na pewno podrożeją np. karmy z terenu UE. przyczyna jest prosta w każdym kraju reguluje je sobie producent zgodnie z zarobkami mieszkańców danego kraju. tak, że teraz będą się obawiać, że np. Niemcy będą sobie spowadzać od nas taniej i niemieccy dostawcy na tym stracą. Dlatego podniosą ceny w Polsce tak, żeby taki mechanizm się nikomu nie opłacił. stanieją produkty np. z USA. i to jest pozytyw bo Eukanuba i Purina i sporo innych jest z USA. Artykuły z państw biedniejszych np. Ameryka południowa, zdrożeją w wielu sektorach dlatego że cła unijne dla tych krajów są wyższe niż miała Polska. Chodzi o to, żeby np. banany sprowadzać z Hiszpanii a nie z Amer. Pd. bo wiadomo, że UE dba o swoje kraje. pozostaje jeszcze kwestia tego, że nasze hurtownie itp. mają jeszcze pewne zapasy produktów, które kupili w starych cenach tak, że nie bedzie nagłegoo boomu cenowego. a jeśli chodzi o vat i inne podatki to chodzi tu głównie o nową 10-kę bo w pozostałych krajach podatki są stabilne. największy problem to oczywiście Polska, bo to my robimy wszystko na ostatnią chwilę, a większość nowych państw już zrobiła co miała zrobić. Jeśli chodzi o przepisy dotyczące psów to o ile nie będzie jakiś większych afer to raczej nas zostawią w spokoju. Przyczyna jest prosta: w UE tak jak w USA ustawami "ządzą" lobbyści, czyli organizacje np rolników, którzy "molestują" Radę Unii Europejskiej, Komisję E i Parlament E, by te robiły to co jest na rękę rodzimym (unijnym) rolnikom, przedsiębiorcom itd. Nie oszukujmy się związki kynologiczne nie są tak silne i nie stać ich na specjalne kampanie. Co do chipów i innych pomysłów to u nas bedzie z tym niezły dym, dlatego, że Polska z braku czasu przyjęła przy wdrażaniu prawa unii w 60% rozwiązania takie jak państwa bogate chociaż nikt nas nie zmuszał i teraz się okaże, że na wiele spraw nie będzie nas stać i na Polskę posypią się kary. Ktoś nie pamiętam kto (sory) pisał o funduszu ispa. wyjaśniam, że jest to fundusz współfinansujący przedsięwzięcia w zakresie infrastuktury transportowej i ochrony środowiska. stąd oczyszczalnia scieków. Uff to tyle tym razem wystąpienie w roli politologa :) jakby coś to pytajcie. A nuż będę znał odpowiedź:) Quote
SH Posted May 13, 2004 Posted May 13, 2004 Sezon wystawowy w pełni, wakacje tuż, tuż a nadal nikt nie wie jak to będzie z psimi paszportami :evil: A może jednak ktoś już wie coś konkretnego? Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 14, 2004 Posted May 14, 2004 Cóż SH szukałem na stronach parlamentu eur. i nic nie ma. Poczekaj tydzień to dam ci konkretną odpowiedź jak to wygląda ok? Quote
Agnieszka_ Posted May 14, 2004 Posted May 14, 2004 W Trybunie Śląskiej jest artykuł dotyczący przewozy zwierząt do innych krajów. Troszke tego dużo, ale postaram się go przepisać :wink: : "Wejście Polski do Unii Europejskiej ułatwiło Polakom podróżowanie po Europie, natomiast ich domowym zwierzętom przeciwnie. Niebawem nasze psy i koty, aby pojechać z nami w podróż po rozszerzonej Europie, będą musiały mieć własne paszporty. Do 1 maja tzw. zwierzęta towarzyszące, czyli nasi pupile, wjeżdżały do Polski, gdy ich pan albo pani mieli świadectwo zdrowia zwierzęcia. Wyjazd z kraju też nie sprawiał większych trudności, o ile dany kraj, jak np. Wielka Brytania, nie wymagał kwarantanny. Zawsze trzeba było mieć śwaidectwo zdrowia i zaświadczenie o szczepieniu przeciw wściekliźnie. W punktach weterynaryjnych na granicy dyżurny weterynarz wystawiał zwierzęciu takie świadectwo po zbadaniu i stwierdzeniu, że ma ono wymagane szczepienia. 3 lipca wejdzie w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy, które ureguluje kwestię podróżowania zwierząt domowych po Europie - poinformował radca głównego lekarza weterynarii Jacek Leonkiewicz. Do tego czasu każde z państw wspólnotowych stosuje własne przepisy - dodał. Leonkiewicz zaznaczył, że wspomniane rozporządzenie nie jest jeszcze kompletne i w niedalekiej przyszłości mają powstać do niego załączniki. I tak, od pierwszych dni lipca wewnątrz UE, z wyłaczeniem trzech państw - W. Brytanii, Irlandii i Szwecji - wszystkie "zwierzęta towarzyszące" będą obowiazywać te same zasady. Po pierwsze, zwierzę będzie musiało mieć swój paszport, w którym lekarz weterynarii poświadczy, że było szczepione przeciwko wściekliźnie i zaświadczy, że zostało zbadane nie wcześniej niż 24 godziny przed podróżą. Po drugie, towarzyszące nam zwierzę będzie identyfikowane, np. dzięki specjalnemu tatuażowi lub elektronicznemu czipowi. Wymienione wyżej kraje uzyskały 5-letni okres przejściowy na te przepisy. Po 3 lipca oprócz psiego paszportu będą wymagały identyfikacji, ale tylko czipowej i badania krwi w kierunku poziomu przeciwciał wściekliźnie. Państwa te nie wykluczają zachowania kwarantanny. Jak powiedział Leonkiewicz, psie i kocie paszporty będą w Polsce wydawać lekarze weterynarii. Nie zostało jeszcze ustalone czy wszyscy, czy tylko wyznaczeni. Nie wiadomo też, ile będzie kosztować taki ujednolicony dokument. - Od 1 lipca trudniej też będzie wywieźć nasze zwierzęta do tzw. krajów trzecich w Europie. We wspomnianym rozporządzeniu podzielono je na dwie grupy. W pierwszej znalazły się : Andora, Islandia, Liechtenstein, Monaco, Norwegia, San Marino, Szwajcaria, Watykan. W drugiej są pozostałe kraje, jeszcze szczegółowo nie określone - wyjaśnił Leonkiewicz. Aby do tych państw podróżować z pieskiem, trzeba będzie mieć na pewno psi paszport, zwierzę musi być wytatuowane lub zaczipowane, musi mieć też zbadaną krew na przeciwciała wścieklizny, ale badanie to musi być zrobione do 30 dni po szczepieniu i na trzy miesiące przed podróżą. Badania takie mają być wykonywane w laboratoriach uznanych przez Komisję Europejską. - W Polsce nie ma takiego laboratorium - dodał Leonkiewicz. Quote
Recommended Posts