Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

betty_labrador napisał(a):
ej faktycznie, nie spostrzeglam tego, jakby cos mial z palcem :roll: :shake: tzn miedzy palcami.

Cekinka13* napisał(a):
On chyba nie ma jednego palca...?

nie mam pojęcia, ale nie podoba mi się to...
wiem że były afery wystawowe z udziałem mopsów, zaraz zapytam w tamtym dziale...

EDIT: to jest BIS?

Posted

Sędziny czy nie co to ma do rzeczy?. Może musiał mieć amputowany lub stracił w inny sposób? czy to go skreśla z wystaw? Jak dla mnie gdyby go nie miał od urodzenia to by sie tak nie rzucało w oczy, inne palce by zajęły to miejsce, nie było by takiej luki.

Posted

Mudik napisał(a):
Sędziny czy nie co to ma do rzeczy?. Może musiał mieć amputowany lub stracił w inny sposób? czy to go skreśla z wystaw? Jak dla mnie gdyby go nie miał od urodzenia to by sie tak nie rzucało w oczy, inne palce by zajęły to miejsce, nie było by takiej luki.

a to, że psom sędziów dużo uchodzi płazem niestety... cóż, na mopsach się nie znam, napisałam na mopsowym, może to coś złego, może nie, zobaczymy;)

Posted

Co prawda nie wiem jak jest z palcem, ale jeśli uraz był mechaniczny i ułomność nie powoduje defektu w budowie, ruchu i co tam jeszcze, to można takiego psa pokazywać. Mój border w obronie domu stracił zęba (tak go łobuzy walnęły, że ząb po jakimś czasie zamarł i się powoli wykruszał). Na wrazie co zawsze miałam papier od weta, wcześniej zrobiłam rozeznanie czy w ogóle mogę się z takim psem pokazać i nie było stanowczego "NIE". Tylko jeden z sędziów powiedział,że do Niemiec nie mam co jechać- ale to akurat mnie wtedy nie interesowało :eviltong: I ułamany ząb, potem jego praktyczny brak, nie obniżał nam ocen.

Posted

milamini napisał(a):
Co prawda nie wiem jak jest z palcem, ale jeśli uraz był mechaniczny i ułomność nie powoduje defektu w budowie, ruchu i co tam jeszcze, to można takiego psa pokazywać. Mój border w obronie domu stracił zęba (tak go łobuzy walnęły, że ząb po jakimś czasie zamarł i się powoli wykruszał). Na wrazie co zawsze miałam papier od weta, wcześniej zrobiłam rozeznanie czy w ogóle mogę się z takim psem pokazać i nie było stanowczego "NIE". Tylko jeden z sędziów powiedział,że do Niemiec nie mam co jechać- ale to akurat mnie wtedy nie interesowało :eviltong: I ułamany ząb, potem jego praktyczny brak, nie obniżał nam ocen.

no właśnie o to chodzi- nie wiem co to za pies, nie znam sie na mopsach, to może być wszystko;) ale jak widać z wystaw to go nie wykluczyło:razz:

Posted

Pieseczkowo napisał(a):
Nie jestem ekspertem ,ale różne rzeczy się zdarzają złamany ogon np. co nie wyklucza psa z wystawa bo to nie jest jego wada a poprostu wypadek,który dał zewnętrzne skutki w oglądaniu tego.

ale np we wzorcu jacków jest napisane że mogą mieć blizny- nie bez przyczyny jest tak napisane, pewnie normalnie za nie obniża się te oceny:razz:

Posted

Pieseczkowo napisał(a):
Nie jestem ekspertem ,ale różne rzeczy się zdarzają złamany ogon np. co nie wyklucza psa z wystawa bo to nie jest jego wada a poprostu wypadek,który dał zewnętrzne skutki w oglądaniu tego.

Zgadza się. :)
podczas jednej z wystaw byłam świadkiem ocenienia psa z amputowanym ogonem po wypadku (z tego co pamiętam to chyba samochodowym) - po okazaniu zaświadczenia od weterynarza sędzia normalnie oceniał psa. ;)

Posted

oczywiscie, ze po wypadkach "losowych" zaswiadczenie od weterynarza umozliwia normalne ocenianie- i uwazam, ze tak wlasnie byc powinno- cos, co nie jest wada wrodzona, genetyczna nie powinno przeszkadzac w karierze wystawowej. Rozne nieszczesliwe wypadki sie zdarzaja :(