Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

eliza_sk napisał(a):
Czy to są aktualne zdjęcia Borysia ? Śliczna bestyjka z niego :loveu:

no raczej aktualne - dużo się nie zmienił, bandiorek mu tylko rośnie!

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rozmawiałam z dziewczynami . Borys sprawia problemy wychowawcze. Ma osiem miesięcy i marzy mu się szefowanie w stadzie. Jest agresywny w stosunku do innych psów a ze względu na swą wielkość i siłę stanowi dla nich realne zagrożenie.
Musimy pomóc dziewczynom uporać się z tym problemem .
Pierwsza rzecz o której pomyślałam to kastracja , pies jest młody , myślę , że pozbawienie go jajeczek trochę ostudzi jego zapędy . Kastracja odbędzie się w przyszłym tygodniu .
Druga rzecz , którą doradziłam to wizyta fachowca , szkoleniowca u dziewczyn w domu . Którą psią szkołę polecacie ( w Krakowie) ?

Z Borysem jest jeszcze jeden problem - Borys załatwia się w domu :angryy: Potrafi przez cały spacer trzymać i nabrudzić zaraz po przyjściu do domu .

Posted

Niewesoło , dziewczyny są w dołku . Jeden z psiaków ma problemy z okiem , miał operację i musi mieć spokój a tu Borys pokazuje rogi .
Mówiłam dziewczynom , że muszą być twarde i sprowadzić go do parteru .

Posted

Patia napisał(a):
Niewesoło , dziewczyny są w dołku . Jeden z psiaków ma problemy z okiem , miał operację i musi mieć spokój a tu Borys pokazuje rogi .
Mówiłam dziewczynom , że muszą być twarde i sprowadzić go do parteru .

A takie samodzielne sprowadzanie w dół nie pomaga ? Może niech skontaktują się z Eruane, ale ona jest z Kielc więc pomoc tylko wirtualna, ale zawsze może coś poradzi. Tylko ona bardzo niebawem gdzieś wyjeżdża na dłużej, więc szybko jak coś.

Posted

Mówiłam , zeby próbowały , żeby nie wpuszczały Borysa na łóżko , żeby jedzenie wsypywały do miseczek tylko w porze karmienia aby uniknąć walki o żarełko stojące w miseczkach itd ale nie wiem czy sobie same poradzą , bo w domu jest nerwowo , wszystkie psy stały się drażliwe przez to boryskowe rozrabianie .

Posted

Nie znam krakowskich szkół (poza Panią Zofią Mrzewińską, której chyba polecać nie trzeba). Polecam konsultację z Ania_w, ma dużo doświadczenia z trudnymi psami, a szkoła w której jest psim trenerem w szkole Wesoła Łapka na śląsku.

Posted

Sylwia i Basia już napisały do pani Zofii .

Dzieki za rady , nie mozna dziewczyn z tym samych zostawić , bo skonczy sie tak , ze Borsy straci dom :shake:

Posted

W Krakowie jest Alteri - świetne szkolenie :cool3: ale to trzeba z pieskiem chodzić (www.alteri.pl)
Po za tym jest Andrzej Kłosiński - behawiorysta
a z dogo , to chyba Agnisia=) ma doświadczenie (trener Alteri?)

Posted

Bardzo mi to przypomina zachowanie Portosa w tym wieku. Kastracja obowiązkowo, u nas bardzo pomogła.
A co do konsultacji to z "agresorem" podeszłabym na juwenię do hittdoga tylko wcześniej się umówić z Panem Jackiem.
Z tym że na agresję do psów nie do ludzi na pewno pierwszą radą będzie kastracja, także po zabiegu jak dalej będzie wariował dopiero skonsultować:)

Posted

z mojego punktu widzenia a mam agresora do potęgi szóstej... róznie moze być... kastracja może pomóc, a może wcale nie pomóc. kiedyś miałam psa zeschronu, który po kastracji był 10 razy gorszy..i gryzł też suki. Ja z moim Hugo odbyłam szkolenia dwa na posłuszeństwo i co prada nauczył się nowych komend, ale jak widzi samca, to nie zauważa mnie i chce walczyć . niestety, skutek jest taki, że go izoluję, ma swój pokój, widzi inne psy przez szybę ale jest zamykany i ma towarzystwo tylko ludzkie.. oraz dwóch moich suk, na spacery wychodzę rotacyjnie...:roll:suki razem, lub parami:suka pies i znów suka pies.

Posted

ja naprawdę nie wiem,co robić on teraz cały czas w kagańcu trzymany,do jedzenia się ściąga.Mam nadzieję,że kastracja coś da,znalazłam tresera
Andrzej Kłosiński,nie wiem,czy on do domu przychodzi,bo on jak jest sam to jest grzeczny tylko w kupie nie da się wytrzymać.
Aga drogie są takie szkolenia?
to za wizytę się płłaci,czy jak?

Posted

napisałam Ci pw. jesli w dom,u jest suka i zazdrośc jest o sukę, to kastracja moze pomóc, jak nie o sukę to róznie moze być. Oli pies po schronie Pegaz po katracji przestał się kłócić z jej psem Gożdzikiem.

Posted

Ela_and_Krzys napisał(a):
po kastracji nasz Fuks się bardzo uspokoił
teraz w zasadzie prowokuje awantury wyłącznie jak jest na smyczy, wcześniej - wszczynał bójki z każdym napotkanym na spacerze samcem...

z psami na polu jest spokój,to w domu jest piekło...

Posted

AgaG napisał(a):
napisałam Ci pw. jesli w dom,u jest suka i zazdrośc jest o sukę, to kastracja moze pomóc, jak nie o sukę to róznie moze być. Oli pies po schronie Pegaz po katracji przestał się kłócić z jej psem Gożdzikiem.

jest suka,ale jemu o wszystko chodzi:angryy:

Posted

Fuks nie miał w domu psa więc nie miałam porównania, ale każdy samiec to był wróg. Kastracja ma szansę pomóc, a na pewno nie zaszkodzi. W naszym przypadku na rezultaty trzeba jednak było czekać ok. miesiąca - zanim resztki testosteronu nie wyparowaly :)

Posted

Kłosiński przychodzi do domu, ale to trochę kosztuje :roll:

Szkolenie w tym przypadku to konieczność, ale można zacząć działać już:
- wyrzucenia psa z sypialni!!! żadnego spania na ludzkich kanapach, łóżkach. Tylko w wyznaczonym miejscu, na psim posłaniu.
- karmienie w wyznaczonych godzinach. Miska wystawiona na ok. 20 min. Jak nie zje to schować- do następnej pory karmienia.
- głaskanie i przytulanie tylko wtedy, kiedy ty inicjujesz kontakt. Jak pies przychodzi sam na głaskanie, ignorować
- bawić się z nim, ale to ty wyznaczasz koniec zabawy (najlepiej wtedy, kiedy pies jest mocno rozbawiony)

To takie tylko podstawy, zanim zaczniesz profesjonalne szkolenie.

• 1 month later...
Posted

tak jak obiecałam piszę.
Borys nie jest w żadnym SCHRONISKU,nadal mieszka u nas.Jest izolowany od pozostałych psów,niestety nawet w kagańcu stwarza zagrożenie.Mieszka teraz w łazience,przedpokoju i kuchni.Jest na lekach psychotropowych,które pewno będzie zażywał do końca życia.Po szczegółowych badaniach kału, okazało się,że ma chorą trzustkę i przez to jego problemy z przemianą materii,
dostaje 2 posiłki dziennie i wtedy zażywa leki na a trzustkę.
Jest agresywny w stosunku do innych ludzi i zwierząt,jest cały czas czujny i nas chroni...
Dziś miał 1 zajęcia tresury,Pani psycholog była z niego zadowolona.Przez leki jest spokojniejszy i troszkę wyciszony.Robi postępy,nie załatwia się w domu i to dała właśnie jego izolacja w łazience,woła nawet,ze mu się chce.
Tak jak napisałam jest i zostanie,jak to wszystko się potoczy nie mam pojęcia. Weterynarz mówi żeby go uśpić,bo może dojść do tragedii...
Nie myślę o tym i nie chcę tego na razie rozważać,dałam mu szansę zabierając go w styczniu do siebie,teraz ma drugą szansę na normalne życie.Chciałam go oddać,nie mając wyboru,bo muszę myśleć o pozostałej trójce.Ale nikt nie weźmie takiego psa,który jest niepewny jak wulkan.Ważne jest to,że do nas nie jest agresywny, i się go człowiek nie boi.Lubi się przytulać i całować,obejmować tymi wielkimi łapskami i tak jest dobrze.Zobaczymy jak będzie,może jakoś się ułoży,na pewno jest z nami szczęśliwy. Nie oddaję go do hotelu i to nie dlatego,że szkoda mi pieniędzy(których ostatnio brakuje),ale dlatego,że nie po to dałyśmy mu dom.
Nie trafi też do schroniska,bo nigdy bym nie chciała mu zgotować takiego losu.Z bólem serca i świadomie piszę:jeśli naprawdę będzie źle i nie będzie można tej jego złości zatrzymać,to będziemy musiały odebrać mu życie...
Trzymajcie kciuki za jego psi uśmiech i nasz spokój...

• 1 month later...
Posted

Borys ma się dobrze!Mieszka sobie nadal w izolacji,ale jest szczęśliwy i zadowolony,poświęcamy mu dużo uwagi.Od półtora tygodnia zażywa relanium,
ale w zachowaniu dużej różnicy nie widać,więc zobaczymy, co zadecyduje lekarz.Niestety Borys znów bardzo dużo sika i znów zdarza mu się w domu, więc znów będziemy robić badanie moczu.Co do tresury to musimy przejść na tresurę w domu,bo ta na grupie nie daje rezultatu.Ale dajemy sobie radę:smile: