Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pewnie przyczyn moze byc duzo, takie znalazlam:

1. zapalenie gruczolow-nagromadzenie wydzieliny w gruczolach okoloodbytowych.
2. Zachowanie taki może być efektem niepoświęcania psu wystarczającej ilości czasu. Zbyt mało relaksujących zabaw, zbyt dużo stresuących sytuacji i samotności.
Podaj psu łagodny środek uspokajający np. kalms, melissa.
zrodlo: http://www.weterynarz-podpowiada.info/ftopicp-828.html

3. Zespół Psich Natręctw czyli Canine Compulsive Disorder - to szereg objawów fizycznych typu: ganianie za obonem, kompulsywne lizanie łap, boków, aż do gryzienia i powodujące powstawanie ran, niemożność zapadnięcia w sen, itp. Objawy te wynikają z problemów natury psychicznej. Podłoże: najczęściej genetyczne, ale sposób postepowania z psem ma również swój udział w tym schorzeniu. Jesli dany osobnik ma predyspozycje genetyczne i do tego nie otrzymuje właściwej opieki, nie ma wystarczającej ilości kontaktów socjalnych z ludżmi i innymi psami, jest bity, źle traktowany, etc. to choroba może się rozwinąć.
ON i bulle na 90% przenoszą gen (badania trwają), który za takie zachowanie jest odpowiedzialny. Spora część bulli, jak jest mała, kręci się za ogonem, u zdecydowanej większości zachowanie samoczynnie mija. Niestety u niektórych nie mija i osiąga objawy obsesji, połączonej nawet z czymś w rodzaju psiej paranoi. Dany osobnik kręci się za ogonem z bardzo błachego powodu i bardzo, bardzo często. W rezultacie postępującej choroby może się to przekształcić np. w agresję do ludzi.
Jak to leczyć? Wyleczyć zupełnie się nie da, ale w miarę dobre efekty osiąga się (w prostych przypadkach ) za pomocą odpowiednich metod 'behawioralnych' lub w trudnych przypadkach za pomocą kombinacji tych metod i środków farmakologicznych.
Choroba ujawnia się w pełni do 2 roku życia psa.

Prosta instrukcja postepowania w przypadku podejrzenia o CCD;
kazde takie zachowanie powstrzymać. np. za pomocą 'Fe' lub klaśnięcia w dłonie lub czegoś innego, co odwróci uwagę psa od ogona. Przywołać psa do siebie i kazać mu wykonać prostą komendę typu 'siad' może 'waruj' (choć to już nie jest prosta komenda) i nagrodzić za dobre wykonanie smakołykiem / chwilą zabawy.
Jeśli odwracanie uwagi nie daje rezultatu można spróbowac zastosować 1-min T.O., pamietając koniecznie o podjeciu pozytywnej czynności po zakończeniu T.O.

Powyższe procedury trzeba stosować za każdym razem, jak pies kręci sie za ogonem i nie można sobie robić wolne od tej zasady. Konsekwencja, konsekwencja, konsekwencja,...

Jeśli to nie zadziała lub objawy się nasilą lub objawy będą utrzymywać się na takim samym wysokim poziomie, to trzeba będzie spróbować farmakologii. Tak czy siak proponuję wtedy się ze mną skontaktować.

Oczywiście pies nie powinien być ani znudzony ani 'niewybiegany', bo psy, tak samo jak ludzie, cierpią na depresję, nudę i frustrację. I to są często początki jakiś innych problemów...

zrodlo: http://www.forum.bullterrier.pl/printview.php?t=584&start=0&sid=ff9098cf870180d18a944fe537eb2c5c

5. zapalenie gruczolow tarczkowych ogona

zrodlo: http://forum.dogs.pl/viewthread.php?fid=9&tid=6992

moze to cos pomoze, ale i tak tzreba sie skonsultowac z wetem-przyczyny moga byc zarowno somatyczne, jak i psychomatyczne (stres, zaniedbanie, brak interesuajcych zajec itp.)

• Replies 484
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja muszę coś wyjaśnić...

Pisałam od początku, że schronisko nie jest w stanie pokryć jej leczenia,bo nie ma pieniążków.Już przyszedł rachunek na ok 265 zł za 1 czy 2 dni.

Jeśli nie znajdą sie pieniądze,to ja nie wiem co będzie.

Schronisko przeżywa czarny tydzień, trafiają same psy,które potrzebują pilnej i natychmiastowej pomocy.

http://www.fauna.rsl.pl/podstrona.php?s=art

Zobaczcie-trafiły w ciągu 1 tygodnia.

Ja o 10 zł na dzień nie wiedziałam, schronisko też nie.Myśleliśmy, że będzie w kojcu.To przewyższa nasze możliwości.Naprawdę proszę Was wszytskich choćby o 10 zł.Bardzo sie cieszymy, że sunia dochodzi do siebie i ma szansę na wyzdrowienie.Widać na zdj, że jest jej lepiej.

Posted

Na allegro zbieraja sie pieniązki, Ja wpłaciłam razem 170,00zł. Inni też.
Więc może dokładne rozliczenie kto ile dlał na Magię.
I jakie sa rachunki - do zapłacenia i te na przyszłosć.

Posted

500 zł israel
120 szasztin
100 przyjaciel koni
30 M A Sitek
25 Mantusz Justyna
50 szasztin

Justyna za paliwo nic nie weźmie-zapłące ze swojej wypłaty.To nie jest sprawiedliwe,ale nie ma innego wyboru.

Posted

Z cegiełek na konto Justyny powinny wpłynąć następujące wpłaty
secki-50zł
myszoreczka5-25zł
alantani-30zł
lipniok-25zł
Skymadzia-5zł
Kasiaw201-50zł
iguana171-100zł
Chrysler300C-10zł
safjanka-10zł

Posted

Ja mam jeszcze jedna prośbę do wpłacających za cegiełki o podawanie nicka z allegro bo będzie zamieszanie z tymi cegiełkami .Ja nie jestem wstanie kontrolować tego kto wpłacił bo pieniążki idą do Justyny na konto i mogę tylko podać nicki allegro kupujących :p

Posted

trzeba zmienic tytul - potrzebujemy na leczenie a nie transport..
Jest podejrzenie ze sunia jest niewidoma ..... ma wizyte u dr garncarz 15 .02.2008 o godzinei 20 dr nie bierze za wiztyte zatem tyle do przodu..
poza tym sa problemu neurologiczne lub jakas nerwica natrectw lub uraz po wypadku ....
sunia po wypuszczeniuz klatki nie przestaj ekrecic sie w kolko , caly czas biega za ogonem i go gyzie , brak kontaktu z ni azupelny !!!!!

zabralam ja na dlugi spacer do lasu - godzinka - i bylo oki !!!! zatem moim zdaniem to cos co jest jej przeszloscia a te hgryzienie i krecenie to jakies zachowani azastepcze ...

przestala sie wygryzac - zdaniem pani doktor gryzienie jest wtorne ni epierwotne - uwaza sie sama sie wygryzla z powodu psychiki i tego co ktos z nia zrobil zanim zostala znalezion a

zaczyna mi ufac - moge ja glaskac powoli po lapkach - przestala mnie gryzc jak ja dotykam - to duzy sukces
uwazam ze poswiecenie jej maksimum czasu , uwagi przyniesie okreslony efekt ale czasu zajmie to mnostwo
to ni ejest sunai ktora moze trafic do laika - ktos musie zdawac sobie sprawe z tego co przeszla

pani doktor uwaza ze powinno sie wprowadzic fluoksetyne czyli srodek wychwytujacy poziom serotoniny - dziala antydepresyjnie , i przeci nerwicom natrect - jesli to jest to a nie jakis uraz neurologiczny ... ufam ze tak jest \
jestem psychologiem i z nerwic wiem ze sie wychodzi jesli to neurologiczne jest gorzej !!!!

justynka zmien watek
nagralam film gdzie pokaze wam co robi sunia .... poprosze o wgranie przesle justynie albo bece

iwona

iwona

Posted

czarna anda napisał(a):
trzeba zmienic tytul - potrzebujemy na leczenie a nie transport..
Jest podejrzenie ze sunia jest niewidoma ..... ma wizyte u dr garncarz 15 .02.2008 o godzinei 20 dr nie bierze za wiztyte zatem tyle do przodu..
poza tym sa problemu neurologiczne lub jakas nerwica natrectw lub uraz po wypadku ....
sunia po wypuszczeniuz klatki nie przestaj ekrecic sie w kolko , caly czas biega za ogonem i go gyzie , brak kontaktu z ni azupelny !!!!!

zabralam ja na dlugi spacer do lasu - godzinka - i bylo oki !!!! zatem moim zdaniem to cos co jest jej przeszloscia a te hgryzienie i krecenie to jakies zachowani azastepcze ...

przestala sie wygryzac - zdaniem pani doktor gryzienie jest wtorne ni epierwotne - uwaza sie sama sie wygryzla z powodu psychiki i tego co ktos z nia zrobil zanim zostala znalezion a

zaczyna mi ufac - moge ja glaskac powoli po lapkach - przestala mnie gryzc jak ja dotykam - to duzy sukces
uwazam ze poswiecenie jej maksimum czasu , uwagi przyniesie okreslony efekt ale czasu zajmie to mnostwo
to ni ejest sunai ktora moze trafic do laika - ktos musie zdawac sobie sprawe z tego co przeszla

pani doktor uwaza ze powinno sie wprowadzic fluoksetyne czyli srodek wychwytujacy poziom serotoniny - dziala antydepresyjnie , i przeci nerwicom natrect - jesli to jest to a nie jakis uraz neurologiczny ... ufam ze tak jest \
jestem psychologiem i z nerwic wiem ze sie wychodzi jesli to neurologiczne jest gorzej !!!!

justynka zmien watek
nagralam film gdzie pokaze wam co robi sunia .... poprosze o wgranie przesle justynie albo bece

iwona

iwona

Komplikacje...Z tego,co wiem,to ona nikogo nie ugryzła w schronisku,była bardzo kontaktowa i przytulaśna.

Ja na nerwicach też sie troche znam,ale tylko u ludzi...Potrzebna cierpliwość.Ona musiała sporo przejść-wydaje mi sie, że to przejściowe.

Posted

[quote name='szasztin']Rozumiem ze to do mnie! Nie będę mieszać.
Allegro - secki.
Przede wszystkim chodzi oto żeby nie policzyć dwa razy tych samych pieniędzy :p

[quote name='madzia828']ja allegro myszoreczek5-25zł;)
dzięki

[quote name='jusstyna85']Prosze Was nie licytuajcie na allegro- allegro pobiera za to prowizje i tracimy pieniążki.Lepiej od razu wpłacać na konto.
Dokładnie konto do wpłat podane jest na wątku nawet chyba dwa razy ,
więc najlepiej wpłacać od razu do Justyny .

Posted

[quote name='czarna anda']trzeba zmienic tytul - potrzebujemy na leczenie a nie transport..

justynka zmien watek

iwona

iwona

Dobrze że o tym piszesz ponieważ ciągle otrzymuje pytania o adopcje suni wszystkie zainteresowane osoby odsyłam na dogo do wątku aby na bieżąco mogły śledzić losy suni .

Posted

Biedna Magia...co ona musiała przeżyć zanim została doprowadzona do takiego stanu. Strasznie jest mi jej żal :( Aby wyszła z tego i była szcześliwym psem. Ani nie mowie co zrobiłabym jej poprzednim włascicielom...wrrr pewnie była gdzies zamknieta w jakims bardzo małym pomieszczeniu :( A co wskazuje na to, że jest podejrzenia utraty wzroku przez Sunię?

Posted

nie mam rozszerzenia w komputerze zeby skopiowac film qrcze - mam nadzieje ze jutro w lecznicy da sie zrobic !!

co do oczu

biega z nosem przy ziemi - jak rozsypalam jej suchu pokarm zeby sprawdzic czy zobaczy wszyskie chrupki uslyszala dzwiek i zjadla to co bylo w zasiegu uslyszenia reszty ni ewidziala - przeszla obk i wrocila jak potracila chrupke lapa

druga rzec z- przestawilam miske - i poszla w to miejsce gdzie miska byla i nie zobaczyl aze stoi metr dalej jak weszla n amiske wrocila sie i napila dopiero
idziemy 15 do okulisty i wszystko sie wyjasni !!

Mala nie gryzie !!! justynko nie rzuca sie ale lapie zebami tak jak w czasie kapieli jak widzialas i jesli dotyk asie jej lap !! tak jak bylas trzeb abylo zawiazac jej pyszczek kagancem

ale to normalne !!! i nic to :) ma prawo sie wyrywac w takich okolicznościach !!

martwi nas najbardziej krecenie sie w kolko i ganianie za ogonem

znalazlam w interencie to moze byc zespol kompulsywno obsesyjny - widzi cienie klapie zebami na cos czgo nie ma - to nie agresywne bron boze !! to poprostu takie lapanie bo wydaje se jej ze cos tam jest !

mam sunie z takim zespolem
po roku jest super - nie bieg ai uspokoila sie - tez onkowata i po wypadku na dodatek i z oczoplasem :)

jutro rano jestem u niej o 10 i idziemy w las :)

iwona

Posted

ok...jej wszystko trzeba wybaczyć...to nie Wina Suńki, że teraz ma takie schizy...to wszystko jest konsekwencją jej przeszłości :( czekamy na wyniki badać okulisty