karolka.neub Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Moja 11 letnia jamniczka od pewnego czasu miewa ataki duszności. Byłam z nia u weta i na podstawie osłuchiwania stwierdził powiększenie serca, zapisał antybiotyk. Czy ktoś miał poobny problem ze swoim pieskiem? Quote
zurdo Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 a może by tak zrobić porządne badania, żeby porządnie wiedzieć jak porządnie leczyć... Współczesna medycyna oferuje inne metody diagnostyki niż osłuchanie ;) A lekarzowi, który na duszność i podejrzenie choroby serca aplikuje antybiotyk, powiedz "Panu już dziękujemy" Quote
sota36 Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Mysmy robili u Staruszka USG, wet stwierdzil tzw. bawole serce, czyli przerost miesnia. Quote
resuruss Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 Ja mam podobny problem ,ale moi weci w zyciu nie postawili by diagnozy osłu****ąc psiaka .Poza tym nie rozumiem po co zapisał antybiotyk???:roll: Moze faktycznie powinnas pomyslec o zmianie lekarza prowadzącego Twoją sunie? Powiekszone serce to nie jest wyrok dla psiala ,szczegolnie u starszych zwięrząt jest dosc częstą przypadłoscią .Trzeba podawac leki ,pilnowac diety i odpowiedniego trybu zycia ,robic co jakis czas badania kontrolne i obserwowac psa .Niemniej wszystko powinien ustalac dobry wet - najlepiej mający pojecie o kardiologii weterynaryjnej. Zdrowka dla suni życze Quote
roksiakb Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 mój labradorek miał powiększoną lewą komorę serduszka aż 4 krotnie...tyle, że miał dopiero 5 miesięcy,gdy wykryto u niego tą chorobę... i stwierdzono to po naprawdę wieeeeelu badaniach... dostawał antybiotyki, i leki na serduszko. Quote
*hania Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 roksiakb napisał(a):mój labradorek miał powiększoną lewą komorę serduszka aż 4 krotnie...tyle, że miał dopiero 5 miesięcy,gdy wykryto u niego tą chorobę... i stwierdzono to po naprawdę wieeeeelu badaniach... dostawał antybiotyki, i leki na serduszko. Co było przyczyną powiększenia komory serca? Jakoś nie mogę pojąć po co te antybiotyki. Jeśli taka wada jest stwierdzona u bardzo młodego psa to jest duże prawdopodobieństwo , ze jest genetyczna. Quote
roksiakb Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 brał vetmedin, augumentin, encorton, i nie pamiętam już dokładnie co jeszcze... musiałabym poszukać w książeczce... tak - to prawdopodobnie była choroba wrodzona Quote
wacia Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 antybiotyki podaje sie przy zaostrzeniu procesu chorobowego dlatego że cząsto dołączaja sie choroby oskrzeli i płuc jako proces wtórny w leczeniu przewlekłym niewydolności lewokomorowej u psów antybiotyków sie nie stosuje Quote
roksiakb Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 to podważasz to, że mój piesek brał antybiotyki? byłam z nim u dr. Pasławskiej - najlepszej dr od serduszka - ona go zbadała i przepisała mu te lekarstwa. Quote
resuruss Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Nikt nic nie podwaza ;),wiele osob tu ma /miało psiaki z problemami sercowymi i poprostu wymieniamy poglądy. Faktem jest ,ze na samą wade serducha antybiotyk jakos srednio mi pasuje ,ale i faktem jest ,ze przy chorym serduchu zaczynają sie zbierac płyny w płucach powodując wtorny proces zapalny czyli zapalenie płuc a to juz leczy sie antybiotykiem. Quote
roksiakb Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 tak - miał płyny w płuckach, i przez to problemy z oddychaniem Quote
Recommended Posts