Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja 11 letnia jamniczka od pewnego czasu miewa ataki duszności. Byłam z nia u weta i na podstawie osłuchiwania stwierdził powiększenie serca, zapisał antybiotyk. Czy ktoś miał poobny problem ze swoim pieskiem?

Posted

a może by tak zrobić porządne badania, żeby porządnie wiedzieć jak porządnie leczyć... Współczesna medycyna oferuje inne metody diagnostyki niż osłuchanie ;)
A lekarzowi, który na duszność i podejrzenie choroby serca aplikuje antybiotyk, powiedz "Panu już dziękujemy"

Posted

Ja mam podobny problem ,ale moi weci w zyciu nie postawili by diagnozy osłu****ąc psiaka .Poza tym nie rozumiem po co zapisał antybiotyk???:roll:
Moze faktycznie powinnas pomyslec o zmianie lekarza prowadzącego Twoją sunie?
Powiekszone serce to nie jest wyrok dla psiala ,szczegolnie u starszych zwięrząt jest dosc częstą przypadłoscią .Trzeba podawac leki ,pilnowac diety i odpowiedniego trybu zycia ,robic co jakis czas badania kontrolne i obserwowac psa .Niemniej wszystko powinien ustalac dobry wet - najlepiej mający pojecie o kardiologii weterynaryjnej.
Zdrowka dla suni życze

• 2 weeks later...
Posted

mój labradorek miał powiększoną lewą komorę serduszka aż 4 krotnie...tyle, że miał dopiero 5 miesięcy,gdy wykryto u niego tą chorobę... i stwierdzono to po naprawdę wieeeeelu badaniach... dostawał antybiotyki, i leki na serduszko.

Posted

roksiakb napisał(a):
mój labradorek miał powiększoną lewą komorę serduszka aż 4 krotnie...tyle, że miał dopiero 5 miesięcy,gdy wykryto u niego tą chorobę... i stwierdzono to po naprawdę wieeeeelu badaniach... dostawał antybiotyki, i leki na serduszko.

Co było przyczyną powiększenia komory serca?
Jakoś nie mogę pojąć po co te antybiotyki.
Jeśli taka wada jest stwierdzona u bardzo młodego psa to jest duże prawdopodobieństwo , ze jest genetyczna.

Posted

antybiotyki podaje sie przy zaostrzeniu procesu chorobowego dlatego że cząsto dołączaja sie choroby oskrzeli i płuc jako proces wtórny
w leczeniu przewlekłym niewydolności lewokomorowej u psów antybiotyków sie nie stosuje

Posted

Nikt nic nie podwaza ;),wiele osob tu ma /miało psiaki z problemami sercowymi i poprostu wymieniamy poglądy.
Faktem jest ,ze na samą wade serducha antybiotyk jakos srednio mi pasuje ,ale i faktem jest ,ze przy chorym serduchu zaczynają sie zbierac płyny w płucach powodując wtorny proces zapalny czyli zapalenie płuc a to juz leczy sie antybiotykiem.