qarina_77 Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Biedactwo potrzebuje domu...:roll: Wonder, niech ktoś się w Tobie zakocha...:loveu: Quote
Rybka. Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Wonderek zaczyna być bogaty! Na moim koncie jest już: za spray Elżbietka_Cieszyn 8 zł za bluzeczkę Istke 12 zł za pierścionek dzodzo 10 zł czyli razem 30 zł :loveu: :loveu: Quote
kurnytka Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 mam nadzieje ze oczka da sie uratować... trzymam kciuki :) Quote
marzenKa Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Hopaj na pierwsza Wonderku:multi: Potrzebny dla tego biedaka nie tylko domek ale takze pomoc finansowa.... Quote
Rybka. Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Już po wizycie. Wonder nie odzyska wzroku :( Ma zmętnienie rogówki, soczewki i nie widzi kompletnie nic... Jego siatkówka nie reaguje na światło, nie ma odruchów zwężania źrenic. Ma zwichnięcie jednej soczewki i zrosty w przedniej komorze oka. Przyczyny nie uda nam się ustalić, może to być wrodzone, może być na tle urazu albo mogą być zniszczone ośrodki wzroku w mózgu... Wonderek oprócz tego ma podwyższone cieśnienie wewnątrzgałkowe, więc ma uczucie dyskomfortu. Na szczęście to da się naprawić, jednak trzeba mu podawać krople i leki 2-3 razy dziennie co w warunkach schroniskowych jest niewykonalne!!!!! Więc SZUKAMY TYMCZASU! w którym Wonder byłby otoczony opieką i zostałby podleczony. Istnieje nikła sznsa, że po leczeniu siatkówka zacznie reagować na światło i pies może będzie widział choć kontury... przy dobrej opiece, diecie i poprawie warunków może się tak zdarzyć, lecz szanse na to są nikłe. Z badań miał wykonane oględziny oflatlmoskopem wszystkich struktur oka aż do soczewki, niestety dalej nie można było nic zobaczyć przez zmętnienie soczewki, więc zrobiliśmy mu USG obu oczu. Ciało szkliste jest ok, siatkówka nie jest odklejona (to bardzo dobrze). Jednak zmiany są już tak zaawansowane, że niestety nic nie da sie zrobić. Jedyne co możemy to zmniejszyć ciśnienie wewnątrzgałkowe i szukać domku dla ślepego psa... A Wonderek jest cudny! Cierpliwy, spokojny i ciekawski... merda ogonkiem i jest bardzo wesoły. Zasługuje na dobry dom. Teraz już możemy szukać mu domku, zrobić Allegro i ogłosić go gdzie się da. Za badanie i wizytę zapłaciliśmy. Ja dałam 30 zł z bazarku, 20zł dopłaciła Tiger z własnej kieszeni. Wszystki kosztowało 50 zł. SZUKAMY DOMKU LUB TYMCZASU! Proszę o opomoc w ogłoszeniach!!!! Również potrzebna pomoc finansowa na wykupienie leków i witaminek ale najbardziej potrzebny DT żeby pies mógł dostawać leki regularnie i dojść do siebie! Quote
mariee Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 napisz prosze jakie to sa leki, czy sa w tym robione? Quote
Rybka. Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 są 3 rodzaje kropli, tabletki... nie pamietam nazw, Tiger ma rozpisakę :( Na pewno ma dostawać piroxicam ale ja mam listek w domku, więc nie trzeba go wykupywać. Resztę leków napisze Tiger, zadzwonię do niej i poproszę ją, żeby tu napisała co ma dokładnie dostać... Quote
anielica Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 gdzie Wonder jest ogłaszany? czy ma allegro? Quote
Rybka. Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Jeszcze nie, czekaliśmy na diagnozę. Teraz jak już wszystko wiemy można go ogłaszać :) Quote
anielica Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Ja mogę wystawić, ale potrzeba mi jakiegoś tekstu - głównie chodzi o prosty i krótki opis oczek - no bo "zwykły" czytelnik więcej niż 4 linijki nie strawi... Jakby tak Murkę poprosić o tekst poruszający, ona ma wieeelki talent, tylko się kryje... Quote
mestudio Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 smutne, gdyby tylko ten domek się znalazł:shake: Quote
Tiger Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 Wonder ma 3 rodzaje kropli i 3 rodzaje tabletek + witaminy Pan dr jednak pisze jak na lekarza przystało :roll:, więc raczej nie uda mi się odczytać tego co mam na recepcie :( Krople :dwa rodzaje kropli ma dostawać 2 razy dziennie jeden rodzaj - 3-4 razy dziennie 1. Ofterin (?) 2 razy dziennie 2. Azopt (?) 2 razy dziennie 3. Difadol (?) 3-4 razy dziennie Tabletki : 1. Diuramid (?) 2-3 razy dziennie po 1/4 tabl. przez 4 dni 2. Piroxicam 1 raz dziennie po 1/2 lub 1/3 tabl. co dwa dni po posiłku , przez 2 tygodnie 3. Sarix (?) 3razy dziennie po 1 tabl. przez DWA miesiące.... 4. Witaminy - dowolne W schronisku , nie ma możłiwości podawania mu regularnie leków .... Są jednak one niezbędne , pomimo , że sznase na to , że będzie widział są nikłe . Wysokie ciśnienie wenątrzgałkowe , bowiem jest niebezpieczne dla zdrowia , a nawet życia Wondera ... Szukamy więc DT , chociaż na czas jego leczenia !!!!!!!! Dodatkowym utrudnieniem jest też to , że dom tymczazowy powinen być w Lublinie , bo Wonder powinien być pod opeką dr Balickiego , przynajmniej na razie .... Dr prosił , aby go pokazać po dwóch , trzech tygodniach leczenia ..... A leczenia nie możemy zacząc :( Jeżeli ktoś może nas wesprzeć finansowo to będę bardzo wdzięczna . Założyłam już w sumie za Wondera 62 zł .... Mam dużo swoich wydatków zwierzakowych od jakiegoś czasu ... Bardzo dużo wydaję też na paliwo, bo wciąz wożę jakieś biedy schroniskowe i nie tylko..... Przepraszam , że piszę tak wprost , ale mam przez to trochę problemów w domu i dlatego proszę o pomoc w uregulowaniu należności za badania oraz na zakup leków dla Wondera .... Quote
Rybka. Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Wszystkie są do kupienia w aptece, więc muszą być ludzkie. Quote
anielica Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Wystawiłam bazarki na Wonderka, będzie z nich około 40 zł - na ten moment, w niedzielę... Tomcug kochana wspiera Wondera, kupując książki moje... Quote
plastelina Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Ja mam prawie nie używaną buteleczke kropli Difadol,mój pies dostawał je 2 dni ale mu nie służyły. Jeśli chcecie to mogłabym je komuś podrzucić gdzieś w lublinie, nie trzeba bedzie kupować wtedy. Quote
Tiger Posted March 6, 2008 Author Posted March 6, 2008 anielica napisał(a):Wystawiłam bazarki na Wonderka, będzie z nich około 40 zł - na ten moment, w niedzielę... Tomcug kochana wspiera Wondera, kupując książki moje... Dzięki ciociu anielico za bazarek dla Wonderka !!!!!!! :):multi::multi::multi: Quote
marzenKa Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Wonderek szuka pilnie domku stalego lub tymczasowego, musza byc mu podawane leki i krple co w warunkach schorniskowych jest nei mozliwe:-(:-( Kto pomoze niewidomemu wonderkowi??? Mimo swojej slepoty nie stracil werwy zycia i radosci... Quote
Rybka. Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 plastelina napisał(a):Ja mam prawie nie używaną buteleczke kropli Difadol,mój pies dostawał je 2 dni ale mu nie służyły. Jeśli chcecie to mogłabym je komuś podrzucić gdzieś w lublinie, nie trzeba bedzie kupować wtedy. Super, jeżeli możesz to chętnie weźmiemy. Tylko sprawdź, czy kropelki mają datę ważności. Chciaż i tak nie mamy jak leczyć Wonderka do czasu kiedy znajdzie DT :( Quote
anielica Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 W górę Wonderek! Opisz ciotko Rybko te oczka, to mu zrobimy allegro... Czy macie jakieś zdjęcia lepszej jakości?? Na allegro można i tymczasu szukać.... Quote
kurnytka Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Ja tez mam jakieś bibeloty które można by wystawić na bazarku dla Wonderka ale niestety do domu wracam dopiero na święta...:( Quote
Rybka. Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 anielica napisał(a):W górę Wonderek! Opisz ciotko Rybko te oczka, to mu zrobimy allegro... Czy macie jakieś zdjęcia lepszej jakości?? Na allegro można i tymczasu szukać.... Zdjęcia robiła Tiger jak byliśmy na klinikach ale nie wiem czy sa lepsze. Zawsze można wolontariusza poprosić w schronisku, żeby fotki pstryknął. A co do oczek to napisz, że Wonderek na skutek nieznanej nam przyczyny stracił wzrok już długi czas temu. Niestety w tej chwili wzroku już nie uda się odzyskać ale można podleczyć oczka na dodatkowe schorzenia, które ślepocie towarzyszą. To bardzo ważne bo piesek po takim leczeniu poczuje się znacznie lepiej i są malutkie szanse, że zacznie widzieć chociaż kontury. W tej chwili ma zmętniałą soczewkę i zaćmę w oczkach, dlatego "podwójna mgła" czyli zaćma i dalej mętna soczewka sprawieją, że pies nie widzi. Oprócz tego ciśnienie w gałce ocznej jest za wysokie, spróbujcie sobie wyobrazić jakie to straszne uczucie... Ale tak wcale nie musi być! Dzieki kuracji, codziennemu podawaniu kropelek i leków ciśnienie można zmniejszyć. Ale do tego piesek potrzebuje DOMKU! Wystarczy tak? Czy dokładniej? Czy przystępniej? (Starałam się jak mogłam). Quote
Recommended Posts