Mudik Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 Właśnie miałm to zaproponowąc,więc jak będę miec pytania napiszę PW ,dziękuję za odpowiedż,EOT Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Figolandia napisał(a): Milki do dziś jest drobną sunią, ma niespełna 43 cm[...] uwazasz ze to typowy, przecietny a przede wszystkim trzymajacy zalozenia wzorca wzrost dla suki BC ? prittstick08 napisał(a):Q'Cetic- zamiast siedziec non stop na dogomani (caly czas, wczorajszy caly wieczor tez- jestes online), zajmij sie moze psami. Nie tylko zreszta Ty, ale głownie ty. urocze siedze na dogo odkad moje psy zostaly wmieszane w ten temat i nie non-stop jak zdazylas zapewne zauwazyc zalogowalam sie tutaj PARE dni temu mam nadzieje ze ten 'argument' nie zostanie uzyty w momencie kiedy wlasciciel hodowli NNL wroci tutaj jak juz 'przycichnie sprawa' do tej pory mialam okazje byc/jestem na paru forach gdzie zapisywala sie z wielkim 'entry' tylko dziwnie ZAWSZE znikala jak ktos zaczynal zadawac niewygodne dla niej pytania ciekawe czy tym razem bedzie podobnie ? bo proby podjete przez innych hodowcow i wlascicieli psow w kwestii odpowiedzi przez nia na pewne pytania trwaja nie od wczoraj ale odkad sie w Polsce pojawila ( przenoszac hodowle z Belgii :roll: ) i ciagna sie od tamtej pory czyli od polowy 2003 roku ! :diabloti: Mudik napisal popatrz na ostatni miot NNL po Space jak one sa małe,chude i zabiedzone to chyba trzeba być ślepym,że by tak twierdzić .Jedyne jakie drobne na stronie widziałam to byl ten miot L. Twój pupis 6,5 tygodnia http://www.qceltic.com/litter-7/6.5_week/puppy1a.jpg NNL ki 7 tygodni po Space i Lizzie http://www.bordercollie.pl/nowa_gale...turka_4863.jpg http://www.bordercollie.pl/nowa_gale...turka_4857.jpgostatni miot NNL po ojcu - Space na pierewszy rzut oka nie odstaje wygladem od tych wczesniejszych ( tych do ktorych nie mam zarzutow ) choc nadal nie wiem ile szczeniaki waza ? i takie info nigdy nie jest podawane jak szczeniaki przybieraja na wadze w hodowli ? czasami takie info pojawia sie juz pozniej, jasz szczeniaki sa w nowych domach natomiast jesli chodzi o zacieki pod oczami tych szczeniat to od pewnego czasu to juz chyba 'norma' w NNL czy wszystkim szczeniakom nagle kanaliki zaczely sie inaczej rozwijac ? czy wszystkie sa kapane i maja problemy od substancji ktora sie dostaje do oczu ? chce uzyskac odpowiedz od wlasciicelki hodowli NNL na to pytanie sztab odpowiadajacych 'paziow krolowej' mnie nie interesuje !!! jak ktos sie podpisuje pod miotem w hodowli ktora do niego nalezy to niech nie wyrecza sie 'pomagierami' aby odpowiedziec na pytania jakie sa do niego kierowane i niech ma odwage samemu sie wytlumaczyc !!! czy Mudik jest wlascicielem hodowli, Iwona moze, czy Figolandia ? NIE jak mnie ktos pyta o hodowle Q'Celtic to nie wyreczam sie znajomymi czy pracownikami czy bywajacymi w mojej hodowli i tego samego oczekuje od innych wlascicieli hodowli !!! martynkao napisał(a):.. szkoda ze nie wszyscy ODCHUDZAJA swoje psy ... Czemu Sara tak Cie boli ze Mudiowy szczyl byl zaznaczam byl.. lekko przytuczony?? Ja bym sie matrwila tymi ktore NON stop SA tłuste poprostu .. i zadnych diet nie widac.. ZUPEŁNIE !!! a ktory potrzebuje odchudzania ? jakiemus psu dzieje sie krzywda z otylosci ? jakis ma non-stop w opisach ze jest 'zatuczony' ? ktory to taki biedak ( biedaki ) chodza po tym bozym swiecie twoim zdaniem ? ZUPELNIE NIE WIEM I NIE WIEM CZEMU TO DO MNIE PISZESZ ??? Napisał martynkao 6 tygodni http://www.come-by.com/puppies_files...temale-6wk.jpg ten sam 4 tygodnie. oprucz roznicy "nasaczenia ":-D siersci nie widze znaczacej roznicy ! i http://www.come-by.com/puppies_files...whitemale1.jpg Natomiast http://www.dogbreedinfo.com/bordernese.htm Daisy 9 monhths ... z budowy przypomina coponiektore bordery ... w podobnym wieku...!!!!:shake: i nie na zdjeciach tylko (te bc of cors;-) ) Q'CELTIC napisala znalazlam ;-) moge poprosic o reszte rodzenstwa dla porownania z tego samego miotu z jakich linii jest ten szczeniak ? nz/uk/aus czy isds ? link o mixie berna z BC nie wiem do czego sie odnosi ? a raczej do jakich psow ? ale jesli to cos waznego to moze poszukam sheltie mix z yorkiem albo czegos podobnego tez :roll:juz sobie zobaczylam reszte rodzenstwa tez szczeniaki nie sa jakos zabiedzone, choc ewidentnie pochodza z linii ISDS co czyni zasadnicza roznice miedzy nimi a szczeniakami NNL pochodzacymi z linii show po wielu championach w rodowodach i przydomkach od lat znanych z wystaw, gdzie jak sama twierdzisz ( nie tylko tutaj ale i na forum BC ) takie 'of course BC' czytaj ciezki klocek, plastic czy jakiegokolwiek teraz chcesz uzyc okreslenia z tych ktorych uzywasz najczesciej w stosunku do mocniejszych BC na codzien :roll: wiekszosc z tych szczeniat na zdjeciach mimo ze nie sa merle ma niebieskie oczy o dosyc nieprzyjemnym w wyrazie spojrzeniu, poniewaz maja dziwnie zrenice i teczowki szczeniak ktorego zdjecia dalas dla przykladu jest z tego ( tych dwoch ) miotow najdrobniejszy, ale wyglada na to ze nie tak maly, jak wszystkie szczeniaki z NNL z miotu, ktory byl wczesniej porownywany wnioskuje to na podstawie obejrzenia zdjecia na ktorym dziecko trzyma na kolanach wszystkie szczenieta razem, a szczenieta na nim wygladaja na ciut mlodsze niz na zdjeciach zamieszonych ponizej ich glowki sa wieksze mimo tego ze dziecka dlon mamy w perspektywie do porownania odnoszac sie do linku o mixach BMD x BC to jak nie widzialas poprawnego BMD w wieku 9 miesiecy to sluze swoja galeria zdjec psow tej rasy, wtedy moze w koncu bedziesz miala okazje zobaczyc prawdziwego Bernenczyka chociaz raz w zyciu :roll: Quote
Figolandia Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Q'CELTIC;9784870 napisał(a):uwazasz ze to typowy, przecietny a przede wszystkim trzymajacy zalozenia wzorca wzrost dla suki BC ? Q'CELTIC;9784870 napisał(a):jakiemus psu dzieje sie krzywda z otylosci ? Oczywiście. Nie wiem czy wiesz, ale na świecie jest wiele hodowli, które specjalizują sie wręcz w "emkowych" borderkach, lekkich, zwrotnych, "wykorzystywanych" głównie do sportu. I jakoś cały świat to uznaje, nikt nie zarzuca im braku zgodności z wzocem. W oryginalnym wzorcu BC jest takie zdanie, że każda cecha budowy czy charakteru, która zmniejsza użytkowość psa u BC jest wadą. Jako doświadczona hodowczyni border collie powinnaś o tym wiedzieć. Ale skoro tworzy się własne wersje wzorca, wypisując w poczytnej, ogólnopolskiej gazecie o psiej tematyce, że u BC kolor biały nie powinien przekraczać 30%, gdzie wzorze wyraźnie mówi o 50%... W Polsce panuje "standard" ciężkawego, masywnego, wyrośniętego BC o obfitym futrze. Pozostaje pytanie, jak to ma się do jego użytkowości. Tylko patrzeć, jak BC spotka los owczarków niemieckich, kiedyś wspaniałych psy użytkowe, dziś przeważnie przekątowane kaleki, schorowane, o kiepskiej psychice. Pies użytkowy to nie maskotka, która ma ładnie, efektownie wyglądać. Zbyt obfita szata, zbytnia masywność psu pracującemu po prostu przeszkadzają. Nie róbmy więc z BCtów kolejnych maskotek. Tyle mamy już tego typu ras... Quote
Ajrisz Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 W oryginalnym wzorcu BC jest takie zdanie, że każda cecha budowy czy charakteru, która zmniejsza użytkowość psa u BC jest wadą. W oryginalnym wzorcu FCI jest napisane: Idealny wzrost to 53 cm dla psa, dla suki nieco mniej. I zapewniam Cie, ze to "nieco mniej" to nie jest 10 cm. Malo mnie interesuje argument, ze ludzie specjalizuja sie w hodowli "emkowych" BC. W koncu mamy szereg roznych mieszanek takich jak poodle doodle, labrador doodle, ktorych swiat nie potepia. Tylko dlaczego, mamy tworzyc nowy wzrorzec ? Tylko patrzeć, jak BC spotka los owczarków niemieckich, kiedyś wspaniałych psy użytkowe, dziś przeważnie przekątowane kaleki, schorowane, o kiepskiej psychice. Tak. A juz niebawem najwyzsze BC u nas w Polsce, beda osiagaly wzrost sheltie. Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Nie wiem czy wiesz, ale na świecie jest wiele hodowli, które specjalizują sie wręcz w "emkowych" borderkach, lekkich, zwrotnych, "wykorzystywanych" głównie do sportu. Ja nie wiem. Które to te wiele hodowli które sie specjalizuja w mediumowych borderach? Przez dziesiec lat startów tylko widziałam dwa bc mediumowe. Jeden ze Słowacji, gdzie od razu zapowiedzieli ze nie beda rozmnazac suki aby nie psuć rasy a i dlatego ze uwazali ze suka jest za drobna aby ją obciazac porodem. No i drugi bc który biegał na MSw. w tamtym roku. Wiec powiedz gdzie wystepuje ta specjalizacja tych mediumowych. Bo na zawodach agility nie widac ich nalotu. TWoja suka ma poniżej 43 cm. To chyba nie był celowy zabieg ze miały być małe bc, bo na stronie było napisane ze sunie z Twojego miotu maja zbyt mała wage, ale juz nadrabiaja. Dla mnie cos co musi nadrabiac ma zaległosci, a nie jest planowanym i świadomym dochowaniem sie tak małych szczeniat. Quote
Ajrisz Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 albo bernardyna... Wybacz, ale na dzien dzisiejszy psy wygrywajace na polskich ringach maja wzrost zgodny ze wzorcem. Wyodrebnily sie natomiast te, ktore przypominaja przerosniete sheltie. Prognozy na przyszlosc sa zatem jednoznaczne. Quote
martynkao Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Q'CELTIC;9784870 napisał(a): Napisał martynkao 6 tygodni http://www.come-by.com/puppies_files...temale-6wk.jpg ten sam 4 tygodnie. oprucz roznicy "nasaczenia ":-D siersci nie widze znaczacej roznicy ! i http://www.come-by.com/puppies_files...whitemale1.jpg Natomiast http://www.dogbreedinfo.com/bordernese.htm Daisy 9 monhths ... z budowy przypomina coponiektore bordery ... w podobnym wieku...!!!!:shake: i nie na zdjeciach tylko (te bc of cors;-) ) Q'CELTIC napisala juz sobie zobaczylam reszte rodzenstwa tez szczeniaki nie sa jakos zabiedzone, choc ewidentnie pochodza z linii ISDS co czyni zasadnicza roznice miedzy nimi a szczeniakami NNL pochodzacymi z linii show po wielu championach w rodowodach i przydomkach od lat znanych z wystaw, gdzie jak sama twierdzisz ( nie tylko tutaj ale i na forum BC ) takie 'of course BC' czytaj ciezki klocek, plastic czy jakiegokolwiek teraz chcesz uzyc okreslenia z tych ktorych uzywasz najczesciej w stosunku do mocniejszych BC na codzien :roll: wiekszosc z tych szczeniat na zdjeciach mimo ze nie sa merle ma niebieskie oczy o dosyc nieprzyjemnym w wyrazie spojrzeniu, poniewaz maja dziwnie zrenice i teczowki szczeniak ktorego zdjecia dalas dla przykladu jest z tego ( tych dwoch ) miotow najdrobniejszy, ale wyglada na to ze nie tak maly, jak wszystkie szczeniaki z NNL z miotu, ktory byl wczesniej porownywany wnioskuje to na podstawie obejrzenia zdjecia na ktorym dziecko trzyma na kolanach wszystkie szczenieta razem, a szczenieta na nim wygladaja na ciut mlodsze niz na zdjeciach zamieszonych ponizej ich glowki sa wieksze mimo tego ze dziecka dlon mamy w perspektywie do porownania odnoszac sie do linku o mixach BMD x BC to jak nie widzialas poprawnego BMD w wieku 9 miesiecy to sluze swoja galeria zdjec psow tej rasy, wtedy moze w koncu bedziesz miala okazje zobaczyc prawdziwego Bernenczyka chociaz raz w zyciu :roll: Własnie ... czyli te z NNl sa zabiedzone te na zdjeciach juz nie ? ja nie jestem zwolenniczka mediumowych Borderow jednak nie widze nic co wskazywało by ze szczeniata " z wytrzeszczem"(w ogle jak mozna tak napisac :| ) sa zabiedzone . Odnoszac sie do drugiej czesci Twojej wypowiedzi miałam okazje poznac kilka Bernenczykow w tym jednego Ś.P Arnolda ktory byl super psem i mial wiecej temperamentu i checi wspopracy niz niejeden border ktorego mialam okazje widziec( nie na wystawie bo caraz bedzie ze na wystawie sie nie da.. chociaz jednak sie troche da.. przyklad Torun 2008) . a Ten mix Daisy przypomina mi do zludzenia przedstawiciela rasy BC w Polsce. I Ktorego widzialam NIE NA ZDJECIACH , lecz na zywo . I to mnie własnie martwi. i Nie zycze sobie tekstow typu " moze w koncu bedziesz miala okazje zobaczyc prawdziwego Bernenczyka chociaz raz w zyciu" Jesli tak malo zrozumiale napisalam ze te MIXy sa identyczne jak niektore BC w Polsce .. to juz nie moja wina ze nierozumiesz. Wiec nie wyjezdzaj mi tu czy widzialm czy nie widzialm Prawdziwego Bernerczyka..bo nie wiem o czym Ty w ogloe do mnie piszesz , nie pisalam o nich tylko o MIXACH... jesli dalej nie rozumiesz.. odpadam. Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Figolandia']Nie wiem czy wiesz, ale na świecie jest wiele hodowli, które specjalizują sie wręcz w "emkowych" borderkach, lekkich, zwrotnych, "wykorzystywanych" głównie do sportu. I jakoś cały świat to uznaje, nikt nie zarzuca im braku zgodności z wzocem. [/QUOTE] No to jak można sie dowiedziec o tych hodowlach co to sie specjalizuja w mediumowych borderach? Czy to takie wyimaginowane hodowle których nie ma, a jak wyjdzie raz na milion bc mediumowy to tylko czysty przypadek. Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Figolandia']Oczywiście. Nie wiem czy wiesz, ale na świecie jest wiele hodowli, które specjalizują sie wręcz w "emkowych" borderkach, lekkich, zwrotnych, "wykorzystywanych" głównie do sportu. I jakoś cały świat to uznaje, nikt nie zarzuca im braku zgodności z wzocem. W oryginalnym wzorcu BC jest takie zdanie, że każda cecha budowy czy charakteru, która zmniejsza użytkowość psa u BC jest wadą. Jako doświadczona hodowczyni border collie powinnaś o tym wiedzieć. Ale skoro tworzy się własne wersje wzorca, wypisując w poczytnej, ogólnopolskiej gazecie o psiej tematyce, że u BC kolor biały nie powinien przekraczać 30%, gdzie wzorze wyraźnie mówi o 50%... W Polsce panuje "standard" ciężkawego, masywnego, wyrośniętego BC o obfitym futrze. Pozostaje pytanie, jak to ma się do jego użytkowości. Tylko patrzeć, jak BC spotka los owczarków niemieckich, kiedyś wspaniałych psy użytkowe, dziś przeważnie przekątowane kaleki, schorowane, o kiepskiej psychice. Pies użytkowy to nie maskotka, która ma ładnie, efektownie wyglądać. Zbyt obfita szata, zbytnia masywność psu pracującemu po prostu przeszkadzają. Nie róbmy więc z BCtów kolejnych maskotek. Tyle mamy już tego typu ras...[/quote] no nie, niestety nie wiem, so sorry :roll: i ktory 'swiat' to uznaje ? trzeci ? jak juz takich argumentow uzywasz.... wybacz ale znam wzorzec BC i to nie tylko w polskim wydaniu, a skoro piszesz o oryginale to znaczy ze chodzi ci o wzorzec Kennel Club, wiec prosze cie abys jednak przedstawila mi TO zdanie ...gdzie ono jest napisane ???!!! jak zdazylas zapewne zauwazyc pod tym artykulem nie bylam podpisana JA - SARA OLECHOWSKA jako autor tego artykulu jesli ja mowie o tym jakie ma byc rozmieszczenie bieli na psie to opisuje to jako tzw irlandzkie znaczenia albo ze bialy nie powinien dominowac i wtedy okreslam gdzie powinien byc a gdzie go byc nie powinno nigdy nigdzie nie napisalam czegos takiego ze to ma byc 30% a jesli cos takiego znajdziesz to prosze mi to zacytowac podajac zrodlo aaa ktore to wzorce BC z jakiej czesci swiata mowia o 50% tak przy okazji ?! moze i tutaj sie doksztalce troche :roll: w Polsce nie panuje zaden standard, na jednych wystawach wygrywaja mocniejsze a na innych inne, na jednych daje sie CWC psu z niebieskim okiem a na innych zwala z ringu o to wszystko zalezy od sedziego, jefo wizji i jego znajomosci badz tez nie wzorca a nie od typu 'dominujacego' w Polsce mecza mnie juz te same argumenty, ktore pojawiaja sie na plus albo na minus w zaleznosci od tego co komu w danym momencie pasuje :roll: z tego co wiem to ONki sa nadal psami uzytkowymi i najczesciej wszechstronnie wykorzystywana rasa w Policji chocby w Polsce mnie osobiscie nigdy sie ich budowa nie podobala, odchodzac od ich wszechstronnosci oczywiscie ale czy naprawde uwazasz ze BC w Polsce sa na drodze ze spotka je taki sam los jak budowe ONka ? a zauwazylas moze jak w angielskich rodowodach psow przewijaja sie pewne psy pochodzenia chocby NZ i jak czesto w nich wystepuja ? po co hodowcy z UK 'dolewaja' nie od wczoraj taka krew ? wiesz ile hodowcow w UK chcialo miec w rodowodach swoich psow krew chocby jednego z pierwszych slynnych importow z NZ niejakiego Clan-Abby a potem jego syna ( absolutnie show quality hodowla ) wiesz ile do tej pory psow ma w rodowodach taki zastrzyk i ile do tej pory robi sie inbredow na tego psa i na te linie ? w takim razie wytlumacz mi po co hodowcy z UK to robia ? czy aby nie dlatego zeby wzmocnic swoje psy ? no bo ISDSow to maja chyba wystarczajco duzo u siebie :roll: w czym dobre proporcje, odpowiednia ( wzorcowa i zapisana we wzorcu ! ) masa oraz budowa moze przeszkadzac psu ? czy aby nie jest tak ze to wlasnie te 'Mki' za chwile stana sie wlasnie takimi maskotkami bo blizej im bedzie z wygladu i budowy do grupy 'psow do towarzystwa' niz do ciezko pracujacych psow pasterskich ???!!! proponuje jednak zapoznac sie ze wzorcem Border Collie 297 FCI dostepny juz tez po polsku na stronach ZKwP nie jest to idealne tlumaczenie ale w miare oddaje zalozenia oryginalu btw 43 cm dla BC to chyba wlasnie przerosniety NIECO Sheltie bo skoro idealny wzrost psa to 53 a suka nieco mniej to to NIECO MNIEJ to nie 10 cm na litosc boska ! a jak zobaczysz BC ktory bedzie mial 54 to co ? przerosniety bedzie ? a mamy podana gdzies gorna granice ? jesli mowa ze wzrost dla psa BC to to 53 cm w klebie to jak zobaczysz psa 55 to powiesz przerosniety czy nie idealny, cuit wyzszy a widzialas w takim razie ( skoro uwazasz ze 43 ro ok ) BC w inna strone o 10 cm ? takiego 63 cm na wystawie i zeby notorycznie wygrywal ? [quote name='Figolandia']albo bernardyna...[/quote] a ile Bernardyn ma w klebie wg standardu ? pies od-do i suka od-do ? ja znam tylko jeden przypadek kiedy sedzia poprosil o miarke na ringu BC i chodzilo o psa zbyt niskiego w odniesieniu do standardu byl to samiec ktory na tle innych psow i suk byl ZBYT MALY Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [QUOTE]W Polsce panuje "standard" ciężkawego, masywnego, wyrośniętego BC o obfitym futrze. Pozostaje pytanie, jak to ma się do jego użytkowości. Tylko patrzeć, jak BC spotka los owczarków niemieckich, kiedyś wspaniałych psy użytkowe, dziś przeważnie przekątowane kaleki, schorowane, o kiepskiej psychice. Pies użytkowy to nie maskotka, która ma ładnie, efektownie wyglądać. Zbyt obfita szata, zbytnia masywność psu pracującemu po prostu przeszkadzają. Nie róbmy więc z BCtów kolejnych maskotek. Tyle mamy już tego typu ras...[/QUOTE] DAlej owczarki niemieckie najlepiej sprawdzaja sie w Policji, w IPO ON i maliny. JAkos żadna rasa mimo ze zdrowsza a mamy troche tych obrończych jakos nie weszła w miejsce ON. No i owszem, mozemy z bc nie robic psa kanapowego, ale użytkowego. Ale pies drobny bez popedów nie bedzie psem sportowym. WObec czego powiedz ile już zrobiłas dla tej rasy aby zadbac o uzytkowosc. Oczywscie użytkowosc dla bc to pasterstwo. Moze przypuszczac ze kiedyś bedzie obedience i agility. Ale na tą chwile to pasterstwo. Czy psy w rozmiarze medium, w czymś przewyzszaja te wieksze i owłosione? Jakos nie zauwazyłam róznic, a w Polsce te któe maja zdane egzaminy to w przewadze sa owłosione i napewno nie rozmiarze medium. To które to hodowle sie specjalizuja w mediumach użytkowych :razz: Quote
Figolandia Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Na przykład Silque.. Nigdy nie byłam zainteresowana borderem z zagranicznej hodowli, więc moje zainteresowanie nimi było bardziej ogólne. Wybacz, ale nie pamiętam ich nazw, natomiast emkowe bordery przewijały mi się niejednokrotnie i nigdzie nie spotkałam się z nagonką na nie, z informacją, że jakoby miały z tego powodu problemy z uzyskaniem praw hodowlanych czy uważane były za gorszych przedstawicieli swojej rasy. Czytałam taż gdzieś, że były podejmowane próby wyselekcjonowania emkowych BCtów, ale jakoś ich zaniechano. Możesz mi zarzucać, ze nie pamiętam gdzie i kiedy, ale było to parę lat temu a robienie notatek nie przyszło mi do głowy. Odkąd zdecydowałam się na NNL, przestałam bardziej interesować się innymi hodowlami. Jedno, co mnie wkurza, to to, że odbieracie mojemu psu "prawo" bycia przedstawicielem swojej rasy tylko dlatego, że wywodzi się z tej a nie innej hodowli, a mam wrażenie, ze i dlatego, że zamiast przyłączyć sie do ogólnej nagonki, zachowałam własne zdanie.:shake: No właśnie. Różnic nie zauważacie, ale emka gorsza... Tak dla zasady chyba... Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote]Wybacz, [B]ale nie pamiętam ich nazw[/B], natomiast emkowe bordery przewijały mi się niejednokrotnie[/quote] [quote] [B]Czytałam taż gdzieś,[/B] że były podejmowane próby wyselekcjonowania emkowych BCtów, [B]ale jakoś ich zaniechano.[/B] [/quote] Skoro nie pamietasz, to nie powołuj sie na cos czego tak naprawde nie wiesz, bo moze nie pamietasz, a moze nie ma. Gdyby sie tak przewijały to bys pamietała. Jeszcze raz zapytam. Ile widziłas ( słyszałas ) mediumowych borderów startujących w agility. Ja przez 10 lat widziłam tylko dwa. W Largach mnóstwo. No widzisz sama piszesz ze kiedys podejmowano próby [B]PRÓBY !!!!![/B] ale zaniechano. Zastanowiłas sie czemu zaniechano? Czyzby nie spełniały wymogów uzytkowych? A moze problemy zdrowotne były? [quote]Różnic nie zauważacie, ale emka gorsza... Tak dla zasady chyba... [/quote] Ci co sie tak napalilily na wyselekcjonowanie mediumów bc tez dla zasady zaniechali? A moze sie uwzieli na Ciebie, tak na zapas? :cool3: Jezeli już mówimy o przedstawiciel danej rasy to taki który spełnia wzorzec. Od czegoś sa te wzorce, nie uwazasz? I nikt z nas nie miał wpływu na ustalanie, to tak jakbys cos chciała zarzucic ze ktos z nas miał wpływ na wzorzec Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [B]Q'CELTIC napisala[/B] [quote]juz sobie zobaczylam reszte rodzenstwa tez szczeniaki nie sa jakos zabiedzone, choc ewidentnie pochodza z linii ISDS co czyni zasadnicza roznice miedzy nimi a szczeniakami NNL pochodzacymi z linii show po wielu championach w rodowodach i przydomkach od lat znanych z wystaw, gdzie jak sama twierdzisz ( nie tylko tutaj ale i na forum BC ) takie 'of course BC' czytaj ciezki klocek, plastic czy jakiegokolwiek teraz chcesz uzyc okreslenia z tych ktorych uzywasz najczesciej w stosunku do mocniejszych BC na codzien :roll: wiekszosc z tych szczeniat na zdjeciach mimo ze nie sa merle ma niebieskie oczy o dosyc nieprzyjemnym w wyrazie spojrzeniu, poniewaz maja dziwnie zrenice i teczowki szczeniak ktorego zdjecia dalas dla przykladu jest z tego ( tych dwoch ) miotow najdrobniejszy, ale wyglada na to ze nie tak maly, jak wszystkie szczeniaki z NNL z miotu, ktory byl wczesniej porownywany wnioskuje to na podstawie obejrzenia zdjecia na ktorym dziecko trzyma na kolanach wszystkie szczenieta razem, a szczenieta na nim wygladaja na ciut mlodsze niz na zdjeciach zamieszonych ponizej ich glowki sa wieksze mimo tego ze dziecka dlon mamy w perspektywie do porownania odnoszac sie do linku o mixach BMD x BC to jak nie widzialas poprawnego BMD w wieku 9 miesiecy to sluze swoja galeria zdjec psow tej rasy, wtedy moze w koncu bedziesz miala okazje zobaczyc prawdziwego Bernenczyka chociaz raz w zyciu :roll:[/quote] [quote]Własnie ... czyli te z NNl sa zabiedzone te na zdjeciach juz nie ? ja nie jestem zwolenniczka mediumowych Borderow jednak nie widze nic co wskazywało by ze szczeniata " z wytrzeszczem"(w ogle jak mozna tak napisac :| ) sa zabiedzone[/quote] wlasnie... to co wyraznie napisalam przyklad szczeniaka ktory podalas to NAJDROBNIEJSZY szczeniak z tych dwoch miotow a do tego i tak ich wyglad jest ciut mocniejszy w tym wieku niz szczeniakow z przykladowego miotu w NNL wybacz :roll: ale nie wiem jak inaczej okreslic taki wyglad oczu, ktory dla mnie jest NIETYPOWY dla szczeniat BC i na pierwszy rzut oka przypomina mi osadzenie i wyglad oka psow tj u ras miniaturowych do tego nie miesci mi sie w glowie fakt ze glowa BC w wieku 5-6 tygodni moze miescic sie w dloni a szczeniaki te pochodza z linii show...jakby nie patrzec zernij sobie uprzejmie w rodowody tcyh szczeniat czy tam ISDS ISDSa pogania ??? :roll: daj mi moze przyklad szczeniat z PODOBNYCH linii BC TAK WYGLADAJACYCH bo narazie to jak slusznie zauwazyla Ajrisz gdzies wczesniej gadamy o tym jak porownac Mercedesa do Matiza :roll: [quote]Odnoszac sie do drugiej czesci Twojej wypowiedzi miałam okazje poznac kilka Bernenczykow w tym jednego Ś.P Arnolda ktory byl super psem i mial wiecej temperamentu i checi wspopracy niz niejeden border ktorego mialam okazje widziec( nie na wystawie bo caraz bedzie ze na wystawie sie nie da.. chociaz jednak sie troche da.. przyklad Torun 200:cool:[/quote] jesli sie nie myle ale moze zle umiem czytac :roll: to przyklad mixa BMD x BC dalas nie po to aby temperament okreslic i porownac ale wyglad i budowe Torun 200, kiedy to bylo ? :roll: to w naszej Erze ? :roll: no, pewnie tak bo nie dopisalas 'pne' :lol: [quote]a Ten mix Daisy przypomina mi do zludzenia przedstawiciela rasy BC w Polsce. I Ktorego widzialam NIE NA ZDJECIACH , lecz na zywo . I to mnie własnie martwi.[/quote] piszesz o konkretnym psie ? mix BMD x BC oznacza ze ile w nim BC a ile BMD ? tak z ciekawosci pytam :roll: no i ktorego to BC porownujesz do tego mixa ? [quote]i Nie zycze sobie tekstow typu " moze w koncu bedziesz miala okazje zobaczyc prawdziwego Bernenczyka chociaz raz w zyciu"[/quote] chcialam byc tylko uprzejma no i jestem ciekawa o ktorego BC tak sie martwisz ? [quote]Jesli tak malo zrozumiale napisalam ze te MIXy sa identyczne jak niektore BC w Polsce .. to juz nie moja wina ze nierozumiesz.[/quote] bylo bardzo zrozumiale, napisalas [quote] Natomiast [I][URL]http://www.dogbreedinfo.com/bordernese.htm[/URL] Daisy 9 monhths ... z budowy przypomina coponiektore bordery ... w podobnym wieku...!!!!:shake: i nie na zdjeciach tylko (te bc of cors;-) )[/I][/quote] napisze raz jeszcze skoro to mix to ile w nim BC a ile BMD wg ciebie ? no i twoim zdaniem jak wg wzorca powiniem wygladac 9 m-czny BC ? skoro ten mix na zdjeciach lezy to rozumiem ze glownie odnosisz sie do wygladu jego glowy, tak ? no moze jeszcze widac grubosc lap na zdjeciu [quote]Wiec nie wyjezdzaj mi tu czy widzialm czy nie widzialm Prawdziwego Bernerczyka..bo nie wiem o czym Ty w ogloe do mnie piszesz , nie pisalam o nich tylko o MIXACH... jesli dalej nie rozumiesz.. odpadam.[/quote] jednak bede sie upierac przy tym co pisze twoim zdaniem ten mix BMD x BC przypomina z budowy niektore 'BC of course' albo jak teraz piszesz 'sa identyczne' te 'BC of course' z tym mixem wiec moze zadam jeszcze raz pytanie ile w tym mixie BMD a ile BC twoim zdaniem ? ktore BC wygladaja jak ten mix, te z tych 'BC of course' lub tych 'identycznych' ? faktycznie ciezko sie dogadac, bo ja osobiscie nie lubie suczej glowy u psa i we wzorcu wyglad glowy BC jest tez opisany i z tego co wiem to nie powinna przypominac glowy collie Quote
prittstick08 Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Przepraszam, ze sie wtrącę, nawet nie dam rady teraz przeczytac tych kiku stron, ktore doszly od ostatniego razu kiedy tu zajrzałam, ale chciałam cos jakby przeprosic (moze to za duze slowo, bo w koncu sie nie kllucilysmy o to:)), ale zauwazylam "pamietaj moje logowanie" i skorzystalam:) rzeczywiscie ma\ialyscie z tym racje, taki maly off:) pozdrawiam Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='prittstick08']Przepraszam, ze sie wtrącę, nawet nie dam rady teraz przeczytac tych kiku stron, ktore doszly od ostatniego razu kiedy tu zajrzałam, ale chciałam cos jakby przeprosic (moze to za duze slowo, bo w koncu sie nie kllucilysmy o to:)), ale zauwazylam "pamietaj moje logowanie" i skorzystalam:) rzeczywiscie ma\ialyscie z tym racje, taki maly off:) pozdrawiam[/quote] ;-) bedzie to pomocna opcja dla ciebie na przyszlosc Quote
BeataG Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Q'CELTIC, drobna uwaga - ósemkę i zamknięcie nawiasu okrągłego program tego forum zamienia na emotikonkę 8) - chodziło więc o 2008. Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote]Na przykład Silque..[/quote] Znalazłam hodowle Sylque [URL]http://www.go.to/silque[/URL] jest tam zakładka agility i są psy z ich hodowli biegajace w agility. I widze wiekszosc biega w largach. Moze jest jakies jedno na troche nizszych przeszkodach ale moze jest młodszy pies. Natomiast jakby sie specjalizowali w mediumach to wiekszosc biegałaby w mediumach Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 hodowla Silque nie jest mi obca, w koncu jest w Belgii i wspolracuje z inna belgijska od lat a dokladnie z Quellyane a moja Toffee to belgijka, zdazylam juz wiec poznac troche hodowli w Belgii a nawet z niektorymi pisuje regularnie ;-) [URL]http://www.xilver.be/previous_border_collie_litters.htm[/URL] edit: ten link to nie Silque oczywiscie, ale potomstwo m in po BC z Silque obejrzyj zdjecia tego potomstwa miesci sie jakas glowka 6go tyg szczeniaka w dloni ? ma brunatne zacieki moze pod oczami ? wyglada w wieku 6 tyg na 2.5 kg kruszyne ? owszem, szczeniaki bywaja przebielone ale tez niektore z nich wygladaja jak mocne australijczyli wrecz wiec nie rozumiem wogole tego porownania ??? nie slyszalam tez nigdy aby wlasciciele reklamowali hodowle Silque jako miejsce narodzin BC 'eMek' a i wlascicielka hodowli z nimi wspolpracujacej tez tego nie robi chyba by sie zasmucila albo bardzo rozbawila jakbym jej to napisala, ze jest reklamowana na dogomanii jako hodowca 'eMek' rolling eyes ba, ze te szczeniaki z zalozenia MAJA BYC eMkami ! Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Figolandia']Oczywiście. Nie wiem czy wiesz, ale na świecie jest wiele hodowli, które specjalizują sie wręcz w "emkowych" borderkach, lekkich, zwrotnych, "wykorzystywanych" głównie do sportu. I jakoś cały świat to uznaje, nikt nie zarzuca im braku zgodności z wzocem. [/quote] No i tak sie biorą mity ze wiele hodowli na świecie zaczyna produkowac mediumy do sportu bo są lżejsze, zwrotniejsze i lepsze. Figolandia jestem ciekawa tylko skąd to wziełas. Bujna fantazja czy ktoś Ci to podsunął czy tak dla zasady coby wytłumaczyć wpadki hodowlane wyższym celem ideologicznym? Bo jak widac nie znasz ani jednego przykładu nie mówiac o tych wielu. Tylko nie wiem po co wprowadzasz ludzi w błąd takimi teoriami :shake: Quote
Asti Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 W zeszłym roku na MŚ wygrał w Mediumach border collie. Wie ktoś z jakiej to hodowli? Przypadek czy mają tam więcej M-kowych borderów? Quote
LALUNA Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Asti']W zeszłym roku na MŚ wygrał w Mediumach border collie. Wie ktoś z jakiej to hodowli? Przypadek czy mają tam więcej M-kowych borderów?[/quote] Juz o tym pisałam [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=9786359&postcount=465[/URL] To jeden z tych dwóch przypadków które ja spotkałam w ciagu tych 10 lat. Wiec to nie mógł być ten nalot mediumowych bc na świat Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Asti']W zeszłym roku na MŚ wygrał w Mediumach border collie. Wie ktoś z jakiej to hodowli? Przypadek czy mają tam więcej M-kowych borderów?[/quote] Agato, chcesz napisac przez to ze jak na miliony urodzonych BC na calym swiecie znajdziesz gdzies na zawodach nawet 10 takich to nie przypadek ? Quote
Asti Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 LALUNA - nie zauważyłam tego zdania. Q'Celtic - nie, znam wzorzec. Myślę jednak, że jeżeli Milky zachowa borderowy charakter, będzie zdrowa i nie połamie się na zakręcie lub podczas skoku to nie będzie źle. Nie wiem, czy będzie rozmnażana. Myślę, że jej wzrost może być spowodowany tym, że jej matka też do dużych BC nie należała. Nie jestem hodowcą, nie znam się na takich sprawach. Quote
Q'CELTIC Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 [quote name='Asti']LALUNA - nie zauważyłam tego zdania. Q'Celtic - nie, znam wzorzec. Myślę jednak, że jeżeli Milky zachowa borderowy charakter, będzie zdrowa i nie połamie się na zakręcie lub podczas skoku to nie będzie źle. Nie wiem, czy będzie rozmnażana. Myślę, że jej wzrost może być spowodowany tym, że jej matka też do dużych BC nie należała. Nie jestem hodowcą, nie znam się na takich sprawach.[/quote] ona z tego co wiem ( widzialam ) nie tylko jest mala ale i ma silny white factor ( dosyc widoczny ) bo cala glowe ma biala oprocz uszu chocby mysle ze jak bedzie miala temperament, nie polamie sie na zakrecie i bedzie aportowac to zle nie bedzie ale czy aby tak bardzo dobrze ? czy Milky to typowy przedstawiciel rasy Border Collie twoim zdaniem ? czy Milky miesci sie w zalozeniach wzorca dla rasy BC ? to troche smutne aby tak pisac ze 'zle nie bedzie' bo hodowla chyba nie na tym ma polegac ?! ...ale na tym co ma jeden z naszych moderatorow w swoim podpisie ladnie ujete ;-) pozwole sobie zacytowac : [B][U][COLOR=red][I][SIZE=1]''Wady trzeba widzieć i nazywać po imieniu, gdyż bez tego nie ma postępu w hodowli''[/SIZE][/I] [/COLOR][/U][/B] Quote
Recommended Posts