Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 221
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ira ma jakieś problemy z układem pokarmowy, bo od przywiezienia ze schronu miała ciągle rozwolnienie i trudności z wypróżnianiem. Może trochę za długo zwlekaliśmy z wizytą u weta, bo muśleliśmy, że to stres, a poza tym zachowywała się normalnie. Od jakiegoś czasu dostaje metronidazol, powinno pomóc. Tylko trochę ospała się zrobiła. Nadal poluje na wszystko.

Posted

Moja suczka (nomen-omen Era:lol:) także miała takie problemy kiedy do mnie trafiła (przed 10-ma miesiącami). Zrobiłam badanie kału (próbek z trzech dni) na obecność pasożytów, lecz wynik był ujemny. Wetka zasugerowała, że może to być alergia na mięso drobiowe i zaleciła karmę z jagnięciną - pomogło!
Podobno bardzo dużo psów nie toleruje drobiu. Moja suczka nie może także jeść pszenicy (np. bułki) ani produktów mlecznych. Może spróbuj dojść przyczyny drogą eliminacji podejrzanych składników...

Posted

Ira od poczatku była karmiona ryżem z mięskiem Chappi i suchą karmą Chappi, nie dostaję chleba ani żadnych resztek, mleka też nie. Zobaczymy, czy antybiotyk pomoże, jeśli nie to będziemy robić badania.

Posted

Chappi i Pedigree to najgorsze dziadostwo - robione z odpadów poubojowych. Tam zawartość mięska w "mięsku" jest bliska zeru.
Nie gniewaj się, ale żaden szanujący sie psiarz tego nie kupuje.

Jeśli chcesz karmę niezbyt drogą a dobrą, to spróbuj np. Nutra Nugget, Acana, Purina Pro Plan, Bento Cronen.
Nie kupuj karm w sklepach dla ludzi, tylko w sklepach dla zwierząt.
Nie warto oszczędzać na karmie, bo wydasz to z nawiazką na weta...

A ten antybiotyk to na co ma pomóc? Na biegunkę daje się nifuroksazyt, ale przede wszystkim trzeba ustalić i wyeliminować jej przyczynę, bo inaczej to tylko działanie doraźne.

A czy Ira była odrobaczana?

Posted

Odrobaczana niby była w schronisku, ale to już czas powtórzyć. Czekamy tylko aż skończy antybiotyk. Weterynarz powiedział, że ten antybiotyk ma bardzo szerokie działanie i tak też mówi ulotka. Działa na wiele schorzeń układu pokarmowego. Ja nie jestem wetem, więc muszę zaufać swojemu, który nie raz bardzo nam pomógł (w zasadzie nie nam, ale naszym psom i kotkom).
Co do karmy, to nie wiedziałam, że tak to wygląda. Nasz staruszek ma już 16 lat i w zasadzie zawsze jadł Chappi, a nigdy nie miał żadnych problemów zdrowotnych. Dzięki za radę.

Posted

[quote name='matma']Co do karmy, to nie wiedziałam, że tak to wygląda. Nasz staruszek ma już 16 lat i w zasadzie zawsze jadł Chappi, a nigdy nie miał żadnych problemów zdrowotnych. Dzięki za radę.
Dziarski staruszek! Widać ma bardzo silny organizm, ale niestety nie każdy jest taki.
Pomijając jakość - zajrzałam do składu Chappi http://www.telekarma.pl/p1218/chappi.wolowina.i.warzywa.15.kg.htm- 16% białka i 8% tłuszczu to zdecydowanie za mało dla dużego, młodego psa. Dla weterana - owszem, wystarczy. Pożądni producenci różnicują skład karm stosownie do wieku i wielkości psa.
Dla porównania np. Nutra Nuggets, którą Ci polecam, zawiera 23% białka i 13% tłuszczu. http://www.telekarma.pl/p365/nutra.nuggets.adult.large.15.kg.htm

Poza tym podane jest, że Chappi zawiera zboża, ale nie wiadomo jakie, a najczęściej jest to gluten pszenicy, który dla wielu psów jest alergizujący. Dużo lepsze są karmy zawierające ryż.

Przepraszam, że się wymądrzam - też nie jestem wetem, ale ponieważ od pewnego czasu mam do nich ograniczone zaufanie, to prowadzę też własne "badania". No, a że mam w domu cztery "króliki doświadczalne", to mam też na kim eksperymentować i porównywać wyniki;).
Wierz mi, że dobra karma to conajmniej połowa sukcesu.

Posted

Weszłam na ten watek a tu widze , ze nasza Selba ma kłopot z kupkami.

Co do karm to pozwolę się ja wymądrzyć. Czytałam gdzieś w necie jak się produkuje karmy, nawet te markowe dla psów i co tak naprawdę zawierają. Obrzydlistwo!
Daje się tam najgorszy badziew i pisze ze to mięsko.
Dziękuje- postoje.
Biore szybkowar, mięcho, warzywa i lecę jak stara kuchara, ale za to wiem co moje obie żmijki jędza. Do tego witaminki, odrobina oleju i jest spoko jak mówi mój syn. Morfologie i cała biochemię mają książkową, a obie są sukami po tzw przejściach.

Jesli biegunki nie ustąpią, to proponuje faktycznie zanieść kupkę do badania, bo może ma lamblie, alebo inne świństewko, które trzeba będzie wykurzyć.Jesli wyniki będa ok to zmienić jej dietę.

Posted

A moja suka po gotowanym (kurczak lub chuda wołowina+ryż+marchewka) ma sr.... na cztery zagony....
Tak samo po karmie zawierającej drób lub pszenicę.
Od kilku miesięcy jest na jagnięcinie z ryżem (szwedzka Bozita Robur) i nareszcie jest dobrze.
Nie wszystkie karmy to badziewie. Moje dwa prawie dwunastoletnie psy całe życie są na dobrych karmach i wyniki też mają książkowe.

Posted

No to chyba morał jest taki, że trzeba próbować wszystkiego i patrzeć, co akurat tej bestii będzie pasowało :razz:
Ps.: Nadal poluje na koty :diabloti:

• 1 month later...
Posted

Dawno nie pisała, ale może czasem ktoś jeszcze zagląda...
Problemy z brzuszkiem mamy już chyba za sobą. Ira trochę schudła, ale to może dlatego, że ma dużo więcej ruchu niż w schronie, bo codziennie spacerujemy, albo jeździmy na rowerze, no i jest często czesana, więc ma chyba połowę mniej sierści.
Wczoraj miała sterylizacją, na razie nie chce jeszcze jeść, ale pije i jest coraz bardziej żywa. Nie wiem tylko, co na to koty, bo Ira jest teraz w domu, anie zyją w przyjaźni. Póki była "śnięta" był spokój, a co będzie teraz...

Posted

Pewnie, że zagląda!
Trzymam kciuki za Irę - niech szybko wraca do zdrowia i cieszy się swoim nowym, cudownym życiem.
Za koty też potrzymam kciuki...;)

Posted

może po sterylce jej sie odmieni :))) moja rutka co prawda dalej "goni" kota ale zaczeła np sikac i lekko podnosic nogę na poczatku mało jadła a teraz jest juz po prostu gruba:diabloti: czekamy na wiesci

Posted

Po zabiegu wszystko w porządku, trochę szwy się "paprały". Wet mówi, że to alergia na materiał, z którego są zrobione. Teraz są już zdjęte, więc wszystko jest na dobrej drodze.
Sporo schudła odkąd ją wzięliśmy ze schronu, ale to chyba dlatego, że ma dużo ruchu i jest codziennie czesana. W każdym razie je "za dwóch". Lubi siedzieć w budzie, co nas trochę dziwi, bo na podwórku jest dużo ciekawszych miejsc, ale to może nawyk ze schroniska.
Jeśli chodzi o koty, to większy problem jest właśnie z nimi niż z psem. Parę razy Ira je pogoniła, więc teraz się strasznie boją, prychają, drapią i zwiewają, więc trudno je oswajać. Powoli, powoli, może się uda.

Posted

Wygląda na to, że z brzuszkiem jest ok.

Teraz, jak schudła bardzo przypomina charta irlandzkiego. Oczywiście "trochę skundlonego" :p. Charakter zgadza się w każdym calu :diabloti:.

• 1 month later...