Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przejzalam posty i chyba nie znalazlam nic w tym temacie. Ostatnio sporo sie mowi o tym, ze wspolczesne ONki to juz nie te "prawdziwe" owczarki z charakterem, ze popularnosc rasy doprowadzilo do niekontrolowanego rozmnazania rasy i utraty pewnych pierwotnych, bardzo uzytkowych cech tych psow. Czesto twierdzi sei ze sa to tylko ONy z wygladu i nic poza tym. Ja sama mam ONke(4 lata), nie zamienilabym jej na zadnego innego psa (zawsze wariowalam na punkcie owczarkow), ale mowiac szczerze to nie jest typowy owczarek (mam na mysli charakter, bo wyglad jest jak najbardziej O.K). Wiem ze u niej to problem pewno z socjalizacja zanim trafila do mnie, bo juz pierwszego dnia bylo widac ze jest strasznie bojazliwa. Jednak wtedy cieszylam sie ze mam psa i przymknelam na to oko. Na szczescie to tchorzostwo nie zamienilo sie w agresje (tzn. ma swoje "ulubione" psy, ale jak juz do takeigo podleci z piana na pysku to tylko powarczy i poszczeka i idzie dalej, chyba ze tamten zacznei). Do ludzi jest przemila, niektorych sie boi, ale to nie jest duzy problem (ale czy by stanela w mojej obronie to nie wiem czy by jej starczylo odwagi). Poza tym jest radosna, zabawowa, przyjacielska, czujan, warczaca wieczorem jak ktos puka, ael ja wiem ze nie taki powinien byc ON. A jak tam u was?Nie odbierzcei mnie zle, ja swojego psa kocham nad zycie, zrobilabym dla niej wszystkio (moze lepiej ze jest ulegla a nie jak typowy ON sklonny do dominacji, bo ja mam za mieki charakter i moglabym sobie nie dac rady), ale jestem ciekawa czy to faktycznie jest obecnie jakas prawidlowosc.

Posted

No coz, wyglada na to ze tylko moj On to taki wyjatkowy egzemplarz :wink: Myslalam ze podzielicie sie ze mna waszymi spostrzezeniami w ogole jesli chodzi o owczarki. Ja znam oprocz mojego kilka i kazdy jest inny. No sa wsrod nich furiaty, nie do opanowania, ael i typowe ONy tez. No trudno, jak nie chcecie o tym dyskutowac to nie szkodzi. Milego dzionka i buziaki dla wszystkich ONkow :buzi:

Posted

LAZY,to przez popularność rasy,niekontrolowane rozmnażanie,jak i przez sentymenty,wielu zobaczyło Szarika w "Czterech Pancernych" i już myślą,że ta rasa umie wszystko od razu,z ON,em trzeba chodzić na szkolenie,jeśli nie umie się go wyszkolić,dopiero dobrze wyszkolony ON jest dobrym towarzyszem swego pana

Posted

Mój Axel mimo, że trafił do mnie z baaardzo zwichrowanym charakterem udało mi się go naprowadzić na właściwą drogę przez co mam ON-ka z charakterem.

Jak ON jest psem ostrzegajkącego szczekaniem - dzwonek, atak itp. Ma swoich wrogów- psów, przed którymi musiałam się ostro natrudzić, aby ich nie zjadł. Jak ktoś mu się narazi- to tak jak pańcia- latami pamięta i zawsze będzie w stosunku do danej osoby bardzo ostrożny i podejrzliwy, będzie obserwować i pilnować.

W stosunku do zwierząt będących w domu ma charakter owczarka- ma swoją zgraję, którą zagania, opiekuje się nimi i prowadzi pełnem nadzór.

W stosunku do ludzi nie wykazuje agresji lecz jest bardzo ostrozny i oschły - nie reaguje na wołanie , nawet po imieniu, przez obcych.

Jest również - a raczej był , kwestia wieku- psem o bardzo duzym zapotrzebowaniu na ruch, poznawianie nowego, co idealnie dopasowało się do mojego stylu bycia.

Jak dla mnie ON-ki to rasa stowrzona dla mnie.

Co ciekawe- gdy bawił się z małymi psami, wykazywał odruch zaganiania, psa otaczał kołem i nie pozwalał się ruszyć.

Posted

mam dwie ONki, jedna to typowa dominantka byla bardzo trudna do ulozenia, ale udalo sie i jest bardzo zrownowazona sunia, szkoda tylko ze charakter ma bardziej melancholijny i woli sobie kwiatki wachac niz szalenczo biegac za kije, zreszta moze to jej z wiekiem przyszlo. Jest na pewno bardzo silna fizycznie i psychicznie i ciezko byloby schrzanic jej charakter. Natomiast druga ma w tej chwili pol roku, nie ma w sobie bojazliwosci, o ktorej pisza przeciwnicy ONow, moze dlatego ze wzieta z dobrej hodowli, probuje dominowac ale delikatnie i latwiej jest ja szkolic niz moja Cortine, denerwuje mnie tylko to ze typowo dla ONow jest szczekliwa :x

Pozdr

Monika z ONkami

• 4 weeks later...
Posted

Mój ON-ek moze i jest furiatem,psem nie do opanowania..innym

niz wszystkie..ale i tak go bardzo kocham..iii....pracuje..cały czas ciezko pracuje nad jego charakterem..jezeli ktos ma psa..który traume z dziecinstwa przezywa na okragło(boi sie praktycznie wszystkiego-reagujac pseudoagresja)to niech wita w moim klubie..reszta niech rozkoszuje sie miłymi pupilkami ...i ..zostanie wiec w nieswiadomosci ile taka praca kosztuje wyrzeczen własciciela i psa..bo..niełatwo ponoc kochac niegrzeczne dzieci a co dopiero psy.

Posted

Wiemy ze ciezko pracujesz, widzimy to kazdego dnia!!! I trzymamy łapki i kciuki za Ciebie i Eika. On jest kochaniutki, zawsze daje buziaki jak dlugo kogos nie widzi. No ale niestety boi sie tak jak i Lazy, tylko ze ona chyba jeszcze bardziej bo nawet odwagoi atakowac nie ma :wink:

Małgoska dawaj zdjecie Eika pod Nicka. Psiaka masz pieknego wiec pochwal sie reszcie dogomaniakow! :P

Posted

Załatwione to macie Dogomaniacy...(zdjecie Eika pod Nicka)ale...musze mu zrobic "sesje zdjeciowa"bo zdjecia ma z zimy.Szkoda ze rzepak przekwita,gdyz pieknie by wygladał taki ON-ek "Buszujacy w rzepaku"

Pozdrawiam! :P

• 3 weeks later...
Posted

Witam!

Moj Onek wabi sie Haker,jest cudownym psem o ktorym nigdy nawet nie marzylam.Nigdy nie myslalam ze pies moze byc tak wierny i przywiazany,to moj cien tak go nazywam bo jest zawsze obok.Cierpi gdy wychodze nawet do sklepu,podczas mojego wyjazdu,nie jadl,nie spal,tylko wyczekiwal pod drzwiami.W stasunku do ludzi jest przyjazny,psy dopoki nie warcza sa oki a nawet chetnie sie z nimi bawi.Mieszka jeszcze z dwoma jamnikami i jak na psa pasterskiego uwaza je za swoje owieczki i stadka pilnuje skrupulatnie.Szkolenie PT mamy juz za soba zreszta zdal je spiewajaco,teraz myslimy o wystawach ale zobaczymy jak to bedzie.A oto i sam bohater.

424.jpg

• 1 month later...
Posted

Ja mam wilczastą ONkę typu użytkowego i powiem szczerze, że nie widzę u niej jakichkolwiech "odchyłek" od rasy. Jest zrównoważoną sunią pomimo paru nieszczęść w dzieciństwie :evil: zanim trafiła do mnie. Ważną rzeczą jest praca z psem, nieważne jakiej jest rasy to podstawa sukcesu (jeżeli nie ma być typowym rozkapryszonym kanapowcem pańci)

Posted

Pewnego dnia aniolek spostrzegl nad rzeka placzaca dziewczyne. Zal mu sie jej zrobilo, wiec postanowil zrobic cos dla niej. Ale co by ja ucieszylo? Podsluchal jej mysli: zeby byl piekny i dobrze zbudowany, zeby byl madry, inteligentny, odwazny, silny, zeby wiedzial kiedy ja zabawic, a kiedy sie przytulic, zeby byla dla niego najwazniejsza na swiecie i zeby nigdy jej nie zostawil. Aniolek machnal skrzydlem, popatrzyl na swoje dzielo i powiedzial: ludzie beda cie nazywac owczarkiem niemieckim.

Pozdrawiam

Julita

Posted
Pewnego dnia aniolek spostrzegl nad rzeka placzaca dziewczyne. Zal mu sie jej zrobilo, wiec postanowil zrobic cos dla niej. Ale co by ja ucieszylo? Podsluchal jej mysli: zeby byl piekny i dobrze zbudowany, zeby byl madry, inteligentny, odwazny, silny, zeby wiedzial kiedy ja zabawic, a kiedy sie przytulic, zeby byla dla niego najwazniejsza na swiecie i zeby nigdy jej nie zostawil. Aniolek machnal skrzydlem, popatrzyl na swoje dzielo i powiedzial: ludzie beda cie nazywac owczarkiem niemieckim.

Pozdrawiam

Julita

Pięknie powiedziane...

• 2 weeks later...
Posted

Mój Onek ma naprawdę chyba charakter zbliżony do ideału rasy.Przywiozłam go z Niemiec jak miał 6,5 miesiąca,gdzie był psem kojcowym.W mig zaaklimatyzował się.Ma charakter dominanta,ale cały czas nad nim pracuje.ma IPO I.Miałam okazję przekonać sie,że stanie w mojej obronie.Pewnego wieczoru bedąc na spacerze z psem zaczepił mnie facet z kijem w ręce i pies nawet sie nie zawachał i ruszył w jego kierunku.Na szczęscie wszystko skończyło się szczęsliwie,bo facet znieruchomiał chyba ze strachu,a ja zdołałam odwołać psa.

Poza tym jest moim najwierniejszym przyjacielem,strużem,kocha aportować,pływać biegać,ale z kontaktami z innymi psami muszę być ostrożna,bo on pokazuje całym sobą kto tu rządzi.

Poza tym jest najukochańszym psem na świecie oczywiście.

Aha do domu wpuszca ,ale nie wypuści nikogo bez mojego pozwolenia i nikt go tego nie uczył.

Wieczorem na spacerach jest b.czujny tak jakby mnie pilnował.natomiast puszczony ze smyczy jest rozkosznym psem zabawowym,który zawsze wraca na zawołanie.

Na koniec dodam ,że ma 7 lat i cały czas się docieramy.Myślę jednak,że teraz osiągnęliśmy szczyt porozumienia.

• 1 month later...
Posted

Moj Zakk ma 14 i pol miesiaca,wiec nie jego charakter nie jest jeszcze w pelni uksztaltowany,ale mam nadzieje,ze zostanie takim jaki jest.Jest psem bardzo przyjaznym tak do ludzi jak do innych psow,choc jak wiadomo sa pieski za ktorymi nie przepada.Na smyczy sie na nie wydziera,a spuszczony olewa.Na wieczornych spacerach jest bardzo czujny i w zasadzie szczeka na kazdego,w dzien nie.W domu jest malo szczekliwy,jedynie wieczorami lub w nocy gdy kreci sie ktos obcy po klatce to daje znac,ze czuwa,ale latwo go uspokoic.Nigdy nie rzucil sie pierwszy na zadnego psa,ale potrafi stanac w obronie swojego najlepszego kumpla(nieduzego kundelka).

Jest przeuroczy,bardzo kochany i szybko sie uczy.

Nie kradnie :wink: nie ruszy nawet swojego zarcia bez komendy,za szczeniaka zniszczyl jednego kapcia...Mozna powiedziec,ze jest posluszny,ale mimo wszystko caly czas z nim pracuje.

Uwielbia plywanie,dzieci,dla pilki zrobilby wszystko.

Zapomnialam dodac,ze do tej pory nie bal sie burzy,ale nie wiem co bedzie przy nastepnej,bo kilka dni temu piorun walnal w nasz dom,a Zakk akurat spal na balkonie,caly wiezowiec sie zatrzasl,huk byl niesamowity,mnie sie nogo trzesly,w ogole mnostwo szkod wyrzadzil i teraz troszke sie boje reakcji Zakk'a na nastepna burze :-?

• 2 months later...
Posted

Moja ON-ka jest kochana , to na początek :D A charakterek ? ma dopiero rok więc chyba jeszcze nie w pełni ukształtowany , jednak dobrze rokuje. Nigdy nie zniszczyła nawet w dzieciństwie niczego w domu ( poza łózkiem na które skoczyła osttanio -36 kg i załamała) .Nie skacze ,grzecznie siedzi i czeka na jedzenie ,chocbym nie wiem jakiego smakołyka położyła do miski to będzie się skręcać wiercic ale jeśli nie pozwole to nie dotknie. W domu jest przegrzeczna . Za to na spacerkach wulkan energii ,jak już sie przekona do jakiegos pieska ( poczatki zawsze z dystansem) to potrafi zmęczyc i zabiegac delikwenta. Prezchodnie, właściciele innych psow jej w ogóle nie interesują . PT skonczyła na celujący . Czy charakter stabilny ? nie wiem , sa jeszcze problemy z agresją na niektóre psy ( ale myśle że to konsekwencja poturbowania w wieku 3 m-cy przez suke amstafkę ) , Nie planowałam miec psa ,wyszło przypadkiem,ale nie żałuje .Zawsze kazdemu rosądnemu człowiekowi gotowemu kochac i poświecić kawałek zycia psu polece ONka . Na pewno wymaga duzo czasu ,troski, zainteresowania .Ale warto .Usilnie pracujemy nad charakterkiem Klarki , materiał dobry ,obym tylko ja czegos nie zepsuła ,to mój pierwszy pies. :D

Posted

ale przyszła mi jeszcze jedna mysl do głowy, cechy okreslonej rasy ,ogolny rys jest wazny.Ale pies jak i człowiek kształtuje się pod wpływem czynników zewn. w tym przypadku głównie nas ,włascicieli.Jesli będzie wychowywany chaotycznie ,nerwowo,niekonsekwentnie to z czasem przeminie to jakie pietno naznaczyła na nim rasa . Chyba trzeba pamietac że to my jestesmy chyba mądrzejsza stroną tego związku ,i czasem musimy przewidziec konsekwencje nawet jednorazowego zdarzenia , dla psiaka jesli cos wolno dzis to wolno i jutro, np prozaiczna sytuacja :nie wyczuje że skoczenie na własciciela w słoneczny dzień to fajny objaw sympatii,ale już w deszczowy błotny dzien to feeeee. Jesli pan cieszy sie że piesek z animuszem gania kotki po zapleczach osiedla ,to czemu się nie cieszy że chce zrobic to samo na ulicy tuz pod jadacy samochód. Wychowujmy więc madrze z pełną swiadomościa że to dla naszego i ich dobra . Ho ho,ale powaznie napisałam ,ale tak mysle .Choc trochę pompatycznie wyszło.