Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

LeCoyotte napisał(a):
od nowej strony będzie mały tutorial...:cool1:

a co Ty w erie się bawisz:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

ale pomagam:razz:

• Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak każdy wie, żeby zrobić w miarę dobre zdjęcie, trzeba je dobrze naświetlić;) (ale odkrycie:lol:) Scena była bardzo kontrastowa dlatego żeby wyglądała tak jak ją w rzeczywistości widziałem, zrobiłem dwie fotki, pierwsza z czasem 1s, druga 8s, czyli 3EV róznicy (2 do potęgi 3 = 8s / 1s). Reszta parametrów: ISO 200, f/6.3, f=70mm. Pierwszą naświetliłem na niebo, drugą na mgłę. Czyli robimy tak: ustawiamy tryb preselekcji przysłony A i wybieramy przysłonę (w moim przypadku 6.3, bo w tych okolicach poprawia się ostrość obiektywu, chociaż i tak statyw stał na miękkiej trawie i fotki nie są idealnie ostre), pomiar światła ustawiamy na punktowy, celujemy środkiem kadru w wizjerze na mierzone miejsce, czyli w pierwszym przypadku niebo. Jako, że niebo jest względnie jasne (w stosunku do np. chmur) zwiększamy kompensację ekspozycji o np. +2/3 EV (tu trzeba poeksperymentować i ustawić kompensację w zależności od rzeczywistej jasności, czyli im obiekt (u nas niebo) jaśniejszy, tym większa ekspozycja na plus (np dla białych chmur w słoneczny dzien ustawiam ok +2EV), im ciemniejszy - większa na minus. Czyli można było zrobic pomiar na ciemne chmury i skompensować o -1EV. Drugie zdjęcie robimy analogicznie, naswietlając na mgłę. Mgła jest względnie jasna, więc kompensujemy o ok +1/3 - +2/3EV (oczywiście tu też nie ma reguły - trzeba eksperymentować, albo dojść do wprawy;)).
Jak już zrobimy fotky wyjściowe, zabieramy się za łączenie w PS. Żeby nie komplikować obróbki, zakładam, że zdjęcia robione były w JPGu (chociaż raw jest zdecydowanie lepszym wyjściem). Otwieramy pierwszą (ciemniejszą) fotkę w PS, zaznaczamy całość (Ctrl+A) i kopiujemy do schowka (Ctrl+C). Otwiermy drugą fotkę i wklejamy do niej tą pierwszą, która jest w schowku (Ctrl+V). Mamy teraz dwie warstwy:

[SIZE="1"](klik)

Teraz trzeba utworzyć maskę warstwy, w celu odkrycia nieba spod wierzchniej warstwy. Kilkamy w ikonkę Add layer mask (1. na zrzucie ekranu), utworzy się biała nieprzezroczysta maska (2.)

Teraz musimy zrobić płynne przejście między niebem a ziemią, więc użyjemy narzędzia Gradient tool

W górnym pasku ustawiamy opcje: styl wypełnienia na Black,white (1.), Gradient liniowy (2.), dalej Mode:normal, Opacity: 100%, zaznaczmy Dither i Transparency.

Teraz musimy zaznaczyć początek i koniec wypełnienia gradientem. Klikamy (i trzymamy) trochę ponad horyzontem (1), przeciągamy pionowo w dół do miejsca gdzie zaczyna się trawa (2) i puszczamy. Oczywiście można gdzie indziej utworzyć gradient, w zależności co chcemy uzyskać (wyżej, niżej, po skosie)

Posted

Ukaże się nam wstępna wersja tego co chcemy osiągnąć.

Teraz kilka poprawek:
Klikamy na miniaturkę pierwszej warstwy (1). Z menu image->adjustments wymieramy Brightness/Contrast i zmieniamy wg uznania;) U mnie -15 i -50. Zamiast tego można się pobawic krzywymi (Image->Adjustments -> Curves) i uzyskać lepszy efekt, ale Brightness/Contrast jest chyba łatwiejsze dla początkujących;)

Można jeszcze trochę zwiększyść kontrast samej trawy, i w tym przypadku najlepiej się sprawdzą Poziomy (Levels). Skrót klawiaturowy Ctrl+L. Przesuwamy lewy znacznik gdzieś do pozycji 25.

Teraz poparwimy troche niebo. Klikamy na miniaturkę warstwy dolnej (ciemniejszej), wybieramy opcję Brightness/Contrast i zabawa suwakami;) Ja ustawiłem +15 i +50.
Łączymy wszystkie warstwy: klikamy prawym na obojętne którą warstwę i wybieramy Flatten Image. Na koniec ocieplamy fotkę - opcja Image->Adjustments -> color balance (na klawiaturze Ctrl+B) i przesuwamy trzeci suwak w kierunku Yellow (ja ustawiłem -20) i klikamy oczywiście OK.

I to by było na tyle:)

pewnie jest masa błędów logicznych, stylistycznych itp itd, ale późno już jest :diabloti:

Oczywiście zamiast tych wszystkich masek itp wystarczy założyc na obiektyw odpowiedni neutralny filtr gradientowy, ale to inna bajka:evil_lol:

Posted

ariss napisał(a):
a co Ty w erie się bawisz:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

ale pomagam:razz:

dziekiiii:multi::evil_lol: nie chciałem, żebyście się męczyły zmieniając strony:cool3:

Posted

ariss napisał(a):

no i później sprawdzić czy tak umiem:diabloti:w co wątpię;)

a chciałem napisać prosto jasno i na temat:mdleje: chyba zdolności pedagogiczne nie są moją mocną stroną:shake::evil_lol:

Posted

przeczytałam:mdleje:
po pierwsze musze sobie kupić statyw:evil_lol:
po 2 kupić sobie środki nasenne zeby o tej godzinie nie czytać takich rzeczy:evil_lol:
po 3 przeczytać to jutro jeszcze raz;)

no i później sprawdzić czy tak umiem:diabloti:w co wątpię;)

Posted

Unbelievable napisał(a):
dobrze jest, ja, blondynka, zrozumiałam :evil_lol:

tylko, czy tu: http://i283.photobucket.com/albums/kk308/vertobi/lipiec%202009/_DSC1111640.jpg ta czerwona kropka to światełko czy bad pixel?:razz:

jedyna mnie rozumiesz:loveu::multi::evil_lol:
ta kropka to światło

eria napisał(a):
nic z powyższego nie wiem - i szczerze mówiąc jest mi z tym bardzo dobrze :loveu::loveu:

w praktyce to zajmuje kilka minut, tylko tak strasznie wygląda w wersji tekstowej;)

Wczoraj byliśmy u weta na szczepieniu. Troche się bałem o tą moją alergiczkę:lol: ale żyje i ma się dobrze:p I oczywiście zapomniałem się o coś spytać weta:roll: oko jej łzawi, nie wiem od czego. Przemywałem świetlikiem, pomaga na trochę, a potem łzawienie wraca.

Posted

Przeczytałam i rozumiem - tylko ja mam polską wersję PSa, więc mi łatwiej nie jest, bo opisy się troche różnią;)
Wydrukuję, popróbuję...może się uda:diabloti:;)

Fotki Samby super:loveu:

Posted

LeCoyotte napisał(a):
Jak każdy wie, żeby zrobić w miarę dobre zdjęcie, trzeba je dobrze naświetlić;) (ale odkrycie:lol:) Scena była bardzo kontrastowa dlatego żeby wyglądała tak jak ją w rzeczywistości widziałem, zrobiłem dwie fotki, pierwsza z czasem 1s, druga 8s, czyli 3EV róznicy (2 do potęgi 3 = 8s / 1s). (...)

Oczywiście zamiast tych wszystkich masek itp wystarczy założyc na obiektyw odpowiedni neutralny filtr gradientowy, ale to inna bajka:evil_lol:

Matulu jedyna :mdleje:

Posted

weszka napisał(a):
Ja też wydrukuję. Tylko nie wiem po co skoro nie mam PS :(

W GIMPie robi się tak samo;) Tylko pewnie inne skróty klawiaturowe są.

Unbelievable napisał(a):
jaki niedźwiedź :roflt: :evil_lol::evil_lol:

jak tak zarośnie to wszyscy sie nią zachwycają, a jak ją ładnie zrobię to nikt nie zwróci uwagi:shake::evil_lol:
Justa napisał(a):
Matulu jedyna :mdleje:

tak jasno napisane?:razz: czy całkiem skopane?:shake: czy czegoś może nie zrozumiałaś?:eviltong:
Jak ktoś czegoś nie czai to pytać!:eviltong:

Posted

LeCoyotte napisał(a):

jak tak zarośnie to wszyscy sie nią zachwycają, a jak ją ładnie zrobię to nikt nie zwróci uwagi:shake::evil_lol:

następnym razem jak jazobisz będziemy się zachwycać:diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
następnym razem jak jazobisz będziemy się zachwycać:diabloti:

przedwczoraj przystrzygłem, przetrymowałem, ale coś tego nie widać na fotach:eviltong:

Posted

LeCoyotte napisał(a):
W GIMPie robi się tak samo;) Tylko pewnie inne skróty klawiaturowe są.

GIMPa tysz nie mam ale zachęcona tym co można robić właśnie go ściągam :razz:

Posted

anetta napisał(a):
:mdleje: Jezus Maria....
Bułka z masłem :diabloti:

początki nigdy nie są łatwe:cool1:

Unbelievable napisał(a):
jak taką rozwianą pokazujesz to ciężko coś zauważyć!

no to właśnie mówiłem, że nie widać:eviltong:

weszka napisał(a):
GIMPa tysz nie mam ale zachęcona tym co można robić właśnie go ściągam :razz:

ściągaj ściągaj, bo to potężne narzędzie;) Chociaż gdyby nie wady cyfrówek, nie byłoby raczej potrzebne, bo takie zdjęcia z powodzeniem można robić analogiem na slajdach

konik polny;) bawił się ze mna w chowanego, nie chcial się pokazać i chował za liściem, to mu taką fotkę pstryknąłem:lol: