crazydaisy Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 asiol, Vega skończyła 5 miesięcy, jest u mnie od 12 tygodnia życia. Przez długi czas załatwiała się w domu, ale stopniowo i wytrwale uczyłam ją, że mieszkanie to nie toaleta i wpadki zdarzały się coraz rzadziej. Ostatnie dwa tygodnie, mimo upałów i ciągłego picia nie było problemów i noc spokojnie wytrzymywała. Teraz mimo, że pora spacerów się nie zmieniła (ostatni koło 23, pierwszy w okolicach 5-5:30) często po nocy znajduję kałużę :( O ile wpadę w ciągu dnia jestem w stanie zrozumieć to tu nie mam pojęcia czemu znowu zaczęła posikiwać? Jeśli chodzi o grubsze sprawy to już wytrzymuje, nawet podczas dłuższej nieobecności w ciągu dnia. Quote
AngelsDream Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Baaj ma za to spore problemy z zostawaniem samemu, ale dziś godzinę wytrzymał na czysto. Ostatni spacer różne - czasem 23, czasem 1. Pierwszy nie wcześniej niż 8, a ostatnio nawet 10. Quote
taxelina Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 sherry skonczyla rok 24 czerwca i dopiero teraz idzie jej coraz lepiej jak zostaje w domu z Niunia. przez pare miesiecy mialam/mam kraty w przedpokoju zeby do kuchni nie szla, kiedys tam szla i robila i kupe i siku jak nas nie bylo... tydzien temu udalo sie jej przejsc jakos chyba gora ale nie zalatwila sie w domu wiec dzis byl dzien na zostawienie krat otwartych - po rannym spacerze kupa i siku i co - nie zalatwila sie w domu. dlugo jej zaljelo sie nauczyc mamy ja od 8 tyg.. cierpliwosc to wazne.. Quote
crazydaisy Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 U nas z zostawaniem nie ma problemu :), ale nad tym załatwianiem trzeba będzie jeszcze popracować... oby tylko mocz dziury w podłodze nie przeżarł :diabloti: Quote
taxelina Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 z zostawaniem - piski itp - nie bylo nigdy problemu, z sikaniem kiedy nas nie bylo byl.. Quote
asiol Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 U mnie było różnie- były okresy gdy w nocy było sucho, a podczas mojej nieobecności zafajdany cały korytarz, ale też tak, ze w nocy nafajdane, a gdy byłam w szkole to sucho. Obecnie już jest spokój, po prostu psiak wytrzymuje bez problemu. Od razu mi się przypominają pierwsze noce z nim- instynkt macierzyński się we mnie odezwał i jak on robił w nocy siku/kupę to ja się od razu budziłam i taka zdechnięta sprzątałam te smrody O.o" . Pierwszą kąpiel wzięłam z 4 miesiące od zakupu psa (kapiel mnie rozleniwia i za pewne po niej bym już z psem nie wyszła na wieczorny spacer). Quote
Impresja&Simarilion Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 czasem szczenika potrzebuje trochę czasu, żeby załapać. najlepiej mają właściciele ogródków. tyle, że czasem pies się tak przyzwyczai, że potem nie chce się załatwiać na spacerze tylko w ogrodzie :p Quote
Aaliyah1981 Posted July 18, 2008 Author Posted July 18, 2008 kochane mam do was pytanie w jakim wieku chodzi mi o szczeniaka piesek powinien juz dluzej trzymac mocz ?? Quote
Aaliyah1981 Posted July 18, 2008 Author Posted July 18, 2008 AngelsDream napisał(a):Dłużej, to znaczy? dluzej tz np 5 h bo nasz Franio niestety caly dzien sledza w ogrodzie bo jak tylko zostanie w domu to posiusia sie juz po 2 -3 godzinkach :roll: Quote
AngelsDream Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 Baaj ma niespełna pół roku i często wytrzymuje już tyle czasu. Quote
Aaliyah1981 Posted July 18, 2008 Author Posted July 18, 2008 AngelsDream napisał(a):Baaj ma niespełna pół roku i często wytrzymuje już tyle czasu. kurcze wlasnie sie martwie ,ze przez to ,ze caly dzien spedzal w ogrodzie to teraz nie ma ''wytrzylamego'' pecherza bo zalatwial sie kiedy mial na to ochote :roll: franek ma juz 8 miesiecy Quote
AngelsDream Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 Wprawdzie ja mam raczej dużego psa, ale spotkałam się z opinią, że małe psy często mają płytkie pęcherze. Co do załatwiania się w ogrodzie, to Baajowi wręcz pomógł wypad na tydzień do Krakowa, gdzie mieszkał na terenie i mógł siuisać, kiedy chciał. Utrwalił sobie świetnie załatwianie się na trawę. Quote
faza14 Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Przeczytałam tylko do 7 strony, dalej mi się nie chciało :diabloti: w każdym razie przyszłam się pochwalić, że moja suńka (dopiero od dwóch dni u mnie! wcześniej - schronisko), która ma 2 miesiące, chodzi co prawda co 2 godzinki na dwór, ale noc całaaaa przespana (Czyli jakieś 10 godzin! :cool3:) a dzisiaj w domku było tylko jedno siusiu, ale to była moja wina, bo się rozleniwiłam i nie poszłam na dwór :mad: ale ogólnie jestem z Luki dumna :loveu: Quote
Ana_Zbyska Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 A co jeśli chodzi o dorosłego już psa?? Wyadoptowaliśmy ostatnio psiaka, ok. 3 letniego. Psiak jest po przejściach, że tak powiem, miał 3 nieudane adopcje, za każdym razem wracał nie ze swojej winy. Pojechał teraz do cudownego, pełnego miłości domu, tak pełnego miłości, że psiak zakochał się w swojej pani. Początkowo źle znosił każde jej wyjście ( w domu zostawała mama właścicielki) i wtedy ewidentnie złośliwie sikał. Natmiast teraz zdarza mu się to bez powodu, wychodzi maks co 3-4h, a i tak potrafi tak się zsikać, że szok. Pani dzwoniła do mnie z prośbą o pomoc, niestety ja nie mam dużego doświadczenia w uczeniu psów czystości. Proszę o radę, sprawa pilna. acha, dodam, że psiak jest już wykastrowany 2 lata. Quote
WŁADCZYNI Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 psy nie sikają złośliwie, pies nie jest zdolny do myślenia 'naleję na podłogę to może nie wyjdzie' ewentualnie 'zołza wyszła to ja nasikam'. częste spacery, chwalenie sukcesów w siusianiu na dworzu i badanie moczu tak na wszelki wypadek. Quote
justynka97 Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 że najlepiej to będzie w okresie 5-6 lat może mniej więcej mogłam się pomylić:great::lol: Quote
Agnieszka K. Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Ana, czy pies nasikał na podłoge czy po prostu oznaczył / obsikał cos?? Ja mam 2 psy, ale jak pojade do rodziców to starszy (młody nie) zawsze po przyjeździe próbuje obsikac róg narzuty na kanapie. Zawsze ten sam w tym samym miejscu. I tylko tam, nigdzie wiecej. W u mnie domu nigdy sie to nie zdazyło, ani jednemu ani drugiemu. Niektóre psy postepuja tak w przypadku leku przed rozłąka na swoim terenie (nie jestem specjalista, moge sie mylic, ale tak gdzies czytałam). Quote
Magdalena85843 Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 Moj pies ma 8 tygodni.Ucze go od 2-och,bo to podobno i wczesniej tym lepiej, i pies szybciej przyswaja wiedze:D. Mimo takiego postepowania o kotrym kazdy pisze: tzn:wychodze po kazdym spaniu,zabawie,jedzeniu, piciu oraz po jakim kolwiek psim wysiłku/karmie o okreslonych porach 4 razy dziennie.To mimo wszystko psinka wali bobki(ale zadziej niz siku) i sika w domku, w ciagu dnia.Ostatnio zdazylo sie 5 nocy po ktoryh nie było zadnych "pachnacych niespodzianek", ale za wczenie sie ucieszylam bo z wczoraj na dzis psiak zrobił ogromna kałuze i dwa bobki:(. Nie wiem co poczac z tym faktem..po kazdym sukcesie po 2-3 dniach jest zalamka bo znow cos sie zmienia na gorsze, a moim zdaniem psiak powinien byc madrzejszy a nie odwrotnie, To rasa Shih-tzu ,podobno sa mądre ale ten zdecydowanie odbiega od reguły Quote
Agnieszka K. Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 Ale ten szczeniak ma dopiero 8 tygodni - nie wymagaj od niego, ze w tym wieku bedzie załatwiał sie wyłącznie na zewnatrz. Poza tym - w tym wieku szczeniaki dopiero opuszczaja hodowle. Bedzie coraz lepiej, ale nie od razu. Nagradzaj, jak sie załatwi na zewnatrz. Quote
karjo2 Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 Magdalena85843 napisał(a):Moj pies ma 8 tygodni.Ucze go od 2-och,bo to podobno i wczesniej tym lepiej, i pies szybciej przyswaja wiedze:D. Mimo takiego postepowania o kotrym kazdy pisze: tzn:wychodze po kazdym spaniu,zabawie,jedzeniu, piciu oraz po jakim kolwiek psim wysiłku/karmie o okreslonych porach 4 razy dziennie.To mimo wszystko psinka wali bobki(ale zadziej niz siku) i sika w domku, w ciagu dnia.Ostatnio zdazylo sie 5 nocy po ktoryh nie było zadnych "pachnacych niespodzianek", ale za wczenie sie ucieszylam bo z wczoraj na dzis psiak zrobił ogromna kałuze i dwa bobki:(. Nie wiem co poczac z tym faktem..po kazdym sukcesie po 2-3 dniach jest zalamka bo znow cos sie zmienia na gorsze, a moim zdaniem psiak powinien byc madrzejszy a nie odwrotnie, To rasa Shih-tzu ,podobno sa mądre ale ten zdecydowanie odbiega od reguły Po co powielasz to samo pytanie, od tego psa nie nauczysz czystosci. Tu sie zapytalas i dostalas jasne odpowiedzi: http://www.dogomania.pl/forum/f456/niereformowany-szczeniaczek-146905/ Nastaw sie na bieganie ze szczylkiem nascie razy w ciagu doby (lacznie z noca) przez dluzszy czas, potem po 5- 6 spacerow dziennie, od wczesnego rana do wieczora i sie nauczy z czasem. A na razie licz sie z kilkoma miesiacami mozliwych wpadek. Quote
Magdalena85843 Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 [quote name='Cleo2008']Witajcie. No w tygodniu to w miare juz funkcjonuje :multi: pod warunkiem, ze wychodze z nia wedlug regul - po spaniu, po jedzeniu, po zabawie - wiec nie wiem kto tu kogo tresuje :diabloti: Klopot robi sie w weekend gdy wstajemy nieco pozniej (nie przed 6, tylko kolo 7-8), no i przestawiaja sie godziny. Wtedy robi sie naprawde troche balagan, bo pieska NIE SYGNALIZUJE ze jej sie chce. Chodzi tylko o siusiu, bo z kupa funkcjonuje genialnie, w nocy tez funkcjonuje, ale ... wychodzimy z nia 23-24, a rano o 6, wiec trzyma calkiem niezle bo 6-7 godzin :loveu: Ale w dzien nie. Jak to bylo u was? Jak przedluzac czas w dzien? Aha, jak ja zostawiam do 4 godz. - to wychodze z nia tuz przed wyjsciem i zaraz po przyjsciu. Tez w tedy w domu jest czysto i ok. Robi w domu tylko jak jestesmy my i w dzien. Nie rozumiem tego :-([/quote] No to srednio... Ja mam 8,5 tyg psa, ktory sika i robi kupke na dworze ale zdaza mu sie robic tez w mieszkaniu i to nawet czesto bo dochodzi czasem do 4 razy w ciagu całego dnia. w nocy natomiast trzyma, no chyba ze sie przeje to zdaza sie tez i w nocy jakas kupcia lub siku.Moze ktos zna sposob tylko skuteczny na nauczenie psa załatwiania sie wylacznie na dworze. Prosze tylko nie pisac: Po jedzeniu, po spaniu, zabawie i pokarm o okreslonych porach bo to juz przetestowałam, mozna pow ze wszystkie metody zawiodły:(.Niedłygo ide do pracy, wiec na nauczenie go mam około 2 tygodni. Proszę O POMOC!!!! Quote
Agnieszka K. Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Jesli jeszcze tego nie zrozumiałas - to za młody szczeniak - daj mu czas, jedne psy sie ucza szybciej inne wolniej. Nie rozumiem w czym problem, ze masz tylko 2 tygodnie na nauczenie go - ja wychodzac do pracy zostawiałam w domu 10-tygodniowego szczeniaka, który do skonczenia 12 tygodni i zakonczenia kwarantanny nie był w ogóle wyprowadzany na dwór (u hodowcy biegał po ogrodzie) - tylko na rekach - i jakos to przezyłam. Niestety biorac tak młodego szczeniaka trzeba sie liczyc z tym, ze nauka czystosci moze troche potrwac. Nie ma zadnych "super metod" na błyskawiczne nauczenie go załatwiania sie wyłącznie na zewnatrz. Quote
puli Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 [quote name='Magdalena85843'] Prosze tylko nie pisac: Po jedzeniu, po spaniu, zabawie i pokarm o okreslonych porach bo to juz przetestowałam, mozna pow ze wszystkie metody zawiodły:(.Niedłygo ide do pracy, wiec na nauczenie go mam około 2 tygodni. Proszę O POMOC!!!! Nawet jezeli go nauczysz (a spokojnie da sie to zrobić wychodzac z nim kilkanaście razy na dobe i nie dopuszczajac do załatwiania sie w mieszkaniu) to nie licz na to że tak małe szczenie bedzie w stanie zapanowac nad pełnym pęcherzem podczas Twojej nieobecnosci. To tak jakbys od półrocznego dziecka oczekiwała ze poczeka z sikaniem az matka wróci z pracy Quote
Martens Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 [quote name='Magdalena85843']No to srednio... Ja mam 8,5 tyg psa, ktory sika i robi kupke na dworze ale zdaza mu sie robic tez w mieszkaniu i to nawet czesto bo dochodzi czasem do 4 razy w ciagu całego dnia. w nocy natomiast trzyma, no chyba ze sie przeje to zdaza sie tez i w nocy jakas kupcia lub siku.Moze ktos zna sposob tylko skuteczny na nauczenie psa załatwiania sie wylacznie na dworze. Prosze tylko nie pisac: Po jedzeniu, po spaniu, zabawie i pokarm o okreslonych porach bo to juz przetestowałam, mozna pow ze wszystkie metody zawiodły:(.Niedłygo ide do pracy, wiec na nauczenie go mam około 2 tygodni. Proszę O POMOC!!!! Ręce opadają... Tak to jest, jak się najpierw bierze psa, a później dowiaduje, co się z tym wiąże. A co Ci mają ludzie pisać? Żebyś zalepiła psu dziurkę poxiliną? Żeby nie ciekło? Nauka czystości polega właśnie na wyprowadzaniu psa regularnie i często, oraz chwaleniu za własciwe zachowanie. Cztery wpadki w ciągu dnia u 2-miesiecznego szczeniaka to po prostu normalne, zdarza się o wiele więcej :lol: I tak dobrze, że zazwyczaj trzyma w nocy, bo u mojej suki do ok. 3-4 miesiąca normą były ze 2 kałuże znajdowane z rana, jeśli nie byłyśmy w nocy na siku. Nauka czystości nie trwa 2 dni ani 2 tygodnie, raczej kilka miesięcy. Masz szczenię 2 miesięczne - pełna kontrola nad zwieraczami pojawia się pod względem czysto biologicznym dopiero w wieku ok. 4 miesięcy - więc czego od psiaka oczekujesz? Wpadki są i będę, z czasem coraz rzadsze; będą lepsze i gorsze dni - do uczenia szczeniaka czystości trzeba miec cierpliwość, zwinąć na jakiś czas dywan, zabezpieczyć w miarę możliwości podłogę, mieć cały czas pod ręką wiaderko z płynem i szmatą, i tyle. Tak jak pisze puli - to czego Ty oczekujesz na tę chwilę od psa to jak wymaganie od niemowlaka żeby sikał o ustalonych porach do nocnika. Piszesz, że pies nie jest mądry - to nie jest kwestia mądrości. On jest jeszcze po prostu mały. Równie dobrze można powiedzieć o niemowlęciu, że jest głupie, bo sika pod siebie, zamiast wypełznąć z łóżeczka i iść do ubikacji. A że idziesz do pracy.. To co? Oddasz psa? Ogromna większość ludzi na tym forum odchowuje szczeniaki chodząc do pracy - ale trzeba się postarać. Albo poprosić/wynająć kogoś kto będzie wyprowadzał w tym czasie malucha, albo zostawiać na ten czas u rodziny/znajomych, albo po prostu przystosować dla niego na czas pracy jedno pomieszczenie lub spory kojec, gdzie będzie miał posłanie, wodę, zabawki i miejsce na załatwienie się, oczywiście z łatwo zmywalną podłogą. Quote
Recommended Posts