Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam od paru dni ucze mojego 10 tygodniowego westie zalatwiania sie na dworze...i mamy maly problem polega on na tym ,ze kiedy chce kupe to podbiega do drzwi pokoju i zaczyna piszczec wtedy ja blyskawicznie malca biore na rece biegne po schodach na dol i szybciutko klade go na trawnik w ogrodzie ...problem w tym ,ze maly zupelnie nie sygnalizuje ,ze chce siku poprostu siusia na mate (to jeszcze pol biedy) ale czesto siusia na dywan ..nie wiem czemu nie sygnalizuje ,ze cche wyjsc w tym przypadku.Prosze poradzcie co robic ..aha jeszcze jest tak ,ze wracamy np z tej kupki i jak tylko jest juz u nas w pokoju robi siusiu ..na dworku nie chce :-(

probowalam zabierac mate ze soba taka juz zasiusiana ale nic to nie daje

• Replies 162
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Aaliyah, masz o tyle latwiej, ze jest wlasny ogrodek tuz przy domu ;)
Fajnie, ze mlody juz zalapal koopkanie na dworzu. My, zeby nauczyc psa czystosci, poswiecilismy sie przez tydzien, moze troche dluzej i wywlekalismy nasze psy co jakies 2 godziny na dwor ( lacznie z noca). W efekcie zawsze zwierzaki byly tak padniete, ze przesypialy wiekszosc czasu, az "nienormalni" panstwo znow zwlekali sie i z zamknietymi oczami wynosili bidne psiaki na dwor :evil_lol:
Za to wszystkie szybciutko lapaly siusianie na dworzu, bo w domu nie bardzo mialy kiedy, hihi.
Jedyne co, to zawsze z premedytacja, pojawialy sie psy kolo kwietnia - maja, kiedy juz i cieplej i widniej ;)

Posted

ehhhhhhh dzis ie obudzilam a tu kupa pod drzwiami w pokoju :flaming:jesli wolal to nawet nie slyszalam:oops: czuwalam cala noci usnelam okolo 4 nad ranem...dzis siedze na dole w takim przedsionku zeby wrazie potrzeby szybko wyniesc go dwor bo zanim zbiegniemy po schodach to moze maly nie wytrzymac...Ja mieszkam na gorze na dole mieszka wlasciciel domu.
Mam pytanie czy jesli teraz np zsiusia sie w pokoju to co mam robic ??bo on siusia na mate choc roznie z tym bywa w innych miejscach tez a wczesniej uczylam go ,ze wlasnie tam ma sie zalatwiac..tak jak pisalam wogole nie daje sygnalu ,ze chce siku:shake: tylko przy tej powazniejszej sprawie ..i co dalej??

Posted

Moge tylko CI podpowiedziec na naszym przykladzie, my proste i gooopie ludzie nigdy nie wpadlismy na pomysl maty itp. Po prostu na czas nauki szczeniora zwijalismy dywany, a jak sie zalatwil w domu, po prostu sprzatalismy bez komentarza. W ten sposob nauczyl sie, ze jesli zostal w domu, a zachcialo mu sie nagle, bez stresu zalatwial sie w kuchni na pcv ( zdarzylo mu sie to 3 razy przez 7 lat, jak dobieralismy sposob karmienia naszego zoladkowca).
Za zalatwianie sie na dworzu zawsze byl wyglaskay i pochwalony. Przy takim pilnowaniu i wylazeniu na dwor tak czesto, zsikanie sie w domu bylo naprawde rzadko, moze kilka razy. Czuwanie na zmiany i ze 3 budziki sie przydaja :evil_lol:

Posted

karjo2 racja z tym czuwaniem :pja jak tylko zapiszczy to biegiem na dworek ..jakies pol godziny temu zlal sie pod samymi moimi nogami jak robilam sobie jesc:mdleje:ale jakies 15 min temu zaczal nerwow krecic sie pod drzwiami w altance ktorej siedzimy i piszczec wiec otwieram drzwi i biegiem na trawnik po 3 min byla kupa ale jeszcze przed zajal sie jakims patyczkiem...matko ale ja sobie wyrobie kondycje;)

mnie tylko martwi ,ze nie sygnalizuje tego siusiu caly czas ..

Posted

aha u mnie niestety nie da sie zwinac dywanu:placz:wynajmujemy mieszkanie chcialam zwinac dywan poderwalam kawalek a pod spodem podloga drewniana cala w gwozdziach :angryy:ja nie wiem jak ci anglicy buduja te domy szok...

czy ja mam zlikwidowac juz ta mate z mojego pokoju ??? bo boje sie ,ze jesli ona nadal jest to bedzie myslal ze ma tam siusiac nadal ..

Posted

Ale ja nigdy nie czekalam, az szczenior da znac, ze chce na dwor. Po prostu bezlitosnie ;) wywlekalam go co 2 godziny przez ok. tydzien, wiec nie mial za duzo okazji do siurania w domu.
Hihi, zwinac angielska wykladzine :diabloti:, a moze wystarczy rozlozyc taka duza folie remontowa (tylko taka grubsza), za pare L jest w B&Q, HomeBase itp.?

Posted

karjo2 folia byla ale franek rwal ja w szczepy a jak biegal to robil po pewnym czasie dziurki i wiesz co jak w nocy nasiusial to np przez dziureczke wszystko przeciekalo na dywan jak zwinelam folie to zapach w niektorych miesjcach byl straszny:oops:

robie tak jak radzisz wychodze caly czas z nim do ogrodu co godzine a nawet czesciej bo czasami sie zachowuje podejzanie :cool3:...

Posted

karjo2 napisał(a):
Jest taka folia budowlana dosc gruba, gruz tego przecial, kurcze nie pamietam jak sie toto nazywalo. To co mialas to pewnie byla ta cieniutka. malarska?

tak malarska bo nie bylo innej :shake:potem wzielam takie wielkie worki do smieci takie czarne posklejalam taka tasma gruba izolacujna ale i tak sie podarla niestety :shake:

• 4 weeks later...
Posted

Cleo2008 napisał(a):
a na ile wychodzicie co 2 godziny?????
ja wychodzilam tez, ale moja sunia trzyma siusiu az wrocimy do domu...
czasem laze i 1,5 godz i ... nic
zalamie sie:placz:

cleo wiesz u nas juz duzo lepiej tzn juz coraz mniej wpadek w domu sle jednak jest jescze tego troszke..u mnie o dziwo nie bylo problemu ,ze psiak nie chcial sikac na dworku poprostu jak chcial to sie zaltwial

wiesz moj poprzedni pies robil gtak jak twoja sunia i my chodzilismy z nim do oporu az poprostu nie wytrzymal i sie zesiusial

wiesz mnie tu radzili system nagradzania czyli zrobi na dworku nagroda jakis smakolyk zrobi w domu nic nie dajesz i glosno mowisz np fe i szybko na dworek wynosisz ..powiem ci ,ze u mnie teraz jest tak ,ze on jak tylko wyjdzie odrazu robi siku i juz pedzi po nagrode:cool3:czasami oszukuje i robi na raty zeby wiecej wyludzic cwaniaczek :))

i powiem ci ze ten sposob podziala najlepiej kara tak nie podziala a on zalapal w dwa dni :))

wiem ,ze jestes zalamana bo mialam tak samo i mysli ze sie nie nauczy

Posted

z doświadczenia napiszę:

frodo jak był malutki to wynosilam go na dwór co 2 godziny. w nocy ostatni raz około 12, i między 4 a 6 następny raz. pilnowałam też żeby go wynieść po:
-jedzeniu
-spaniu
-zabawie
-w momencie kiedy dziwnie się kręcił i niuchał

oczywiście był chwalony za to jak zrobił na dworzu, na trawce, więc był tak zachwycony że w mig załapał o co chodzi. dosłownie parę razy się zdarzyło żeby się załatwił w domu, a wziełam go jako 7 tyg szczenię. sam się nauczył, i obecnie (jako roczne szczenie :razz:) jeśli musi np w nocy wyjść, to szczeka.

trochę zaparcia, uwagi i piesek w mig się nauczy siusiać tylko w ogrodku.

Posted

Ale moja nie zachowuje sie jak szczeniak wcale, nie widze w niej bezradnosci, nie jest ciapciakiem, nie pilnuje sie mnie. Ma juz ok. 50 cm i wazy z 15 kg, wiec "szybciutkie znoszenie" jest niewykonalne :shake: mimo, ze to 1. pietro.
Pisalam w innym watku, ze wychodze z nia, laze dlugo, zrobi nawet 2 razy siusiu, ale po pol kropelki, albo UDAJE ze robi, zeby dostac nagrode (!!!), a potem przychodzi do domu, leci pic i ... pompa jest na pol wiadra (!) To juz spory piesek, wiec nie wiem jak to przeskoczyc. Czasem zrobi na mate, ale jednak czesciej dookola. Z mata funkcjonuje dobrze tylko w nocy wlasciwie.

A czy jak ja nie zdaze, bo akurat zrobi minute przed tymi 2 godzinami to co wtedy, wychodzic tak czy owak czy nie??? No przeciez i tak nie zrobi juz drugi raz. Mam wrazenie, ze patrzy mi w oczy i mowi " no nie wyszlas ze mna na czas"... Zeby jakos dala znac... Buuuuuuuuuuu:-(

Posted

wiesz co ja tez mam chwile zalamania np wczoraj Franio zesikal sie na moich oczach na samym srodku pokoju :razz:..wiesz teraz mam malego pieska wczesniej mialam duze psy wiec rozumiem ,ze ciezko ci ja brac na rece i zbiegac na dol..wiesz co a masz mozliwosc zabrac ja gdzies na caly dzien np do parku lub do lasu ..wiesz caly dzien poza domem nie wytrzyma bez siusiania wiec moze jednak ja to zmobilizuje???

Posted

cleo- mój frodek to owczarek, więc uwierz mi, latanie z nim z drugiego piętra to też nie było takie hop-siup.

jeśli co dwie godziny nie wystarcza, poszłabym w zaparte i chodziłabym co godzinę. przez dzień, dwa, np w weekend. ja froda łapałam nawet jak był w trakcie robienia i ja wywlekałam na dwór. i bym się trzymała tego reżimu nawet jeśli zdarzy się wypadek w domu.

chodzi o doprowadzenie do sytuacji kiedy pies min przez dzień nie załatwi się w domu. dodatkowo należy porządnie wyprać i umyć wszystkie powierzchnie na których zdarzyły się wypadki. osobiście nie jestem fanką mat - ale rozumiem że może to być jedyne wyjście na noc lub paro godziną nieobecność w domu. dlatego osobiście bym ją chowała kiedy ty jesteś w domu.

co do robienia kropelek, wydaje mi się że masz sprytnego psa :razz:. może zacznij robić tak- po siku i kupce nagradzaj pochwałą werbalną, poklepaniem, ewentualnie zabawą w przeciąganie, rzucanie.

a, i co jeszcze mi się przypomniało, ja froda uczyłam sikać na komendę (tak, trochę śmiesznie to wyglądało kiedy wychodziłam z nim na trawkę i syczałam do psa "siuuu-siuuu"). pomagało to bardzo, bo wtedy wiedział kiedy mu wolno - np nie chciałam aby sikał w trakcie szkolenia na boisku, ale po wyjściu na plac szybko mówiłam mu siu-siu i pies wiedział że ma teraz zadanie do wykonania.

życzę powodzenia, a przede wszystkim wytrwałości i cierpliwości.

Posted

muminka moze ty mi cos doradzisz bo ja juz nie wiem co robic moj Franio byl tak uczony ale uwierz mi ,ze nie dalo sie inaczej ,ze za kazde siku i kupke na dworku dostawal smakolyk zlapal o co chodzi w jeden dzien wiadomo psie lakomstwo wzielo gore:roll:nie moglam poprzestac na zwyklym nagradzanio bo bylo to niemozliwe poprostu jka sie zalatwil to nawet nie zdarzalam do niego dosc bo juz pedzil na oslep jak oszlaly (dodam mam teriera)..za to smakolyki byly super juz wiedzial i czekal jak dostanie....ale teraz zauwazylam problem bo on sam nie hce isc bo wie ,ze nie dostanie smakolyka i jak np wyjdzie do ogrodu to wraca i potrafi zrobic siku bo nie zrpbil na dworku ..nie wiem co teraz zrobic odstawic te smakolyki ale boje sioe ,ze znowu zacznie sikac w domu ??poradz cos prosze

Posted

hah, ja szkoleniowcem nie jestem, ale bym zrobiła tak; że bym dawała smakołyki i głośno chwaliła. następnego dnia dawała smakołyka już nie każdym razem tylko za każdym razem chwaliła (tu raczej na wyczucie- jak zrobi parę kropelek to "suuuuper pies" jak duża kałuża to smakoła i pochwałę.

w końcu bym usiłowała doprowadzić do sytuacji aby była tylko pochwała i np- na koniec spacerku zakończonego pełnym sukcesem zabawa piłeczką na sznurku (terrierowaty powinien lubić).

bystrzaki z waszych psów - szybko ich uczyć komend na smakule :)

Posted

muminka wiesz co wczesniej mialam owczarka collie za smakolyk zrobil wszystko tak jak moj obecny psiak ale nie zawsze tak bylo mialam tez owczarka moskiewskiego smakolyk to byla nagroda 3 kategori :evil_lol:

bylam wlasnie z Franiem na spacerku ladnie sie zalatwil chce go pochwalic a ten w nogi :mdleje:zauwazylam ,ze on nie lubi momentu przttrzymania wiadomo to jest terier wiecznie w ruchu a jak chce sie poprzytulac to tylko wtedy kiedy on chce :roll:
ma juz 3 miesiace i 2 tygodnie i przez to nagradzanie smakolykami doszlo do tego ,ze zalatwia sie tylko w mojej obecnosci lub chlopaka a jak sam jest w ogrodzie to trzyma az ja nie przyjde dlatego sie troszke martwie ..

Posted

nie musisz go klepać- słowna pochwała też powinna działać (tak jak mówiłam, "suuuper" głośne, "dobrrry pies").

wprowadzcie też zabawę po załatwieniu spraw - przeciąganie sie szmatką, miekką piłeczką na sznurku.

wiesz dla mojego psa smakołyki mogą nie istnieć, jak zobaczy piłkę na sznurku to świruje, a jak mu powiem "dobrrry pies" ze ogromnym uśmiechem to prawie że sika ze szczęścia. a zaczeliśmy od parówek :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

U nas jest ciężko :(

Szczenor jest u mnie już 1,5 miesiąca, a nadal sika w domu (kupki zresztą też robi). ŻADNA sygnalizacja. Sprzątałam siku w domu bez słowa, na dworze głaskałam i chwaliłam. A sytuację mamy taką, że ledwo co przyhcodzę z Nex do dworu to ona robi kałużę na podłodze :( Teraz za siku w domu mówię jej "fe!" i już sama nie wiem za bardzo, co można by zrobić...