Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To znaczy nie ma wielkich szans, jednak wszystkie szelciaki , pudelki i inne takie są dużo szybsze (mimo, że ten Rontti zapierdziela równo jak na westa:crazyeye:) a to jest niestety bardzo ważne. Ale trzymamy kciuki! Jest bezbłędny!!! :loveu:

Na IABC będą 4 westy, a właściwie 2 rasowe (Bezik i Gabi w 1) i dwa w typie (Wenka w 0 i Mufka w 1). Szkoda, że Bzik będzie jedynym weścim facetem w tej stawce :lol:

E tam, dacie radę, na pewno jakieś podium będzie!!! Jak Bezik w zerówkach na większości zawodów się załapywał a nawet kilka biegów wygrał, to co dopiero Wy :lol:

• Replies 302
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bzikowa napisał(a):
To znaczy nie ma wielkich szans, jednak wszystkie szelciaki , pudelki i inne takie są dużo szybsze (mimo, że ten Rontti zapierdziela równo jak na westa:crazyeye:) a to jest niestety bardzo ważne. Ale trzymamy kciuki! Jest bezbłędny!!! :loveu:

Na IABC będą 4 westy, a właściwie 2 rasowe (Bezik i Gabi w 1) i dwa w typie (Wenka w 0 i Mufka w 1). Szkoda, że Bzik będzie jedynym weścim facetem w tej stawce :lol:

E tam, dacie radę, na pewno jakieś podium będzie!!! Jak Bezik w zerówkach na większości zawodów się załapywał a nawet kilka biegów wygrał, to co dopiero Wy :lol:

Powiało pesymizmem ... Trza myśleć pozytywnie, o!
My na IABC w S0 będziemy konkurować z shelciakami i jackami. :lol:

Mam nadzieje, że bedzie 5 weściaków - namawiam Marysie od Bryndzy, ale mam mało czasu, bo zostało tylko kilka wolnych miejsc.

Co dopiero my? Phi, przestań!
Przecież my biegamy znacznie gorzej od was. ;)

Posted

Nie no, jasne, życzymy im sukcesu, westik na MŚ to by było coś. Ale trza być realistą, no i nie zapeszać :siara: :eviltong:

W tym roku MŚ są chyba w Austrii, fajnie by było pojechać, bo blisko i w ogóle mam wtedy wolne, w końcu w tym roku najdłuższe wakacje życia :cool3:

A na IABC zostały konkretnie... 3 miejsca. Także czas ucieka!

• 2 weeks later...
Posted

Informacja dla wszystkich westikowych amatorów psich sportów :)

Pojawiło się nowe czasopismo - o psich sportach. Będzie to kwartalnik, jego twórcy to ludzie bardzo ściśle związani z psimi sportami, a zwłaszcza z agility, większość "znam" z zawodów :)

Pierwszy numer jest bezpłatny, wystarczy napisać maila: m.wojtanek@przyjaciel.pl , poprosić o przesyłkę i podać swój adres korespondencyjny. Ja już to zrobiłam parę dni temu ale jeszcze nie dostałam gazety. Zapowiada się ciekawie więc namawiam Was do zamówienia ;)

Strona główna - Kwartalnik Dog&Sport - Fundacja Przyjaciel

Posted

Ja już zamówiłam :diabloti:
Mam nadzieję, ze szybko przyjdzie. Jak będzie fajne to prenumeratka pewnie.
Boże, ja już bankrutuje przez psa, którego nawet nie mam, ale wole wydać kase na prenumerate MP, PP i być może tego niż wydać na coś, co za pare tygodniu rzuce w kąt lub do szafy.
Podoba mi się to :evil_lol:

Posted

Westie to bardzo żywiołowy pies. Uwielbia wszelkiego rodzaju zabawy. Lubi aportowac, grac w piłkę. Coraz cześciej ta rasa bierze udział w agility, obedience, tańcu z psem - co świadczy o wrodzonej inteligencji. Westy dobrze wypadają na kursach posłuszeństwa (wyjatek stanowia psy o charakterze dominujacym, ktore trudniej jest uczyc)

Włąsciciel musi zapewnic pupilowi długie spacery, wspólną zabawę i inne rozrywki ponieważ czworonóg ten jest bardzo ruchliwy i chętny do współpracy z człowiekiem. To pies przedewszystkim dla osób młodych, akttywnych i rodzin z dziećmi (...) Z pewnością nie jest to rasa dla seniorów oraz domatorów którzy cenią sobie ciczę i spokój. Dla nich westie będzie zbyt hałaśliwy i żywiołowy. To także zły wybór dla osób które chcą mieć zabawkę lub kanapowca. W tej roli west się nie sprawdzi.

Przyjaciel Pies, luty 2009, str. 16-19

Posted

[quote name='Bzikowa']Coś nam wątek kurzem obrósł!

W Finlandii, po raz pierwszy, westik zakwalifikował się na kwalifikacje (masło maślane?) do Mistrzostw Świata Agility. (W Polsce jest trochę inaczej, zdaje się, że zakwalifikować na MŚ może każdy pies w A2 i A3, nie ma osobych 'kwalifikacji do kwalifikacji' :lol:)
Byłoby cudownie gdyby udało mu się zakwalifikować na MŚ! :loveu:

Tu jest filmik:

YouTube - WHWT Rontti on his top 31.1.-09

Kurczę, gdyby tak mój głupi pies nie był mutantem, potrafił skakać i też tak zapierdzielał. :evil_lol::evil_lol: Dużo pracy przed nami a tymczasem się starzejemy tylko :lol:
Myślę, że się zakwalifikuje! ;)
Bo jest świetny :loveu:

Posted

Klaudia i Bravo napisał(a):
Zaczęliśmy się nakręcać na frisbee, białasowi na razie się podoba, a jak zrobi się cieplej, będziemy chodzić na agility do Pastela. :evil_lol:

A fotki w galerii się pojawią z treningów? :lol:

Posted

Witam mam pytanko gdzie na Mokotowie lub w pobliżu można z maluchem 5 miesięcy popatrzeć jak koledzy i koleżanki ćwiczą agility i inne sporty pzdr.mati

Posted

Oczywiście, że tak. ;) Po prostu będzie trenował na niższych przeszkodach (jak 5 miesięcy to pewnie z całkowicie zdjętą tyczką) no i mniej intensywnie bo szczeniaki się tak długo nie skupiają jak dorosłe psy.
A we własnym zakresie możecie popracować nad posłuszeństwem, kontaktem etc. ;)

Posted

Kiedyś jak byłam zafascynowana zdaje się goldenem to chciałam też się z nim w tego typu rzeczy bawić. I powiedział mi ktoś, ze najpierw trzeba zrobić badania na stawy, żeby ew. nie przeciążać za bardzo.

I teraz tak myślę i myślę, czy Westowi też przydałoby się coś takiego zrobić? Czy mogę tak sobie o pewnego dnia się obudzić i postanowić 'dzisiaj zaczynamy skakać'

:evil_lol:

Chyba, ze źle myślę

Posted

U małych psów, które nie mają skłonności do chorób stawów (ale nie wszystkich małych bo np. szelciaki są małe a dość często miewają dysplazję stawów biodrowych) nie ma potrzeby robienia takich badań. Chociaż oczywiście nie zaszkodzi i jak się bardzo boisz to oczywiście rób!!!
Ja Bzikowi nigdy nie robiłam takich badań bo nie miał problemów ze stawami wcześniej (zaczynaliśmy jak Bzu miał 3 lata) ale z pewnością wkrótce zrobię, bo niedługo kończy 5 lat i może się później pojawić coś związanego po prostu z wiekiem. Chociaż wydaje mi się, że dobrze wyrobione mięśnie (które sprawia właśnie np. agility) lepiej te stawy trzymają i trochę zabezpieczają. Np malutka suczka mojej znajomej (mix jack'a) ma problem z wypadającą rzepką, jak sporo takich maluteńkich psów (ona jest wielkości cziłki chyba). Ale to jej nie przeszkadza ani nie boli. I weterynarz powiedział nawet, że trenowanie agility może w dużym stopniu pomóc bo wyrabia mięśnie do trzymania tej rzepki i może zapobiec problemom w przyszłości...

Tak, możesz się 'obudzić i powiedzieć - dzisiaj zaczynamy skakać'. Ale na początku treningi są mało intensywne, proste itd. I nie można psa przemęczyć na początku - po pierwsze dlatego, że to ma być przyjemność i zabawa a po drugie dlatego, że trzeba najpierw tę kondycję wyrobić. Mój pies po pierwszych treningach wracał do domu i spał, odsypiał wrażenia i zmęczenie. Teraz po treningu wraca do domu i jeszcze szaleje, np dorywa jakąś zabawkę i ją morduje. A następnego dnia znowu iść na trening bez żadnego problemu. ;)

Posted

Bzikowa, dzięki :loveu:
Treningi pewnie zacznę od czegoś łatwego, najlepiej najłatwiejszego. Opinie są różne. Inni mówią, ze dobrze psa zaprzyjaźnić z tunelem, inni, że hopki super, a jeszcze inni, że slalomik :evil_lol:

A ja postaram się moja od wczesnych lat przyzwyczajać... tam wyżej pisze, że 5 mies jest ok, więc ja pewnie tez tak zacznę. Przynajmniej sie postaram no i oczywiście, jeśli u młodej chęć będzie :loveu:

Posted

Sylvia Trkman (wielokrotna Mistrzyni Świata) mówi, że same przeszkody są łatwe. :wink: Ważniejszy jest kontakt z psem, prowadzenie psa najpierw na sucho itd. A ja się zgadzam, że najważniejsze w agility jest, żeby mieć więź ze swoim psem i potrafić z tego korzystać na torze.
Polecam bardzo jej stronę: LoLaBu Land
Mam nadzieję, że jesteś angielskojęzyczna.