wix Posted April 26, 2004 Posted April 26, 2004 Czytam sobie posty w tym dziale, i chciałabym pozbierać do kupy wszystkie te rzeczy, które powinny być zabezpieczeniem przed ewentualną ucieczką. Na pewno, jeśli będę miała psy (planuję sukę & psa), nie będę ich trzymała cały czas na smyczy. Ale- jak mieć pewność, że nie zwieją? Jak na pewno wiecie już :roll: mam zamiar kupić doga niemieckiego (psa) i wziąć swoją kundliszonkę ze schroniska (suczka, 2lata). Na tyle, ile się da, nauczę Monę żeby przychodziła na wołanie, ale jako że to dorosła kobieta już ( ;) ), to może się nie udać tak w stu procentach. Doga zamierzam kupić jako szczeniaka, i od razu rozpocząć naukę- również przychodzenie na wołanie, chodzenie przy nodze itp. Chcę, żeby był to samiec- czy kastracja zmniejszy ryzyko ucieczek? Poza tym chipy, obroże z adresami. Czy coś jeszcze pominęłam? :roll: Pozdrawiam, Quote
bartek_yo Posted April 26, 2004 Posted April 26, 2004 no coz, adresowniki do obrozy to psa przed ucieczka nie zabezpiecza, jedynie moga pomoc w odnalezieniu go. a jesli chodzi o kastracje to powinna zadzialac jako "poskarmiacz przed ucieczka" :) Quote
wix Posted April 26, 2004 Author Posted April 26, 2004 no coz, adresowniki do obrozy to psa przed ucieczka nie zabezpiecza, jedynie moga pomoc w odnalezieniu go. No wlasnie wlasnie :roll: a jesli chodzi o kastracje to powinna zadzialac jako "poskarmiacz przed ucieczka" :) Na to samo wychodzi 8) Quote
ganjunia Posted May 2, 2004 Posted May 2, 2004 a ja mam pytanie odbiegające troszke od tematu: w jakim wieku powinno sie kastrować lub sterylizować psy? Quote
Agappe Posted May 2, 2004 Posted May 2, 2004 sterylizować suki jak najwczesniej. moja była wysterylizowana po 1wszej ciceczce. Im wczesniej się wysterylizuje, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że suczka zachoruje na jakies ropomacicze itd... A co do kastracji pojęcia nie mam. Quote
Recommended Posts